Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή Μελέτης για το Ασφαλιστικό ανακοίνωσαν οι Γ.Αλογοσκούφης-Σ.Τσιτουρίδης
  • [02] Εκδηλώσεις τιμής για τη γυναίκα
  • [03] Συνομιλίες στην Αθήνα για το Kυπριακό
  • [04] Κριτική ΠΑΣΟΚ για τα δίχρονα της κυβέρνησης
  • [05] Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

  • [01] Επιτροπή Μελέτης για το Ασφαλιστικό ανακοίνωσαν οι Γ.Αλογοσκούφης-Σ.Τσιτουρίδης

    Τη σύσταση Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού συστήματος ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομίας & Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης μετά από σύσκεψη που είχαν για το θέμα του Ασφαλιστικού.

    Οπως ανακοινώθηκε, θα επιδιωχθεί να υπάρξει πρόεδρος κοινής αποδοχής από τα πολιτικά κόμματα, ενώ στην Επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους τα κόμματα και οι φορείς.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το Ασφαλιστικό είναι ένα μακροχρόνιο πρόβλημα που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας και στόχος του διαλόγου είναι να διαμορφωθούν οι ευρύτερες δυνατές πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, θα απαιτήσουν χρόνο που εξαντλεί τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι θα πραγματοποιηθεί διάλογος μακράς πνοής για το Ασφαλιστικό, ώστε να καθοριστούν όλες οι παράμετροι του συστήματος και να προσδιοριστεί η φύση του προβλήματος. Ετσι θα διαμορφωθεί στέρεο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα αναζητηθούν οι συναινέσεις, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Οπως ανακοινώθηκε, η Επιτροπή Μελέτης θα καταρτίσει σχετική έκθεση για το Ασφαλιστικό. Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε σήμερα στοιχεία που προκύπτουν από παλαιότερες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες, οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέλθουν από 12,5% του ΑΕΠ, στο 22,5% του ΑΕΠ το 2050, ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού πρόκειται να αυξηθούν από το 5% του ΑΕΠ σήμερα στο 15% του ΑΕΠ το 2050. Την ίδια στιγμή το αναλογιστικό έλλειμμα των ταμείων υπολογίζεται σε 400 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στο υφιστάμενο καθεστώς υπάρχουν μεγάλες αδικίες μεταξύ επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, αλλά και μεταξύ των γενεών, οι οποίες θα πρέπει να διορθωθούν. Ανακοίνωσε δε ότι ο διάλογος θα προχωρήσει και στη Βουλή, στις δυο Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε το Ασφαλιστικό ως "τη μεγαλύτερη πρόκληση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια", τονίζοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει "κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά αποτελεσματική μεταρρύθμιση μακράς πνοής". Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσουν η ενοποίηση των ταμείων, την οποία προβλέπει ο νόμος του 2002, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 25% των εσόδων των ταμείων, καθώς και η δημιουργία κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αναφερόμενος στη σύσταση της Επιτροπής Μελέτης του Ασφαλιστικού Συστήματος, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους να ορίσουν εκπροσώπους. Επανέλαβε ότι δεν θα συζητηθούν λύσεις τώρα, τονίζοντας ότι ισχύουν όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στο διάλογο, τόνισε ότι κανείς δεν δικαιούται να αρνηθεί τη συμμετοχή σε αυτόν. Είπε ακόμα ότι ο διάλογος θα διεξαχθεί χωρίς προϋποθέσεις προκειμένου τα συμπεράσματά του να τα αξιοποιήσουν οι επόμενες κυβερνήσεις.

    Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διαβούλευση με τα κόμματα προκειμένου να αναζητηθεί πρόεδρος κοινής αποδοχής για την Επιτροπή Μελέτης του Ασφαλιστικού συστήματος, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή θα είναι 15μελής.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Εκδηλώσεις τιμής για τη γυναίκα

    Με εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ψήφου των γυναικών στην Ελλάδα τίμησε σήμερα η Βουλή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας μίλησαν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ενώ στην πρόσκληση της Βουλής, ανταποκρίθηκαν όλες οι γυναίκες που διετέλεσαν βουλευτές καθώς και εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων αλλά και όσες διαπρέπουν στο δημόσιο πολιτικό βίο.

    Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αφού έκαναν μια ιστορική διαδρομή στους σταθμούς των γυναικείων κατακτήσεων, τόσο στην παγκόσμια όσο και στην ελληνική σκηνή της επεσήμαναν την ανάγκη περαιτέρω βημάτων για την κατοχύρωση της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης ανάμεσα στα δύο φύλα.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην ανάγκη διαρκούς αναζήτησης θεσμικών μέτρων για τη στήριξη της γυναίκας.

    «Οφείλουμε να αναζητούμε διαρκώς όχι μόνο θεσμικά μέτρα αλλά και πρακτικούς τρόπους, ικανούς να στηρίξουν την ευρύτερη συμμετοχή της γυναίκας τόσο στο δημόσιο βίο όσο και στην απασχόληση. Η ελληνική κοινωνία και όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου στεκόμαστε, με ανθρώπινη ευαισθησία, απέναντι στα φαινόμενα του ρατσισμού, των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ κλείνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Προχωρούμε σταθερά, με διάλογο και συννενόηση, στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η ίδια η κοινωνία. Στην πορεία αυτή η σύγχρονη ελληνίδα έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο, έχει την γνώση, τη διαίσθηση και τη διορατικότητα που απαιτεί η νέα Εποχή».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερος ο κόσμος αν οι γυναίκες είχαν περισσότερες θέσεις ευθύνης.

    «Αν συμμετείχαν περισσότερες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, θα είχαμε διπλάσιο μυαλό αλλά το βασικότερο θα είχαμε μια διαφορετική προσέγγιση σε όλους τους τομείς όπως την παιδεία, την κοινωνική συνοχή αλλά θα είχαμε και πιο σωστές αποφάσεις για ένα καλύερο κόσμο. Απόφαση του ΠΑΣΟΚ ως ελάχιστος φόρος τιμής είναι να γίνει η γυναικεία παρουσία δύναμη αλλαγής σε μια δημιουργική Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ Παπανδρέου.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επεσήμανε ότι το ερώτημα που τίθεται είναι «αν μια γυναίκα που ανήκει στα φτωχά στρώματα είναι εύκολο να περάσει τον Ρουβίκωνα και να αναδειχθεί στα όργανα». Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχουν σε βάρος των γυναικών, ορισμένα μέτρα που δρομολογούνται όπως το ασφαλιστικό, αλλά και την πεποίθηση της ότι θα συνεχίσουν των αγώνα τους για την κατάκτηση της ισοτιμίας και της ισονομίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε μεταξύ άλλων την καθιέρωση της ποσόστοσης του ενός τρίτου των γυναικών που ισχύει για τις δημοτικές εκλογές να ισχύσει και για τις βουλευτικές εκλογές. «Όλα τα κόμματα μπορούν και οφείλουν να κάνουν περισσότερα για να απαντήσουν στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες» σημείωσε ο κ Αλαβάνος αναφέροντας χαρακτηριστικά την ανεργία αλλά και στην ασύδοτη όπως είπε εκμετάλλευση της από τους εργοδότες.

    Τέλος, η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, τόνισε ότι οι γυναίκες τόσο όταν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα όσο και όταν εκλέγονται, εκφράζουν και εκπροσωπούν πια όλους τους πολίτες και των δύο φύλων.

    «Η σημερινή Ημέρα της γυναίκας, συνδυαζόμενη με τη συμπλήρωση μισού αιώνα γυναικείας ψήφου και παρουσίας γυναικών στη Βουλή, είναι μια ισχυρή υπόμνηση προς όλους, για την ανάγκη ακόμη πιο δυναμικής υποστήριξης της γυναικείας παρουσίας στον πολιτικό στίβο» κατέληξε η κ Μπενάκη.

