Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ
  • [02] Νέος Κώδικας δήμων και κοινοτήτων
  • [03] Ενταση στη Βαρβάκειο αγορά

  • [01] Το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ

    Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενημερώνει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος για το σχέδιο νόμου για την συγκέντρωση των ΜΜΕ και την αδειοδότηση των ηλεκτρονικών μέσων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των κομμάτων τόνισε ότι στόχος του είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από την έναρξη των θερινών τμημάτων της Βουλής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Νέος Κώδικας δήμων και κοινοτήτων

    Το νέο Κώδικα δήμων και κοινοτήτων παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε ο υπουργός, ο νέος Κώδικας απαντά στην αναγκαιότητα ενός σύγχρονου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΟΤΑ και τη διασφάλιση επαρκών πόρων.

    Τα κυριότερα σημεία του νέου Κώδικα ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή έως την Παρασκευή αφορούν :

    1) Την πρόβλεψη θεματικής συστηματοποίησης των αρμοδιοτήτων των δήμων με σκοπό την απλούστευση της άσκησής τους , τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την πιστή εφαρμογή της αρχής της εγγύτητας για την παροχή υπηρεσιών των ΟΤΑ προς τους πολίτες.

    2) Την καθιέρωση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων με πρωτοβουλία είτε του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου , είτε με λαϊκή πρωτοβουλία . Αντικείμενο τοπικού δημοψηφίσματος δεν μπορούν να αφορούν θέματα εθνικής πολιτικής και θέματα περιφεριακών και νομαρχιακών αρμοδιοτήτων.

    3) Καθιερώνονται η Χάρτα Δικαιωμάτων του δημότη, η κατάρτιση Οδηγού του δημότη και η υποχρέωση της δημοτικής και κοινοτικης αρχής να προβαίνει σε ετήσιο απολογισμό πεπραγμένων σε δημόσια συνεδρίαση.

    4) Καθιερώνεται επίσης η διαδικασία εκούσιας συνένωσης σε έναν ΟΤΑ, δήμων και Κοινοτήτων που συνορεύουν είτε στο πλαίσιο τοπικού δημοψηφίσματος είτε ύστερα από απόφαση των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων που λαμβάνεται με πλειοψηφία 3/5 των μελών τους. Οι δημοι που δημιουργούνται με αυτόν τον τρόπο λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση , δίνοντας έτσι προβάδισμα στη βούληση τοπικών κοινωνιών και παράλληλα αναγνωρίζεται σημαντικό οικονομικό κίνητρο προς τον περιορισμό του αριθμού των ΟΤΑ.

    5) Αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων αναλόγως του πληθυσμού του κάθε δήμου.

    6) Θεσμοθετούνται και αναγνωρίζονται για πρώτη φορά οι δημοτικές παρατάξεις οι οποίες συμμετέχουν στις επιτροπές του δημοτικού συμβουλίου

    7) Στους δήμους και στις κοινότητες με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων απαιτείται για τον πλειοψηφούντα συνδυασμό η συγκέντρωση ποσοστού τουλάχιστον 42% των έγκυρων ψηφοδελτίων

    8) Κοινότητες άνω των 4000 κατοίκων μετατρέπονται σε Δήμους

    9) Περιορίζεται η πειθαρχική δικαιοδοσία της κρατικής εξουσίας επί των αιρετών με την κατάργηση της πειθαρχικής ποινής της έκπτωσης και παραμένει η ποινή της αργίας η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες.

    10) Προβλέπεται η δυνατότητα του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα, όπως μείωση δημοτικών φόρων ή τελών έως το 50% ή και πλήρη απαλλαγή σε άπορους , άτομα με αναπηρίες ή πολύτεκνους , οικονομική βοήθεια σε οικονομικά αδύνατους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών κλπ

    11) Αναμορφώνεται το καθεστώς ίδρυσης και λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων και λαμβάνουν τη μορφή είτε κοινωφελούς επιχείρησης είτε ανωνυμων εταιριών.

