Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών
  • [02] Ενταση στη Βαρβάκειο αγορά
  • [03] Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων "Αη Στράτη"

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών

    Για την αναθέωρηση του Συντάγματος και την πρόταση που θα υποβάλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ συζήτησαν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εσωτερικών σε συνεργασία που είχαν το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, το οποίο αποτελεί προϊόν συναίνεσης μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικων, της ΚΕΔΚΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την Παρασκευή.

    Οπως σημείωσε ο υπουργός, οι καινοτομίες του νομοσχεδίου αφορούν μεταξύ άλλων:

    1. την καταγραφή των αρμοδιοτήτων των Δήμων και Κοινοτήτων, έτσι ώστε να οριοθετηθούν οι αρμοδιότητές τους και να διενεργείται με ευκολότερο τρόπο ο έλεγχος των οικονομικών τους.

    2. Καθορίζεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων.

    3. Καθιερώνεται η διαδικασία εκούσιας συνένωσης σε έναν ΟΤΑ ή κοινότητα που συνορεύουν μεταξύ τους και ενισχύονται επιπλέον οικονομικά.

    4. Κοινότητες άνω των 4.000 κατοίκων μετατρέπονται σε δήμους.

    5. Ρυθμίζεται η εξυγίανση των δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων υπογράμμισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα Καποδίστρια ή θέμα αποσχίσεων, αλλά μπορούν να γίνουν εκούσιες συνενώσεις μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.

    Οσον αφορά το θέμα της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ανοίξει το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών για τους μόνιμους εργαζόμενους στους δήμους μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και σύσταση επιτροπής η οποία μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καταλήξει σε συμπεράσματα.

    Η συνέχιση της απεργίας δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, στην πραγματικότητα εμποδίζει την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όσων τη δικαιούνται, αφού η ΠΟΕ-ΟΤΑ απαιτεί να δεσμευτεί το υπουργείο εκ των προτέρων για τις κατηγορίες εργαζομένων που θα ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Ενταση στη Βαρβάκειο αγορά

    Ενταση προκλήθηκε σήμερα στη Βαρβάκειο Αγορά, όταν συνεργεία ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης πήγαν στην αγορά, ενώ ακολουθούσαν και τηλεοπτικά συνεργεία.

    Οι έμποροι στην Κεντρική Αγορά Αθηνών ζήτησαν να μην καταγραφεί ο έλεγχος από τα τηλεοπτικά συνεργεία. Η άρνηση των δημοσιογράφων να δεχθούν αυτή την πρόταση, όξυνε την κατασταση και οι έμποροι απώθησαν βιαίως τους δημοσιογράφους από το χώρο της αγοράς και στη συνέχεια απώθησαν και τους ελεγκτές του υπουργείου.

    Κατόπιν, οι έμποροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έσβησαν τα φώτα της αγοράς, ενώ απειλούν και με πενθήμερο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκαν ο δημοσιογράφος του ΑΝΤΕΝΝΑ κ. Π.Ρεγούλης και ο πρόεδρος της Βαρβακείου κ. Τσιρώνης για να καταθέσουν μηνύσεις.

    "Κανείς δεν δικαιούται να βάζει εμπόδια στο έργο των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ. Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να ενημερώνουν ελεύθερα τους πολίτες", δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας με αφορμή τα σημερινά επεισόδια στη Βαρβάκειο αγορά.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε, παό την πλευρά του, πως "είναι αυτονόητο ότι η αγορά θα ελέγχεται διότι το κράτος είναι εδώ και προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα επεισόδια, τόνισε πως «οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να εργάζονται ελεύθερα στο πλαίσιο της ελευθεροτυπίας, των κανόνων που διέπουν την άσκηση του επαγγέλματός τους και με σεβασμό στους νόμους».

    Σε αλλεπάλληλες συναφείς ερωτήσεις, ο Ευ.Αντώναρος διατηρώντας, όπως είπε, την επιφύλαξη μιας πληρέστερης ενημέρωσής του, λόγω της χρονικής στενότητας, σημείωσε πως «ο έλληνας πολίτης προστατεύεται συνεχώς από τις αρμόδιες αρχές με όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα». Στο δε ερώτημα περί της συμπεριφοράς των κρεοπωλών τόνισε πως η στάση ορισμένων «δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τη μεγάλη πλειοψηφία των κρεοπωλών ή των εμπόρων». Ο Ευ.Αντώναρος τόνισε ότι «όπου υπάρχει παράνομη πράξη θα επιβληθούν κυρώσεις» και συμπλήρωσε λέγοντας πως θα ακολουθηθούν «οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων "Αη Στράτη"

    Ανάμεσα σε δεκάδες παλιούς εξόριστους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκοψε σήμερα το μεσημέρι την κορδέλα - συρματόπλεγμα εγκαινιάζοντας το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων "Αη Στράτη" στην οδό Αγίων Ασωμάτων.

    Σήμερα, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν εγκαινιάζουμε μουσεία για να ξύσουμε πληγές, αλλά για να κοιτάξουμε κατάματα την ιστορία μας και ειδικά κομμάτια για τα οποία δεν είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, τονίζοντας τη σημασία που έχει κυρίως για τη νέα γενιά η κατάκτηση της αυτογνωσίας μας.

    Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε στο Μουσείο, όπου φυλάσσονται αντικείμενα καθημερινής χρήσης των εξόριστων, εικαστικό υλικό αλλά και πολλές φωτογραφίες εκείνης της δύσκολης εποχής.

    Η στάση απέναντι στα εκθέματα της τραγικής εκείνης περιόδου γίνεται επιβεβλημένη ειδικά στη γωνία του εξόριστου, ένα χώρο που δίνει την πραγματική εικόνα του οικείου χώρου και των συνθηκών μέσω της οποίας ζούσαν οι εξόριστοι με πράγματα όπως ένα κρεβάτι που μεταφέρθηκαν από τον Αη Στράτη.

    Το Μουσείο αυτό υπήρξε το όραμα κάποιων παλιών εξόριστων στον Αη Στράτη για τη δημιουργία ενός χώρου διάσωσης και προβολής της νεότερης πολιτικής ιστορίας με επίκεντρο το θεσμό της εξορίας, τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και τις διώξεις για πολιτικούς λόγους. Με το άνοιγμά του στο κοινό το Μουσείο στοχεύει να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο κέντρο έρευνας, ανάδειξης και προβολής στοιχείων που αφορούν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ειδικότερα, αποτελεί τον πρώτο μουσειακό και ερευνητικό χώρο εξειδικευμένου αποκλειστικά σε θέματα εξορίας.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ κ. Ζαχόπουλος, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Ανωμερίτης και Ν.Σηφουνάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, ο Μανώλης Γλέζος και πλήθος κόσμου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 April 2006 - 12:30:16 UTC