    Στη συνέχεια, στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου παρουσίαστηκε το βιβλίο με τίτλο «Μισός αιώνας γυναικείας ψήφου, μισός αιώνας γυναίκες στη Βουλή» της καθηγήτριας Μάρως Παντελίδου-Μαλούτα, ενώ προβλήθηκε ομώνυμο ντοκιμαντέρ παραγωγής του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής.

    Το πορτρέτο της Ελληνίδας

    Οι Ελληνίδες ζουν περισσότερο, αποκτούν παιδιά μετά τα 28 τους χρόνια, ο «πελαργός» χτυπά την πόρτα τους όλο και πιο αργά, αμείβονται χειρότερα από τους άνδρες, όταν βρίσκουν εργασία και δύσκολα αναρριχώνται σε υψηλές διευθυντικές θέσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ( Eurostat) στο πλαίσιο έρευνας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο.

    Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών στην Ελλάδα ανήλθε στα 81,4 χρόνια το 2004 έναντι 80,7 χρόνια το 2003. Ταυτόχρονα αυξήθηκε και το προσδόκιμο ζωής των ανδρών από 75,4 χρόνια το 2003 σε 76,6 χρόνια το 2004. Το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν οι Γαλλίδες και οι Ισπανίδες με 83,8 χρόνια. Όσον αφορά τους άνδρες, μακροβιότεροι είναι οι Σουηδοί με 78,3 χρόνια ενώ το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής έχουν οι Λετονοί με 65,9 χρόνια. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρείται στη Λιθουανία όπου οι γυναίκες ζουν κατά μέσο όρο 77,7 χρόνια και οι άνδρες 66,3 χρόνια.

    Σύμφωνα με την Eurostat οι ελληνίδες δεν βιάζονται να κάνουν παιδιά καθώς το 2004 η μέση ηλικία για την απόκτηση πρώτου παιδιού έφτανε τα 27,9 χρόνια, ενώ το 1994 ήταν τα 26,4 χρόνια. Ο δείκτης γεννητικότητας στη χώρα μας το 2004 ήταν 1,29 παιδί ανά γυναίκα (έναντι 1,28 το 2003), όταν στην Φιλανδία το ποσοστό παιδιών ανά γυναίκα ήταν 1,80 και στην Ιρλανδία 1,99, που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη των «25».

    Στην αγορά εργασίας οι Ελληνίδες αμείβονται κατά 10% λιγότερο από τους άνδρες, είναι σε ποσοστό 51% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ενώ η ανεργία είναι γένος θηλυκού στη χώρα μας , πλήττοντας το 15,5% των γυναικών, έναντι 6,4% των ανδρών. Ταυτόχρονα οι Ελληνίδες δύσκολα καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις καθώς το ποσοστό των γυναικών που είναι στελέχη επιχειρήσεων δεν ξεπερνά το 25,8% με ευρωπαϊκό μέσο όρο το 32,1%. Σημειώνεται πως η «ψαλίδα» στις απολαβές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μεγαλύτερη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με την Γερμανία να έχει το αρνητικό ρεκόρ με ποσοστό 23%. Ακολουθούν η Βρετανία όπου οι γυναίκες αμείβονται κατά 22% λιγότερο από τους άνδρες, η Ολλανδία με 19% και η Δανία με 17%.

    Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

    "Η ισότητα για μια δημοκρατική κοινωνία δεν είναι κάτι δεδομένο. Είναι το ζητούμενο, απαιτεί αγώνα, μεταρρυθμίσεις, αλλαγές κυρίως στη νοοτροπία", υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Το ζήτημα της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων έχει αναδειχθεί παγκοσμίως σε θέμα πρώτης προτεραιότητας και η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών έχουν μειωθεί αισθητά, αναφέρει ο Κ. Παπούλιας, παρατηρώντας ωστόσο ότι το χάσμα παραμένει, "καθώς οι θεσμικές αλλαγές, στις οποίες έχουμε προχωρήσει, δεν αρκούν από μόνες τους".

