Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: H Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις

  • [01] Κ.Καραμανλής: H Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις

    Την ικανοποίησή του για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και το τμήμα τους που αφορά την Τουρκία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνέντευξή του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι τα συμπεράσματα έχουν δύο σημαντικά στοιχεία.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ο κ. Καραμανλής, καλεί την Τουρκία να σημειώσει πρόοδο στην εκπλήρωση των κριτηρίων που της έχουν τεθεί από την Ευρωπαίκή Ενωση, μεταξύ των οποίων τονίζεται σαφώς ότι περιλαμβάνεται η δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας.

    Ο Κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής επισημαίνεται ακόμη πως η Τουρκία θα πρέπει να αποφεύγει κάθε ενέργεια που θα επηρεάζει αρνητικά τη δικαδικασία ειρηνικής επίλυσης των διαφορών.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπενθυμίζονται όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν για την Αγκυρα από τη δήλωση του Σεπτεμβρίου του 2005 σε σχέση με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

    Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με το πρωτόκολλο και τις διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας του στην ΕΕ,τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει και ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και πρσθέτοντας πως η σύμβαση Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας είναι πολύ σαφής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένες συμβατικές υποχρεώσεις, συμπληρώνοντας ότι δεν υπάρχουν εδώ ασάφειες και παρακάμψεις.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε - απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ίδιο θέμα - ότι είναι σαφές και δεσμευτικό το πλαίσιο για την Τουρκία, ενώ άφησε να εννοηθεί, σε σχέση "με την ρήτρα απορροφητικότητας", πως δεν συμφωνεί.

    Είναι εύλογο, είπε, ότι σε ένα βαθμό η διευρύνση σχετίζεται με το ρυθμό, τον αριθμό, τις δυνατότητες και τη διάθεση που υπάρχει, αλλά δεν πρέπει να σταλθεί λανθασμένο μήνυμα στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    Σημείωσε μάλιστα, σε ό,τι αφορά την Τουρκία, πως υπάρχει ένα ζήτημα πόσο ισχυρό είναι το κίνητρο για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Όσο λιγότερο σαφές είναι το τέλος,τόσο περιορίζεται το κίνητρο, είπε.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί βάσει αρχών,πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις μεταξύ των εταίρων.

    Ο Κώστας Καραμανλής αποσύνδεσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου από το θέμα των κανονισμών του εμπορίου στους Τουρκοκυπρίους, λέγοντας ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Αναγνώρισε, όμως, ότι δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων για τους κανονισμούς στο εσωτερικό της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός διέψευσε τα σενάρια για δήθεν ψυχρότητα στις σχέσεις Αθήνας- Λευκωσίας, σημειώνοντας ότι "αυτά τα ακούω σε επαναληπτική περιοδικότητα" και τονίζοντας ότι υπάρχει διαρκής και στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση, καλή προσωπική επικοινωνία του ιδίου με τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και στενή επαφή.

    Στηρίξαμε, είπε ο πρωθυπουργος, τις βασικές ανησυχίες της Κύπρου και τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Τα πράγματα είναι έτσι, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν επιδέχονται διπλών αναγνώσεων ή εύκολων παρεξηγήσεων.

    Επίσης, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις προτάσεις που ο Γιώργος Παπανδρέου διατύπωσε για την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής, είπε πως δεν άκουσε κάτι καινούργιο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική η οποία εφαρμόζεται, βρίσκεται σε εξέλιξη και πηγαίνει καλά.

    Ανέφερε, πάντως, ότι παγίως επιδιώκει το μέγιστο βαθμό συναίνεσης στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πως με χαρά δέχθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι αποφεύγει να απαντήσει στο ίδιο ύφος, όταν τα πράγματα, σε επίπεδο κριτικής, ξεφεύγουν φραστικά.

    Για το Ευρωσύνταγμα και τη Διεύρυνση

    Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος συνολικά στη Σύνοδο, δήλωσε πως τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η μελλοντική πορεία της ΕΕ, αλλά και μία σειρά από πρακτικά ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των άμεσων και σύγχρονων προκλήσεων που απασχολούν τους ευρωπαίους πολίτες.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ειδικότερα ότι τα δύο θέματα που κυριάρχησαν ήταν η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης, καθώς και το ζήτημα της διεύρυνσης της Ένωσης.

