Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον Τ.Ερντογάν

  • [01] Σε καλό κλίμα η συνάντηση Κ.Καραμανλή με τον Τ.Ερντογάν

    Πενήντα λεπτά της ώρας διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνδιάσκεψης στη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντηση ήταν παρούσα από ελληνικής πλευράς και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο κ.Κ.Καραμανλής αναφερόμενος στη συνάντησή του με Τ.Ερντογάν τόνισε οτι αυτή διεξήχθη σε καλό επίπεδο και σε καλό κλίμα.Υπογράμμισε ότι αυτού του είδους οι συναντήσεις είναι πάντα χρήσιμες και θα συνεχιστούν.

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, σημειώνοντας πως "δόθηκε καταρχήν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία η οποία εντείνεται. Εχουμε ήδη ξεπεράσει το στόχο των 2 δισ. δολαρίων, συνολικού όγκου εμπορικών συναλλαγών με θετική μεταβολή για την Ελλάδα".

    Ο στόχος είναι να φθάσουμε στα 5 δισ. δολάρια, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και σημείωσε, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ότι η Ελλάδα την υποστηρίζει, "βεβαίως υπό την προϋπόθεση η Τουρκία ότι θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εννοώ τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι αντηλλάγησαν απόψεις και για το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι "δεν μπορεί να δημιουργείται η αίσθηση ότι απο μία τέτοια συνάντηση περιμένει κανείς συγκεκριμένα πράγματα. Οι συναντήσεις αυτές γίνονται για να δημιουργείται το κλίμα που χρειάζεται, να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων και να διατηρείται μία δυναμική. Η δυναμική που υπάρχει είναι στην κατεύθυνση της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γνωρίζετε καλά ότι για μας - και εγώ το έχω κάνει σαφές - η πλήρης εξομάλυνσή τους είναι στόχος, στρατηγικός στόχος, για την Ελλάδα και για την κυβέρνησή μου".

    Ο Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση πρόσθεσε ότι " υπάρχουν θέματα για τα οποία έχουμε διαφορετικές γνώμες. Βεβαίως με την ευκαιρία των συναντήσεων αυτών τίθενται τα θέματα τα οποία αναφέρατε (σσ. θρησκευτικών ελευθεριών, Χάλκη, Πατριαρχείο). Αλλά θέλω να αποφύγω την οποιαδήποτε λογική όχι μόνο σε ότι με αφορά αλλά και ως αντίληψη ότι απο μία τέτοια συνάντηση κάποιος είναι ο νικητής και κάποιος ο ηττημένος. Τί κέρδισες, τί πήρες, τί έχασες; Δεν είναι έτσι. Ζούμε στην σύγχρονη Ευρώπη και πρέπει να έχουμε μία διαρκή δυναμική συνεννόησης και επαφών. Είναι αυτονόητο ότι με τον κ. Ερντογάν δεν υπάρχει ταυτότητα απόψεων σε σειρά ζητημάτων. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι σήμερα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι πολύ καλύτερες απο ότι ήταν στο παρελθόν και ότι δεν υπάρχει η βούληση - εγώ την δική μας πλευρά μπορώ να δεσμεύσω και τον κ. Ερντογάν εμπιστεύομαι- υπάρχει η διάθεση να προχωρήσουμε σε ακόμα καλύτερη κατάσταση".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 May 2006 - 12:30:12 UTC