Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: Στόχος μας να αυξηθεί η απασχόληση

  • [01] Κ. Καραμανλής: Στόχος μας να αυξηθεί η απασχόληση

    Μέρος από τα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων πρέπει να απευθυνθεί σε εκείνους που συνέβαλαν στη δημιουργία τους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συνασπισμού, με θέμα την ανεργία των νέων. Η αύξηση του κοινωνικού μερίσματος είναι ευθύνη του κράτους, αλλά και όσων επιχειρήσεων έχουν μεγάλα κέρδη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Αφού είπε ότι οι άνεργοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν συλλογικά το δικαίωμά τους στην εργασία, ο κ. Καραμανλής επέκρινε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι την ώρα που μιλούν για την ανεργία, την ίδια ώρα αντιδρούν «σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση, που στοχεύει στην αύξηση της απασχόλησης». Υπογράμμισε μάλιστα ότι «απέναντι στην ανεργία απαιτείται ισχυρή κοινωνική συνείδηση, από όλους. Και από τα κόμματα, και από τα συνδικάτα και από τις επιχειρήσεις». Ζήτησε μάλιστα από όλους να καταθέσουν προτάσεις καθώς η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υιοθετήσει «κάθε εφικτή δράση».

    Εξάλλου, σε μια έμμεση αναφορά του στις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «δεν δίνουν λύσεις τα άκρα και οι ακρότητες».Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης είπε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι «να συνεχίσουμε αταλάντευτα, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, που ξεκινήσαμε».

    Φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας, όπου κυβέρνηση, κόμματα και συνδικάτα «πήραν τη μεγάλη απόφαση να κοιτάξουν μπροστά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους» και πέτυχαν σημαντική αύξηση εισοδήματος και μείωση ανεργίας, τόνισε ότι για να δοθούν λύσεις χρειάζεται διορατικότητα, σύνθεση απόψεων και πολιτική γενναιότητα.

    «Ο λαϊκισμός είναι έκφραση πολιτικής φοβίας. Η αντιδραστικότητα είναι εκδήλωση απομονωτισμού. Η ατολμία είναι συνώνυμη του συντηρητισμού. Η χώρα δεν τα αντέχει όλα αυτά» είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι η μείωση της ανεργίας δεν υπάρχει παρά μόνο μέσα από τους τρεις παράλληλους στρατηγικούς άξονες για εκπαίδευση, ανάπτυξη και απασχόληση».

    Συγκεκριμένα, είπε ότι στους στόχους της κυβέρνησης περιλαμβάνονται ένα σύγχρονο και ανοικτό εκπαιδευτικό σύστημα, εναρμονισμένο με όσα συμβαίνουν στην Ε.Ε. και τον ευρύτερο διεθνή χώρο, η δυναμική στροφή στις νέες τεχνολογίες, στην ενθάρρυνση των νέων επενδύσεων, και στο να καταστούν ανταγωνιστικά τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Όσο για τις ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης ανέφερε - μεταξύ άλλων - την εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ανέργου, την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων, την επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών και την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων για νέους και γυναίκες.

    Αναφερόμενος στα έως τώρα αποτελέσματα των πολιτικών της κυβέρνησης είπε ότι η ανεργία μειώθηκε από το 11,3%, το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7%, το τρίτο τρίμηνο του 2005. Επίσης, το ίδιο διάστημα, μειώθηκε η ανεργία των νέων -15-29 ετών- από το 21,3% στο 19,3%. Η ανεργία των γυναικών από το 16,8% υποχώρησε στο 15%.