    Ο νέος Κώδικας όπως επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος είναι προϊόν συναίνεσης της Επιτροπής για τη διαμόρφωση του Κώδικα και εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΠΟΠ-ΟΤΑ και ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ωστόσο ο υπουργός τόνισε πως η όλη πορεία του νόμου θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή του. Μετά την ψήφισή του χρέος της πολιτείας είναι να εφαρμόσει τον Κώδικα και εγγύηση αυτού είναι η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης όπου από το 2004 και μετά κατέβαλε όλους τους πόρους για την ΤΑ αββαθμού παρά την κακή οικονομική συγκυρία και τριπλασίασε τα καθαρά έσοδα της.

    Κριτική ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων

    Κριτική για το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ασκούν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

    Το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι παρ' ότι ο κώδικας περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ α΄βαθμού, δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη ευρωπαϊκή αυτοδιοικητική πραγματικότητα, δεν αποτυπώνει την πολιτική βούληση για μία σύγχρονη, πολιτικά ισχυρή και οικονομικά αυτοτελή πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση και δεν απαντά αποτελεσματικά στο αίτημα για ένα λειτουργικό αυτοδιοικητικό σύστημα με ισχυρούς ΟΤΑ, με δημοκρατία-διαφάνεια-συμμετοχή-αποτελεσματικότητα.

    Οπως παρατηρεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η σημαντικότερη καινοτομία για την οποία θα μείνει στην ιστορία ο κώδικας είναι η ενσωμάτωση της "περιβόητης" νομοθετικής ρύθμισης για την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή με 42%.

    Επίσης, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για "κρίσιμο πολιτικό έλλειμμα", ενώ επισημαίνει ότι τελικά η Νέα Δημοκρατία δεν πιστεύει στην αποκέντρωση και δεν εμπιστεύεται την Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση, με 20 μήνες καθυστέρηση παρουσιάζει έναν κώδικα που αποτυπώνει αυθεντικά την αδυναμία της να αντιληφθεί και να υιοθετήσει την πολιτική αναγκαιότητα για ένα νέο ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, εκτιμά το ΠΑΣΟΚ

    ΚΚΕ

    Με το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που δόθηκε στη δημοσιότητα προωθείται η πλήρης προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς, δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα και υποψήφιος δήμαρχος.

    Κατά τον κ.Χαλβατζή, με το νέο κώδικα ενισχύεται ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως ισχυρού και αποτελεσματικού μηχανισμού του κράτους που υλοποιεί για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης επιλογές σε βάρος των εργαζομένων, ενώ περιορίζεται η δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παράλληλα, κατά τον ίδιο, "εντείνεται η προσπάθεια για παραπέρα συρρίκνωση των κοινωνικών υπηρεσιών, η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας παντού και προωθείται η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση".

    ΣΥΝ

    Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από το ΣΥΝ, δήλωσε ο Β. Αποστόλου, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνος για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του κόμματος.

    "Μετά από πολύχρονη καθυστέρηση -πρόσθεσε ο ίδιος- η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που απέχει πολύ από τις σημερινές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και ενώ επιχειρεί ορισμένες βελτιώσεις, κυρίως σε θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, παραπέμπει στις καλένδες τα μεγάλα θεσμικά και οικονομικά ζητήματα του χώρου".

    Τέλος, ανέφερε ότι η θέσπιση του 42% στην εκλογή των δημάρχων και η απουσία κάθε αναφοράς στο δημοκρατικό προγραμματισμό οριστικοποιεί την ομηρία της Αυτοδιοίκησης στο δικομματισμό, ενώ τόνισε ότι ο ΣΥΝ θέλει την Αυτοδιοίκηση δυνατή που μπορεί να προβάλει και να υπηρετήσει ένα αξιόπιστο μοντέλο κοινωνικής ανάπτυξης.

    Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών

    Για διαστρέβλωση της πραγματικότητας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. "Μία απλή σύγκριση του σχεδίου αυτού με το σχέδιο που άφησε το ΠΑΣΟΚ το 2004 είναι καταλυτική ως προς το ότι το νέο σχέδιο υπερτερεί συντριπτικά σε θεσμικές καινοτομίες και δημοκρατική ευαισθησία. Και δεν έχει το ΠΑΣΟΚ παρά να ρωτήσει γι΄αυτό την ΚΕΔΚΕ".

    Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι "απέναντι στις ``υπεξαιρέσεις`` πόρων, που ήταν η συνήθης πρακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ιδίως μεταξύ 1997-2003, η σημερινή κυβέρνηση απαντά, μεταξύ άλλων με τον υπερδιπλασιασμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους ΟΤΑ α΄βαθμού (ΕΠΤΑ, 1998-2004, 1,7 δισ. ευρώ, Θησέας 3,5 δισ. ευρώ συν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), με τον υπερτριπλασιασμό των πόρων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".

    Καταλήγοντας, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι "ουδείς μπορεί να λησμονήσει ότι το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε πάντα, προσβάλλοντας τους θεσμούς, να χρησιμοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ιδιοτελείς κομματικούς σκοπούς, κάτι για το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση του γύρισε και θα του γυρίζει την πλάτη".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ενταση στη Βαρβάκειο αγορά

    Ενταση προκλήθηκε σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά, όταν συνεργεία ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης πήγαν στην αγορά, ενώ ακολουθούσαν και τηλεοπτικά συνεργεία.

    Οι έμποροι στην Κεντρική Αγορά Αθηνών ζήτησαν να μην καταγραφεί ο έλεγχος από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Η άρνηση των δημοσιογράφων να δεχθούν αυτή την πρόταση, όξυνε την κατασταση και οι έμποροι απώθησαν βιαίως τους δημοσιογράφους από το χώρο της αγοράς και στη συνέχεια απώθησαν και τους ελεγκτές του υπουργείου.

    Κατόπιν, οι έμποροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έσβησαν τα φώτα της αγοράς, ενώ απείλησαν και με πενθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκαν ο δημοσιογράφος του ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Π.Ρεγούλης και ο πρόεδρος της Βαρβακείου κ. Τσιρώνης για να καταθέσουν μηνύσεις.

    "Κανείς δεν δικαιούται να βάζει εμπόδια στο έργο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να ενημερώνουν ελεύθερα τους πολίτες", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη Βαρβάκειο αγορά.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε, από την πλευρά του, πως "είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα ελέγχεται διότι το κράτος είναι εδώ και προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα επεισόδια, τόνισε πως «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εργάζονται ελεύθερα στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας, των κανόνων που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματός τους και με σεβασμό στους νόμους».

    Σε αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις, ο κ.Αντώναρος διατηρώντας, όπως είπε, την επιφύλαξη μιας πληρέστερης ενημέρωσής του, λόγω της χρονικής στενότητας, σημείωσε πως «ο έλληνας πολίτης προστατεύεται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα». Στο δε ερώτημα περί της συμπεριφοράς των κρεοπωλών τόνισε πως η στάση ορισμένων «δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των κρεοπωλών ή των εμπόρων». Ο Ευ.Αντώναρος τόνισε ότι «όπου υπάρχει παράνομη πράξη θα επιβληθούν κυρώσεις» και συμπλήρωσε λέγοντας πως θα ακολουθηθούν «οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες».

    Μετά από λίγο οι έμποροι ανέβασαν και πάλι τα ρολά στη Βαρβάκειο ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε το πρωί με αφορμή την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

    Για την ένταση που δημιουργήθηκε, ο Τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι "τα θλιβερά επεισόδια στην Βαρβάκειο Αγορά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακόψουν την ροή των ελέγχων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, του ΕΦΕΤ και των Νομαρχιών, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Επισημαίνουμε την ανάγκη οι έλεγχοι να συνεχιστούν και να επικρατήσει ψυχραιμία". Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι "η παρουσία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εξασφαλίζει την διαφάνεια και την ενημέρωση του κοινού, η οποία σε τελική ανάλυση λειτουργεί θετικά για τους επαγγελματίες που κάνουν σωστά την δουλειά τους".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 April 2006 - 16:30:25 UTC