Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τη Σύνοδο της ΕΕ ενημερώνει τον Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός
  • [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Παπανδρέου
  • [03] Δίκτυο γρήγορου Ιντερνετ
  • [04] ΚΚΕ για Υγεία και Πρόνοια
  • [05] Στους «16» του Μουντιάλ προκρίθηκε η Βραζιλία

  • [01] Για τη Σύνοδο της ΕΕ ενημερώνει τον Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια συναντάται στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά με τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής των "25" στις Βρυξέλλες.

    «Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου» για την επανένωση του νησιού, προαναγγέλλει με χθεσινή συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ επαναλαμβάνει ότι η στρατηγική Αθηνών-Λευκωσίας είναι κοινή.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα έβλεπε ένα νέο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, η κ. Μπακογιάννη μιλά για ένα νέο σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να ονομάζεται «Σχέδιο της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου». Όπως διευκρινίζει, το σχέδιο αυτό θα προκύψει από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και θα βασιστεί σε στοιχεία της εργασίας η οποία έχει γίνει σε επίπεδο γενικού γραμματέα, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα την οποία βιώνει η Κύπρος τα τελευταία 2,5 χρόνια, καθώς και στη βούληση των δύο κοινοτήτων. Όσο για το εάν έχει αρχίσει η εκπόνηση του σχεδίου αυτού, η κ. Μπακογιάννη σημειώνει ότι υπάρχει μια νέα κινητικότητα μετά τη συνάντηση Παπαδόπουλου-Ανάν και εκφράζει την ελπίδα σύντομα να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών αλλά και οι συζητήσεις ουσίας, ώστε να διευκολυνθεί κάποια στιγμή η υποβολή και συγκεκριμένης, γενικότερης πρότασης επίλυσης.

    Για τις σχέσεις της με τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι είναι «αυτές που πρέπει να είναι οι σχέσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον (ή την) υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος». Στην ερώτηση εάν έχει διαφορετικές αντιλήψεις σε σχέση με το πώς πρέπει να κινηθεί η Κύπρος και η Ελλάδα για το Κυπριακό, η υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι ο «διάλογος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πάντοτε η καλύτερη συνταγή. Η στρατηγική μας είναι, βεβαίως, κοινή. Κατά τα λοιπά, μπορεί ορισμένες φορές να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις σε ορισμένες κινήσεις τακτικής. Η συνεχής όμως επαφή, ο διάλογος και ο συντονισμός οδηγούν στο καλύτερο αποτέλεσμα».

    Αναφερόμενη στις ελληνοτουρκικές διαφορές, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει ότι δρόμος για τη «Χάγη» είναι μακρύς και ότι πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στο αντικείμενο για το οποίο θα πάμε στη Χάγη. Αναφερόμενη στην -από ελληνικής πλευράς- προετοιμασία, λέει ότι υπήρξε τα τελευταία χρόνια, «αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είχαμε φτάσει κοντά σε υπογραφή συνυποσχετικού. Δεν υπήρξε προετοιμασία η οποία να μας δίνει αυτήν την αίσθηση». Η κ. Μπακογιάννη αρνείται τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ ότι η νυν κυβέρνηση εγκατέλειψε το «Ελσίνκι». Αντιθέτως, το ενδυναμώσαμε υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη: Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο ΕΕ θέσανε τα διμερή ζητήματα σε νέα βάση. Τα ελληνοτουρκικά μεταβλήθηκαν σε ευρωτουρκικά. Απτό παράδειγμα, είναι η κοινή θέση των «25», ενόψει του Συμβουλίου Σύνδεσης, την περασμένη εβδομάδα, η οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην Ίμβρο και την Τένεδο, στις περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης, στο Πατριαρχείο, την καλή γειτνίαση, το Αιγαίο. Θέματα τα οποία δεν αφορούν μόνον εμάς πλέον. Αφορούν την ΕΕ. Στο διμερές επίπεδο παραμένουμε σταθεροί στην αναζήτηση, διά των συνομιλιών, της διαδικασίας η οποία θα μας οδηγήσει σε επίλυση κάποιων από τα θέματά μας, όπως για παράδειγμα η προσφυγή στη Χάγη.