    "Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια καλή αφορμή για να αναλογισθούμε τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, για να «πέσουν» και τα τελευταία τείχη, να αρθούν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ανδρών και γυναικών, να στηρίξουμε έμπρακτα και ουσιαστικά τις εργαζόμενες μητέρες, έτσι ώστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία", καταλήγει το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Μήνυμα της ΓΣΕΕ

    Παρά τους αγώνες και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότιμη επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών και την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, εξακολουθούν να επιβιώνουν οι διακρίσεις και ανισότητες εις βάρος των γυναικών, τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, οι χαμηλές αμοιβές και συντάξεις, επισημαίνει η ΓΣΕΕ σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

    Οι γυναίκες, αναφέρει η ΓΣΕΕ, αποτελούν την περισσότερο πληττόμενη ομάδα του πληθυσμού από την ανεργία, τις απολύσεις, την απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. "Αποτελούν προνομιακή ομάδα για τη μερική απασχόληση, τις άτυπες μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη εργασία, τη μαύρη εργασία. Ήδη, τις τελευταίες μέρες διαφαίνεται (από την απάντηση του αρμόδιου Επίτροπου της ΕΕ για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ισότητας των ευκαιριών, Βλαντιμίρ Σπίντλα) ότι με «πρόσχημα» την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών επιχειρείται η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών".

    Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι παρά τις σημαντικές θεσμικές κατακτήσεις, η συμμετοχή της γυναίκας στους δημοκρατικούς θεσμούς παραμένει μικρή: η συμμετοχή των γυναικών στα τρία βάθρα της δημοκρατίας - κοινοβούλιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδικάτα - είναι χαμηλότερη του 10%.

    Η απουσία των γυναικών από τα «κοινά» οφείλεται στις διακρίσεις στην απασχόληση, στην άνιση κατανομή των υποχρεώσεων του οικογενειακού βίου, στην προβολή στρεβλών προτύπων από τα μέσα ενημέρωσης, και - κυρίως - στην κρίση αντιπροσώπευσης του πολιτικού συστήματος, αναφέρει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντας πως σήμερα, ακόμη περισσότερο, οι αγώνες της γυναίκας για την κατάκτηση της πλήρους ισοτιμίας ανδρών-γυναικών στη δουλειά, τις αμοιβές, τα δικαιώματα, στα οικογενειακά «βάρη», στη συμμετοχή στα κοινά πρέπει να ενταθούν και να συνδεθούν με τους κοινούς αγώνες μέσα στο συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα, που δίνει καθημερινά η ΓΣΕΕ. "Αγώνες, που θα συγκλίνουν στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 15 Μάρτη και στο Συλλαλητήριο στο Πεδίο Άρεως", καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Συνομιλίες στην Αθήνα για το Kυπριακό

    Θετική εξέλιξη για την επανέναρξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την πρόσφατη συνάντηση του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Κύπριο πρόεδρο, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά βήματα και στη βάση μιας καλά προετοιμασμένης διαδικασίας, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επίδιαιτησία, ώστε να επιτευχθεί, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, "μία δίκαιη και βιώσιμη λύση, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά και της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας".

    "Δεν έχουμε την πολυτέλεια μιας νέας αποτυχίας", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε διεξοδικά με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως και τις προοπτικές που διαγράφονται, υπό το φως και της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ενώ σημείωσε ότι "εναπόκειται στην τουρκική πλευρά να επιδείξει το ίδιο πνεύμα συνεργασίας".

