Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ με Πανεπιστημιακούς

  • [01] Συναντήσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ με Πανεπιστημιακούς

    Υπέρ ενός ενιαίου μετώπου πάλης με τη συμμετοχή και των πανεπιστημιακών καθηγητών τάχθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα με δηλώσεις της μετά τη σημερινή συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Δ.Ε.Π.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι «καθώς είμαστε προ των πυλών ενός νέου πακέτου αντιδραστικών μέτρων στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που και η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι το κίνημα των πανεπιστημιακών, πέρα από το διεκδικητικό του πλαίσιο, να συμβάλει στην κοινή δράση μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και, βεβαίως, μαζί με το φοιτητικό και σπουδαστικό κόσμο,γιατί μόνο με ένα ενιαίο μέτωπο πάλης μπορούμε να βάλουμε εμπόδια σε μια εξέλιξη που θα φέρει κυριολεκτικά την ιδιωτική παιδεία σε κυρίαρχο πεδίο στην Ελλάδα».

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι «δεν αναφερόμαστε μόνο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά και στη μετατροπή αυτών των πανεπιστημίων που έχουμε σήμερα, σε γραφεία υπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων".

    Επομένως, κατέληξε "και οι ταξικοί φραγμοί θα οξυνθούν και το περιεχόμενο της παιδείας θα υποβαθμιστεί σε πολύ επικίνδυνο σημείο".

    Συνάντηση Αλαβάνου με Πανεπιστημιακούς

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού ΑΕΙ και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια, αλλά και των φοιτητών "κινούνται με τους παλμούς των ημερών μας, όλης της ευρωπαϊκής κοινωνίας, της νεολαίας στη Γαλλία, στην Ελλάδα, αλλού" και είναι κινητοποιήσεις που "έχουν ως στόχο να πάει τη χώρα μας μπροστά".

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε πως "δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα είναι η πρωταθλήτρια στον αναλφαβητισμό μέσα σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την έννοια όχι της ανάγνωσης και της γραφής, αλλά με την έννοια όλης της διαδικασίας της γνώσης" και πρόσθεσε ότι "εχουμε τις μικρότερες δαπάνες για την εκπαίδευση και τις μικρότερες δαπάνες για την έρευνα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε επίσης ότι στηρίζει την προσπάθεια να φτάσουμε στο 5% του ΑΕΠ για την παιδεία και στο 1,5% για την έρευνα και την προσπάθεια για Πανεπιστήμια, "τα οποία δεν θα είναι χώρος κερδοσκοπίας όπου θα αλωνίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις".

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση "αν δεν θέλουν η Αθήνα να γίνει Παρίσι και η Ελλάδα να γίνει Γαλλία, να ανακαλέσουν τη θέση τους υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 και της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε επίσης ότι στηρίζει τον εκπαιδευτικό και πρόσθεσε ότι "θέλουμε να ζει σε συνθήκες αξιοπρέπειας, να έχει τους αναγκαίους πόρους, να μην αναγκάζεται να είναι συμβασιούχος -ενώ, υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έχει καταργήσει το θεσμό των συμβασιούχων- και να έχει τις δυνατότητες να λειτουργήσει μέσα από ένα θετικό πλαίσιο δίπλα στα νέα παιδιά της Ελλάδας, στους σπουδαστές και τους φοιτητές που θα στηρίξουν και το μέλλον της χώρας μας".

    Σε ερώτηση ότι η κυβέρνηση κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα της αριστεράς ότι υποκινούν τις καταλήψεις και τις απεργίες, ο Αλέκος Αλαβάνος είπε πως "δεν χρειάζονται κηδεμόνες ούτε οι διδάσκοντες ούτε οι φοιτητές" και τόνισε ότι "εμείς, όμως, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις και θα τις στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που θα βγάλουν από το τέλμα την ελληνική εκπαίδευση και δεν θα τη παραδώσουν στους ιδιώτες".

    Τέλος ο κ. Αλαβάνος ερωτηθείς πως σχολιάζει τις κυβερνητικές εταρρυθμίσεις και το «Πάνθεον» της Ολυμπιακής, δήλωσε : «Στο Πάνθεον στο Παρίσι θάβουν τη στάχτη και τα κόκαλα των ιστορικών προσωπικοτήτων από την πολιτική και την πνευματική ζωή της Γαλλίας. Εδω η κυβέρνηση έφτιαξε ένα Πάνθεον για να θάψει την Ολυμπιακή Αεροπορία που έχει μια μεγάλη ιστορία. Εγώ όμως πιστεύω ότι τελικά θα θαφτούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Θα δώσουμε μάχη , για την περιφερειακή ανάπτυξη , για την ασφάλεια των πτήσεων, προκειμένου η χώρα μας να έχει εθνικό αερομεταφορέα, την Ολυμπιακή, όπως όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες και να μην καταλήξουν οι έλληνες πολίτες στα χέρια ανασφαλών εταιρειών χαμηλού κόστους.»

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 March 2006 - 17:30:16 UTC