Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα
  • [02] Στο Στρασβούργο η Ντόρα Μπακογιάννη

  • [01] Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα

    Οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ θα συνεχιστούν αταλάντευτα και με πιο γοργά και αποφασιστικά βήματα, τόσο για τη εμβάθυνση της επανίδρυσης του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, όσο και για την αποκέντρωση και την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά το σύντομο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο για την αυτοδιοίκηση που πραγματοποιείται στους Δελφούς.

    Το συνέδριο συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής του Γεράσιμου Αρσένη,το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΚΕ και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και έχει ως θέμα "Αυτοδιοίκηση: φορέας δημοκρατίας και μοχλός κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις πηγάζουν από την ανάγκη που υπάρχει σε διεθνές επίπεδο για αλλαγές και ανατροπές.

    Από την περίοδο της διάγνωσης των προβλημάτων, είπε, περάσαμε στην περίοδο των λύσεων, με επίκεντρο τον πολίτη. Το ζητούμενο είναι η ενεργός συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις στα κοινά, τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι εχουμε μπει πλέον στην εποχή της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τα μέλη-κράτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και παράλληλα στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ανταποκρινόμενοι στο καθολικό αίτημα για συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και σε αποφάσεις που τον αφορούν.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αφήσαμε πίσω την εποχή των μαζών, περνώντας στην εποχή του ενεργού πολίτη. Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση προωθούμε τολμηρές αποφάσεις που δίνουν οξυγόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δηλαδή πόρους, θεσμική θωράκιση, το απαραίτητο προσωπικό και όλα αυτά με διαφάνεια, είπε.

    Απαλλάξαμε πρόσθεσε, την τοπική αυτοδιοίκηση από το δανεισμό που την είχε γονατίσει.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι εν αντιθέσει με την πολιτική των παρακρατήσεων πόρων που ακολουθήθηκε την προηγούμενη περίοδο, τώρα αποδίδονται στους ΟΤΑ, ρυθμίζονται τα χρέη τους και δρομολογείται η σταδιακή επιστροφή τους.

    Η χρηματοδότηση των ΟΤΑ γίνεται πλέον με σύγχρονο, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα, προσανατολισμένο στην τόνωση της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης, τόνισε.

    Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, είπε, απέκτησαν για πρώτη φορά σταθερούς και αυτοτελείς πόρους τριπλάσιους σε σχέση με το 2004, ενώ το 5ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" δίνει στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας 3,5 δισ.ευρώ, το διπλάσιο, δηλαδή, απ' ό,τι δόθηκε τα προηγούμενα 7 χρόνια.

    Ο Κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην ψήφιση του νέου κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αποτελεί, όπως τόνισε, ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των δυνατοτήτων του ρόλου και του κύρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης με τις καινοτομίες που διαθέτει και αποτελούν το εφαλτήριο για την εδραίωση της αναπτυξιακής προοπτικής, την αναβάθμιση της μειοψηφίας στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, θεσπίζοντας χάρτα δικαιωμάτων του δημότη, καθιερώνοντας το θεσμό των τοπικών δημοψηφισμάτων και άλλων διατάξεων προς ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

    Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε ότι μπορεί να μη φτάνουν όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, αλλά δεν πρέπει να παραγνωριστεί το σημαντικό βήμα που έγινε και υπογράμμισε ότι χωρίς προκαταλήψεις και ιδεοληψίες πρέπει να βρουμε εκείνο το μοντέλο που θα φέρει την Ελλάδα δυνατή στον 21ο αιώνα.

    Μετά την ομιλία του ο κ.Καραμανλής, συνοδευόμενος από το διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Χρ.Γιαλλουρίδη, επισκέφθηκε την έκθεση "ελαιάς εγκώμιο" που φιλοξενείται στο μουσείο του ιδρύματος.

  • ** Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Καραμανλής θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    [02] Στο Στρασβούργο η Ντόρα Μπακογιάννη

    Στη 116η συνάντηση των Υπουργών των Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχει η ελληνίδα Υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ευρίσκεται από χθες στο Στρασβούργο.

    Η σημερινή συνάντηση σηματοδοτεί το τέλος της Ρουμανικής προεδρίας και την ανάληψή της από τη Ρωσία.

    Η κα Μπακογιάννη σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στις σχέσεις του Συμβουλίου με την ΕΕ, στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να επιταχυνθούν στον τομέα της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στον πολιτισμικό διάλογο, που θα πρέπει να αναπτυχθεί τόσο ανάμεσα σε κράτη-μέλη όσο και με τις γειτονικές περιοχές.

