Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] H μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλήρως
  • [02] Επέκταση των ρυθμίσεων για ανέργους

  • [01] H μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλήρως

    Μεγάλος αριθμός Δημοσίων Επιχειρήσεων έχουν συμφωνήσει στην εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπει ο νόμος για τις ΔΕΚΟ. Μέχρι τώρα 29 ΔΕΚΟ έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν την εισοδηματική πολιτική που προβλέπει ο σχετικός νόμος. Εκκρεμότητα υπάρχει ακόμη για 15 επιχειρήσεις στις οποίες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται μεταξύ των Διοικήσεων και των εργαζομένων.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ εφαρμόζεται πλήρως και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή».

    «Είναι πολύ σημαντικό - επισήμανε στις δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας - ότι έγινε κατανοητό από τις Διοικήσεις και τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπροσώπων των εργαζόμενων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών ότι η συναίνεση και η συνεννόηση αποτελούν σημαντική παράμετρο για την πρόοδο της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και για την κοινωνική συνοχή».

    Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχουν δημοσιευτεί και αφορούν στο νόμο για τις ΔΕΚΟ, οι αυξήσεις στους βασικούς μισθούς δεν υπερβαίνουν το 3% για το 2006 και το 4% για το 2007, ενώ η συνολική αύξηση των αποδοχών και δαπανών προσωπικού δεν υπερβαίνουν το 5% και 6% αντίστοιχα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί η σύγκληση της Διυπουργικής Επιτροπής ΔΕΚΟ και πρόσθεσε ότι έως τότε υπάρχουν περιθώρια να υπάρξουν νέες συμφωνίες.

    Ο υπουργός στη δηλωσή του αναφέρει ότι «οι αυξήσεις του κόστους των ζημιογόνων επιχειρήσεων είναι πολύ μικρότερες από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπονομεύονται τα δικαιώματα ούτε των εργαζομένων ούτε των φορολογουμένων, που σε τελική ανάλυση χρηματοδοτούν αυτές τις επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο σύνολό της, οι ΔΕΚΟ αρχίζουν να λειτουργούν σε άλλο πλαίσιο προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας».

    Οι εταιρίες, οι οποίες έχουν δεσμευθεί να τηρήσουν την εισοδηματική πολιτική που προβλέπεται από το νόμο για τις ΔΕΚΟ (ν. 3429/2005) και τις σχετικές εγκυκλίους, είναι οι εξής: ΕΑΒ, ΟΠΕ, ΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΔΥ, Εμπορευματικά Κέντρα ΑΕ, Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (2 από τα 5 σωματεία), ΕΤΑ, Αγροτουριστική, ΜΟΔ, ΕΛΚΕ, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛ.ΚΕ.ΑΡ., ΕΛ.ΚΑ, Κέντρο Ελληνικής Γούνας, ΕΛΚΕΔΕ, ΕΚ.ΕΛ.ΕΝ., Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, Παρατηρητήριο Απασχόλησης (ΠΑΕΠ ΑΕ), ΑΕ Διώρυγος Κορίνθου, ΔΕΘ, Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ, ΑΕΜΥ ΑΕ, ΕΚΕΒΥΛ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΟΔΙΕ, ΟΣΚ και Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ.

    Οι εταιρίες, στις οποίες οι Διοικήσεις τους βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους για την εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής που προβλέπει ο νόμος και οι σχετικές εκγύκλιοι, είναι οι ακόλουθες: Επαγγελματική Κατάρτιση Α.Ε., Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης Α.Ε., ΕΘΕΛ, ΟΑΣΑ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΕΟ ΑΕ, ΚΕΔ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΟΤ, "Ολυμπιακό Χωριό 2004" ΑΕ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού, Προαστιακός ΑΕ και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (3 από τα 5 σωματεία).

    Αμετάβλητος ο πληθωρισμός

    Αμετάβλητος στο 3,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, ενώ σημαντική πτώση παρουσίασε ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Απρίλιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος κ. Μανώλης Κοντοπυράκης.

    Ο κ. Κοντοπυράκης προέβλεψε μάλιστα ότι αν οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα, τότε και το Μάιο ο πληθωρισμός θα παραμείνει σταθερός στα επίπεδα του 3,3%.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο στο 2,5% από 2,9% το Μάρτιο.

    Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Κοντοπυράκης αν οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ή της βενζίνης είχαν παραμείνει στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, τότε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο θα είχε σημειώσει κατακόρυφη πτώση στο 2,5%.

    Ο κ. Κοντοπυράκης προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα υποχωρήσουν οι τιμές των οπωροκηπευτικών και ειδικότερα στη ντομάτα κάτι το οποίο έχει συμβεί ήδη με την τιμή της πατάτας.

