Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής:Περιφερειακή συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας
  • [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Αμαλιάδα

  • [01] Καραμανλής:Περιφερειακή συνεργασία και σχέσεις καλής γειτονίας

    Στη Θεσσαλονίκη για δεύτερη ημέρα βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ο κ.Κ.Καραμανλής σήμερα συναντήθηκε με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης και με τους υπουργούς Πολιτισμού της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Συνάντηση με Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη

    Με τον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη συναντήθηκε στο κυβερνείο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τα προβλήματα του νομού.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ Ψωμιάδης δήλωσε ότι βρήκε από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερη ανταπόκριση από αυτήν που περίμενε και πως οι διεκδικήσεις του εισακούστηκαν.

    «Η κραυγή αγωνίας και οι διεκδικήσεις μου για τη Θεσσαλονίκη βρήκαν ανταπόκριση στο πρόσωπο του κ. πρωθυπουργού. Βλέπετε ότι δεν παίζω κρυφτό. Δεν χρησιμοποιήσαμε κανένα μοντέλο, ούτε σουηδικό, ούτε ιρλανδικό. Χρησιμοποίησα μοντέλο διεκδίκησης, μοντέλο Ψωμιάδη. Δικαιωθήκαμε, όμως ο αγώνας συνεχίζεται και οι διεκδικήσεις θα συνεχιστούν», δήλωσε ο κ Ψωμιάδης.

    Σε ότι αφορά το αίτημα του για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σχολικής στέγης, ο νομάρχης είπε ότι όλο το βάρος ανέλαβε ο κ πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «ο λόγος του πρωθυπουργού δεν μετριέται με ευρώ».

    Σε ερώτηση, αν είναι δυσαρεστημένος με κυβερνητικά στελέχη ο νομάρχης απάντησε: «με κανένα στέλεχος δεν είμαι χολωμένος. Όμως το να διεκδικώ δεν είναι κακό. Αν η φωνή του νομάρχη δεν έχει γίνει αντιληπτή ακόμη από κάποιους υπουργούς, πιστεύω ότι μετά από αυτή την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, θα περάσει το μήνυμα σε ορισμένους».

    Σε ερώτηση αν τον στηρίζει η Νέα Δημοκρατία εν όψει των νομαρχιακών εκλογών απάντησε «με στηρίζει ο λαός». Το κόμμα έρχεται να στηρίξει τον υποψήφιο Νομάρχη.

    Σε ερώτηση για το κλίμα στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο νομάρχης απάντησε: «εισέπραξα ότι η πολύ καλή σχέση που έχω εδώ και πολλά χρόνια με τον πρωθυπουργό είναι ακόμη καλύτερη. Εξάλλου εγώ τον λατρεύω τον κ Καραμανλή κι έχω πει ότι είναι η τελευταία ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη.

    Στη συνάντηση ήταν παρών ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής ενώ λίγο πριν το τέλος παραβρέθηκε και ο υπουργός πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης.

    Συνάντηση με υπουργούς Πολιτισμού χωρών της Ν.Α Ευρώπης

    Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό όλων των γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η Ε.Ε., επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντηση που είχε στο Κυβερνείο με τους υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    «Επιδιώκουμε αυτό το στόχο ακλόνητα γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μεταμορφώσουμε την περιοχή μας σε μια ευρωπαϊκή γειτονιά και για να την απομακρύνουμε οριστικά από το τραυματικό παρελθόν της», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σε αυτή τη διαδικασία, ένα από τα πιο σημαντικά προαπαιτούμενα που έχει θέσει η .Ε.Ε είναι η περιφερειακή συνεργασία και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός έχει να παίξει πρωτεύοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, με την ιδιαίτερη ικανότητά του να συνδέει ανθρώπους και λαούς και να τους φέρνει πιο κοντά. Ζούμε σε μια εποχή που η Ευρώπη και μαζί της ολόκληρος ο πλανήτης αναζητά επιτυχημένα παραδείγματα συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στους πολιτισμούς. Οι λαοί μας μπορούν σήμερα να χρησιμεύσουν ως ένα τέτοιο παράδειγμα. Είναι στο χέρι μας να κάνουμε πράξη το όραμα που μας ενώνει».