    Την ίδια ώρα, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, οι απασχολούμενοι έφτασαν πάνω από 4.380.000 αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στη χώρα μας. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «ούτε εγώ, ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης, μπορεί να αισθάνεται ικανοποίηση, όσο η ανεργία βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα. Ένα τέτοιο πρόβλημα, τόσο σύνθετο, τόσο περίπλοκο, τόσο οδυνηρό για τους πολίτες, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Απαιτεί ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς σβ αυτά που ήδη έχουμε ξεκινήσει. Απαιτεί από όλους μας υπεύθυνες θέσεις και πολλή δουλειά. Όλοι έχουμε ευθύνες. Όλοι έχουμε υποχρεώσεις. Η κυβέρνηση πρώτβ απβ όλα. Αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων. Οι επιχειρήσεις, αλλά και τα συνδικάτα. Οι προκλήσεις είναι για όλους».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι απαιτείται ευθύνη από τις πολιτικές δυνάμεις, αίσθημα χρέους προς το κοινωνικό σύνολο από όλους, έμπρακτη απόδειξη εταιρικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις και καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων.

    Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ότι οι «τομείς που παρουσιάζουν υψηλά κέρδη έχουν δυνατότητα και ευθύνη για νέες επενδύσεις, δυνατότητα και ευθύνη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Έτσι ακριβώς μπορούν να αποδεικνύουν έμπρακτη κοινωνική ευθύνη, έμπρακτη εταιρική ευθύνη. Και αυτό, ανάμεσα στβ άλλα, σημαίνει ότι μέρος από τα μεγάλα κέρδη μπορεί να κατευθυνθεί και σβ εκείνους που συνέβαλαν στην επίτευξή τους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να συνδυάζεται με αύξηση του κοινωνικού μερίσματος. Και αυτό είναι πρωτίστως υποχρέωση του κράτους. Αφορά, όμως, και τους τομείς του ιδιωτικού τομέα με υψηλά κέρδη».

    Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανεργίας δεν χωρούν λαϊκισμοί και ωραιοποιήσεις και ότι παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα «δεν εφησυχάζουμε». Πληρώσαμε και πληρώνουμε ακριβά την εποχή των αποσπασματικών πολιτικών, των ευκαιριακών αναζητήσεων, της ατολμίας είπε ο κ. Καραμανλής: «Υπάρχει, τώρα, μακροχρόνια στρατηγική συνεννόησης και σύνθεσης η οποία φέρνει αποτελέσματα. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε είναι χρέος στον τόπο και την κοινωνία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου

    Η κυβέρνηση αυξάνει την ανασφάλεια του πολίτη και την χρησιμοποιεί προκειμένου να δρομολογήσει πολιτικές που εξυπηρετούν τους λίγους και τους ισχυρούς - υποστήριξε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας παράλληλά τον Πρωθυπουργό, ότι στην υπόθεση των υποκλοπών, «συγκάλυπτε την αλήθεια επί 11 μήνες».

    Εμφανιζόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ανεργία, στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κος Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του απέναντι στον «εύκολο και επικίνδυνο δρόμο της άρνησης των αλλαγών και του στρουθοκαμηλισμού», αλλά κυρίως, στον «μονόδρομο της Νέας Δημοκρατίας», που συνιστά «αποδοχή των σχεδίων των πολυεθνικών, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου, των απολύτων κανόνων της αγοράς».

    «Η φιλοσοφία αυτή λέει ότι πρέπει να χάσουμε δικαιώματα, να γίνουμε χώρα φθηνής εργασίας, να χάσει ο εργαζόμενος τη φωνή του και τη σιγουριά του, να επιβαρυνθεί το κόστος η οικογένεια. Γιβ αυτό βολεύονται οι δεξιοί, με υψηλή την ανεργία: γιατί γίνεται μοχλός πίεσης στον εργαζόμενο με τον εφεδρικό στρατό των ανέργων. Είναι εύκολος αλλά επικίνδυνος δρόμος - ο μονόδρομος της ΝΔ» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνώρισε στην κυβερνητική διετία, παρά «παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας, αύξηση μαύρης εργασίας, φοροελαφρύνσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις, διάλυση της επιθεώρησης εργασίας, διευθέτηση του χρόνου εργασίας με διευθυντικό δικαίωμα χωρίς συναίνεση των εργαζομένων, ασυδοσία των εργοδοτών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που προβάλλονται ως συμβολή στην αύξηση της απασχόλησης».

