Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-04-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη στην Κύπρο

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη στην Κύπρο

    Τους στρατηγικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας ανέπτυξε στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής, την οποία ενημέρωσε σήμερα,η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη για εκπτώσεις και την κάλεσε να συμμορφωθεί στις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών χαρακτήρισε ως σημαντικό πλεονέκτημα της σημερινής Ελλάδας,την ευρεία συναίνεση που υπάρχει στις βασικές κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής, ζητώντας από όλους να διατηρηθεί το κλίμα αυτό γιατί -όπως είπε- είναι για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Στο σημείο δε αυτό αναφέρθηκε «στην ιδιαίτερη συμβολή» του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη.

    Ειδική αναφορά έκανε η κα Μπακογιάννη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι «η πολιτική της χώρας μας έναντι της Τουρκίας είναι σαφής και φιλική και είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της,αλλά χωρίς καμία διάθεση για εκπτώσεις».

    «Η Άγκυρα πρέπει να γνωρίζει ότι η αδράνεια και η κωλυσιεργία δεν βοηθούν. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει κατανοήσει ότι η τήρηση εποικοδομητικής στάσης είναι και προς το δικό της συμφέρον»,επεσήμανε η κα Μπακογιάννη.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις, με ένταση,όπως παρατήρησε,του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -κάτι που είχε επισημάνει νωρίτερα ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης- σημείωσε ότι «οι περισσότερες απευθύνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας».

    Το Κυπριακό

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κα Μπακογιάννη, στο Κυπριακό πρόβλημα και τόνισε ότι «αποτελεί άμεση προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής για μια δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη λύση η οποία θα συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

    «Η απόρριψη του τελευταίου Σχεδίου Ανάν,με τόσο μάλιστα μεγάλη πλειοψηφία,είναι αδύνατο να αγνοηθεί, όπως και ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Η Τουρκία έχει κάθε συμφέρον να το κατανοήσει αυτό»,τόνισε η Υπουργός των Εξωτερικών.

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι μέχρι τέλος του 2006 είναι υποχρεωμένη η Άγκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης.

    Αναφερόμενη στη σημερινή επίσκεψη της στην Κύπρο, η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συντονιστούν ακόμα καλύτερα τα βήματα της ελληνικής και της κυπριακής ηγεσίας.

    Τα Βαλκάνια

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Βαλκανίων, η κα Μπακογιάννη έδωσε έμφαση κυρίως στο θέμα του Κοσσόβου, επισημαίνοντας ότι «η λύση πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικών διαπραγματεύσεων,που θα προάγουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια,διαπραγματεύσεις στις οποίες η ΕΕ θα έχει ουσιαστικό ρόλο».

    Αναφορικά δε με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι οι θέσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ίδιας ήταν σαφείς προς όλους για αμοιβαία αποδεκτή λύση, ενώ σημείωσε ότι για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος περιλαμβάνεται στα πολιτικά κριτήρια για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

    «Η θέση μας είναι σαφής. Πρέπει να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι είναι προς το συμφέρον της η ύπαρξη και η σταθερότητα του κράτους αυτού. Η μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια είναι το θέμα του ονόματος. Και θα πρέπει να ξέρουν ότι η όποια πολιτική τους θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ελληνική κυβέρνηση ή ελληνικό κοινοβούλιο που θα επικυρώσει την ένταξη των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα», τόνισε η κα Μπακογιάννη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις τόσο του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, όσο και του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλου, σχετικά με την σκοπιμότητα των προτάσεων Νίμιτς, η Υπουργός Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι είχε εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις διαπραγματεύσεις συμπλήρωσε: «Ο κ.Νίμιτς έκανε πολλές προτάσεις που απορρίφθηκαν όμως,είτε από εμάς είτε από τους σκοπιανούς».

    Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης

    Για εγκατάλειψη της Συμφωνίας του Ελσίνκι έκαναν λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Χρήστος Παπουτσής και τόνισαν ότι προϋπόθεση της συναίνεσης είναι η σαφήνεια των στρατηγικών θέσεων της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.

    «Εμείς λέμε ναι στην συναίνεση. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν λέμε ναι στην εξωτερική πολιτική της υποχωρητικότητας, της αδράνειας, της βιτρίνας και των δημοσίων σχέσεων»,επεσήμανε ο αρμόδιος για εξωτερικά θέματα του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    Ακόμα ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, γιατί, όπως διευκρίνισε, αυτόματα θα σημαίνει και ντε φάκτο αναγνώριση της διχοτόμησης της Κύπρου.

    Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη αναρωτήθηκε αν έχει αλλάξει θέση η χώρα μας σε ό,τι αφορά στη αναγνώριση των συνόρων στη βαλκανική περιοχή.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν παραμένει και επιμένει στο casus belli και στο αμυντικό δόγμα εναντίον της Ελλάδος και πρόσθεσε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να πειστεί η Τουρκία να μπει στη διαπραγμάτευση.

    Απαντώντας στον πρώην υπουργό Άμυνας η κα Μπακογιάννη επεσήμανε ότι είναι θετικό βήμα πως τα περισσότερα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα έχουν μπει στα ονομαστικά κριτήρια της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Επίσκεψη στην Κύπρο

    Καλωσόρισες Ντορα". Με την φράση αυτή υποδέχθηκε ο Υπουργός των Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Ιακώβου, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, την Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλαδας Ντόρα Μπακογιάννη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο, υπό τη νέα της ιδιότητα.

    Ο Γ. Ιακώβου έκανε ακόμη λόγο για τη "συνεχή και αδιαλειπτη" συνεργασία των δυο χωρών.

    "Οι σχέσεις των δυο κυβερνήσεων είναι αδελφικές", είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος αναφέρθηκε στην νέα δυναμική που έχει διαμορφωθεί το Κυπριακό,μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κοφι Αναν στο Παρίσι.

    Η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την ελληνική θέση για "οριστική βιώσιμη και δίκαιη λύση" του Κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς όφελος του κυπριακού λαού στο συνολό του.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών σημείωσε ακόμη ότι η επίλυση του πολιτικού ζητήματος της Κύπρου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αναφερόμενη στο Σχέδιο Αναν τόνισε ότι "έτσι όπως κατετέθη στον κυπριακό λαό, απερρίφθη και αποτελεί ιστορία".

    Η κα Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι όποια νέα πρωτοβουλία αναληφθεί θα πρέπει να βασίζεται και στη δουλειά που έχει προηγηθεί από τους κατά καιρούς Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ.

    Και έκανε λόγο για τη σημαντική συνάντηση Ανάν-Παπαδόπουλου, κάτι το οποίο, όπως είπε, είχε την δυνατότητα να διαπιστώσει και η ίδια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής της στις ΗΠΑ.

    Τόνισε μάλιστα την ανάγκη να αξιοποιηθεί η νέα δυναμική που προέκυψε από αυτή τη συνάντηση.

    Η Υπουργός των Εξωτερικών θα γίνει το απόγευμα δεκτή από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αργότερα απόψε θα της παραθέσει δείπνο στην κατοικία του.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσημης επίσκεψης, η κα Μπακογιάννη θα έχει, επίσης, συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό της, Γιώργο Ιακώβου, με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 April 2006 - 16:30:11 UTC