    Οι υπουργοί Πολιτισμού από χώρες της Ν.Α. Ευρώπης συμμετείχαν στη Σύνοδο που έγινε στην Πάτρα, που είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2006, και ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό έγινε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Γιώργου Βουλγαράκη, του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Γιώργου Καλαντζή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Καραμανλής τους καλωσόρισε στη Θεσσαλονίκη λέγοντας ότι η πόλη είναι ένα σταυροδρόμι λαών κα πολιτισμών κι έχει σημαδευτεί από την ιστορία, την παράδοση και την πολυπολιτισμικότητα. Σήμερα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια ιδανική θέση ώστε να παίξει ένα πρωτεύοντα ρόλο στις κοινές προσπάθειες των λαών για ευημερία και πρόοδο, ως ένας ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις χώρες της περιοχής. «Εμείς, οι λαοί της Ν.Α. Ευρώπης, έχουμε αναλάβει μια ισχυρή και ξεκάθαρη δέσμευση, να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας», είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός. «Αυτή η δέσμευση έχει πολύ ισχυρά θεμέλια. Την επιθυμία μας: Να ενισχύσουμε περαιτέρω τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς ανάμεσα στους λαούς μας. Να χτίσουμε νέες γέφυρες αλληλοσεβασμού, αλληλοκατανόησης και συνεργασίας. Να αναζητήσουμε και να αναδείξουμε όσα-και είναι πολλά αυτά-μας ένωσαν στην πορεία των αιώνων, όσα μπορούν και σήμερα να μας ενώσουν σε μια κοινή πορεία προς την ειρήνη, την ασφάλεια και τη δημοκρατία».

    Υπενθύμισε, ακόμα, ότι η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997. Η επόμενη πόλη που θα έχει αυτή τη τιμή είναι το Σίμπιου της Ρουμανίας και σε τέσσερα χρόνια έρχεται η σειρά της Κωνσταντινούπολης.

    Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό οι υπουργοί ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    Χθές συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ενώ στην συνέχεια, προήδρευσε σύσκεψης στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επισκέφθηκε το χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης.

    Συνάντηση με Σωματείο εργαζομένων στα Φωσφορικά Λιπάσματα

    Με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων συναντήθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Μιχαϊλίδης ζήτησε προσωπικά από τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει να κλείσει το εργοστάσιο Λιπασμάτων στη Θεσσαλονίκη, ύστερα και από την πρόταση που κατέθεσε η πλευρά των εργαζομένων, με την οποία, όπως είπε, εξασφαλίζεται βιώσιμη και κερδοφόρα επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    " Ο πρωθυπουργός μας εγγυήθηκε ότι δεν πρόκειται να κλείσει το εργοστάσιο τη Θεσσαλονίκης από τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχει η πρόταση η οποία εγγυάται τη βιωσιμότητα του εργοστασίου", δήλωσε ο κ. Μιχαϊλίδης αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Επισήμανε ακόμη ότι έμεινε πολύ ικανοποιημένος από αυτά που άκουσε από τον πρωθυπουργό και τον ευχαρίστησε δημόσια γιατί διέθεσε χρόνο για να δει τους εργαζόμενους.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι υπουργοί Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης και Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλατζής, καθώς και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Νίκος Γιαννόπουλος.

    Στη συνάντηση που είχαν χθες με τον υπουργό Απασχόλησης οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν να συγκροτηθεί επιτροπή κοινής αποδοχής, η οποία θα εξετάσει την πρόταση του Σωματείου για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

    Ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι μέσα σε δύο χρόνια μπορούν να αποχωρήσουν από το εργοστάσιο 70 εργαζόμενοι, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και ζητάει να καλυφθούν μόνο οι 21 θέσεις με νέες προσλήψεις.

    Στη διάρκεια της συνάντησης με τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου έθεσε και το γενικότερο πρόβλημα της ανεργίας στη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά το θέμα του εργοστασίου Λιπασμάτων επισήμανε ότι δεν είναι ένα εργοστάσιο για το οποίο ζητάνε δάνειο. Είναι ένα εργοστάσιο βιώσιμο, που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας.

