Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
  • [02] Κριτική στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη
  • [03] Ημερίδα για το πρόγραμμα "Πολιτεία"
  • [04] Ανεστάλη η απεργία των πρατηριούχων

  • [01] Στη Ρώμη ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

    Συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γ.Καλαντζή έχει ο πρωθυπουργός το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 11.30 θα συναντηθεί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Β.Πολύδωρα και τις ηγεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής θα αναχωρήσει για τη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στο 17ο Τακτικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του ΕΛΚ, και έχει ως στόχο την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Γενικού Γραμματέα και Ταμία.

    Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν χθες στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα "Ανάπτυξη και Περιφέρεια".

    "Με επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης και διαφανείς στόχους για τα έργα και τις δράσεις στην περιφέρεια επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει την όψη όλης της Ελλάδας. Η ανάπτυξη της περιφέρειας αποτελεί τη βασική επιλογή της κυβερνητικής δραστηριότητας", τόνισε ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στα επτά μεγάλα έργα που άρχισαν να εκτελούνται, εκ των οποίων τα έξι στην περιφέρεια, δαπάνης ύψους 4,3 δισ. ευρώ, για την Εγνατία, το Πέταλο του Μαλιακού, την Πάτρα και το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ το συνολικό πρόγραμμα έργων υποδομής σε όλη την περιφέρεια ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ.

    «Όποιοι νομίζουν ότι ωφελούνται από την υπονόμευση του δρόμου που οδηγεί την Ελλάδα, του δρόμου που οδηγεί την ελληνική κοινωνία, σβ ένα καλύτερο αύριο, κάνουν μεγάλο λάθος», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Ο κ.Καραμανλής τόνισε οτι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται με τη στήριξη της κοινωνίας για να υπάρξουν βιώσιμες λύσεις, και να αξιοποιηθούν συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική για το «παράδοξο», όπως είπε, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «να καταγράφονται υψηλοί ρυθμοί στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά να αυξάνεται και η ανεργία, να δημιουργούνται τεράστια ελλείμματα και να αυξάνεται το δημόσιο χρέος». Διευκρίνισε επίσης, οτι δεν καλύπτονται τα κενά που άφησε μια ολόκληρη εικοσαετία, σε λίγο καιρό.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε οτι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης αναγνωρίζονται από την ΕΕ, καθώς «το έλλειμμα περιορίζεται, ως το τέλος του χρόνου, στα όρια της ΟΝΕ, με τον πιο ήπιο τρόπο». Συγκρίνοντας μάλιστα τις επιδόσεις της κυβέρνησης της ΝΔ με αυτές του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της απορρόφησης των κονδυλίων από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, είπε ότι αυξήθηκαν σημαντικά και από το 15,6%, που ήταν επί ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο 40,6% επί ΝΔ. Τολμούμε τη σύγκριση και σε ρυθμούς και σε στόχους και σε διαφάνεια, είπε ο κ.Καραμανλής.

    Για «εκτυφλωτικά ψέματα που συναγωνίζονται μόνο την εκτυφλωτική έκλειψη ηλίου που συμβαίνει τώρα», κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ.Καραμανλής στη δευτερολογία του. Στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ και στους διοικητές της ΕΥΠ που διόρισε η προηγούμενη κυβέρνηση, παρέπεμψε ο πρωθυπουργός τον κ.Παπανδρέου για απαντήσεις στα θέματα των υποκλοπών, ενώ τον κάλεσε να έχει στοιχεία να τα δώσει στη Δικαιοσύνη.

    Με αφορμή εξάλλου την πρόσφατη απόφαση της Γιούροστατ, τον επέκρινε ότι κατασκευάζει επιχειρήματα περί δήθεν Ελλήνων απατεώνων.

    Για την ανάπτυξη της περιφέρειας επί ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν μπορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι περήφανο,καθώς, εκτός από τη Στερεά Ελλάδα, όλες οι άλλες περιφέρειες έχουν μικρότερο κατά κεφαλή εισόδημα από το μέσο όρο των περιφερειών της ΕΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Κριτική στην κυβέρνηση για την ανάπτυξη

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, εξαπέλυσε στην χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την περιφερειακή ανάπτυξη.

