Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στα Τίρανα
  • [02] Εγκαίνια της 20ής Εκθεσης Βιβλίου

  • [01] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στα Τίρανα

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου θα μεταβεί σήμερα στα Τίρανα προκειμένου να συμμετάσχει και να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, προσκεκλημένος του Προέδρου του και Δημάρχου Τιράνων, Εντι Ράμα. Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

    Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει τις προυποθέσεις για την άσκηση όλων των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί κλίμα ειρήνης και συνεργασίας με την Τουρκία, εξέφρασε χθές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, που πραγματοποιήθηκε στον Περισσό και διήρκεσε περίπου μιάμισυ ώρα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι θα εμμείνει στην ανάγκη συνεννόησης για μια νέα εθνική στρατηγική που θα αποδώσει και το μέρισμα ειρήνης στις σχέσεις Ελλάδας -Τουρκίας.

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι το ΚΚΕ ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά έξω από τις προδιαγραφές που θέτουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι οι δύο αυτοί οργανισμοί,επιδεικνύουν ανοχή στις αξιώσεις της Τουρκίας.

    Ο διάλογος, πρόσθεσε η Γραμματέας του ΚΚΕ,δεν μπορεί να περιλαμβάνει γκρίζες ζώνες, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και ακρωτηριασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

    Οσον αφορά στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων πριν πάμε στη Χάγη,

    μια πρόταση που παρουσίασε, ήδη ο Γιώργος Παπανδρέου τις προηγούμενες ημέρες,η κα Παπαρήγα είπε ότι είναι νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα δώδεκα μίλλια και διευκρίνισε ότι το πότε θα γίνει αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, με τεχνική και διπλωματική προεργασία,που,όπως είπε, έχουν καθυστερήσει να γίνουν.

    Επίσης η κα Παπαρήγα τόνισε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει, μέσω του διαλόγου, να λαμβάνουν μέτρα για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο,αλλά και για την αποφυγή επεισοδίων που, όπως είπε, μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροπές.

    Δηλώσεις για την Παιδεία

    Τόσο ο κ. Παπανδρέου, όσο και η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκαν στις δηλώσεις του και στα προβλήματα στο χώρο της παιδείας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι είναι έντονα προβληματισμένος με τους χειρισμούς της κυβέρνησης, οι οποίοι, όπως είπε, μειώνουν την προοπτική ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας.

    Έχουμε κάνει την πρόταση να καταθέσει η κυβέρνηση τις απόψεις της, να μη ψηφίσει νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι και μέσα από έναν διάλογο να μπορέσουμε να φτάσουμε κι εδώ, σε μια εθνική στρατηγική για την παιδεία, είπε.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την υποστήριξή της στις κινητοποιήσεις των φοιτητών και των καθηγητών, τονίζοντας ότι το θέμα της παιδείας δεν αφορά μόνο αυτούς, αλλά το λαό γενικότερα και υποστηριξε την ανάγκη δημιουργίας ενός παλλαϊκού μετώπου, όχι μόνο για να καταδικαστεί η πρόθεση για ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και για μην λειτουργούν τα δημόσια ως ιδιωτικά.

    Η κα Παπαρήγα ζήτησε και αυτή να μην κατατεθεί ο νόμος -πλαίσιο στη Βουλή, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του κόμματός της στο περιεχόμενό του.

    Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    [02] Εγκαίνια της 20ής Εκθεσης Βιβλίου

    "Η ενίσχυση της ισότιμης και ακώλυτης πρόσβασης όλων στο βιβλίο αποτελεί βασική προτεραιότητά μας, η οποία είναι συνυφασμένη με τη διαμόρφωση ενεργών πολιτών και την προώθηση της κοινωνίας της πληροφορίας και της γνώσης", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της 20ής Εκθεσης Βιβλίου, στο Ζάππειο.

    "Την έμφαση -πρόσθεσε- που δίνουμε στον τομέα της παιδείας και του πολιτισμού την αποδείξαμε για μία ακόμη φορά και στο πλαίσιο της πρότασης που καταθέσαμε για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, όπου κρίνουμε σκόπιμη αφενός την ανάδειξη και αποτύπωση, στο άρθρο 16, της σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στον ελληνικό πολιτισμό και στην παιδεία, της οποίας αποτελεί το θεμέλιο και αφετέρου την ειδική μνεία στο άρθρο 17 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας".

    Εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας προς όλους τους ανθρώπους του βιβλίου, η οποία, όπως είπε, πρέπει να επαναλαμβάνεται σε κάθε ευκαιρία, ενώ επισήμανε ότι "εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, αποτελούν ευκαιρίες για την ανάδειξη αυτής της προσπάθειας και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί προς την κατεύθυνση της διάνοιξης των προοπτικών του βιβλίου".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 June 2006 - 6:30:15 UTC