Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι διμερείς ελληνοπακιστανικές σχέσεις
  • [02] Γ.Αλογοσκούφης για υπουργική Σύνοδο ΟΟΣΑ
  • [03] Θετικό το έργο του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

  • [01] Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι διμερείς ελληνοπακιστανικές σχέσεις

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαουκάτ Αζίζ είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ οι υπουργοί Τουρισμού των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία τουριστικής συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Πακιστανό ομόλογό του καλό φίλο της Ελλάδας, σημειώνοντας οτι ο κ. Αζίζ έχει ζήσει στη χώρα μας για πολλά χρόνια.

    Ο Κ. Καραμανλής τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι διμερείς ελληνοπακιστανικές σχέσεις βρίσκονται σε ανοδική πορεία, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις με τον κ. Αζίζ κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως περιφερειακά ζητήματα, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, όπως η τρομοκρατία.

    Κοινή διαπίστωση από τις συνομιλίες, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων.

    Τόνισε επίσης ότι θα συνέλθει σύντομα η μεικτή Υπουργική Επιτροπή Ελλάδας- Πακιστάν που συντονίζει τις σχετικές προσπάθειες,σημείωσε ότι στον τομέα του πολιτισμού υπάρχει συνεργασία και αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόγραμμα για τους ΚΑΛΑΣ των οποίων οι ρίζες ανάγονται στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι προϋποθέσεις που τίθενται για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας,τα θέματα της Βαλκανικής, το Κυπριακό και τα θέματα της Μέση Ανατολή,του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο λαοί έρχονται από το 700 π.Χ., σημειώνοντας ότι η άφιξη του Μ. Αλεξάνδρου στη χώρα του άφησε ισχυρά ίχνη στο λαό και τον πολιτισμό της.

    Τόνισε ότι υπάρχει βούληση για διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε ειδικότερα στα θέματα του τουρισμού, των αγροτικών προϊόντων, όπως το λάδι και του εμπορίου.

    Ανέφερε ότι συνοδεύεται από ομάδα επιχειρημάτιών, εκφράζοντας την ευχή στις συναντήσεις που θα έχουν με τους Ελληνες επιχειρηματίες να βρεθούν τρόποι συμφωνίας για να αυξηθεί η συνεργασία.

    Ο κ. Αζίζ σημείωσε ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαίκής Ενωσης παίζει σημαντικό ρόλο και τόνισε ότι στο θέμα του Ιράκ και του Αφγανιστάν η Αθήνα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

    Ο Πακιστανός πρωθυπουργός υπογράμμισε την αφοσίωση της χώρας του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και ανέφερε ότι συζητήθηκαν και θέματα για την Ινδία και άλλες χώρες στην περιοχή του Πακιστάν.

    Σε ό,τι αφορά στην τρομοκρατία τάχθηκε απερίφραστα υπερ της καταπολέμησής της, σε όλες τις μορφές, ενώ τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μία μεγάλη πακιστανική κοινότητα που εισφέρει στην οικονομική ζωή της χώρας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία που τους παρέχει.

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Πακιστάν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Γ.Αλογοσκούφης για υπουργική Σύνοδο ΟΟΣΑ

    Πέντε θεματικές ενότητες θα συζητηθούν στην υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Μαίου στο Παρίσι.

    Την προεδρία της Συνόδου κατέχει η Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης έδωσε στο Παρίσι κοινή συνέντευξη Τύπου με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού κ. Ντόναλντ Τζόνστον.

    Οι πέντε θεματικές ενότητες αφορούν τη διεθνή οικονομική συγκυρία και τις οικονομικές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την εξασφάλιση της παγκόσμιας ευημερίας και την βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τις μελλοντικές προοπτικές του ΟΟΣΑ και την εμπορική πολιτική.