    «Αυξήσατε τα χαμηλά επιδόματα ανεργίας; Αξιοποιήσατε τους πόρους του ΚΠΣ; Ξεκινήσατε νέα προγράμματα;» ρώτησε ο κος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς την κυβερνώσα παράταξη, για να δώσει ο ίδιος αρνητική απάντηση. «Μετά από δύο χρόνια επαναλαμβάνετε τα ίδια προγράμματα που είχαν ξεκινήσει επί ΠΑΣΟΚ, ενώ έτοιμα προγράμματα παραμένουν στο συρτάρι (?) Ο νόμος για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων μητέρων και των μακροχρόνια ανέργων δεν εφαρμόζεται (?) Μετατρέπετε τον ΟΑΕΔ σε εργαλείο ρουσφετολογικών προσλήψεων με αδιαφανείς, στημένες και παράτυπες διαδικασίες. Επενδύσεις δεν βλέπουμε?»

    «Τα κέρδη από τα μέτρα σας πάνε στους λίγους και ισχυρούς» υπογράμμισε ο κος Παπανδρέου. «Εσείς δεν προτείνετε ευελιξία με ασφάλεια, αλλά ασυδοσία άκρατη που αξιοποιείται από τους εργοδότες και τους τραπεζίτες. Επικαλείστε την Ιρλανδία - αλλά οι αλλαγές εκεί, έγιναν επειδή υπήρξε η συνεργασία μεταξύ κράτους, εργοδοτών και εργαζομένων (αυτό ακριβώς που εγγυόμαστε εμείς) και όχι με τη λογική των επιστρατεύσεων».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρέπεμψε στις τρεις βασικές τομές του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας - αναμόρφωση και αποκέντρωση του συστήματος εκπαίδευσης και κατάρτισης, δυνατότητα εύκολης ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας και «επένδυση στον δημιουργικό πολίτη και όχι στο κεφάλαιο» και προχώρησε να παράσχει μια σειρά κυβερνητικών εγγυήσεων:

    «Εγγυόμαστε να εξασφαλίσουμε να σπάσει ο φαύλος κύκλος της εμπειρίας για τους νέους. Εγγυόμαστε τη σιγουριά για ττη φροντίδα του παιδιού, που δεν μπορεί να αποτελεί βάρος για καμία οικογένεια. Εγγυόμαστε να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα και το ρίσκο που επιτέλους πρέπει να αναλάβουν οι Τράπεζες, που πρέπει να κοιτάξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο για την Οικονομία» ανέφερε ο κος Παπανδρέου.

    Σχετικά με την υπόθεση των υποκλοπών ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι ο Πρωθυπουργός συνέβαλε στην «επί 11 μήνες συγκάλυψη της υπόθεσης».

    «Επιλέξατε να κρατήσετε την υπόθεση των υποκλοπών για τον εαυτό σας και τον περίγυρό σας. Επιλέξατε άλλους συμμάχους και όχι τη Βουλή. Εμπιστευτήκατε τους υπαλλήλους των πολυεθνικών, επιλέξατε μυστικότητα και συγκάλυψη αντί για διαφάνεια. Τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν: Ποια είναι η πραγματική λίστα των παρακολουθούντων; Ποιος ήξερε και τι πριν τις 10 Μαρτίου; Ποιοι δεν θέλουν να απαντηθούν τα απλά αυτά ερωτήματα; Εκείνοι που έχουν λερωμένη τη φωλιά τους - και η συμπεριφορά σας αυτό ακριβώς δείχνει» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως για την κυβέρνηση «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και ο ελληνικός λαός, αρχίζει να συνειδητοποιεί την αλήθεια».