    Για το θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι προετοιμάζεται διά της διπλωματικής οδού: «Δεν έχω ημερομηνία αυτή τη στιγμή να σας πω. Πάντως, θα προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Γκιουλ στην Αθήνα» σημειώνει η κ. Μπακογιάννη, και εκτιμά ότι (η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας) θα πραγματοποιηθεί πριν από τον Οκτώβριο.

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη δεν δέχεται ότι η πολιτική της κινείται σε διαφορετικό κλίμα από την πολιτική του κ. Μολυβιάτη. «Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει και συνέχεια και συνέπεια. Προσαρμόζεται βεβαίως, σε επίπεδο τακτικών κινήσεων, στη συγκυρία. Επί της ουσίας του ερωτήματος, πρέπει να θυμίσω ότι εγώ είμαι «καμένη». Έχω ζήσει, δηλαδή, τι θα πει να υπάρχει διαφορετική αντίληψη μεταξύ υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού. Ο τελευταίος πολιτικός λοιπόν που θα επέτρεπε ποτέ στον εαυτό του να αναλάβει τέτοια ευθύνη χωρίς την απόλυτη -και το τονίζω- ταύτιση των απόψεών του με αυτών του πρωθυπουργού, θα ήμουν εγώ».

    [02] Συνάντηση Στεφανόπουλου-Παπανδρέου

    Με τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, συναντάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 11.00 το πρωί. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ.Γ.Παπανδρέου, για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική.

    Επίσης, η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, θα παραχωρήσει, στη 1.30 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κινήματος, συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η πορεία του Γ? Κ.Π.Σ.»

    Το βράδυ, σε εκδήλωση με θέμα «Ανδρέας Παπανδρέου, ο Ηγέτης της Αλλαγής», που θα πραγματοποιηθεί, στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, που διοργανώνει το ΠΑΣΟΚ, θα μιλήσουν ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γ.Κατηφόρης και ο Θ.Σακελλαρόπουλος.

    [03] Δίκτυο γρήγορου Ιντερνετ

    Το ασύρματο δίκτυο γρήγορου Internet (WIFI), στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, παρουσιάζει στις 9.00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης.

    Το απόγευμα ο υπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 20.00 θα είναι ο επίσημος ομιλητής στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

    [04] ΚΚΕ για Υγεία και Πρόνοια

    Περιοδεία στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων στους Αγίους Αναργύρους και στο εκεί φιλοξενούμενο τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, πραγματοποιεί το πρωί η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Επίσης, θα γίνει συγκέντρωση-συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους επιστημονικούς-συνδικαλιστικούς φορείς με θέμα: "Οι εξελίξεις στην Υγεία -Πρόνοια και τα προβλήματα των εργαζομένων.

    Να μην απεμποληθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ζητά με χθεσινή συνέντευξή της στο «Έθνος της Κυριακής» η κ.Aλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας παράλληλα ότι, το θέμα της υφαλοκρηπίδας θα καταλήξει σε επιδιαιτησία.

    Σε ερώτηση εάν η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της Xάγης και της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, η κ. Παπαρήγα απαντά ότι «είναι γνωστό τι εκφράζει το Δικαστήριο της Xάγης και από ποιους ελέγχεται. Aποτελεί συνέχεια και εξέλιξη του δρόμου αναζήτησης λύσεων εντός ορίων HΠA - NATO και EE». Βεβαίως, προσθέτει, «το θέμα της υφαλοκρηπίδας έτσι κι αλλιώς θα καταλήξει σε επιδιαιτησία. Το ζήτημα είναι να μην απεμποληθεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ανεξάρτητα από το πότε η ελληνική πλευρά θα εκτιμήσει αναγκαίο να το ασκήσει. Τα λέμε αυτά γιατί μέσω του συνυποσχετικού, που προηγείται της διεθνούς διαιτησίας, η κάθε πλευρά μπορεί να θέσει και άρα να νομιμοποιήσει κι άλλα ζητήματα...».

