Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στη Βιένη
  • [02] Νέα ενεργειακά έργα
  • [03] Χουριέτ: "Μας ... έφαγαν τον μπακλαβά"

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή - Ερντογάν στη Βιένη

    Στη νέα τακτική των συχνών συναντήσεων με τον Τούρκο ομόλογό του εντάσσεται η σημερινή 45λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Βιέννη, στο περιθώριο της Συνοδου Κορυφής των χωρών της ΕΕ, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα, ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινά.

    Τη συνάντηση ζήτησε προχθές το απόγευμα ο Τούρκος πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό ισχύει απο το παρελθόν η απόφαση να μην υπάρχουν εντάσεις, όπως προέβλεπε το μορατόριουμ για τους θερινούς μήνες που είχε συμφωνηθεί το 1988, μεταξύ των τότε Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών κ.κ. Κ.Παπούλια και Μ. Γιλμάζ. Πάντως το θέμα του μορατόριουμ δεν ετέθη στη συνάντηση.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε να αρθεί ο φόρος που επιβάλουν οι τουρκικές αρχές στους τουρίστες που επισκέπτονται - ακόμη και για λίγες ημέρες - την Ελλάδα προερχόμενοι απο την Τουρκία στην οποία και επιστρέφουν, φόρος ο οποίος ανέρχεται στα 50 δολάρια.

    Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι πρόκειται για διοικητικό θέμα, που αφορά στον έλεγχο των υπηρεσιών του κράτους του και υποσχέθηκε ότι θα το σκεφτεί για να βρεθεί μία λύση.

    Ακόμη έγινε αναφορά στο πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση πολλών ωρών στη γέφυρα του Έβρου, που οφείλεται κυρίως σε γραφειοκρατικούς λόγους και συζητήθηκε η πιθανότητα δημιουργίας καινούργιας γέφυρας ώστε να υπάρχουν περισσότεροι δίοδοι.

    Επίσης έγινε αναφορά και για τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Ενέργειας.

    Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Αλη Μπαμπατζαν που μετείχε στη συνάντηση ενημέρωσε για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αλλά δεν έγινε αναφορά στο πρωτόκολλο της Τελωνειακής Σύνδεσης.

    Ελληνικές κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι "η Τουρκία ενδιαφέρεται πάρα πολύ να δείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εκπληρώσει τα κριτήρια που έχουν τεθεί απο την ΕΕ. Και μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά συνδέονται και με το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο".

    Στη συνάντηση επαναλήφθηκε η βούληση για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ενώ ο κ. Ερντογάν σε μία αποστροφή του λόγου του μίλησε εμμέσως για το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ευαισθησία για τέτοια ζητήματα στη χώρα του.

    Για το θέμα έχει εκδοθεί ανακοίνωση απο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τις προηγούμενες ημέρες.

    Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι είχαν δηλώσει, απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Η ιστορία είναι ιστορία. Το ζητούμενο είναι να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας δίνει η Ευρωπαϊκή προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον των λαών μας.

    Στις 10 Ιουνίου η Ντόρα Μπακογιάννη θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη για ελληνοτουρκικό δημοσιογραφικό συνέδριο και στο περιθώριο θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αμντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει συνάντηση (14.40 τοπική ώρα) με τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και λίγη ώρα αργότερα με τον πρόεδρο της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Ραμόν Βασκέζ.

    Ο πρωθυπουργός θα είναι επίσης συντονιστής σε ένα από τα "τραπέζια" της συνόδου, όπου από πλευράς ΕΕ συμμετέχει η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγέλα Μέρκελ. Ανάμεσα στα θέματα που συζητώνται είναι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η πολυμερής συνεργασία για την ειρήνη, τη σταθερότητα και το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά και το οργανωμένο έγκλημα, το περιβάλλον και η ενέργεια.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νέα ενεργειακά έργα

    Τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο στην Ελλάδα εξετάζουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών. Παράλληλα, διαπιστώνεται αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα από Άραβες επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων στον τομέα του τουρισμού, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην Αραβική χερσόνησο, η οποία βρίσκεται σε φάση οικονομικής απογείωσης.

