Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Ανάν

  • [01] Συνομιλίες Μπακογιάννη-Ανάν

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα της Αϊτής και αναφερόμενη στη συζήτηση που θα έχει με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, στην αποψινή τους συνάντηση (11:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας), ανέφερε, ότι "φυσικά, το θέμα μας θα είναι το Κυπριακό", προσθέτοντας ότι "ιδιαίτερα λόγω του μομέντουμ που δημιουργήθηκε, μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Παπαδόπουλο στο Παρίσι και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό".

    Στην ερώτηση πως θα αντιδράσει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι "η Τουρκία, όπως ξέρετε, έχει δεσμεύσεις και πρέπει να τις ακολουθήσει για την ευρωπαϊκή προοπτική της. Ελπίζω ότι θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της".

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για τη Θράκη, δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα, όπου υπάρχει ισοτιμία, ισοπολιτεία και σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

    Αναφερόμενη στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Αϊτή, υπογράμμισε ότι "είναι μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την Αϊτή. Ο κόσμος της Αϊτής μπαίνει σε μια νέα εποχή και ελπίζουμε ότι ο νέος πρόεδρος θα τα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας του".

    Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Αϊτή

    Η Ελλάδα προσφέρει 100,000 ευρώ επιπλέον στην Αϊτή, σύνολο 200,000 ευρώ, στην πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Ανεξαρτησία.

    Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη σημερινή θεματική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Αϊτής, παρουσία του προέδρου της χώρας Ρενέ Γκαρσία Πρεβάλ και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

    "Ύστερα από δυο μακρά έτη, η μεταβατική περίοδος στην Αϊτή τελειώνει. Για άλλη μια φορά, υπερίσχυσε η Δημοκρατία. Ο Αϊτινός λαός θα έχει, σύντομα, ένα νέο πρόεδρο, ένα νέο πρωθυπουργό, μια νέα κυβέρνηση, ένα άλλο νομοθετικό σώμα, και νέους δημοτικούς και τοπικούς άρχοντες. Αλλά, πάνω απβ όλα κύριε πρόεδρε, οι Αϊτινοί θα έχουν νέα ελπίδα για το μέλλον τους που θα χτίσουν, με τις δικές τους προσπάθειες", τόνισε, επισημαίνοντας ότι "η Ελλάδα, από την πλευρά της, θα συνεχίσει τη διμερή βοήθεια της, επιπλέον της βοήθειας που ήδη συνεισφέρει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε διμερές επίπεδο, είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, σήμερα, την προσφορά άλλων 100,000 ευρώ, επιπλέον των 100,000 ευρώ που συνεισφέραμε πέρυσι".

    Η κ. Μπακογιάννη, αφού ευχαρίστησε τους "διακεκριμένους συναδέλφους" της, τους υπουργούς Εξωτερικών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση, επισημαίνοντας ότι "είναι τιμή για μένα την ίδια που συμμετέχω στη σημερινή συνεδρίαση, δεδομένου ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Εθνική μας Ανεξαρτησία", προσθέτοντας ότι "η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται πλήρως με την παρέμβαση που θα κάνει αργότερα η Αυστρία, εν ονόματι της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Στη συνέχεια, η υπουργός Εξωτερικών είπε:

    "Ο δρόμος μπροστά είναι γεμάτος προκλήσεις. Πρώτα απβ όλα, είναι ανάγκη να διεξαχθεί ομαλά, και έγκαιρα, ο δεύτερος γύρος εθνικών εκλογών, καθώς και οι δημοτικές και τοπικές εκλογές. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες και, τόσο η MINUSTAH (η ειρηνευτική δύναμη), όσο και οι εθνικές αρχές της Αϊτής, δεν πρέπει να επαναπαυθούν. Η μεταβίβαση της εξουσίας, σε όλα τα επίπεδα, η ορκωμοσία του νέου προέδρου και ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και ανεμπόδιστα. Καλούμε όλα τα μέρη να συνεχίσουν να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία και να σεβαστούν το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Οι νέο-εκλεγμένες αρχές της Αϊτής θα έχουν την ευκαιρία να στρέψουν την προσοχή τους στις πιο άμεσες και σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα: τη δημιουργία θεσμών κράτους δικαίου και προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιο σημαντικές θα ήταν, στον τομέα αυτόν, η μεταρρύθμιση της Εθνικής Αϊτινής Αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος. Καθώς αναδύεται η νέα Αϊτή, πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη νοοτροπία και τις πρακτικές της μεταβατικής περιόδου. Από εδώ και πέρα, η Εθνική Αϊτινή Αστυνομία δεν πρέπει να καταφύγει σε ακραίες μεθόδους και πρέπει να συμμορφωθεί απολύτως με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δίκαιης λύσης. Η ατιμωρησία είναι επίσης ένα θέμα που πρέπει να εξετασθεί.

    Όπως έχουμε πει όλοι σε αρκετές περιπτώσεις, ο Αϊτινός λαός κρατά στα χέρια του την τύχη του. Παρόλα αυτά, η Αϊτή δεν μπορεί να πορευτεί μόνη της, και θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα ώστε να υλοποιήσει προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης. Καλούμε, συνεπώς, τους δωρητές να κάνουν ότι τους είναι δυνατό για να βοηθήσουν την Αϊτή σβ αυτή την κρίσιμη στιγμή, και να εξασφαλίσουν όχι μόνο μια σταθερή εισροή χρηματοδότησης, αλλά και την έγκαιρη εκταμίευση της.

    Η Αϊτινή κυβέρνηση πρέπει, μέσω του Πλαισίου Ενδιάμεσης Συνεργασίας να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητες βοήθειας και να εφαρμόσει μακροπρόθεσμα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης που θα εδραιώσουν την εμπιστοσύνη των Αϊτινών στη νέα τους κυβέρνηση. Η ΕΕ, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και άλλοι ενδιάφερόμενοι φορείς πρέπει να διασφαλίσουν ώστε η οικονομική ανάπτυξη να προωθηθεί μέσω βιώσιμων προγραμμάτων, που θα βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα παράσχουν βασικές κοινωνικές υπηρεσίες".

    Τέλος, η κ. Μπακογιάννη συνεχάρη τον ειδικό εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, πρέσβη Χουάν Γκάμπριελ Βάλντες για το μέχρι τώρα έργο του, ενώ ευχαρίστησε όλες τις χώρες που στελεχώνουν με στρατό και αστυνομία την ειρηνευτική δύναμη στην Αϊτή, προσθέτοντας: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα κληθεί σύντομα να εξετάσει την εντολή και το μελλοντικό ρόλο της MINUSTAH. Προς το παρόν, αρκεί να επιβεβαιώσουμε τον Αϊτινό λαό ότι θα συνεχίσει αμείωτο, το ενδιαφέρον μας για την Αϊτή".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 March 2006 - 19:30:10 UTC