Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία

  • [01] Ρουσόπουλος: Πρωτοβουλίες για τα άτομα με αναπηρία

    Με επτά πρωτοβουλίες-δεσμεύσεις του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου έκλεισαν οι εργασίες της διεθνούς διημερίδας με θέμα "Ατομα με αναπηρία και ΜΜΕ" που διοργάνωσαν οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

    Ειδικότερα, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η διημερίδα παίρνει χαρακτήρα διεθνούς συνεδρίου που θα γίνεται μια φορά το χρόνο. Το επόμενο συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2007 και πρόεδρός του αναλαμβάνει ο εκδότης Νίκος Βουλγαρόπουλος.

    Επίσης, οι Γενικές Γραμματείες Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θεσμοθετούν διαγωνισμό ντοκιμαντέρ με θέμα τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Τα πέντε πρώτα ντοκιμαντέρ θα λαμβάνουν ως βραβείο από 20.000 ευρώ, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η κριτική επιτροπή. Οπως είπε ο υπουργός, τα ντοκιμαντέρ θα προβάλλονται από τα κανάλια της ΕΡΤ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων θα διεξαγάγει έρευνες κοινής γνώμης για θέματα που αφορούν τα ΑμεΑ. Η πρώτη έρευνα θα γίνει φέτος και η δεύτερη τον Ιούνιο του 2007.

    Ο υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε επίσης ότι στην ιστοσελίδα των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα υπάρξει ειδικός τόπος για τα ΑμεΑ και τα ΜΜΕ. Επίσης, οι Γενικές Γραμματείες Επικοινωνίας και Ενημέρωσης θα ξεκινήσουν την έκδοση "Αλμανάκ" με το σύστημα Μπράιγ, ενώ σε συνεργασία με τις Ενώσεις αναπήρων και τις ενώσεις Συντακτών θα εκδώσουν εγχειρίδιο με τους δόκιμους όρους που θα χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι για τα θέματα των ΑμεΑ.

    Τέλος, ο τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ που θα γίνει το Δεκέμβριο του 2006 θα είναι αφιερωμένος στο να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του συνεδρίου. Οπως είπε ο υπουργός, "ξεκινάμε μια προσπάθεια η οποία δεν θα σταματήσει στα συνέδρια και στους λόγους αλλά είναι με δεσμεύσεις και μετρήσιμους στόχους".

    Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας Επικοινωνίας Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει διάλογος των εμπλεκόμενων μερών για να βελτιωθεί η κατάσταση της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στα ΜΜΕ.

    Στην τελευταία συνεδρία της διημερίδας που είχε θέμα "Προσβασιμότητα και νέες τεχνικές δυνατότητες" και την οποία συντόνισε ο διευθυντής σύνταξης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νικόλας Βουλέλης, ο υπεύθυνος της εταιρείας Red Bee σχεδιασμού προγραμμάτων προσβασιμότητας Μάρτιν Ντέιβις μετέφερε την εμπειρία του στον υποτιτλισμό προγραμμάτων στη Μεγάλη Βρετανία. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη χρήση των νέων τεχνολογιών στον υποτιτλισμό που δίνουν τη δυνατότητα γρήγορου και με χαμηλό κόστος υποτιτλισμού. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου Γιώργος Καραγιάννης παρουσίασε το ρόλο, τις δράσεις και τις εφαρμογές που αναπτύσσει το Ινστιτούτο. Η ειδική σε θέματα προσβασιμότητας λογισμικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας και του Ινστιτούτου Πληροφορικής Μαργκερίτα Αντόνα τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος η κοινωνία της Πληροφορίας να αναπτυχθεί με τρόπο που οι νέες τεχνολογίες της να μην είναι προσβάσιμες στα ΑμεΑ εξαιτίας του υψηλού κόστους. Ο διευθυντής της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" Σεραφείμ Φυντανίδης στην τοποθέτησή του τόνισε ότι όλα τα άτομα και τα ΑμεΑ έχουν δικαίωμα στην πληροφόρηση και όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν ώστε τα ΜΜΕ να γίνουν προσβάσιμα.

    Τα τρία συστήματα προσβασιμότητας για ΑμεΑ που ανέπτυξαν οι φοιτητές του ΑΠΘ παρουσίασε ο επίκουρος καθηγητής Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. Πρόκειται για το smart eyes που είναι ένα σύστημα "πλοήγησης" ατόμων με προβλήματα όρασης, το sign2talk που είναι σύστημα μετάφρασης για άτομα με προβλήματα ακοής και το polyphone - "το έξυπνο τηλέφωνο". Τα τρία συστήματα σύμφωνα με τον κ. Χατζηλεοντιάδη θα υλοποιηθούν σύντομα.

    Στα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη ή πρόκειται σύντομα να "τρέξουν" για τα ΑμεΑ μέσω του προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βασίλης Ασημακόπουλος. Στόχος είναι, όπως είπε, να σταματήσει ο αποκλεισμός και ο περιορισμός των ΑμεΑ από την Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Τέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Κουρουπέτρογλου, ειδικός σε θέματα προσβασιμότητας στα ΜΜΕ, αναφέρθηκε στα συστήματα και τις υπηρεσίες της Πληροφορικής που υπάρχουν για την πρόσβαση των ΑμεΑ στα ΜΜΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 20:30:15 UTC