    Αναφερόμενη στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, η γραμματέας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η EE «χρησιμοποιεί εντελώς υποκριτικά το πρόβλημα της κατοχής. O στόχος της είναι το πώς θα προωθήσει τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Όταν αυτά τα συμφέροντα εξασφαλίζονται, τότε τα δικαιώματα της Κύπρου ή ξεχνιούνται ή τα χαρακτηρίζουν ως ενόχληση και αδιαλλαξία. Όταν δεν εξασφαλίζονται ή όταν οι ανταγωνισμοί δυναμώνουν και οξύνονται οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της EE ή στις σχέσεις της με τις HΠA, τότε θυμούνται το δίκαιο του κυπριακού λαού, τις αποφάσεις του OHE, τα δικαιώματα του τουρκικού λαού κ.ά.».

    Για τη στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στα εθνικά, η κ. Παπαρήγα λέει ότι «ο λαός έχει αρκετά στοιχεία και αποδείξεις για να βγάλει συμπεράσματα για τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρεται και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την Παιδεία και υπογραμμίζει ότι «δεν πρέπει να περάσει. Αυτό είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Μαζί, σε κοινό μέτωπο εργάτες - φοιτητές, μπορούν να περάσουν στην αντεπίθεση για πραγματικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία»

    [05] Στους «16» του Μουντιάλ προκρίθηκε η Βραζιλία

    Με τους αγώνες Τόγκο-Ελβετία (16:00), Σαουδική Αραβία-Ουκρανία (19:00) και Ισπανία-Τυνησία (22:00), συνεχίζεται σήμερα το μουντιάλ.

    Στην επόμενη φάση του 18ου Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε χθες η Βραζιλία, η οποία χωρίς να εντυπωσιάσει νίκησε 2-0 την Αυστραλία, στον αγώνα της 2ης ημέρας του 6ου ομίλου, που έγινε στο «Αλιάντς Αρένα» του Μόναχο. Τα γκολ πέτυχαν οι Αντριάνο στο 49' και Φρεντ στο 89'.

    Η Βραζιλία παρατάχθηκε με την ίδια ενδεκάδα και με τον «βαρύ» Ρονάλντο στην επίθεση, ενώ η Αυστραλία, σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι με την Ιαπωνία, είχε τρεις αλλαγές (Κάχιλ, Στεργιόβσκι, Πόποβιτς αντί των Κιούελ, Μπρεσιάνο, Γουίκσαϊρ).

    Με το 2-0 επί της Αυστραλίας, η "σελεσάο" διεύρυνε το ρεκόρ που κατέχει, με 9 συνεχείς νίκες σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου (7 το 2002 και 2 το 2006).

    Τον πρώτο τους βαθμό στον 6ο όμιλο πήραν χθες Ιαπωνία και Κροατία, οι οποίες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0 στο «Φράνκενστάντιον» της Νυρεμβέργης, σε αγώνα της 2ης ημέρας. Η ομάδα του Ζλάτκο Κράντσαρ έχασε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς στο 22΄, όταν ο Καουαγκούτσι απέκρουσε το πέναλτι του Σρνα. Οι δύο ομάδες διατηρούν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, αλλά θα χρειαστεί οπωσδήποτε να νικήσουν στα τελευταία παιχνίδια τους, με αντιπάλους τη Βραζιλία και την Αυστραλία αντίστοιχα.

    Στον τελευταίο αγώνα της ημέρας, στο «Τσέντραλσταντιον» της Λειψίας, Γαλλία και Νότια Κορέα αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 1-1, αποτέλεσμα που δίνει σαφές προβάδισμα πρόκρισης στους Ασιάτες. Οι «τρικολόρ» άνοιξαν το σκορ στο 6΄ με τον Τιερί Ανρί, αλλά στο 81΄ ο Παρκ Γι Σουνγκ με προβολή από κοντά διαμόρφωσε το τελικό 1-1. Η ομάδα του Ντιν Άντβοκαατ προηγείται στον 7ο όμιλο, μετά το σημερινό αποτέλεσμα και έχει το «πάνω χέρι» για να πάρει το εισιτήριο για τους «16» της διοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 June 2006 - 6:30:45 UTC