Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εργαζόμαστε με σχέδιο, μεθοδικότητα»

  • [01] «Εργαζόμαστε με σχέδιο, μεθοδικότητα»

    Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και συνέπεια, ανταποκρινόμενη πλήρως στις προκλήσεις που εμφανίζονται στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Αυτό τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου του ΣΡΑ Ν. Κωνσταντόπουλου σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αναφερόμενη μάλιστα στην τρέχουσα κατάσταση του διεθνούς περιβάλλοντος, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια»

    Η κ. Μπακογιάννη, η οποία εξέφρασε και από το βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σμηναγού Κ. Ηλιάκη, είπε ότι μετά από τέτοια γεγονότα, μερικοί σπεύδουν να αμφισβητήσουν κάποιες από τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, όπως η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας: «Οι στρατηγικές επιλογές δεν πρέπει να τίθενται αβίαστα και εσπευσμένα υπό αμφισβήτηση, ακόμα περισσότερο όταν αυτό γίνεται εν θερμώ» είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα είναι μακρύς και ανηφορικός» καθώς και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη αλα καρτ».

    Όσο για το «Ελσίνκι» η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά «ενισχύθηκε και βελτιώθηκε».

    Σχετικά με τη συζήτηση αν θα ήμασταν έτοιμοι για μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Δεκέμβριο του 2004, η υπουργός Εξωτερικών είπε τα εξής: «η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε τέτοια προετοιμασία. Δεν υπήρχε προετοιμασία συνυποσχετικού, δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού».

    Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πανηγύρισε για το Ελσίνκι, αλλά δεν το αξιοποίησε όπως θα έπρεπε, ενώ η ΝΔ «δυστυχώς το εγκατέλειψε». Επίσης θεώρησε λάθος το δόγμα Μολυβιάτη -όπως το αποκάλεσε- για «αισιόδοξη αναμονή και αυτόματη βελτίωση των πραγμάτων» στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε επίσης ότι δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα το θέμα. «Δεν υπάρχουν θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, υπάρχουν όμως και άλλα ζητήματα στα οποία έχουμε πλεονεκτήματα και τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε. Δυστυχώς εμμένοντας σε αυτό το σχήμα περί αποκλειστικότητας της υφαλοκρηπίδας εξακολουθούν τα δύο κόμματα να δίνουν επικοινωνιακές μάχες οπισθοφυλακών με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό εκλογικό πεδίο» είπε ο πρόεδρος του ΣΡΑ. Κατέκρινε παράλληλα εκείνα τα ΜΜΕ που «εξουθενώνουν την κοινωνία» και εκείνους τους «τηλεαστέρες που κανιβαλλίζουν τα πάντα στο όνομα της εμπορικής τηλεθέασης».

    Επίσης, εκτίμησε ότι «οι συνθήκες είναι δυσμενέστερες από ό,τι πριν από δύο χρόνια», και πρότεινε να υπάρξει «αξιολόγηση, συμπερασματοποίηση, επανεκτίμηση και ένα σύστημα ενεργούς προληπτικής διπλωματίας γιατί τα πράγματα δεν παραμένουν ακίνητα».

    Ανταπαντώντας, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε ότι ασκείται προληπτική διπλωματία «και αυτός είναι ο λόγος των συνεχών επαφών που έχουμε με τον Τούρκο ομόλογο μου, και το περιεχόμενο το οποίο αναζητούμε είναι λίγο πολύ ευρύτερα γνωστό. Και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δυο χρόνια.»

    Σχολιάζοντας όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος για τον προκάτοχό της είπε ότι τον αδικεί: όταν (ο κ. Μολυβιάτης) διαπιστώνει ότι το 75% του κυπριακού λαού καταψηφίζει το σχέδιο Ανάν, «είναι αυτονόητο ότι θα σεβαστούμε την άποψή του και θα χτίσουμε απάνω σε μια καινούργια σελίδα στο Κυπριακό».

    Τέλος συμφώνησε ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής απαιτείται πολύ μεγαλύτερη προσοχή και υπευθυνότητα. Διαπιστώνουμε δυστυχώς ότι αυτή η υπευθυνότητα πάρα πολλές φορές δεν εμφανίζεται σε τηλεοπτικό παράθυρα» κατέληξε η κ.Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 June 2006 - 10:30:13 UTC