Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-05-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτασμός εργατικής Πρωτομαγιάς με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις
  • [02] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν
  • [03] Παρέμβαση Παπανδρέου για την κρίση με το Ιράν
  • [04] Στο Κατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • [01] Εορτασμός εργατικής Πρωτομαγιάς με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις

    Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις γιορτάζεται και φέτος η εργατική Πρωτομαγιά. Η πρώτη διοργανώνεται στις 10.30 στο Πεδίο του Αρεως από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

    Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες θα γίνουν και στη Θεσσαλονίκη.

    Η Πρωτομαγιά θα γιορταστεί με άστατο καιρό καθώς προβλέπονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας.

    Για το πρωί και το βράδυ έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 07:30 το πρωί και από 22:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Διευκρινίζεται στο επιβατικό κοινό ότι η νυχτερινή γραμμή τρόλεϊ 11 ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ-Ν.ΠΑΓΚΡΑΤΙ-Ν.ΕΛΒΕΤΙΑ καθώς και οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο (ΗΣΑΠ) και το Μετρό (ΑΜΕΛ) έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 09:00 και από 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

    O ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ σιδηρόδρομος και το ΤΡΑΜ θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Μηνύματα πολιτικών κομμάτων για την Πρωτομαγιά

    Μήνυμα ΠΑΣΟΚ

    Σε "συστράτευση, στη βάση μιας διαρκούς διαβούλευσης και ενός γνήσιου και ανυστερόβουλου κοινωνικού διαλόγου, για μια νέα ΕΘΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, που προσδιορίζει στόχους και προτεραιότητες, υποχρεώσεις και δικαιώματα για ένα άλλο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό μέλλον που έχει ανάγκη ο λαός και η χώρα μας", καλεί τους εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ, στο μήνυμα του, με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς.

    Στο ίδιο μήνυμα, το ΠΑΣΟΚ αφού παρατηρεί ότι "η 120η επέτειος της Πρωτομαγιάς βρίσκει την ανθρωπότητα μπροστά στην απειλή πολέμου και επεμβάσεων, που δημιουργεί κλίμα εναντίον της ειρήνης επιτείνοντας την ανησυχία και την γενικευμένη ανασφάλεια των πολιτών", αποδίδει "το περιβάλλον ανασφάλειας που κυριαρχεί στην παγκόσμια κοινότητα, στην Ευρώπη, στη χώρα μας, στις πολιτικές των νεοσυντηρητικών, νεοδεξιών πολιτικών δυνάμεων, που στον πυρήνα της ιδεολογίας και της πολιτικής τους έχουν αποκλειστικά τις αγορές, τον ασύδοτο ανταγωνισμό, την αχαλίνωτη κερδοφορία, παραμερίζοντας όρους και κανόνες και κυρίως τους ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και τις σύγχρονες ανάγκες τους".

    "Η ελληνική κοινωνία και ιδίως οι δυνάμεις της μισθωτής εργασίας, βιώνουν με τον πλέον δραματικό τρόπο τα αποτελέσματα της νεοδεξιάς πολιτικής, η οποία ως μοναδικό μέλημα έχει να εκθεμελιώνει και να ενοχοποιεί όσα με κόπους και προσπάθειες του λάου μας κατακτήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

    Η νεολαία μας βρίσκεται μεταξύ της «σφύρας», της ανεργίας και του «άκμωνος», των ψευδεπίγραφων κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες εισάγουν τον «κοινωνικό κανιβαλισμό» στη ζωή μας, καθώς διαχωρίζουν τους ανθρώπους με ηλικιακούς προσδιορισμούς.

    Οι κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες εντείνονται, καθώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ., ασκεί πολιτικές που μεταφέρουν πόρους από τους μη έχοντες στους κατέχοντες, από τους πολλούς στους πολύ λίγους", καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους Έλληνες πολίτες "σε συστράτευση για μια νέα πορεία, σε έναν άλλον δρόμο για τη χώρα".

    Μήνυμα ΚΚΕ

    Σε συσπείρωση στη γραμμή της λαϊκής συμμαχίας, του Λαϊκού Μετώπου κατά της πλουτοκρατίας και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, καλεί την εργατική τάξη, η κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο μήνυμα της με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, προβάλλοντας παράλληλα την ανάγκη οικοδόμησης του σοσιαλισμού.

    Ταυτόχρονα η ΚΕ του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη με την μαζική συμμετοχή της στις ταξικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις να δώσει "περήφανη αγωνιστική πολιτική απάντηση στους ταξικούς αντιπάλους μας".

    Για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η κεντρική επιτροπή του ΚΚΕ αναφέρει ότι "τα κόμματα αυτά δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά και το μέλλον της εργατικής τάξης. Είναι εκφραστές και στυλοβάτες των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα «μοντέλα ανάπτυξης» που προτείνουν, από το Ιρλανδικό έως το Σουηδικό, είναι παραλλαγές του «ίδιου δρόμου» που οδηγεί στην κατάργηση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων της. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι συνεργοί και συνένοχοι για όσα έχουν γίνει σε βάρος της και για τα νέα χειρότερα μέτρα που σχεδιάζουν (στο ασφαλιστικό). Ο διάλογός τους είναι απάτη". Παράλληλα καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες να απορρίψουν "τις αυταπάτες που καλλιεργεί ο Συνασπισμός, ότι μπορούν να υπάρξουν φιλολαϊκές λύσεις στο πλαίσιο της οικονομίας της αγοράς".

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ζητά από τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΕΕ κατά του Ιράν, στο συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη και στην αλλαγή των συνόρων που επιδιώκουν στα Βαλκάνια και να απαιτήσουν "καμμία συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς".