    Πρόσθεσε ακόμα πως σε περίπτωση που κλείσει αυτό το εργοστάσιο θα είναι μία "ταφόπλακα" για τη Θεσσαλονίκη.

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης,υπό τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Ο κ. Καραμανλής, μετά το τέλος της σύσκεψης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Με την ηγεσία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης εξετάσαμε σήμερα την πορεία υλοποίησης του Κυβερνητικού έργου στη Βόρειο Ελλάδα.

    Οι πολίτες της Μακεδονίας και της Θράκης γνωρίζουν πολύ καλά την κατάσταση που παραλάβαμε, πριν από δύο χρόνια. Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και συσσωρεύτηκαν, εξαιτίας της τότε κυβερνητικής αντίληψης για ύπαρξη ββδύο Ελλάδωνββ. Αυτή η αντίληψη οδήγησε τις κυβερνήσεις του χθες σε επιλογές που αποδείχθηκαν στην πράξη καταστροφικές και οδήγησαν στην έκρηξη των περιφερειακών ανισοτήτων, στο μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας.

    Η δική μας αντίληψη είναι άλλη. Πεποίθησή μας και γνώμονας δράσης είναι ότι ο δρόμος για την πραγματικά ισχυρή Ελλάδα της ανταγωνιστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της συλλογικής και ατομικής ευημερίας, περνά από την ισχυρή Περιφέρεια.

    Από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο κέντρο της πολιτικής μας την Περιφέρεια και τους ανθρώπους της. Εφαρμόζουμε Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Στρατηγική η οποία, σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, συγκροτείται στη βάση της νέας, αισιόδοξης προοπτικής, που διαγράφουν για όλο τον βορειοελλαδικό χώρο οι κοσμογονικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη γειτονιά μας: Η πορεία του εκδημοκρατισμού των γειτονικών χωρών, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους και, κυρίως, η επόμενη ευρωπαϊκή διεύρυνση, με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ. Η Μακεδονία και η Θράκη, από παραμεθόριες και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, γίνονται γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Για την ανταπόκρισή μας στη μεγάλη αυτή πρόκληση, εργαστήκαμε και εργαζόμαστε με διορατικότητα και συστηματική δουλειά. Η Βόρεια Ελλάδα έχει μπει ήδη στην τροχιά του μέλλοντος.

    Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απέκτησε νέα οργανωτική δομή, ώστε να ανταποκρίνεται πληρέστερα στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, στην ανάπτυξη όλων των περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Με αυτούς ακριβώς τους στόχους, υπό τη συντονιστική εποπτεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης καταρτίστηκε το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μακεδονίας-Θράκης, για την περίοδο 2007-2013. Ενα Σχέδιο προοπτικής που ορίζει ως πυλώνες της νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Βόρεια Ελλάδα, την Τεχνολογία, την Καινοτομία, την Ανταγωνιστικότητα.

    Σημαντική θέση στο Σχέδιο αυτό, κατέχει η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Εντός των ημερών ολοκληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει και την ίδρυση του φορέα υλοποίησης-διαχείρισης της Ζώνης. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μείζονος στρατηγικής σημασίας, που στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση, την προώθηση της καινοτομικής ικανότητας, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, στην προσέλκυση καινοτόμων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

    Παράλληλα, εντός του έτους, θα είναι έτοιμο το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, ώστε το Υπουργείο να καταστεί κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης Ελλήνων και ξένων επενδυτών.

    Όπως έχω υπογραμμίσει επανειλημμένα, η νέα εποχή μας προσκαλεί να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στη νέα γενιά, στην Παιδεία και τον Πολιτισμό. Μ΄ αυτούς ακριβώς τους στόχους προχωρήσαμε στην ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Εντός των προσεχών ημερών, ορίζεται η Διοικούσα Επιτροπή του, με στόχο την έναρξη της λειτουργίας του το 2007. Επιδίωξή μας είναι να προσελκύσουμε φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή, αλλά και τον Απόδημο Ελληνισμό. Να εξελιχθεί αυτό το Πανεπιστήμιο σε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε κόμβο συνάντησης νέων ανθρώπων και πολιτισμών.