    Ανέφερε ακόμη ότι μέρος μόνο των επιπτώσεων από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στη διεθνή αγορά έχει περάσει στις τιμές καταναλωτή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ βασίζεται στο νέο καλάθι της νοικοκυράς που προέκυψε από τη νέα έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών.

    Η διαφορά του νέου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή από τον παλιό είναι της τάξης του +-0,1 της μονάδας.

    Ο εναρμονισμένος δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 3,5% από 3,3% το Μάρτιο.

    Για τις εξελίξεις στο Παγκόσμιο Εμπόριο

    Η κατάργηση των εξαγωγικών επιδοτήσεων στη γεωργία μέχρι το 2013 και η διαπραγμάτευση του Βαμβακιού εντός του πλαισίου για τη γεωργία αποτελούν, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, τα σημαντικότερα -για την Ελλάδα- συμπεράσματα της διακήρυξης της 6ης Υπουργικής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στο Χονγκ Κονγκ.

    Ενημερώνοντας σχετικώς την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι το θέμα της Γεωργίας αποτέλεσε ένα από τα πιο «καυτά» και επίπονα σημεία των διαπραγματεύσεων στο Χονγκ Κονγκ, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε κάτω από ισχυρή πίεση για μείωση των γεωργικών επιδοτήσεων σχεδόν από το σύνολο των μελών του ΠΟΕ (αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες). Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέδειξε σταθερή στάση και πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης και στήριξε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην προσπάθειά της να προασπίσει την αναθεωρημένη ΚΑΠ. Έτσι, ο στόχος επιτεύχθηκε πλήρως: Με τις αποφάσεις που ελήφθησαν, προστατεύεται πλήρως η αναθεωρημένη ΚΑΠ και μέχρι το 2013 δεν δημιουργούνται κίνδυνοι για κανένα γεωργικό προϊόν. Και αυτό έχει μια σημαντική διάσταση και για τη δική μας οικονομία, για τους συμπολίτες μας που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Για το θέμα του βαμβακιού, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι οι χώρες της Αφρικής πήγαν στο Χονγκ Κονγκ με στόχο να επιτύχουν την άμεση κατάργηση των επιδοτήσεων και της στήριξης που προσφέρουν οι αναπτυγμένες χώρες στο προϊόν αυτό. «Εδώ, η μεγάλη πίεση ασκήθηκε προς τις ΗΠΑ, αλλά είναι σαφές ότι οποιεσδήποτε δυσμενείς εξελίξεις θα είχαν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις και για τη χώρα μας, όπου το βαμβάκι αποτελεί σημαντικό αγροτικό προϊόν» είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: Τόσο πριν όσο και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χονγκ Κονγκ, η Ελλάδα κράτησε μια σθεναρή στάση. Ενδοκοινοτικά είχε διαμορφώσει ένα ευρύτερο μέτωπο που, πέραν της Ελλάδας και της Ισπανίας, οι οποίες έχουν άμεσα συμφέροντα, περιελάμβανε και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι κατορθώθηκε να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις, οι οποίες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας, αλλά και για την ελληνική Περιφέρεια ειδικότερα».

    Τόνισε μάλιστα ότι το τελικό αποτέλεσμα αναφορικά με το βαμβάκι δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, αφού ρητά αναγνωρίζεται πλέον ότι Το θέμα αυτό θα αντιμετωπισθεί μέσα στο πλαίσιο των γεωργικών διαπραγματεύσεων, και ότι στόχος δεν είναι η εξάλειψη της στήριξης αλλά, όπως και για όλα τα άλλα γεωργικά προϊόντα, η μείωση της στήριξης που στρεβλώνει το εμπόριο: «Αποτράπηκε λοιπόν ο βασικός και πρωταρχικός κίνδυνος για εμάς το βαμβάκι να αποκοπεί από το γεωργικό πακέτο και να αποτελέσει από μόνο του αντικείμενο ειδικών ρυθμίσεων ανεξάρτητα από τα άλλα γεωργικά προϊόντα».