    Ο κ.Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι το κεντρικό θέμα της φετινής Συνόδου είναι «Η ενίσχυση της ευημερίας παγκοσμίως» και θα εστιάσει κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο και την παγκόσμια οικονομία πιο δυναμική. Η Σύνοδος, όπως είπε, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, ώστε τα Κράτη - Μέλη του, αλλά και πολλές άλλες χώρες, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, να εξετάσουν ορισμένες επιτυχημένες πολιτικές, να συζητήσουν προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής και να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία και το συντονισμό των πολιτικών τους.

    Ο υπουργός επεσήμανε ακόμα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι ισχυρή για τέταρτη συνεχή χρονιά, ωστόσο υφίστανται ορισμένες σημαντικές ανισορροπίες που πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως είναι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η ανάγκη για συντονισμό της πολιτικής των χωρών μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις δημοσιονομικές ανισορροπίες, τα ελλείμματα ή τα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις αυξητικές πιέσεις στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού.

    Παράλληλα, οι υπουργοί θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν τη φύση των διαρθρωτικών πολιτικών που θα μειώσουν τις ανισορροπίες και θα οδηγήσουν σε διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι οι πολιτικές για την ενίσχυση της καινοτομίας και της έρευνας και ανάπτυξης, ο εκσυγχρονισμός των εκπαιδευτικών συστημάτων και η δια βίου μάθηση. Τα παραπάνω ζητήματα έχουν άμεση σχέση με τη βελτίωση της παραγωγικότητας, η οποία μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι της γήρανσης του πληθυσμού που σημειώνεται στα περισσότερα μέλη του ΟΟΣΑ.

    Οσον αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο υπουργός τόνισε ότι "οι μεταρρυθμίσεις, για να εφαρμοσθούν και να αποδώσουν, απαιτούν προσεκτικό σχεδιασμό, ισχυρή κοινωνική συναίνεση και αποφασιστικότητα. Η οικοδόμηση συναίνεσης απαιτεί τη μεθοδική και εξαντλητική παρουσίαση και επεξήγηση των προβλημάτων στην κοινωνία, καθώς και λεπτομερή παρουσίαση των ωφελειών και του κόστους της κάθε μεταρρύθμισης. Συνεπώς, η ευρεία αποδοχή ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος από την κοινωνία είναι θεμελιώδους σημασίας, ειδάλλως, οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να μην αποδώσουν ή και να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Πιστεύω ότι αυτή θα είναι η πιο ενδιαφέρουσα θεματική ενότητα αυτής της Συνόδου".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Θετικό το έργο του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης

    Τον απολογισμό του σημαντικού έργου που έγινε στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ), τη διετία 2004-2006, πραγματοποίησαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος και ο γενικός γραμματέας του ΕΚΔΔΑ Γιώργος Βούτσινος, παρουσία του υφυπουργού Δημόσιας Διοίκησης Απόστολου Ανδρεουλάκου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Β.Ανδρονόπουλου.

    Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα όσα έγιναν την προηγούμενη διετία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μπορούν εύκολα να συγκριθούν με το σύνολο των όσων έγιναν στα προηγούμενα 21 χρόνια, καθώς το Κέντρο υπολειτουργούσε, δεν είχε οργανισμό λειτουργίας, δεν είχε τους πόρους και το έμψυχο και τεχνικό υλικό, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά "τα σεμινάρια επιμόρφωσης στο παρελθόν ουσιαστικά ήταν άδεια με αποδοχές για ορισμένους υπαλλήλους"...

    Σήμερα, συνέχισε ο υπουργός, το Κέντρο έχει οργανισμό λειτουργίας, έχει το προσωπικό και την υλικοτεχνική υποδομή, έχει τους πόρους, οι οποίοι αυξήθηκαν από 14 εκατ. ευρώ τη διετία 2004-2005, σε 44 εκατ. ευρώ για τη διετία 2006-2007, ενώ αναβαθμίστηκε η ποιότητα της επιμόρφωσης των δημοσίων υπαλλήλων και δημιουργήθηκαν εννέα Περιφερειακά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, μέσα σε ένα χρόνο και αναμένεται εντός του έτους να δημιουργηθούν ακόμη δύο σε Θράκη και Αιγαίο.