    Εργαζόμαστε για να γίνει η ευρύτερη περιοχή μας ευρωπαϊκή γειτονιά ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

    - Ενεργοποιήσαμε το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.

    - Επαναλειτούργησε και αναβαθμίζεται το Διεθνές Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του ΟΗΕ.

    - Μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη η έδρα της Υπηρεσίας Διαχείρισης της κοινοτικής πρωτοβουλίας INTERREG. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη. Η Θεσσαλονίκη γίνεται πόλος αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αναπτύσσονται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται διεθνής ενεργειακός δίαυλος. Ήταν δέσμευση. Έγινε πράξη:

    - Με τη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη,

    - με την έναρξη των έργων κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου,

    - με τη διεθνή Συνθήκη για τη δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης,

    - με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας-Τουρκίας και την ενίσχυση της διασύνδεσης με την Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

    Δημιουργούμε βάσεις και πρόσθετα κίνητρα για νέες επενδύσεις, για νέες θέσεις δουλειάς. Οι επενδύσεις μόνο για τα έργα στον τομέα της ενέργειας, ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Βόρεια Ελλάδα αλλάζει σελίδα, αλλάζει ταχύτητα.

    Μετά από παλινωδίες ετών και από χρόνο σε χρόνο επαναλαμβανόμενο εμπαιγμό των πολιτών, μεγάλα έργα υποδομής βάζουν σε τροχιά ταχύρυθμης ανάπτυξης τη Βόρεια Ελλάδα και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής στη Θεσσαλονίκη.

    - Είναι η Εγνατία και οι κάθετοι άξονες.

    - Είναι το Μετρό της Θεσσαλονίκης και η υποθαλάσσια αρτηρία.

    - Είναι ο οδικός άξονας ββΜαλιακός-Κλειδίββ της ΠΑΘΕ.

    - Είναι η επέκταση του αεροδρομίου, η έκτη προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

    Είναι όλα αυτά τα έργα, που επί χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά έμεναν πάντα στα χαρτιά. Είναι έργα για τα οποία είχαμε δεσμευτεί. Ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν μέσα σε δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα.

    Σε ό,τι αφορά το πράγματι μεγάλο πρόβλημα των πλημμυρών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Έβρου και που δυστυχώς τους έπληξε και φέτος, με την υπογραφή -την προηγούμενη Παρασκευή στη Σόφια - της Διακρατικής Συμφωνίας με τη Βουλγαρία, πρόκειται να ενεργοποιηθεί μηχανισμός προειδοποίησης για ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, ώστε να είναι δυνατή η έγκαιρη και κατά το δυνατό αποτελεσματική αντίδραση των αρχών.

    Στα δύο πρώτα χρόνια της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, έγιναν πολλά. Χρειάζονται βέβαια να γίνουν πολλά ακόμη. Ένα όμως είναι περισσότερο από βέβαιο: Προχωρούμε μπροστά. Η Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλονίκη, κερδίζουν την ανάπτυξη και την ευημερία που δικαιούνται».

    Επίσκεψη στο χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, επισκέφθηκε το χώρο ανέγερσης του νέου Δημαρχείου της πόλης.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    « Επισκέφθηκα σήμερα μαζί με το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλο το χώρο εργασιών για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου της πόλης. Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους σύγχρονο Δημαρχείο. Ένα επιτελικό κέντρο σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών για την ποιότητα ζωής των πολιτών, για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

    Η Θεσσαλονίκη αλλάζει σελίδα, αλλάζει εποχή. Χτίζει επιτέλους τις υποδομές που χρόνια εξαγγέλλονταν αλλά δυστυχώς έμεναν στα χαρτιά. Το Μετρό, η υποθαλάσσια αρτηρία, η επέκταση του αεροδρομίου, η προέκταση της προβλήτας στο λιμάνι, τα υπόγεια πάρκινγκ έχουν μπει πια σε πορεία υλοποίησης, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης.