    Σε ό,τι αφορά το θεσμικό ζήτημα, δηλαδή το τί μέλει γενέσθαι με το Σύνταγμα της Ευρώπης, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι οι "25" αποφάσισαν να παρατείνουν την "περίοδο περισυλλογής" και ζήτησαν από τις επερχόμενες προεδρίες (δηλαδή της Φινλανδίας και της Γερμανίας) να υποβάλλουν προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

    Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι "25" υιοθέτησαν μία διττή προσέγγιση:

    Από τη μία πλευρά θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που παρέχουν οι ισχύουσες κοινοτικές συνθήκες, ούτως ώστε να υπάρχουν απτά αποτελέσματα τα οποία να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η Γερμανική προεδρία θα υποβάλλει το πρώτο εξάμηνο του 2007 έκθεση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με την οποία θα αξιολογείται η πορεία των συζητήσεων που θα έγουν γίνει στο πλαίσιο της ΕΕ και θα διερευνώνται οι μελλοντικές εξελίξεις.

    Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης θα αποτελέσουν βάση για τις περαιτέρω αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφερε ο Κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και μέτρα εντός του 2008.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης των "25" που ανέθεσαν σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους υποβάλλει το φθινόπωρο έκθεση για την πορεία των μελλοντικών διευρύνσεων της Ενωμένης Ευρώπης.

    Η έκθεση αυτή θα διευκολύνει την σε βάθος εξέταση του ζητήματος της διεύρυνσης, κυρίως δε σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορροφήσει νέα μέλη.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η ΕΕ θα πρέπει να διαφυλάξει στο μέλλον τη συνοχή της, ούτως ώστε να μπορεί να λειτουργεί πολιτικά, δημοσιονομικά και θεσμικά.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη Σύνοδο Κορυφής ήταν και η σχέση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η πορεία αυτή θα εξαρτάται στο εξής και από τη δυνατότητα των χωρών αυτών να συνάπτουν και να διατηρούν σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη-μέλη.

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός και για τις αποφάσεις που έλαβε σήμερα η ΕΕ αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης.

    Όπως σημείωσε ο Κ. Καραμανλής, μεταξύ των δράσεων που προβλέπεται να αναλάβει η ΕΕ είναι η ανάπτυξη επαρκών υποδομών επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων της ΕΕ και η δημιουργία Συνοριακών Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη, αφού αυτή έθεσε πριν από δύο χρόνια την πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

    Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν επίσης τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής ήταν και αυτό του τρόπου αντίδρασης της ΕΕ σε καταστάσεις κρίσεων και έκτακτης ανάγκης.

    Όπως ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής, ήδη από το 1999 και με αφορμή το σεισμό που είχε γίνει τότε στην Ελλάδα, είχε προτείνει στο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι σήμερα η ΕΕ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ιταλό πρωθυπουργό συζητήθηκε το θέμα της συνεργασίας των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι ο Ρομάνο Πρόντι έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Προειδοποιήσεις ΕΕ προς την Τουρκία

    Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε πως η Τουρκία συμφώνησε να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και είναι υποχρεωμένη να το πράξει.

    «Περιμένουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η Τουρκία θα εκπληρώσει πλήρως όλες της τις δεσμεύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιούσελ και πρόσθεσε ότι η Φινλανδική Προεδρία της ΕΕ και το Συμβούλιο Υπουργών θα εξετάσουν το ζήτημα.

    Ωστόσο,ο κ. Σιούσελ υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να προεξοφλούμε τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, πριν γίνει κάποιο βήμα από τη μεριά της Τουρκίας και τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα όταν φτάσει η στιγμή.

    Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ δήλωσε, μετά τη λήξη της Συνόδου, ότι η ίδια η Τουρκία διακυβεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της, όσο δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και δεν ανοίγει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία.

    Εξάλλου, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σιράκ επανέλαβε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν σαφή αντίληψη ότι το Πρωτόκολλο της Άγκυρας πρέπει να εφαρμοστεί.

    «Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αυτό θα το καταλάβει και η Τουρκία. Αν όχι, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθούν με το πρόβλημα. Όμως, δεν θέλω να προεξοφλώ από τώρα το τί θα συμβεί, γιατί θα περιπλέξουμε περισσότερο τα πράγματα".

    "Παρ' όλα αυτά, αν η δήλωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ερντογάν αποδειχθεί αληθής, είναι ένα πρόβλημα» πρόσθεσε ο κ. Σιούσελ.

    Τέλος, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ από τον Ιούλιο του 2006, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες υποχρεώσεις και θα πρέπει να τις εκπληρώσει.

    Και προέβλεψε ότι η συζήτηση που θα γίνει για το θέμα αυτό επί Φινλανδικής Προεδρίας θα είναι θερμή.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Τ.Παπαδόπουλου

    Το πρωί, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, με πρωτοβουλία του κ.Τάσσου Παπαδόπουλου. Η συνάντηση, που διήρκεσε τριάντα λεπτά, έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε η καλή συνεργασία και ο συντονισμός ανάμεσα στις δυο κυβερνήσεις. Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο να επισκεφθεί την Αθήνα εντός του Ιουλίου. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 June 2006 - 14:30:17 UTC