    Ο κ.Παπανδρέου υποστήριξε οτι η έλευση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή στη διακυβέρνηση της χώρας, οδήγησε σε διακοπή της αναπτυξιακής πορείας,ιδίως στην Περιφέρεια. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, οτι επί δύο ολόκληρα χρόνια δεν ξεκίνησε κανένα νέο μεγάλο έργο στην Περιφέρεια, ενώ έχει εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα το ΠΑΣΟΚ για τις χωροταξικες μελέτες.

    Ο κ.Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης, οτι η χώρα αποβιομηχανίζεται, οτι τα νησιά παραμένουν ξεκομμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς και ότι πλήττεται το συμφέρον των αγροτών. Παράλληλα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να βγει και να μιλήσει στον κόσμο, για το εάν η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα έργα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την απογραφή, τονίζοντας ότι εξέθεσε τη χώρα διεθνώς. Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική τόνισε ότι κόβονται έργα από την περιφέρεια και υπερχρεώνονται τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ επέκρινε την τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

    Απέναντι στη ΝΔ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ προτείνει μια εναλλακτική πολιτική η οποία διαπνέεται από τη λογική της αποκέντρωσης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε και πάλι αναφορά στην απογραφή, υποστηρίζοντας ότι «η Γιούροστατ δικαίωσε πανηγυρικά τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαμε για την καταγραφή των αμυντικών δαπανών» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αν δεν είχε αλλάξει τη μέθοδο, δεν θα μπαίναμε σε επιτήρηση και κανείς, μα κανείς, δεν θα τολμούσε να κατηγορήσει την πατρίδα μας, κανείς δεν θα λοιδωρούσε την Ελλάδα, κανείς δεν θα έλεγε ότι είμαστε απατεώνες».

    Κάνοντας επίσης αναφορά στο θέμα των υποκλοπών, επανέλαβε οτι δεν θα υπάρξει συγκάλυψη και συμφηφισμοί.

    Για μεγάλη αντιλαϊκή περιφερειακή πολιτική, έκανε λόγο στην ομιλία της η γγ του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε επίσης τον λαό να παρεμποδίσει τις πολιτικές αυτές, οι οποίες είναι ενταγμένες στις ευρωπαϊκές επιταγές που είναι υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, μίλησε για αίσθηση ατμόσφαιρας παρακμής σε πολλές περιφέρειες. Τόνισε επίσης, οτι το θέμα των περιφερειακών ανισοτήτων ξεπερνάει τους πολιτικούς, είναι παγκόσμιο φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, και εξαρτάται -όπως είπε- από τις άμυνες που διαθέτει κάθε χώρα για αυτό πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για αποκέντρωση.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ημερίδα για το πρόγραμμα "Πολιτεία"

    Την έναρξη των εργασιών της συνεδρίασης - ημερίδας της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος «Πολιτεία» με θέμα: «Ενημέρωση της Επιτροπής Παρακολούθησης επί της Απολογιστικής Έκθεσης του Προγράμματος «Πολιτεία» του έτους 2005 και συζήτηση για τις κατευθύνσεις του Προγράμματος για το έτος 2006», θα κηρύξει σήμερα το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Η συνεδρίαση - ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (Πειραιώς 211, Ταύρος).

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Ανεστάλη η απεργία των πρατηριούχων

    Ανεστάλη η απεργία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων και των βυτιοφορέων που είχε εξαγγελθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή.

    Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση χθες βράδυ, οι εκπρόσωποι των κλάδων των καυσίμων δέχθηκαν τις προτάσεις που έγιναν από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ανέστειλαν την απεργιακή κινητοποίηση προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για να συζητηθούν τα αιτήματα του κλάδου και οι προτάσεις του Υπουργείου για να επιλυθούν τα προβλήματα του κλάδου των καυσίμων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 March 2006 - 5:30:15 UTC