    Η Θεσσαλονίκη προχωρά μπροστά, προχωρά στο μέλλον με αυτοπεποίθηση και με όραμα. Οι Θεσσαλονικείς μετά από χρόνια μπορούν πλέον να είναι αισιόδοξοι για το αύριο».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στην Αμαλιάδα

    Η κυβέρνηση απογοήτευσε τον κόσμο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα με τους πολίτες του δημοτικού διαμερίσματος Χάβαρι του δήμου Αμαλιάδας, την οποία, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο νομό Ηλείας.

    Έταξε πολλά προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ο κόσμος πίστεψε πως κάτι παραπάνω θα προσφέρει.

    Αντί γι'αυτά η Νέα Δημοκρατία εγκατέλειψε τον αγρότη, όλα τα μέτρα που πήρε ήταν εναντίον του αγρότη και είχε ως μόνιμο μέλημά της να δυσφημήσει το έργο του ΠΑΣΟΚ, να μην κάνει τίποτα η ίδια, παρά μόνο να βοηθάει κάποιους λίγους και πλούσιους.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι προωθεί το μοντέλο της φθηνής εργασίας, σε αντίθεση με το επίπεδο που κατέκτησαν τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες.

    Δεν θα πάμε πίσω στα παλιά και θα ρίξουμε το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε το μοντέλο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ως μοντέλο του εξευτελισμού και της εγκατάλειψης. Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα πολύ συγκεντρωτικό σύστημα το οποίο οφείλεται στην αντίληψη της Δεξιάς, η οποία θέλει να έχει τον πολίτη στο χέρι.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δημόσιο διάλογο με κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αγρότες και ασχολούνται κυρίως με το λάδι και τη σταφίδα.

    Ο διάλογος αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, αλλά και μια τάση αυτοκριτικής από την πλευρά των ίδιων των αγροτών, για λάθη που οι ίδιοι έκαναν τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία των προϊόντων τους αλλά και στη συνεταιριστική τους οργάνωση.

    Αποκαλύφθηκε ότι οι Συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, δεν έχουν σήμερα τις δραστηριότητες που είχαν άλλοτε, ενώ ο συγκεκριμένος αγροτικός Συνεταιρισμός του Χαβαρίου αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί να πληρώσει τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων του και ο πρόεδρός του ανέφερε ότι ο ίδιος κινδυνεύει με φυλάκιση, λόγω των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στους Συνεταιρισμούς οι αγρότες ανέφεραν ότι έχουν μεγάλες ευθύνες και οι ίδιοι, αλλά και τα κόμματα, και ανέφεραν ότι ο εναγκαλισμός των κομμάτων πνίγει το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα.

    Ως μεγάλο πρόβλημα αναδείχθηκαν και οι μεσάζοντες, οι οποίοι, όπως ειπώθηκε, αγοράζουν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές και τα πωλούν πολύ ακριβά. Αν δεν χτυπηθεί το κύκλωμα των μεσαζόντων, ανέφεραν οι αγρότες- συνεταιριστές, δεν πρόκειται να δοθεί λύση ούτε στις τιμές για τους καταναλωτές, ούτε γενικά στο αγροτικό πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι από το διάλογο αποδείχθηκε ότι υπάρχουν ιδέες, γνώση, κατανόηση και αίσθημα ευθύνης και εξέφρασε την ελπίδα ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε μία Ελλάδα και ένα μέλλον με ελπίδα, σιγουριά, ασφάλεια και προοπτική.

    Επέκρινε την κυβέρνηση, διότι, όπως είπε, άφησε τον κανονισμό για τη σταφίδα στο έλεος του Θεού και δείχνει να μην ξέρει τι συμβαίνει με το προϊόν αυτό, ενώ ξέχασε και τις προεκλογικές της υποσχέσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των συνεταιρισμών, στο μεγάλωμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή, τονίζοντας ότι η ψαλίδα πρέπει να κλείσει και ανακοίνωσε ότι σε δύο μήνες θα δοθεί στη δημοσιότητα το αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 16 April 2006 - 12:30:16 UTC