    « Όσο νωρίτερα γίνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τόσο καλύτερα για τον τόπο. Και μην νομίζετε ότι μπορείτε να επιστρατεύετε τον ψηφοφόρο. Η κοινωνία δεν επιστρατεύεται» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    H γγ του ΚΚΕ A.Παπαρήγα

    Έντονη κριτική κατά των κυβερνητικών πολιτικών στα εργασιακά ζητήματα, εξαπέλυσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ προέβλεψε ότι η ανεργία θα αυξάνεται συνεχώς με το αντιλαϊκό σχέδιο που προωθεί η ΝΔ.

    Παράλληλα η κ. Παπαρήγα, ζήτησε μέτρα προστασίας για τους άνεργους και επιτέθηκε τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΝ για τις αντιλαϊκές πολιτικές που υπερασπίζονται. Αναφερόμενη ειδικότερα για τον ΣΥΝ η κ. Παπαρήγα τον κατηγόρησε για θεσμολαγνεία η οποία -όπως είπε- δημιουργεί πεδίο για ειδύλλια και κωμειδύλλια, αλλά είναι ζημιά για τον τόπο.

    «Για την κατάργηση της ανεργίας απαιτείται ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης και δεν μπορεί να γίνει κάτι ουσιαστικό όσο κυριαρχεί η λογική του κέρδους και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες. Και αυτή η ριζική ανατροπή είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος» τόνισε η κ Παπαρήγα.

    Σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος στην πολιτική του αφού στην ουσία δεν υποσχέθηκε κατάργηση της ανεργίας αλλά περισσότερη επιχειρηματικότητα και ξένες επενδύσεις, δηλαδή λέει στο ξένο κεφάλαιο «μπάτε σκύλοι αλέστε» αφού του εγγυάται φθηνό εργατικό δυναμικό και μεγαλύτερα δυνατά κέρδη».

    «Η κυβέρνηση έχει σχέδιο και αυτό είναι αντιλαϊκό στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων» σημείωσε η κ. Παπαρήγα απαντώντας και στον κ. Παπανδρέου που έκανε λόγο για ανυπαρξία σχεδίου ενώ τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν θέλει να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι που θεσπίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ.

    Τέλος, σχολιάζοντας την επιστράτευση των ναυτεργατών, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι «το κόμμα της δεν πρόκειται να σεβαστεί την αντεργατική νομιμότητα», ενώ υπεραμύνθηκε και για τη στάση των συνδικαλιστών αντικρούοντας τα περί διατάραξης της κοινωνικής γαλήνης, λέγοντας: «Πραγματική κοινωνική γαλήνη μπορούν να εξασφαλίσουν οι εργαζόμενοι. Τα άλλα είναι σιωπή νεκροταφείου».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α.Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία των νέων, άσκησε έντονη κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης κατηγορώντας την για αυταρχικές λογικές και πρακτικές.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στον πρωθυπουργό γιατί -όπως είπε- εμφανίστηκε στη Βουλή πρώτη φορά μέσα στο 2006, όταν τους τελευταίους δύο μήνες υπήρξαν σημαντικά θέματα όπως η γρίπη των πουλερικών, η επιστράτευση αλλά και οι υποκλοπές, και δεν ήρθε για να απαντήσει.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ανεργίας των νέων, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όπως η Μακεδονία η κατάσταση είναι τραγική.

    «Σύμφωνα με στατιστικές της ΕΕ η Δυτική Μακεδονία είναι η τρίτη περιφέρεια στους άνεργους νέους. Η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα, μόνο αυτές ξεπερνάνε την Ελλάδα. Στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ευρωζώνη, το ποσοστό των άνεργων νέων φτάνει στο 18,8%. Ένα ποσοστό όμως που είναι πολύ περισσότερο, αφού για μια ώρα εργασίας ένας άνεργος δεν καταγράφεται. Η ανεργία είναι πολύ περισσότερη και έχει χτυπήσει όλα τα σπίτια», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και συνέχισε: «Οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν κατευθύνονται στη θεραπεία αλλά στη δημιουργία του ακραίου δραματικού φαινομένου των ανέργων. Υπάρχουν βεβαίως ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις».

    Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και στην άρνηση των Τραπεζών να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις λέγοντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να τις αφήνει να λειτουργούν ασύδοτα την ίδια ώρα που θησαυρίζουν.

    Σχολιάζοντας τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός για τις μεταρρυθμίσεις, αφού έκανε λόγο «για πολιτική θυσία της Ιφιγένειας», σε ότι αφορά τον ΟΤΕ και τις ΔΕΚΟ, είπε ότι δεν αντιμετωπίζεται έτσι το αύριο

    «Είπατε θέλετε τη σύγκρουση, αλλά φέρνετε στο αύριο το χθες. Καλύπτετε και δεν αντιδράτε απέναντι σε όσους άρχισαν την επίθεση σε κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων», σημείωσε ο κ. Αλαβάνος. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της επιστράτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε στο μέτρο αυτό παίρνοντας υπόψη την εισήγηση του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

    «Η Ελλάδα με την επιστράτευση του 2002, η Ζιμπάμπουε και Ζάμπια είναι οι μόνες χώρες που έχουν καταδικαστεί οι πρακτικές τους αυτές και είναι γραμμένες στην απόφαση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Και το ΠΑΣΟΚ έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε προηγούμενα τις συνθήκες», επεσήμανε ο κ. Αλαβάνος. Παράλληλα, κάλεσε την Αντιπολίτευση να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ώστε στο μέλλον να ακυρώνει κάθε νόμο για πολιτική επιστράτευση.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αλαβάνος πρότεινε ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Μεταξύ αυτών την πλήρη αποσαφήνιση του όρου απασχόληση, την καθιέρωση του θεσμού: προϋπολογισμός απασχόλησης με ποσοτικοποίηση των δεικτών, την θέσπιση κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος, την προώθηση εξατομικευμένων προγραμμάτων ΟΑΕΔ και την ενσωμάτωση νέων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων.

    Οι δευτερολογίες

    Η κυβέρνηση δεν συγκρούεται με την κοινωνία, με τον πολίτη ή τους εργαζόμενους. Απέναντί μας είναι μόνο τα προβλήματα και οι κατεστημένες νοοτροπίες του παρελθόντος, είπε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Απευθυνόμενος μάλιστα στα κόμματα της Αριστεράς τόνισε ότι «έχουμε διαφορετική προσέγγιση και διαφωνίες για τη λύση (των προβλημάτων) αλλά δεν είμαστε αντίπαλοι». «Έχουμε κοινούς στόχους και τα προβλήματα μπορεί να λυθούν μόνο εάν υπάρχει στοιχειώδης συνεννόηση» δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Αναφερόμενος εμμέσως στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις, ο κ. Καραμανλής είπε ότι «όσοι παριστάνουν τους επιτήδειους ουδέτερους, δεν αποδεικνύουν υπευθυνότητα ούτε δυνατότητα ανταπόκρισης στις περιστάσεις». «Κομματικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων δεν δικαιούται να παίζει κανείς», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής. Στις αναφορές του κ. Παπανδρέου για τα τρέχοντα προβλήματα της ανεργίας και της φτώχειας, ο κ. Καραμανλής είπε ότι το να προσποιούνται οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ότι μόλις τώρα είδατε την ανεργία, δεν διαγράφετε το παρελθόν σας. Προδιαγράφετε το μέλλον που σας επιφυλάσσει η αμνησία και η αναξιοπιστία σας».

    Απαντώντας δε, σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνηση αύξησε τους κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση και ότι προχωρά το πρόγραμμα της εξατομικευμένης προσέγγισης ώστε σύντομα να καλύψει όλους τους ανέργους.

    Απαντώντας στα περί απόπειρας συγκάλυψης στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «πρώτιστος στόχος αυτής της αθλιότητας υπήρξα εγώ και η ελληνική κυβέρνηση».

