Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σαφής η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαρήγα
  • [03] "Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις"
  • [04] Στο ρυθμό του μουντιάλ από σήμερα

  • [01] Σαφής η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι διμερείς σχέσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλίων κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης της υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογο της, Αμπτουλάχ Γκιουλ, αύριο. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο των εργασιών της 4ης Ελληνοτουρκικής Συνάντησης των εκπροσώπων ΜΜΕ. Σήμερα η κυρία Μπακογιάννη θα γίνει δεκτή απο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα παραθέσει δείπνο προς τιμή της.

    Σε συνέντευξη της στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, παραμονή της επίσκεψης της στην Τουρκία, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο στόχος της επίσκεψής είναι να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, ειδικά στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε μετά την 3η Οκτωβρίου και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο στα πλαίσια των συνόρων των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να εκλαμβάνονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων ορίων της Ε.Ε. και εντός των πλαισίων των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε», επισημαίνει στη συνέντευξη της η κ. Μπακογιάννη και προσθέτει ότι «ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα είναι, αναμφισβήτητα, η εξεύρεση μίας λειτουργικής και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό».

    Σε ερώτηση για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η κ. Μπακογιάννη απάντησε ότι «ίσως να είναι ωφέλιμη η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη για το θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», σημείωσε όμως ότι λαμβάνοντας υπόψη πως η Τουρκία δεν αποδέχεται την δικαστική αρμοδιότητα του Διεθνούς Δικαστηρίου, θα πρέπει η προσφυγή σε αυτό να ετοιμασθεί με προσοχή. Επίσης, πρόσθεσε ότι οι πλευρές θα πρέπει να υπογράψουν ένα συνυποσχετικό και πριν απβ όλα θα πρέπει να καθορίσουν κατά τρόπο ξεκάθαρο το θέμα του προβλήματος.

    «Η χώρα μας έχει μια σταθερή, δεδομένη, στρατηγική στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την οποία στηρίζουν πάνω από 30 χρόνια τα δύο μεγάλα (και όχι μόνον) κόμματα, της οποίας εργαλείο είναι η προσφυγή στη Χάγη για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αυτό θα γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες », δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου για επέκταση των χωρικών υδάτων προ της προσφυγής στη Χάγη.

    ΠΑΣΟΚ: Λάθος η ερμηνεία της πρότασης Παπανδρέου

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την πρόταση Παπανδρέου για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, δήλωσε πως «η ερμηνεία που δίνεται επί των προτάσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι απολύτως λανθασμένη".

    Ο κ.Αθανασάκης εξήγησε πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είπε στον πρωθυπουργό "ξεκινήστε αύριο το πρωί και επεκτείνετε τα χωρικά ύδατα", αλλά παρουσίασε μια συνολική στρατηγική, της οποίας πρώτο σημείο, για παράδειγμα, ήταν να πάρει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός για την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε: «Η πρόταση Παπανδρέου λέει ότι πριν την προσφυγή στην Χάγη πρέπει να έχεις καταλήξει σε ό,τι αφορά στην επέκταση των χωρικών υδάτων. Είναι κανείς που λέει ότι πρέπει να πάμε στην Χάγη με 6 μίλια; Αν είναι να βγεί και να το πεί. Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι συνολική και συνεκτική πρόταση μιας στρατηγικής. Όποιος θέλει να την κρίνει. Παρακαλούμε να κρίνει την πρόταση, όχι αυτό που κατασκευάζει και διοχετεύει ως δήθεν πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ».

    [02] Συνάντηση Παπανδρέου-Παπαρήγα

    Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για τη χάραξη μιας νέας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου συναντάται, στις 11.00πμ στα γραφεία του ΚΚΕ, με τη γγ της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Την Τρίτη θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέκο Αλαβάνο.

    Αύριο ο κ.Παπανδρέου θα μεταβεί στα Τίρανα προκειμένου να συμμετάσχει και να απευθύνει χαιρετισμό στο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, προσκεκλημένος του Προέδρου του και Δημάρχου Τιράνων, Εντι Ράμα.

    Παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, στην Αρχιεπισκοπή Τιράνων.

    [03] "Απαιτούνται μεταρρυθμίσεις"

    Η προβολή του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου σε όλο τον κόσμο μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας σταθερότητας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει και μπορεί να συμβάλει ενεργά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης ενσωματώνοντας τις αξίες του ευρωπαϊκού κοινωνικού προτύπου στις εξωτερικές της σχέσεις.

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας στην 95η διεθνή συνδιάσκεψη εργασίας του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που διεξάγεται στη Γενεύη. Τον υπουργό συνόδευσαν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Δημήτρης Κοντός και Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

    Η κοινωνική προστασία και η κοινωνική ένταξη, σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης, πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν τμήμα της νέας στρατηγικής της Λισαβόνας. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ευελιξία στην αγορά εργασίας, σημείωσε ότι χρειάζεται σύνεση και προσοχή, καθώς οποιαδήποτε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να προχωρά με συναινετικές διαδικασίες και με ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης δήλωσε επίσης ότι απαιτούνται μεταρρυθμιστικές διαδικασίες σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως για να υπάρξει επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις προαπαιτείται ενεργός ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

    Ο κ. Τσιτουρίδης αναφέρθηκε επίσης στο πρόσφατο νομοσχέδιο περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών δηλώνοντας ότι η νομοθεσία της χώρας ευθυγραμμίζεται με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    [04] Στο ρυθμό του μουντιάλ από σήμερα

    Σε «ρυθμούς Μουντιάλ» ζουν πλέον οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι, καθώς σήμερα αρχίζει στην Γερμανία η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, με την αναμέτρηση της οικοδέσποινας που υποδέχεται την Κόστα Ρίκα (19.00-ΝΕΤ).Ο δεύτερος σημερινός αγώνας είναι ανάμεσα στην Πολωνία και τον Ισημερινό (22.00-ΝΕΤ).

    Οι ποδοσφαιριστές των 32 φιναλίστ είναι έτοιμοι να λάβουν μέρος στην γιορτή του αθλήματος, με απώτερο στόχο την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Κάτι που θα σημάνει και μία σημαντική κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αφού κάθε ομοσπονδία έχει υποσχεθεί πριμ κατάκτησης του τίτλου.

    Πιό «γενναιόδωρη» απ΄ όλες, είναι η ισπανική ομοσπονδία, καθώς σε περίπτωση που το βράδυ της 9ης Ιουλίου, ο Ραούλ σηκώσει το κύπελλο στον βερολινέζικο ουρανό, κάθε ένας από τους «φούριας ρόχας» θα εισπράξει ούτε λίγο, ούτε πολύ 570.000 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογο ή και μεγαλύτερο πριμ θα λάβει κάθε Σαουδάραβας ποδοσφαιριστής αν και η ομοσπονδία δεν θέλησε να ανακοινώσει το ακριβές ποσό (σ.σ. γίνεται λόγος για αυτοκίνητα, βίλες και σκάφη πολυτελείας, καθώς και για εκτάσεις γης), όπως συνέβη και με τις αντίστοιχες της Ολλανδίας και της Αργεντινής, κρατώντας σε μία...άτυπη αγωνία τους παίκτες.

    Οσον αφορά στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία, που βρίσκεται στην Γερμανία για να υπερασπισθεί τον τίτλο της, κάθε παίκτης της «σελεσάο» θα εισπράξει 157.000 ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 9 June 2006 - 6:30:20 UTC