    Ο κ. Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε θετικές και τις αποφάσεις που ελήφθησαν πρόσφατα στο πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τους κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, επισημαίνοντας ότι η πρόταση της Αυστριακής Προεδρίας περιελάμβανε τα σημεία που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τον Κύπριο πρόεδρο και το θέμα των υποχρεώσεων της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ, τις οποίες χαρακτήρισε "ξεκάθαρες", επισημαίνοντας ότι η ΕΕ περιμένει από την Αγκυρα την εφαρμογή τους.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τον κ. Κ. Καραμανλή για την συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες επίτευξης μιας βιώσιμης λύσης, αλλά και "στα πρόσθετα διαδικαστικά μέτρα", που αφορούν τόσο στις κινήσεις στον ΟΗΕ όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στρατηγική της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης από την Τουρκία, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι μέσα στο 2006 θα υπάρξει, μέσα από τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορά στην πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία, επαναλαμβάνοντας εκ νέου ότι η Άγκυρα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ερωτηθείς αν η Αθήνα συμφωνεί απολύτως με τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στο θέμα της συνάντησής του με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, επανέλαβε ότι υπάρχει απόλυτος συντονισμός και συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

    "Είπα, άλλωστε, ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που αποτελεί βάση για μία πιο προσεκτική προσέγγιση",τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ υπέρ του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, είπε ότι οι Αμερικανοί "λανθασμένα πιστεύουν ότι θα φέρουν την επανένωση (στην Κύπρο) με το απευθείας εμπόριο με τους Τουρκοκυπρίους".

    "Ετσι, όμως, δεν θα φέρουν την επανένωση", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική στάση δεν υποστηρίζεται από πολλούς.

    Μετά το τέλος των συνομιλιών - στις οποίες από ελληνικής πλευράς- πήραν επίσης μέρος η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος - ο πρωθυπουργός παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κυπρίου προέδρου. Το πρωί ο κ.Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, ενώ το απόγευμα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ κ. Αλέκο Αλαβάνο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Κριτική ΠΑΣΟΚ για τα δίχρονα της κυβέρνησης

    "Δύο χρόνια ο ελληνικός λαός εξαπατήθηκε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αναφερόμενος στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

    Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι οι προσδοκίες του ελληνικού λαού διαψεύστηκαν και πρόσθεσε ότι είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός είχε μία κρυφή ατζέντα, ένα κρυφό πρόγραμμα, για το οποίο προεκλογικά δεν είπε τίποτα.

    Αυτό το πρόγραμμα, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί τους ολίγους και εκλεκτούς, σε βάρος των πολλών και αδύναμων.

    Ακούσαμε, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, περί μεταρρύθμεσεων, αλλά η ελληνική οικογένεια βρίσκεται στο στόχαστρο,οι θεσμοί καταπατούνται από την κομματική αντίληψη για το κράτος, η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται, τα δικαιώματα πλήττονται. Δύο χρόνια η χώρα είναι σε οπισθοδρόμηση, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι από τον χθεσινό απολογισμό της κυβέρνησης απουσίαζαν αναφορές στην απογραφή, το "βασικό μέτοχο", τους συμβασιούχους και τον "Καποδίστρια".

    Ανέφερε, επίσης, ότι κάθε μέρα προστίθενται νέα στοιχεία αναλγησίας στην κυβερνητική πολιτική και χαρακτήρισε αμείλικτο τον απολογισμό διετίας της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Ο κόσμος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στρέφεται στο ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό οι ευθύνες του είναι αυξημένες, καθώς, όπως ανέφερε, "βρισκόμαστε σε μία νέα αφετηρία και μια νικηφόρα πορεία".

    Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι σήμερα αξιόπιστη αντιπολιτευση και αύριο θα είναι αξιόπιστη κυβέρνηση, οπότε και αν γίνουν οι εκλογές.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Με θέμα τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.

    Ο γραμματέας του κόμματος Ν.Χουντής, σε δηλώσεις του χθές ανέφερε ότι ο απολογισμός της διετίας της κυβέρνησης είναι αρνητικός για την κοινωνία, καθώς όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν σε βάρος των εργαζομένων, της νεολαίας, ενώ συνεχίζει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 March 2006 - 13:30:20 UTC