Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

  • [01] Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο

    Νέο ρεκόρ σημείωσε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και αρκετοί οικονομολόγοι έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η κούρσα της τιμής του "μα'υρου χρυσού" στην παγκόσμια οικονομία.

    Συγκεκριμένα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου Μαΐου, ανήλθε σήμερα το απόγευμα (18:40 ώρα Ελλάδος) στα 73,30 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του συμβολαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (NYMEX), το 1983. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρέντ, συμβολαίου Μαΐου, βρισκόταν στα 73 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 1988 που ξεκίνησε να λειτουργεί η International Petroleum Exchange στο Λονδίνο.

    Μετά τις συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου αρκετοί οικονομολόγοι έχουν ξεκινήσει να αναρωτιούνται αν η εκτίναξη της τιμής του τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα αυξήσει τις τιμές πάνω από τα όρια ανοχής, θα ενισχύσει των πληθωρισμό και θα περιορίσει την επιχειρηματική δραστηριότητα λόγω της αύξησης του κόστους.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών στο βρετανικό πανεπιστήμιο Warwick, Άντριου Όσβαλντ, "η ανθεκτικότητα των οικονομιών της Δύσης στις πρόσφατες αυξήσεις του πετρελαίου ήταν αξιοσημείωτη, αλλά πιθανώς δεν μπορεί να διαρκέσει". Πάντως, κανένας από τους οικονομικούς αναλυτές που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον πετρελαϊκό κλάδο, δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θα συμβεί και η εμπειρία από τις προηγούμενες δεκαετίες ίσως αποτελεί ένα φτωχό οδηγό.

    Οι τιμές του πετρελαίου έχουν περίπου διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2002. Όμως ο ρυθμός της οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν στο καλύτερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων (5,1%) το 2004, παρά το ότι η τιμή του μπρέντ ανά βαρέλι είχε αυξηθεί κατά 30% μόνο για το έτος αυτό. Επίσης, τα κέρδη των επιχειρήσεων για το έτος 2005 ήταν αυξημένα κατά 30% σε χώρες όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, παρά το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε ό,τι αφορά την παραγωγή, ενώ οι επιδόσεις για το προηγούμενο έτος σε πολλούς τομείς ήταν ακόμα καλύτερες. Τα δεδομένα αυτά απέχουν πολύ από την ύφεση της οικονομίας που ακολούθησε τις κρίσεις που προκλήθηκαν από το εμπάργκο πετρελαίου που είχαν επιβάλει οι Αραβες στα μέσα της δεκαετίας του '70 και από την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979, καθώς και από τον πόλεμο μεταξύ του Ιράν και Ιράκ που ακολούθησε.

    Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αύξηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" είχε προκαλέσει παλιότερα τη μείωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ κατά 0,5% κατά μέσο όρο και είχε συμβάλει στην αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,75%, αλλά αυτή τη φορά οι επιπτώσεις δεν ήταν τόσο σημαντικές, εξαιτίας της καλύτερης νομισματικής πολιτικής και των χαμηλότερων επιτοκίων.

    Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Οικονομικών -ειδικός στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου εξαιτίας τις τιμής του πετρελαίου- στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τζέιμς Χάμιλτον, "η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου το 2005 με μικρότερη οικονομική ζημιά από ότι ανέμενα. Αυτό με κάνει να πιστεύω πως το στοιχείο ότι η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει τα 70 δολάρια το βαρέλι, δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για σημαντική ανησυχία στην παρούσα φάση". Επίσης, ο καθηγητής Χάμιλτον σημείωνε -τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα- ότι οι πετρελαϊκές κρίσεις του παρελθόντος ήταν διαφορετικές και με μεγαλύτερες επιπτώσεις γιατί η αύξηση της τιμής του πετρελαίου ήταν πιο απότομες και κυρίως γιατί οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες σταματούσαν πλήρως τη ροή πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, το πρόβλημα που προκύπτει τώρα, έχει περισσότερο το χαρακτήρα μιας "κρίσης ζήτησης" που έχει δημιουργηθεί από τη ταχύτατη οικονομική επέκταση σε κράτη όπως η Κίνα, η οποία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου μετά τις ΗΠΑ. Πάντως, η θεωρία αυτή γίνεται όλο και πιο αδύναμη να εξηγήσει το τι ακριβώς συμβαίνει μετά τη μείωση της παραγωγής στη Νιγηρία -λόγω της επίθεσης αυτονομιστών ανταρτών κατά πετρελαϊκών στόχων- και προπαντός καθώς εντείνεται η ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν (τέταρτης μεγαλύτερης πετρελαιοπαραγωγού χώρας) για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Όπως σημειώνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, Έρικ Τσάνεϊ, "ανησυχώ γιατί οι παράγοντες που έχουν ανεβάσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και τώρα πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, είναι όλο και περισσότερο γεγονότα ή ανησυχίες που σχετίζονται παράπλευρα με την παροχή πετρελαίου (Νιγηρία, Ιράν κλπ)".

    Ο ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεση του, σημειώνει ότι "η σταθερή αύξηση της τιμής στον ενεργειακό τομέα ίσως θέσει ένα ρίσκο την ανάπτυξη, ειδικά σε οικονομίες όπου ο προϋπολογισμοί των καταναλωτών αντιμετωπίζουν πίεση από την αύξηση των επιτοκίων". Σύμφωνα με τον Άνταμ Πόσεν από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, το ρίσκο για τα νοικοκυριά είναι μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, εξαιτίας του ότι είναι λιγότερες οι δημόσιες συγκοινωνίες και μεγαλύτερες οι αποστάσεις, και βέβαια συγκριτικά μεγαλύτερο για τα φτωχότερα νοικοκυριά".

    Εξάλλου, ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Τιερί Μπρετόν, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να χάσει κανείς ψηφοφόρους εξαιτίας της υψηλής τιμής του πετρελαίου, δήλωσε ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα στις συνομιλίες που θα έχουν, το προσεχές Σαββατοκύριακο στην Ουάσινγκτον, τα κράτη με τη μεγαλύτερη βιομηχανική ανάπτυξη (G8).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 April 2006 - 16:30:16 UTC