Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

  • [01] Το ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η διεύρυνση στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και αντήλλαξαν απόψεις για τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής.

    Η Συνταγματική Συνθήκη, η Διεύρυνση και μια σειρά πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι "είναι ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απαιτούν τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών και διαρκή παρακολούθηση".

    Στις συνομιλίες με τον κ. Μπαρόζο κυριάρχησε το θέμα της Διεύρυνσης, κυρίως σε ότι αφορά στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Επίσης τονίστηκε η καλή πορεία της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός της, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γ' ΚΠΣ και στην απορροφητικότητά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την κυβέρνηση να αυξηθεί η απορροφητικότητα και να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό από το Γ' ΚΠΣ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής το απόγευμα συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι, ενώ το μεσημέρι πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητά της να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, η πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    Μήνυμα των «25» στην Τουρκία

    Επίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να εκπληρώσει εντός του 2006 τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρεί η Αγκυρα σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες - μέλη.

    Ειδικότερα, οι «25» αναμένεται να υπογραμμίσουν, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, από την πλευρά της Τουρκίας, οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της με κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Οι «25» θα απευθύνουν ακόμη προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Με τις αποφάσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται τέλος να καλέσουν την Τουρκία να εντείνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλίσει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της.

    Γιούνκερ: Eνταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να παγώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, εάν η Αγκυρα δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, έως το τέλος του 2006, τόνισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Λα Κρουά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 18:30:15 UTC