    Ο κ. Καραμανλής σχολίασε επίσης το σημείο της ομιλίας του κ. Παπανδρέου για τη λαϊκή ετυμηγορία λέγοντας: «Ψελλίσατε κάτι για εκλογές. Το ξέρετε ότι δεν σας νοσταλγεί ο λαός. Απλώς εσείς νοσταλγείτε τις μέρες της εξουσίας και τα στελέχη σας που είχαν συνηθίσει σε καρέκλες. Η απόπειρα υπονόμευσης της οικονομικής δυναμικής δεν θα περάσει. Η κυβέρνηση έχει εντολή να λύσει τα προβλήματα, έχει ισχυρότατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και στηρίζεται σε πλατιά κοινωνική συμμαχία. Η ώρα των εκλογών θα έρθει είτε τη εύχεστε είτε την απεύχεστε. Η ώρα εκείνη θα είναι η ώρα της αλήθειας για όλους, όσο κι αν τη φοβάστε».

    Στο ζήτημα των υποκλοπών αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς, όπως σημείωσε «αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο για τη Δημοκρατία από την εποχή της Μεταπολίτευσης».

    Απαντώντας στα όσα περί «λαϊκισμού» του καταλόγισε ο πρωθυπουργός, ο Γ. Παπανδρέου πέρασε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι «όταν οι υπουργοί σας έκαναν τη θεατρική παράσταση υπονόησαν ευθέως ότι οι υποκλοπές γίνονταν από ξένη χώρα. Αυτό έγινε επειδή έχετε στοιχεία; Αν έχετε, θα πρέπει αυτή τη στιγμή να ζητήσετε την αποπομπή του πρέσβεως αυτής της χώρας. Αν δεν έχετε στοιχεία, τότε εσείς είστε λαϊκιστής».

    «Επί Γουώτεργκεητ και μετά, όσοι επικαλέστηκαν το εθνικό συμφέρον για να δικαιολογήσουν ενέργειές τους, αποκρύβουν αλήθειες» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    «Είπατε ότι ήσασταν εσείς ο πρώτος στόχος. Αν ήταν έτσι, πέστε μας γιατί πιστεύετε ότι ήσασταν εσείς ο πρώτος στόχος. Κάτι θα ξέρετε». Και, απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού, να καταθέσει - εάν γνωρίζει -επιπρόσθετα στοιχεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: «Ο κ. Καραμανλής μεταφέρει τις ευθύνες στην αντιπολίτευση. Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να καταθέσουμε στοιχεία, αλλά εσείς:

    Ποιος έδωσε άνωθεν εντολή και ισχυρίστηκε ότι ``όλα είναι τακτοποιημένα κ. Κορωνιά - θα καλύψουμε την υπόθεση``;

    Τι διαβεβαιώσεις δώσατε στον κ. Κορωνιά για να μην πάει ο ίδιος να καταγγείλει αυτή την υπόθεση;»

    «Μετά την επανίδρυση του κράτους, ας ελπίσουμε ότι δεν θα επανιδρύσετε το παρακράτος. Στην πρωτολογία σας δείξατε έναν πανικό. Δείξατε ότι αυτή τη στιγμή, δεν χειρίζεστε το θεσμό που λέγεται πρόεδρος της Κυβερνήσεως με την απαραίτητη ευθύνη που συνάδει με τη δημοκρατική αυτή χώρα» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε την ανάγκη κατάρτισης ενός σύγχρονου εκτελεστικού νόμου «που να ερμηνεύει σωστά» το άρθρο 22 του Συντάγματος (βάσει του οποίου γίνεται δυνατή η επιστράτευση των απεργών) για περιπτώσεις θεομηνιών ή κινδύνων για τη δημόσια υγεία και εμφανίστηκε πρόθυμος να διαβουλευθεί με οποιοδήποτε κόμμα συμφωνεί επ΄ αυτού.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επανήλθε στην δευτερολογία της, στο θέμα της επιστράτευσης, υπεραμυνόμενη της στάσης του κόμματος της και τονίζοντας, ότι « έχουν δικαίωμα οι εργαζόμενοι να παλεύουν για να αλλάξουν τους αντεργατικούς νόμους» και ότι « η απεργία είναι το μοναδικό σχετικά, δυνατό όπλο μέσα στις συνθήκες που ζούμε».

