Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για τη Σύνοδο της ΕΕ θα ενημερώσει τον κ.Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός
  • [02] Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου
  • [03] Μπακογιάννη:Νέο σχέδιο Κύπρου

  • [01] Για τη Σύνοδο της ΕΕ θα ενημερώσει τον κ.Κ.Παπούλια ο πρωθυπουργός

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια θα συναντηθεί αύριο στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Ο κ.Κ.Καραμανλής θα ενημερώσει τον κ.Παπούλια σχετικά με τα αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής των "25" στις Βρυξέλλες. Χθές ο πρωθυπουργός παρέστη στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή και πολιτική δράση του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ζάππειο Μέγαρο.

    O Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε μια ισχυρή και ξεχωριστή προσωπικότητα που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Κι ένας ηγέτης που εξέφρασε ένα μεγάλο τμήμα το ελληνικού λαού κι επηρέασε έντονα την πορεία της χώρας.

    Ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι το κόμμα του είχε διαφωνήσει με πολλές από τις επιλογές του Ανδέα Παπανδρέου αλλά τόνισε ότι επιτέλους οι διχασμοί οι ακρότητες και ο τυφλός φανατισμός ανήκουν στο χθες και εκεί πρέπει να μείνουν γιατί ζημίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες.

    [02] Εκδηλώσεις προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου

    Άρχισε χθές στο Ζάππειο το 10ημερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από το θάνατό του.

    Σε εκδήλωση με την οποία εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων από τη ζωή και την πολιτική δράση του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε χαιρετισμό ο γιος του και πρόεδρος σήμερα του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου ενώ στην εκδήλωση παρέστη και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Αναφερόμενος στον ιδρυτή του Κινήματος, ο Πρόεδρος σήμερα του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον Ανδρέα Παπανδρέου έναν άνθρωπο που με την πολιτική του δράση σφράγισε μια ολόκληρη εποχή δημοκρατικών αγώνων, έναν άνθρωπο που με την τόλμη του άλλαξε τον ρου της εξωτερικής πολιτικής και τη θέση της χώρας στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και σ΄ολο τον κόσμο.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρόσθεσε, ήταν αυτός που απελευθέρωσε την ξεχασμένη Ελλάδα και την τεράστια δύναμη που έκλεινε μέσα της, διαμόρφωσε μια νέα ενότητα βασισμένη στην ισότητα, στη δικαιοσύνη, στο κράτος δικαίου, στην αλληλεγγύη και στην δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά πάνω από όλα ήταν ένας άνθρωπος με το "Α" κεφαλαίο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική δράση του ιδρυτή του κινήματος, τους αγώνες του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για τη θέση της Ελλάδας σ΄αυτήν με το κέρδος των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων, των Ταμείων Συνοχής και των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.

    Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη δοκιμασία που πέρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου την περίoδο 1989-1993, μια δοκιμασία στην οποία άντεξε, κι έδωσε τη μάχη για τη ζωή και την αλήθεια.

    Τιμώντας τον Ανδρέα Παπανδρέου, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τιμούμε τον άνθρωπο και μαζί τις παραδόσεις μας, τις ρίζες μας, τις αξίες μας και τη μεγάλη παρακαταθήκη που άφησε. Κι αυτή η παρακαταθήκη τόνισε, ήταν ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου βρισκόταν πάντα μπροστά από την εποχή του.

    Αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και τον παρ ολίγο πόλεμο το 1997 ταυτόχρονα με το άνοιγμα του δρόμου για την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου, τόνισε επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμψύχωσε έναν ολόκληρο λαό, ενέπνευσε ένα μεγάλο όραμα και παρέδωσε μια πραγματικά άλλη και καλύτερη Ελλάδα.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην κορυφαία, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολική πράξη εθνικής συμφιλίωσης, την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, η οποία όπως ανέφερε έγινε παρά τις αντιδράσεις τότε της ΝΔ και την αποχώρηση της από την ψηφοφορία.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν, τόνισε, ο ηγέτης των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που έβαλε τα θεμέλια για το εθνικό σύστημα υγείας εδραίωσε το κοινωνικό κράτος, έδωσε νόημα στις λέξεις κοινωνική ευαισθησία, κοινωνική αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη, είχε μόνιμο μέλημα του την Παιδεία, έδωσε άλλη έννοια στις σχέσεις κράτους-πολίτη.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ειρηνευτική πρωτοβουλία των έξι και το σημαντικό ρόλο του Ανδρέα Παπανδρέου σε αυτήν.

    Μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τους σημαντικότερους σταθμούς της πολιτικής πορείας του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου και η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιανακοπουλου ξενάγησαν τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και άλλους καλεσμένους, όπως η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρουδα-Μπενάκη, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

  • ** Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 25 Ιουνίου με μεγάλη λαϊκή συναυλία στο γήπεδο του μπέιζ-μπόλ στο Ελληνικό όπου θα συμμετάσχουν πολλοί γνωστοί τραγουδιστές. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων την Κυριακή 18 Ιουνίου στις 8 το βράδυ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Πιλάβιου με τίτλοι η "Επιστροφή του Ανδρέα 1953-1967".

    Επίσης τη Δευτέρα 19 του μηνός στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ανδρέας Παπανδρέου ο ηγέτης της Αλλαγής".

    Την Τρίτη την ίδια ώρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα "Ανδρέας Παπανδρέου ΠΑΚ και αντιδιδακτορικός αγώνας".

    Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας.

    Την Παρασκευή 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Α Νεκροταφείου το ετήσιο μνημόσυνο, ενω το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο Καλέντζι, τον τόπο της καταγωγής του θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια αγάλματος που έχει στηθεί στην πλατεία του χωριού.

    [03] Μπακογιάννη:Νέο σχέδιο Κύπρου

    "Σχέδιο της ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου για την επανένωση του νησιού" προαναγγέλλει με συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός προσθέτει, ότι το σχέδιο που θα προκύψει από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών θα βασιστεί σε στοιχεία της εργασίας, η οποία έχει γίνει σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα. Δεύτερον, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, την οποία βιώνει η Κύπρος τα τελευταία 2,5 χρόνια και τρίτον στη βούληση των δύο κοινοτήτων, υπογραμμίζει η Ν.Μπακογιάννη.

    Δηλώνει ότι υπάρχει νέα κινητικότητα και οτι η συνεργασία με τη Λευκωσία είναι πολύ καλή, παρότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορές σε ζητήματα τακτικής με τον πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Η κ.Μπακογιάννη προσθέτει ότι αναμένει επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ πριν από τον Οκτώβριο, ενώ επιβεβαιώνει την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης με άρθρο παρέμβαση του στο Εθνος της Κυριακής για τα ελληνοτουρκικά αναφέρει οτι η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να προτείνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενός ή δύο ετών για την εκπλήρωση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών της στην ΕΕ.

    Ο Κώστας Σημίτης , υπογραμμίζει πως "ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε ίσως να αποκτήσει τη δεσμευτικότητα του Ελσίνκι".

    Ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποιεί επίσης πως, αν η Τουρκία αλλάξει τη στάση της και επιδιώξει την ειδική σχέση αντί την ένταξη στην ΕΕ, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 18 June 2006 - 6:30:19 UTC