    Σε δεκαπέντε ημέρες εξάλλου θα ανακοινωθεί ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά. Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθές ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Δ.Σιούφας, κάνοντας τον απολογισμό της περιοδείας του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπαχρέιν συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κ.Παπούλια, καθώς και της επίσκεψής του στην Αίγυπτο που ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

    Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Αίγυπτο, εξετάζονται οι εξής λύσεις:

    -Μέσω του αγωγού Αιγύπτου - Ιορδανίας - Συρίας - Τουρκίας που είναι υπό κατασκευή, προβλέπεται να λειτουργήσει το 2008 και θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 10 δισ. κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο. Είναι γνωστό ότι είναι επίσης υπό κατασκευή ο αγωγός Ελλάδας - Τουρκίας που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2007.

    -Μεταφορά υγροποιημένου ή συμπιεσμένου φυσικού αερίου με καράβια.

    -Κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη, λύση που, όπως τόνισε ο κ.Σιούφας, παρουσιάζει μεγάλες τεχνικές δυσκολίες, αποτελεί ωστόσο ένα «όνειρο».

    Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις αυτές δεν επηρεάζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες, ειδικά με τη Ρωσία και την Αλγερία, με τις οποίες έχουμε μακρόχρονη και αξιόπιστη συνεργασία στην προμήθεια φυσικού αερίου. Τόνισε, ωστόσο, ότι "πρέπει να είμαστε Προμηθείς και όχι Επιμηθείς", να βλέπουμε τη διεύρυνση των ενεργειακών μας πηγών για τις επόμενες δεκαετίες και επανέλαβε ότι τα σχέδια αυτά αφορούν την τροφοδοσία της ευρωπαϊκής και όχι μόνο της ελληνικής αγοράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ακόμη τα εξής:

    -Τις επόμενες 15 ημέρες ελληνική εταιρία πρόκειται να ανακοινώσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου με την Κρήτη και τον Πειραιά.

    -Στην Αίγυπτο έγινε ξεχωριστή συνάντηση με τον επιχειρηματία Sahim Sawiris, ο οποίος ελέγχει την ιταλική εταιρία τηλεπικοινωνιών Wind, η οποία κατέχει το 50% συν μία μετοχή και το μάνατζμεντ της θυγατρικής της ΔΕΗ, Tellas. Ο κ.Σιούφας τόνισε ότι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας έχει εξαιρετικά ενδιαφέροντα σχέδια για την Tellas αλλά και για επενδύσεις και σε άλλους τομείς στην Ελλάδα, όχι μόνο στις τηλεπικοινωνίες.

    -Συνολικά από την περιοδεία του στις Αραβικές χώρες ο υπουργός διαπίστωσε ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από Άραβες επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού και για το λόγο αυτό θα υπάρξει ειδική ενημέρωση από το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Υπάρχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις . Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, στη Σαουδική Αραβία, πρόκειται να κατασκευαστεί μια καινούργια πόλη 500.000 κατοίκων. Τις επόμενες ημέρες, ο κ.Σιούφας, από κοινού με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Μ.Κεφαλογιάννη και τους υφυπουργούς Οικονομίας κ.Π.Δούκα και Εξωτερικών κ.Θ.Κασσίμη, θα ενημερώσουν τους επιχειρηματικούς Συνδέσμους και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις για τις ευκαιρίες στις Αραβικές χώρες, προκειμένου να υπάρξει πρακτική συνέχεια.

    -Για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τόνισε ότι «χρειαζόμαστε πιο γρήγορους ρυθμούς», ενώ ανακοίνωσε ότι στις 9 Ιουνίου θα συνεδριάσει στην Αθήνα η μικτή ελληνο - ρωσική επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου της Gazprom Αλεξέι Μίλερ στη χώρα μας το Φεβρουάριο, η οποία θα εξετάσει το σύνολο των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο κ.Σιούφας δεν θέλησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την κυβέρνηση, ενώ δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται καθόλου τους χαρακτηρισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ.Γ.Μυλωνά για τους εργαζόμενους.

