Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ
  • [02] Να διατηρεί η Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας

  • [01] Αρχίζουν οι εργασίες της συνόδου κορυφής της ΕΕ

    Με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και αντήλλαξαν απόψεις για τα θέματα που περιλαμβάνει η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής, που αρχίζει το απόγευμα.

    Η Συνταγματική Συνθήκη, η Διεύρυνση και μια σειρά πολιτικών για την αντιμετώπιση των μεγάλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Καραμανλής, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι "είναι ζητήματα που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και απαιτούν τη συμμετοχή όλων των κρατών-μελών και διαρκή παρακολούθηση".

    Στις συνομιλίες με τον κ. Μπαρόζο κυριάρχησε το θέμα της Διεύρυνσης, κυρίως σε ότι αφορά στα Βαλκάνια και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Επίσης τονίστηκε η καλή πορεία της Ελλάδας στην προσπάθεια μείωσης του ελλείμματός της, ενώ σε ό,τι αφορά στο Γ' ΚΠΣ και στην απορροφητικότητά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από την κυβέρνηση να αυξηθεί η απορροφητικότητα και να αξιοποιηθεί το μέγιστο δυνατό ποσοστό από το Γ' ΚΠΣ.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στις 5 μμ (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι.

    Το μεσημέρι, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Τα βασικότερα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι η διεύρυνση της ΕΕ, η ικανότητά της να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, η πορεία της επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    O Καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σιούσελ, στην καθιερωμένη, προ της Συνόδου Κορυφής, συνέντευξη τύπου, δήλωσε πως η συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών για τη διεύρυνση της Ευρώπης θα επικεντρωθεί αφενός μεν στην ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα κράτη - μέλη, αφετέρου δε στο ευρωπαϊκό μέλλον των Βαλκανικών χωρών.

    Σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης νέων κρατών - μελών οι "25" αναμένεται να αποφασίσουν ότι για τις επόμενες διευρύνσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα της ΕΕ να λειτουργήσει πολιτικά, οικονομικά και θεσμικά.

    Το ευρωπαϊκό σύνταγμα και η διαδικασία επικύρωσής του είναι το δεύτερο θέμα που θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος δήλωσε ότι η περίοδος του διαλόγου και περισυλλογής πρέπει να συνεχιστεί, με στόχο (η περίοδος αυτή) να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2008, επί Γαλλικής Προεδρίας.

    Τέλος, η αυστριακή προεδρία θέτει, για δεύτερη φορά, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής και κυρίως τη συνεργασία, στον τομέα αυτό, με τη Ρωσία. Η ΕΕ καλείται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, καθώς η ανάγκη πρόσβασης σε νέες πηγές ενέργειας γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καλέσουν την Επιτροπή να θέσει τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη συμφωνία με τη Μόσχα, το ταχύτερο δυνατό.

    Επίσης, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των «25» αναμένεται να καλέσουν την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής να εκπληρώσει εντός του 2006 τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να διατηρεί η Αγκυρα σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες - μέλη.

    Ειδικότερα, οι «25» αναμένεται να υπογραμμίσουν, μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ότι θα πρέπει να αποφεύγεται, από την πλευρά της Τουρκίας, οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών της με κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Οι «25» θα απευθύνουν ακόμη προειδοποίηση στην Τουρκία να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για την επέκταση του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και εκδημοκρατισμού της χώρας.

    Με τις αποφάσεις τους οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται τέλος να καλέσουν την Τουρκία να εντείνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να την εφαρμόσει πλήρως και αποτελεσματικά, ώστε να διασφαλίσει τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα της και τη βιωσιμότητά της.

    [02] Να διατηρεί η Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας

    Για τις πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ειδικότερα για την ένταση στο Αιγαίο μετά το τραγικό συμβάν ανατολικά της Καρπάθου που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του Ελληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη, ενημέρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου την ομάδα υψηλού επιπέδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρμόδια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στην ομάδα αυτή στην οποία ο Γ.Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον πρώην πρόεδρο της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν, έγινε ανταλλαγή απόψεων με τον αρμόδιο για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπο Ολι Ρεν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι ενημέρωσε τα μέλη της ομάδας για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο και τις σκέψεις του τελευταίου για το διάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε την ανάγκη να προωθηθεί αυτός ο διάλογος με ουσιαστικό τρόπο, ως προετοιμασία μιας νέας πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν για την επίλυση του Κυπριακού.

    Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης την ανάγκη εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και να διατηρεί η Τουρκία σχέσεις καλής γειτονίας με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά και να υπάρχει προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτές οι εισηγήσεις θα υιοθετηθούν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι ότι αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πράξη εδώ και δύο χρόνια. "Εχουμε χάσει πολύ χρόνο και όσο και αν σήμερα επισπεύδει η ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται για χαμένο διαπραγματευτικό χρόνο", είπε ο κ.Παπανδρέου τονίζοντας την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής.

    Σύμφωνα με τον Γ.Παπανδρέου, αυτή η νέα στρατηγική δεν θα πρέπει να αφήσει τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας να περάσουν σε στασιμότητα και θα μπορούσε να γίνει πράξη στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το Δεκέμβριο, συμβάλοντας έτσι στην ουσιαστική διευθέτηση μεγάλων ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας,Τουρκίας και Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι ως παράδειγμα αυτής της νέας στρατηγικής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η νέα συζήτηση που γίνεται για την δυνατότητα απορρόφησης νέων χωρών - μελών στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε να μπει ο σεβασμός της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου ως σημαντικό κριτήριο σε αυτή τη δυνατότητα απορρόφησης νέων μελών, καθώς, όπως είπε, αυτό θα είχε μεγάλη σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για τα Βαλκάνια.

    Στη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του ΕΣΚ, ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν αναφέρθηκε στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι αυτή θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, εφαρμόζοντας το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και να επιταχύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα λάβει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 June 2006 - 12:30:20 UTC