    Σχολιάζοντας το θέμα των υποκλοπών, η κ Παπαρήγα, αφού σημείωσε ότι «σωστά δημιουργήθηκε ένα κλίμα ύψιστης ευαισθησίας και αντίδρασης», πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να καταλάβει την αντίδραση που έχουν δείξει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης», ενώ το συνέδεσε με την αγορά των εξοπλιστικών συστημάτων.

    «Το θέμα των υποκλοπών είναι σοβαρό αλλά είναι ένα κλαδάκι στο δέντρο? Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι είναι νομιμοποιημένη η παρακολούθηση των πάντων... Έχετε υποστεί ωμό εκβιασμό για την αγορά εξοπλιστικών συστημάτων. Οι υποκλοπές είναι μέρος αυτού του σχεδίου και μην κάνουμε τώρα τις αθώες περιστερές και ρίχνουμε το βάρος στη διαδικασία?Πάντως και ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακολουθείται και να κάνει και την δουλειά του» τόνισε μεταξύ άλλων η κ Παπαρήγα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος έδωσε έμφαση και στη δευτερολογία του στο θέμα της επιστράτευσης, επικρίνοντας έντονα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της ενώ επανέλαβε ότι είναι απαράδεκτο να εφαρμόζεται ένα τέτοιο αντισυνταγματικό μέτρο μετά από εισήγηση του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

    «Πείτε μου σε ποια χώρα της ΕΕ ισχύει η νομοθεσία της πολιτικής επιστράτευσης», τόνισε ο κ Αλαβάνος ενώ επανέλαβε την πρόταση του προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία που θα κλείνει τον δρόμο στην πολιτική επιστράτευση.

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για στρατικοποίηση της κοινωνικής ζωής ενώ αναφερόμενος στο θέμα των υποκλοπών μίλησε για λειτουργία παρακράτους στην Ελλάδα με αναφορές στον ρόλο των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΣΙΑ αλλά και της Μ16.

    Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ρεύμα ακροδεξιάς με άξονα τη Βόρεια Ελλάδα.

    Η τριτολογία του πρωθυπουργού

    Τη θλίψη του για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι «όλα θυσιάζονται στο όνομα του άκρατου λαϊκισμού και της κομματικής σκοπιμότητας» εξέφρασε στο κλείσιμο της συζήτησης για την ανεργία των νέων ο πρωθυπουργός.

    Κατανοώ ως ένα βαθμό τα περί κομματικής συσπείρωσης αλλά στο θέμα αυτό θα περίμενα να μου πείτε: Κώστα Καραμανλή είμαι δίπλα σου να εξυγιάνουμε την υπόθεση και να βελτιώσουμε τους θεσμούς και όχι να κάνετε υπαινιγμούς για κάτι που θύμα ήμουν εγώ, που το στείλαμε στη δικαιοσύνη κι εμείς το αποκαλύψαμε, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι αποτελεί κακό σύμβουλο για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η πολιτική του «αδυναμία και ανασφάλεια», ο οποίος του λέει «ότι με ανευθυνότητα και λαϊκισμό θα δυναμώσετε την ηγετική σας παρουσία». «Έχετε λάθος σύμβουλο. Δεν σας βοηθάει αλλά ζημιώνει τον τόπο. Αυτόν το κακό σύμβουλο δεν πρέπει, και δεν θα τον πληρώσει ο τόπος. Δεν θα το αφήσουμε εμείς να συμβεί» κατέληξε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 February 2006 - 23:30:11 UTC