    Αναφερόμενος, τέλος, στην ετήσια έκθεση του IMD σύμφωνα με την οποία η κατάταξη της ελληνικής οικονομίας ως προς την ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε εφέτος κατά οκτώ θέσεις (στην 42η από 50η το 2005), τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να σταματήσει τον κατήφορο και να βελτιώσει σημαντικά τη θέση της χώρας, σημειώνοντας το τρίτο μεγαλύτερο άλμα ανταγωνιστικότητας μετά την Κίνα και την Ινδία. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, συνεχίζουμε την προσπάθεια για βελτίωση», τόνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι η αύξηση των εξαγωγών, η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής και η μείωση της ανεργίας από 11,3% σε 9,7% είναι μικρά, αλλά σημαντικά βήματα και ότι γίνεται προσπάθεια να συνεχισθεί και να διευρυνθεί η βελτίωση.

    Ο κ.Σιούφας και ο γενικός γραμματέας Ανάπτυξης κ.Ν.Στεφάνου ανακοίνωσαν εξάλλου την έγκριση 21 επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, φωτοβολταϊκών συστημάτων και αφαλάτωσης νερού, οι οποίες εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Γβ ΚΠΣ. Είχαν υποβληθεί 40 προτάσεις συνολικού προϋπολογισμού 26.8 εκατ. ευρώ, από τις οποίες εγκρίθηκαν 21, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. (τα 5,3 εκατ. καλύπτονται από τις ενισχύσεις). Οι επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και φωτοβολταϊκά θα γίνουν στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Δονούσα και τη Σχοινούσα, ενώ συστήματα αφαλάτωσης θα εγκατασταθούν στη Σύμη, την Ύδρα, τη Μήλο και στη μονή Μεγίστης Λαύρας, στο νησί Κυρά Παναγιά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Χουριέτ: "Μας ... έφαγαν τον μπακλαβά"

    "Οι Ελληνοκύπριοι μας έκλεψαν τον μπακλαβά" γράφουν σήμερα τουρκικές εφημερίδες, αναφέροντας ότι σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έγινε στην Κύπρο για την Ημέρα της Ευρώπης διανεμήθηκαν φυλλάδια της ΕΕ όπου ο μπακλαβάς αναγνωρίζεται ως εθνικό κυπριακό γλυκό.

    Η είδηση ξεσήκωσε τους τούρκους "μπακλαβατζήδες" που πρόκειται μάλιστα σήμερα να οργανώσουν συνέντευξη τύπου και αύριο πορεία στην Κωνσταντινούπολη με πανώ που θα γράφουν ότι "ο μπακλαβάς είναι τουρκικός.Δεν θα αφήσουμε τους Ελληνοκύπριους να περάσουν στον κόσμο ότι είναι δικός τους ",όπως γράφει η Χουριέτ.

    "Ο μπακλαβάς είναι τουρκικός. Αυτό που παρουσιάζουν ως μπακλαβά οι Ελληνοκύπριοι είναι μια απομίμηση" λέει στη Χουριέτ ο Χαλίλ Ντιντσερλέρ, ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων "Haci Sayid Baklava". "Θα πάμε στις Βρυξέλλες και θα πούμε στους ηγέτες της ΕΕ να δοκιμάσουν πραγματικό μπακλαβά" λέει ο Χαλίλ Ντιντσερλέρ.

    Ο πρόεδρος της τουρκικής ένωσης "Παραγωγών Μπακλαβά",Μεχμέτ Γιλντιρίμ τόνισε μάλιστα ότι "η Τουρκία πρέπει να διεκδικήσει τους εθνικούς της θησαυρούς,όπως είναι ο μπακλαβάς".Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ,οι Τούρκοι έφεραν τον μπακλαβά από την Κεντρική Ασία και υπάρχουν ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι "ο μπακλαβάς ανήκει δικαιωματικά στους Τούρκους".Ζήτησε ακόμη να γίνουν διαβήματα από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού προς την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Γκαζιάντεπ Νεζάτ Κοτσέρ χαρακτήρισε "παράλογη και αστεία" την αναγνώρισή του μπακλαβά ως εθνικού γλυκού των Ελληνοκυπρίων. "Είναι ξεκάθαρο ότι είναι τουρκικός", είπε ο Κοτσέρ.Υποστήριξε μάλιστα ότι από τις έρευνες του Κάρλ Πέρι στο Διεθνές Συμπόσιο Διατροφής επιβεβαιώνουν ότι ο μπακλαβάς είναι τουρκικός.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 May 2006 - 10:30:17 UTC