    Η ελληνίδα υπουργός σημείωσε ότι ένα χρόνο μετά τη Συνάντηση Κορυφής στη Βαρσοβία, το Συμβούλιο της Ευρώπης περνάει μία σημαντική περίοδο, αφού έχει ορισθεί σαν στόχος ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του, μέσα στο σύνολο της ευρωπαϊκής υποδομής.

    " Μπορούμε ν' αντλήσουμε εμπειρίες απ' οτι έχουμε έως τα τώρα επιτύχει ώστε να προχωρήσουμε στους μελλοντικούς μας στόχους. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι το να προσαρμόσουμε το όραμα και τα συμφέροντα 46 κυρίαρχων κρατών σ' ενα συνεκτικό και δυναμικό σύνολο", τόνισε.

    Η Υπουργός έκανε ειδική αναφορά στην έκθεση του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ γιά τις σχέσεις ΕΕ και Συμβουλίου της

    της Ευρώπης που παρουσίασε στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου.

    Υποστήριξε οτι η έκθεση αυτή θα μπορούσε ν' αποτελέσει πηγή έμπνευσης και αναφοράς γιά τ' ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη και να οδηγήσει σε λειτουργικές μεταρρυθμίσεις.

    Ειδικά γιά την προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε οτι "η Ελλάδα δίνει μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή του "Πακέτου μεταρρυθμίσεων" που στοχεύει στην αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο". Πρόσθεσε οτι η Ελλάδα υποστηρίζει επίσης την ένταξη της ΕΕ (ως ξεχωριστή οντότητα) στην εν λόγω Σύμβαση.

    Χαρακτήρισε ως γεγονός "κεφαλαιώδους αξίας την έγκαιρη ισχύ" του Πρωτοκόλλου 14 με το οποίο προβλέπεται η μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ ).

    "Ελπίζουμε", είπε, "οτι τα εναπομέιναντα 8 κράτη-μέλη θα κάνουν τα πάντα γιά την επικύρωση του Πρωτοκόλλου, ώστε να μπεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατό".

    Στην παρέμβασή της η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι "εμείς τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουμε το γεγονός οτι η εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ δεν είναι διαπραγματεύσιμη". Και πρόσθεσε ότι είναι σκόπιμο τα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν,σε εσωτερικό επίπεδο,τ' απαραίτητα νομοθετικά μέτρα που θα είναι συμβατά στη δρομολόγηση αυτού του έργου.

    Η ανάπτυξη της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα σε περιφέρειες και πολιτισμούς, είναι είναι δύο άλλοι μεγάλοι τομείς στους οποίους το ΣτΕ έχει σημαντικό ρόλο να παίξει,τόνισε η Ελληνίδα υπουργός.

    Στη διαπεριφερειακή συνεργασία - είπε - το ΣτΕ μπορεί ν'αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο γιά την ενίσχυση της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας ανάμεσα στις γειτονικές χώρες των κρατών-μελών.

    Γιά τον διαπολιτισμικό διάλογο,υποστήριξε οτι θα πρέπει ν'αναπτυχθεί ανάμεσα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς επίσης και ανάμεσα στις γειτονικές περιοχές.

    " Η Ελλάδα", δήλωσε η υπουργός, "έχει πάντα αντιμετωπίσει το διαπολιτισμικό διάλογο ως ένα από τα καλύτερα μέσα γιά την προώθηση της ανοχής και κατανόησης ανάμεσα στους πολιτισμούς. Είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να προβλεφθούν εντάσεις και κρίσεις".

    Τέλος σχετικά με τις πρωτοβουλίες του ΣτΕ στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη, η Υπουργός δήλωσε οτι η Ελλάδα εκτιμά πολύ τις προσπάθειες προώθησης "πολιτιστικών διαδρομών" που συνδέουν την πολιτιστική κληρονομιά με την οικονομική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Τόνισε δε ότι η χώρα μας είναι άρρηκτα δεμένη με την οικονομική και πολιτική ανάπτυξη της περιοχής της και υποστηρίζει δυναμικά την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη κατέληγξε λέγοντας οτι πρίν από δύο εβδομάδες,η Ελλάδα ολοκλήρωσε την ετήσια προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Διαδικασία Συνεργασίας στη Νότιο Ανατολική Ευρώπη κατά την οποίαν "ένας από τους βασικότερους στόχους ήταν η εποικοδομητική συμβολή του τοπικού παράγοντα στα βασικά πολιτικά θέματα που επηράζουν τη γειτονιά μας."

    Η Υπουργός των Εξωτερικών ευχήθηκε καλή επιτυχία στη Ρωσική Προεδρία του Συμβουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 19 May 2006 - 12:30:17 UTC