    Τέλος, καλεί την εργατική τάξη να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια που υποστηρίζει το κόμμα και οι συνεργαζόμενες δυνάμεις.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    Την Πέμπτη θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της διαβαλκανικής συνεργασίας.

    Οι οικονομικές σχέσεις ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, που είχε την Παρασκευή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο περιθώριο των εργασιών της άτυπης υπουργικής συνάντησης των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στη Σόφια.

    "Ηταν μία απο τις πολλές συναντήσεις που θα έχουμε. Με κάθε ευκαιρία θα συζητούμε για να λύνουμε εκκρεμή θέματα και για να μιλούμε για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη και διευκρίνησε ότι δεν τέθηκαν πολιτικά ζητήματα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι το θέμα θα ρυθμισθεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε απο τους δύο υπουργούς στην απαιτούμενη συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα νερά του Εβρου. Οι τρείς ενδιαφερόμενες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία) "πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να προστατεύσουμε και τους ανθρώπους αλλά και τις καλλιέργειες και να μην επαναληφθούν οι καταστροφές", δήλωσε η υπουργός, η οποία αναφέρθηκε ακόμη στις επιχειρηματικές δραστηριότητες μεταξύ των δύο χωρών.

    "Είχαμε το πρόσφατο παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και άλλη μία ελληνική τράπεζα ετοιμάζει ανάλογο εγχείρημα", πρόσθεσε.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Παρέμβαση Παπανδρέου για την κρίση με το Ιράν

    Έκκληση προς όλες τις πλευρές να αποφύγουν εμπρηστικές δηλώσεις οι οποίες κλιμακώνουν την ένταση της κρίσης με το Ιράν, απευθύνει ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη της Διεθνούς στην εξεύρεση διπλωματικής και ειρηνικής επίλυσης του προβλήματος, μέσα από ουσιαστική πολυμερή διαβούλευση, σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

    "Για μας, αυτή είναι η μόνη δυνατή οδός", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου αφού υπενθυμίζει ότι "κάθε κράτος συμβεβλημένο με τη Συνθήκη για τη Μη Εξάπλωση των Πυρηνικών Όπλων έχει το δικαίωμα χωρίς διακρίσεις να αναπτύξει την έρευνα, παραγωγή και χρήση ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς", παρατηρεί ότι, "σε αυτό το πλαίσιο, το Ιράν οφείλει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα που τίθενται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για να γίνει σαφές ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς".

    Τέλος, εκφράζει την πλήρη εμπιστοσύνη προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και τα Ηνωμένα Έθνη επισημαίνοντας ότι "είναι οι κατάλληλοι θεσμοί για το χειρισμό αυτής της κρίσης".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Στο Κατάρ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ολοκλήρωσε, αργά το μεσημέρι της Κυριακής, την επίσημη επίσκεψή του στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και από το απόγευμα βρισκεται στο Κατάρ, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Αραβική Χερσόνησο.

    Την επίσκεψή τους στο Ριάντ ολοκλήρωσαν και οι υπουργοί Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, που συνοδεύουν τον. Κ. Παπούλια, όπως και οι υφυπουργοί Οικονομικών Πέτρος Δούκας και Εξωτερικών Θόδωρος Κασίμης. Ο κ. Σιούφας, πάντως, θα επανέλθει σύντομα στο Ριάντ, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον υπουργό Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.

    Το Σάββατο το βράδυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄ιδίαν συνομιλίες με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα, από τον οποίο παρασημοφορήθηκε και στη συνέχεια παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του, ο Σαουδάραβας Μονάρχης.

    Το Σάββατο επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, υπόγραψε με τον υπουργό Οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης στις αερομεταφορές, συμφωνία την οποία ο κ. Σιούφας, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε σημαντική.

    Χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε τη Συμβουλευτική Βουλή της Σαουδικής Αραβίας και παρακολούθησε συνεδρίαση του Σώματος, το οποίο συζητούσε δύο προγράμματα συντήρησης των μνημείων της Μέκκας, ύψους 5 εκατ. δολλαρίων, κατ΄ έτος.

    Τον κ. Παπούλια υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Σώματος, ο οποίος τον καλωσόρισε, εξαίροντας τις καλές σχέσεις Ελλάδας -Σαουδικής Αραβίας, ενώ ευχήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επιτυχία στην αποστολή του και ασφαλή επιστροφή στην πατρίδα.

    Αποχωρώντας από το Μέγαρο της Συμβουλευτικής Βουλής, ο κ. Παπούλιας έγραψε στο βιβλίο υψηλών επισκεπτών ότι θαύμασε το καλύτερο κτίριο Κοινοβουλίου που έχει δει, ένα κτίριο στο οποίο, όπως έγραψε, η φωνή του λαού ακούγεται δυνατά.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο του Ριάντ, ένα μοντέρνο, σύγχρονο, αλλά και τεράστιο μουσείο, το οποίο, κατά τους ξεναγούς, χρειάζεται κάποιος, μέρες για να το διασχίσει με αυτοκίνητο.

    Λίγο πριν αναχωρήσει για το Κατάρ, ο κ. Παπούλιας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο πρίγκιπας-διάδοχος και υπουργός ΄Αμυνας Σουλτάν Μπιν Αμπντέλαζίζ.

    Παράλληλα, το Σάββατο, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας συναντήθηκε με το Προεδρείο του Συμβουλίου για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, με τον κυβερνήτη του Ριάντ και Πρόεδρο της Αρχής για τις επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας της χώρας. Όπως δήλωσε ο υπουργός έγινε μια «νέα αρχή στις πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών» και ανοίχθηκαν νέοι δρόμοι για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων αυτών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 May 2006 - 6:30:25 UTC