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, οι διαπραγματεύσεις στο Χονγκ Κονγκ ήταν εντατικότατες και επίπονες και ότι αξιολογείται ως θετικό το γεγονός ότι τελικά συμφωνήθηκε ένα κείμενο: «Δεν φτάσαμε στο 100. Αρχίσαμε από το 50 και φτάσαμε στο 55. Υπήρξαν συμβιβαστικές λύσεις με αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλους και υπήρξε Διακήρυξη. Υπάρχει λοιπόν ενδεχομένως η δυνατότητα μιας συμφωνίας εντός του 2006. Αυτή η προοπτική είναι δύσκολη, γιατί είναι περιορισμένα τα χρονικά περιθώρια, αλλά, ωστόσο, είναι εφικτή εκτίμησε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Η συνάντηση του ΠΟΕ στο Χονγκ Κόνγκ εντάσσεται στον «κύκλο διαπραγματεύσεων της Ντόχα» (2001-2006) και όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η στρατηγική της ΕΕ περιλαμβάνει την επιτυχή έκβαση του γύρου, την τήρηση της ενιαίας δέσμευσης και την ενότητα και σύμπνοια μεταξύ των κρατών-μελών. «Οι θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να δοθεί έμφαση στις Αγορές Μη Γεωργικών Προϊόντων και τις Υπηρεσίες, αλλά και να διαφυλαχθεί η αναθεωρημένη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επίσης, η Ε.Ε. προσδοκά ότι οι ΗΠΑ θα αλλάξουν την άκαμπτη στάση τους επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ευελιξία». Όσο για τη στρατηγική της Ελλάδας, επισήμανε ότι περιλαμβάνει τη διαφύλαξη της αναθεωρημένης ΚΑΠ, την πρόσβαση στην αγορά βιομηχανικών προϊόντων, το να υπάρξει συμφωνία για τις Υπηρεσίες και το Εμπόριο Υπηρεσιών καθώς «αυτό έχει σημασία για τις ναυτιλιακές μεταφορές πλην εκείνων που γίνονται μεταξύ των λιμένων της ίδιας χώρας (cabotage), τον κατασκευαστικό τομέα, τις ασφάλειες, τις τράπεζες, τα ελεύθερα επαγγέλματα κ.ο.κ.» και τέλος, την τεχνική βοήθεια προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες για τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλουν στη διευκόλυνση του Εμπορίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επέκταση των ρυθμίσεων για ανέργους

    Την επέκταση του μέτρου αλληλεγγύης για τους άνεργους των Κλωστηρίων Ναούσης και σε άλλους νομούς με υψηλό ποσοστό ανεργίας, θα θεσμοθετήσει μετά από διάλογο η κυβέρνηση.

    Αυτό προέκυψε από σημερινή συζήτηση του κ.Σάββα Τσιτουρίδη με τους Εργατικούς συντάκτες, όπου ο υπουργός διευκρίνισε ότι το μέτρο θα αφορά νομούς με υψηλό ποσοστό ανεργίας, κλάδους που φθίνουν, ανέργους τουλάχιστον 50χρονών και αφού θα έχει εξαντληθεί κάθε άλλη προσπάθεια ώστε να βρεθεί απασχόληση.

    Η χρηματοδότηση αυτού τουμέτρου θα στηρίζεται σε ταμείο αλληλεγγύης, του οποίου οι πόροι θα προέλθουν από αναδιάταξη κοινωνικών δαπανών και όχι από καινούργιες εισφορές.

    Ανοιχτό παραμένει προς συζήτηση μεταξύ των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τους ανέργους που θα εντάσσονται στο μέτρο αυτό, η παροχή κοινωνικής εργασίας.

    Ως προς το ασφαλιστικό ο κ.Τσιτουρίδης δήλωσε και πάλι ότι ο "νόμος Ρέππα" αλλά και το σύνολο της ισχύουσας νομοθεσίας θα εφαρμοστεί και ότι ο διάλογος θα αφορά πτυχές για το πως θα γίνει η εφαρμογή σε κάποια ειδικά σημεία.

    Κάθε δίμηνο, είπε, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάζει στη Βουλή την πορεία υλοποίησης της νομοθεσίας για το ασφαλιστικό και επανέλαβε τη δέσμευση ότι στο τέλος του 2006 ο προϋπολογισμός θα έχει καταβάλει στα ταμεία το 1% του ΑΕΠ που ορίζει ο "νόμος Ρέππα", ή και περισσότερο αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

    Ο κ.Τσιτουρίδης υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις για το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων είναι υπόθεση κάθε χώρας και δεν έχουν εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες, οπότε η Κομισιόν δεν έχει τη δυνατότητα να υπαγορεύσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

    Ως προς τα επόμενα βήματα του διαλόγου για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Απασχόλησης σημείωσε ότι η επιτροπή κοινωνικών και οικονομικών υποθέσεων της Βουλής θα συγκαλείται δύο φορές ανά μήνα και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το ασφαλιστικό και στο επίπεδο της ΟΚΕ.

    Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Απασχόλησης αναμένεται να αποστείλει την πρόσκληση προς τα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να ορίσουν εκπροσώπους τους στην επιτροπή μελέτης που θα αναλάβει να εκπονήσει τη διάγνωση για τις διαστάσεις του προβλήματος σε συνεργασία με την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

    Από το Φθινόπωρο, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διμερείς επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να ολοκληρωθεί μέσα στην 4ετία η αποτύπωση του προβλήματος.

    Χαρακτηριστικά ο κ.Τσιτουρίδης σημείωσε ότι σήμερα μόνον στο ΙΚΑ υπάρχουν 2.033 διαφορετικοί τύποι σύνταξης και 705 διαφορετικά ασφάλιστρα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 May 2006 - 14:30:15 UTC