Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση φορολογούμενων

  • [01] Νέες υπηρεσίες για εξυπηρέτηση φορολογούμενων

    Δύο νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΤΑΧΙS παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε εκδήλωση για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

    Παράλληλα, εξήγγειλε την εφαρμογή άμεσα σε πιλοτική βάση ενός αυτοματοποιημένου συστήματος συμπλήρωσης και υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για 20 χιλιάδες μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι θα λάβουν από φέτος τη δήλωσή τους με προεκτυπωμένα τα εισοδήματά τους και τους παρακρατούμενους φόρους.

    Στην εκδήλωση ο κ. Αλογοσκούφης περιέγραψε ακόμα την πολιτική εκσυγχρονισμού του ΤΑΧΙS, προκειμένου, όπως είπε, να διευκολυνθούν οι συναλλαγές των φορολογούμενων αλλά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

    Σε ό,τι αφορά τις δύο νέες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που πρόκειται να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή, είναι οι ακόλουθες:

    1. Η λειτουργία νέου συστήματος υποβολής και συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, το οποίο επιτρέπει την άμεση υποβολή της δήλωσης μέσω του Ιντερνετ (Τaxisnet) και την ταυτόχρονη αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης. Μάλιστα ο φορολογούμενος θα λαμβάνει αυτόματα μετά την υποβολή και την εκτύπωση του εκκαθαριστικού σημειώματος, το οποίο θα μπορεί να το χρησιμοποιεί στις διάφορες συναλλαγές, όπου απαιτείται. Μάλιστα, στο σύστημα αυτό θα υπάρχει πρόγραμμα που θα διορθώνει αυτόματα τυχόν λάθη στη φορολογική δήλωση.

    2. Η λειτουργία προγράμματος αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, το πρόγραμμα θα έχει την δυνατότητα να τυπώνει αυτόματα και βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν οι επιχειρήσεις προς τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οικοδομεί το νέο σύστημα TAXIS. Όπως είπε, το υφιστάμενο σύστημα είναι παλαιωμένο, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε λογισμικό. Το νέο TAXIS, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, θα περιλαμβάνει 8.300 νέα τερματικά, 1.800 νέους εκτυπωτές και δέκα νέους επιχειρησιακούς υπολογιστές servers.

    Μάλιστα, το νέο TAXIS θα είναι πέντε φορές πιο ισχυρό από το υφιστάμενο, γεγονός που, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα εξασφαλίσει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών στις εφορίες και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος για τη δημιουργία του νέου TAXIS, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι ελαχιστοποιήθηκε με την ένταξή του στο πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποδοχή που έχουν από τους φορολογούμενους οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αποτυπώνεται στην υψηλή συμμετοχή τους σ'αυτές. Έτσι, όπως είπε, το 2005 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά 2.256.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 1.776.700 το 2004 (αύξηση 67%).

    Σε ό,τι αφορά την αποστολή στους φορολογούμενους δηλώσεων με προεκτυπωμένα τα στοιχεία του εισοδήματός τους και τον παρακρατούμενο φόρο, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα σε πιλοτική βάση για 20.000 μισθωτούς του Δημοσίου και 20 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

    Στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι αυτοί δεν έχουν να δηλώσουν άλλα εισοδήματα ή δαπάνες, θα υποβάλουν κανονικά την προεκτυπωμένη δήλωση ως έχει. Στόχος, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι το σύστημα αυτό να επεκταθεί σταδιακά σε όλους τους φορολογούμενους.

    Ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Τaxis θα διατεθεί σε σχολεία ακριτικών περιοχών, ανακοίνωσε ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Πρόκειται για 315 ηλεκτρονικούς υπολογιστές που θα διατεθούν στα σχολεία των περιοχών αυτών.

    Αναφερόμενος, τέλος, στη συμβολή του νέου συστήματος Τaxis στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αδικίες στο φορολογικό σύστημα της χώρας και η έμφαση των ελέγχων θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν μεγάλα δείγματα φοροδιαφυγής.

    Καλούμενος να σχολιάσει τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με επαγγέλματα που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα χαμηλότερα από αυτά των μισθωτών, τόνισε ότι η προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής θα είναι στοχευμένη.

    Αύξηση 14% των εσόδων του προϋπολογισμού το Φεβρουάριο

    Σημαντική αύξηση κατά 14% παρουσίασαν το Φεβρουάριο τα έσοδα του προϋπολογισμού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία (προσωρινά) που έχει στην διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.

    Η αύξηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του προϋπολογισμού, που προβλέπει αύξηση των τακτικών εσόδων κατά 7,9%. Ειδικότερα, μεγάλη αύξηση παρουσίασε ο ΦΠΑ κατά 21%, ενώ τα έσοδα απο τον ΦΠΑ τελωνείων αυξήθηκαν κατά 18%.

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η προσπάθεια για την αύξηση των εσόδων αποδίδει και αυτό οφείλεται και στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 1 March 2006 - 13:30:10 UTC