    Συγκεκριμένα, το ΕΚΔΔΑ στην προηγούμενη διετία πραγματοποίησε έργο το οποίο εδράζεται στους παρακάτω άξονες πολιτικής:

    1. Αποκέντρωση επιμορφωτικών δράσεων. Κάτι πολύ σημαντικό για την επιμόρφωση των υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος ο δημόσιος υπάλληλος μπορεί να επιμορφώνεται κοντά στον τόπο εργασίας και διαμονής του και πρόσθεσε ότι πλέον αντιστράφηκαν τα ποσοστά δεδομένου ότι το 67% των επιμορφωτικών σεμιναρίων γίνονται στην περιφέρεια, έναντι του 24% που γίνονταν στο παρελθόν.

    2. Ανάπτυξη σχέσεων εταιρικότητας με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που έγινε μεταξύ του υπουργείου, του ΕΚΔΔΑ και της ΑΔΕΔΥ, της συμφωνίας με το Πανεπιστημίο Πελοποννήσου και της συμφωνίας με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ για την επιμόρφωση των αιρετών.

    3. Ποιοτική αναβάθμιση επιμορφωτικών προγραμμάτων. Οι νέες τεχνολογίες και η στόχευση των σεμιναρίων αναβάθμισαν την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, καταργώντας τα πολυδάπανα συνέδρια του παρελθόντος δίχως την ουσιαστική αποτελεσματικότητα που έπρεπε να έχουν.

    4. Ενίσχυση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιτελικά στελέχη ταχείας εξέλιξης, καθώς πλέον από το Εθνικό Κέντρο μπορούν να βγουν στελέχη πολύτιμα για το δημόσιο τομέα, υπάλληλοι που μπορούν να εξελιχθούν ουσιαστικά στην ιεραρχία του δημοσίου.

    5. Ανάπτυξη διεθνών σχέσεων με την ανταλλαγή επιμορφωτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων με την ΕΕ και συγκεκριμένα τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της ΕΕ στο Μάαστριχτ, αλλά και τη συνεργασία με την Κύπρο, τις χώρες της Βαλκανικής κλπ.

    6. Διοικητική αναδιοργάνωση και εκσυχρονισμός υποδομών του ΕΚΔΔΑ.

    7. Αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων για την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό, όπως επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος, τετραπλασιάστηκαν τα κονδύλια για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων διοικητικής εργασίας σε ψηφιακό περιβάλλον, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, όπως και στην ανάπτυξη στελεχών υποστήριξης και υλοποίησης ηλεκτρονικής μάθησης στη Δημόσια Διοίκηση, όπου ο προϋπολογισμός αυξήθηκε από 25.000 ευρώ σε 800.000 ευρώ.

    8. Τέλος, προχωρεί το πιλοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης δημόσιων υπηρεσιών από το ΕΚΔΔΑ.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος διέψευσε κατηγορηματικά ότι θα αφαιρεθεί η αρμοδιότητα των ελέγχων ασφάλειας τροφίμων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δήλωσε ότι ευελπιστεί μέχρι το τέλος Μαϊου θα έχει απάντηση από το υπουργείο Οικονομίας για την ενίσχυση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων με προσωπικό, όπως είχε ζητήσει και τον περασμένο χρόνο ο υπουργός Εσωτερικών, καθώς ο ίδιος αναγνωρίζει το έργο που επιτελείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα αυτό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσινος αφού αναφέρθηκε στην ριζική αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου και των τεράστιων βημάτων που έχουν γίνει στην επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι στο πλαίσιο της βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών επιμόρφωσης στη Δημόσια Διοίκηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναδιοργανώθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2005 οι τομείς του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης ως εξής: Εισαγωγική Εκπαίδευση, Δημόσιο management, Οικονομικά Θέματα, Θέματα Περιβάλλοντος, Θέματα Πολιτισμού, Νέων Τεχνολογιών και Ξένων Γλωσσών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 15 May 2006 - 12:30:20 UTC