Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

  • [01] Καραμανλής: Η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων

    Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Λακωνία και τη Μεσσηνία και παράλληλα έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

    Στην ομιλία του ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη βεβαρημένη διεθνή συγκυρία λόγω της υπόθεσης του Ιράν, που φορτίζει έντονα το διεθνές περιβάλλον και στις επιπτώσεις από την έξαρση της πετρελαϊκής κρίσης.

    Ξεκαθάρισε δε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης λέγοντας ότι "είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη και την διάδοση πυρηνικών όπλων, υποστηρίζουμε έμπρακτα την εξεύρεση ειρηνικής και διπλωματικής λύσης".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο σχέδιο για τον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας, επισημαίνοντας την απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, τη στήριξη της παραγωγής βιοενέργειας, την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την επέκταση της χρήσης φυσικού αερίου.

    Κάνοντας σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις,ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι "εργαζόμαστε εντατικά για να καλύψουμε το χρόνο και το έδαφος που χάθηκαν στα χρόνια της συντηρητικής απραξίας και της εσωστρέφειας" και πρόσθεσε ότι στα χρόνια που πέρασαν η Ελλάδα δεν έκανε τα βήματα που μπορούσε να κάνει με αποτέλεσμα να μείνει βαριά κληρονομιά σήμερα, οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες στη δημόσια διοίκηση, τεράστια βάρη, ελλείμματα και χρέη στην οικονομία, χρόνια προβλήματα στην κοινωνία".

    Επανέλαβε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δεν υποχωρεί μπροστά στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, στις στείρες αντιπολιτευτικές αντιδράσεις και πρόσθεσε ότι οι υπαίτιοι των προβλημάτων δεν μπορεί να παριστάνουν τους καταγγέλλοντες.

    "Η τακτική τους είναι γνωστή: απόπειρα πόλωσης και οξύτητας, λαϊκισμός, αντίδραση σε όλα και θέση καμία",ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες, είπε ο κ. Καραμανλής, ισχύει στο ακέραιο και ακολούθως αναφέρθηκε στις "τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες βάζουν τέλος στον φαύλο κύκλο των χαμένων ευκαιριών, θεμελιώνουν κράτος δικαίου, διασφαλίζουν δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία".

    Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση αναπτύσσει δράσεις και παρεμβάσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών, την πάταξη της διαφθοράς, την διαφάνεια στις συναλλαγές του δημοσίου.

    Έδωσε ακόμη έμφαση στο ότι η κυβέρνηση θέσπισε και εφαρμόζει νέο αντικειμενικό και διαφανές πλαίσιο μειοδοτικών διαγωνισμών για τις αναθέσεις των έργων του δημοσίου, προετοίμασε σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών, νομοθέτησε αυστηρά μέτρα για τα παραδικαστικά κυκλώματα, προωθεί σχέδιο νόμο για την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις εστίες διαφθοράς που εξέθρεψε το χθες, είναι σε μόνιμη, ασυμβίβαστη και μετωπική σύγκρουση με τη διαπλοκή και με ό,τι επιθυμεί τη διαιώνισή της.

    "Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν διαπραγματευόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν κουραζόμαστε στις μάχες που δίνουμε. Ασκούμε διακυβέρνηση ευθύνης και εμπιστοσύνης", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ακολούθως ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την ενδυνάμωση της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας τη ψήφιση από τη Βουλή του νέου κώδικα δήμων και κοινοτήτων, καθώς επίσης τη θεσμοθέτηση αυτοτελών πόρων για τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση που είναι, ήδη, τριπλάσιοι απ' ότι το 2004.

    Ο πρωθυπουργός μίλησε για το πενταετές πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ" που χρηματοδοτεί αναπτυξιακές και κοινωνικές δράσεις των δήμων και κοινοτήτων όλης της χώρας με 3,5 δισ. ευρώ.

    Υπενθύμισε δε ότι για την Πελοπόννησο το πρόγραμμα της περιόδου 1998-2004 είχε δώσει μόλις 155 εκατ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ για πέντε χρόνια δίνει 345 εκατ. ευρώ και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί 280 έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου και ξεκινά η δημοπράτησής τους.

    Για τους δήμους της Λακωνίας ανέφερε ότι διατίθενται μέσα στην πενταετία 50 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. σε 7 χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

    Μίλησε επίσης για το περιφερειακό πρόγραμμα Πελοποννήσου, λέγοντας ότι υλοποιούνται πάνω από 120 έργα και δράσεις, ότι εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για 240 επενδύσεις στη μεταποίηση και τον τουρισμό και προχωρά η εκτέλεση και η δημοπράτηση σειράς έργων στην περιφέρεια, ενώ ολοκληρώθηκε η οδική παράκαμψη στον άξονα Χάνια - Κροκέες - Μονεμβασιά και ολοκληρώθηκαν τα έργα της πρώτης φάσης για το λιμάνι της Νεάπολης.

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε με έμφαση στην προώθηση των διαδικασιών για την κατασκευή ενιαίου κλειστού αυτοκινητοδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα και την Σπάρτη, που θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης, έχουν συνταχθεί οι σχετικές μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν οι προσφορές για να ανακηρυχθεί ο μειοδότης.

    Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην πολιτική της κυβέρνησης για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών, επισημαίνοντας ότι "εφαρμόζουμε νέο αναπτυξιακό νόμο, που στη Λακωνία χρηματοδοτεί παλιές και νέες επιχειρήσεις έως 55%, ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καταρτίζουμε εθνικό χωροταξικό σχέδιο και ειδικά χωροταξικά σχέδια για τον τουρισμό και τη βιομηχανία, εφαρμόζουμε ενιαίο πλαίσιο για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, απλοποιήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων".

    Ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη στη στήριξη του αγροτικού κόσμου, επισημαίνοντας τις θετικές ρυθμίσεις που πέτυχε η χώρα μας για τα μεσογειακά προϊόντα και την εξασφάλιση μέχρι το 2013 κοινοτικών πόρων πάνω από 22 δισ. ευρώ.

    Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έδωσε λύση στο πρόβλημα με τα πανωτόκια, εξασφάλισε την καταβολή των αποζημιώσεων των ΕΛΓΑ μέσα σε τρεις μήνες από τη λήξη του χρόνου συγκομιδής, ενώ δίνει έμφαση στην κατάρτιση και στήριξη νέων αγροτών, στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων, στην προβολή και προώθηση των προϊόντων στην διεθνή αγορά.

    Ειδικότερα για την περιοχή της Λακωνίας ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την διαμόρφωση και την ανάδειξη του δυτικού τμήματος του σπηλαίου Δυρού, ενώ προωθούνται η αναστήλωση των μνημείων του Μυστρά και η ανάδειξη του παλατιού των Παλαιολόγων, η συντήρηση του αρχαιολογικού χώρου της Μονεμβασιάς, η ανάπλαση χώρων και μνημείων στην περιοχή του Ευρώτα.

    Κάνοντας γενικότερο απολογισμό ο Κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε να εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους για την περίοδο 2007-2013 και πρόσθεσε ότι πέτυχε με τον πιο ήπιο τρόπο σημαντική μείωση του ελλείμματος, για να φθάσουμε στο τέλος του χρόνου κάτω από το όριο του 3%.

    Πρόσθεσε ότι η χώρα μας παρά την βαριά κληρονομιά του παρελθόντος διατηρεί έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, πέτυχε, παρά την μετά-Ολυμπιακή συγκυρία, υποχώρηση της ανεργίας κάτω από 10%, σημαντική αύξηση στο σύνολο των εξαγωγών, καθώς επίσης και σημαντική άνοδο στα έσοδα από τον τουρισμό.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση "δεν παίζει στο ταμπλό της πόλωσης, δεν κάνει το χατίρι στους σκηνοθέτες της τεχνητής οξύτητας, απορρίπτει τις τακτικές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας, στηρίζεται στην πλατιά συμμαχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και βάζει τέλος στην αντίληψη του ΠΑΣΟΚ για τις δύο Ελλάδες".

    Περιοδεία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στο νομό Λακωνίας

    Με επίσκεψη στην Πανεπιστημιακή Νοσηλευτική Σχολή της Σπάρτης ξεκίνησε την περιοδεία του στο νομό Λακωνίας ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Το απόγευμα επισκέφθηκε, ακόμη, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και θα λειτουργήσει σύντομα με δυνατότητα εξυπηρέτησης και των γειτονικών νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας και με σύγχρονη υποδομή για να εξυπηρετεί και ασθενείς που πάσχουν από AIDS και ηπατίτιδα.

    Ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε, επίσης, την πρότυπη αγροτική μονάδα παραγωγής χυμών, την οποία είχε επισκεφθεί παλαιότερα το 1998 και τους είχε υποσχεθεί ότι θα ξανάρθει. Ο κ. Καραμανλής περιηγήθηκε σε όλους τους χώρους της μονάδας και βγαίνοντας δήλωσε: "Η σύγχρονη αντίληψη με την οποία λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας εσπεριδοειδών Λακωνίας αποδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το συνεταιριστικό κίνημα όταν προτάσσει το συμφέρον των αγροτών μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικές του χθες".

    Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, ότι η μονάδα αναδεικνύει ότι ο μόνος ασφαλής δρόμος για μια καλύτερη προοπτική για ανταγωνιστική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι η παραγωγή, η τυποποίηση και η διάθεση στην ελληνική και ξένες αγορές, προϊόντων υψηλής ποιότητας.

    Ο κ. Καραμανλής είχε και συνάντηση στη νομαρχία με το νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνο Φούρκα.

    Αύριο, ο κ. Καραμανλής θα συνεχίσει την περιοδεία του στη Μεσσηνία και θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων του νομού στην Καλαμάτα.

    Συνάντηση με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πετραλιά

    Το πρωί ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πετραλιά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κ. Πετραλιά τόνισε στις δηλώσεις της ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις προτεραιότητες και τους στόχους της πολιτικής του υπουργείου, καθώς ο τουρισμός αποτελεί μοχλό ανάπτυξης για τη σύγχρονη Ελλάδα.

    Την ερχόμενη εβδομάδα (9 Μαΐου) , είπε η κ. Πετραλιά , θα ανακοινωθούν οι προτάσεις για τη νέα τουριστική περίοδο, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται μακροχρόνιος σχεδιασμός για να εφαρμοστούν οι πολιτικές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 May 2006 - 18:30:12 UTC