Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρώτη συνάντηση Ζαγορίτη με στελέχη του κομματικού μηχανισμού
  • [02] Είκοσι πέντε νέες Ανοιχτές Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές
  • [04] Βολές Αλαβάνου κατά πάντων
  • [05] Παρουσία του ιού H5N1 σε μονάδα στην Γαλλία

  • [01] Πρώτη συνάντηση Ζαγορίτη με στελέχη του κομματικού μηχανισμού

    Την πρώτη του συνάντηση με στελέχη του κομματικού μηχανισμού είχε χθες στα γραφεία της ΝΔ, στη Ρηγίλλης, ο νέος γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Ο κ. Ζαγορίτης μετείχε στη σύσκεψη της γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, στην οποία παραβρέθηκαν και οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ εξωτερικού.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Ζαγορίτης ανέφερε ότι η σύσκεψη δείχνει την προτεραιότητα που δίνει το κόμμα στους Έλληνες του εξωτερικού. Ανέφερε, ακόμη, ότι το Πρόγραμμα Δράσης του κόμματος θα ανακοινωθεί εν καιρώ, αφού πρώτα συναντηθεί και με τον προηγούμενο γραμματέα Βαγγέλη Μεϊμαράκη και θα έχει επαφές και με άλλα κομματικά στελέχη.

    Τη Δευτέρα, ο κ. Ζαγορίτης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Είκοσι πέντε νέες Ανοιχτές Νομαρχιακές του ΠΑΣΟΚ

    Με τη συμμετοχή νεολαίων από 16 έως 28 ετών, συνεδριάζουν ανά την Ελλάδα οι 25 νέες Ανοιχτές Νομαρχιακές Επιτροπές Νέας Γενιάς του ΠΑΣΟΚ.

    Οι επιτροπές αυτές δημιουργήθηκαν μετά από σχετική απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, στις 3 Σεπτεμβρίου 2005, για ένα «νέο ξεκίνημα στο χώρο της Νεολαίας, και τις πολιτικές κατευθύνσεις επανίδρυσης της νεολαίας».

    Προχθές, συνεδρίασε η Ανοιχτή Νομαρχιακή Επιτροπή Νέας Γενιάς Λέσβου, ενώ χθες συνεδρίασαν οι ΑΝΕΝΓ Αβ Θεσσαλονίκης, Β' Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Αβ Αθήνας, Δ. Αττικής, Α. Αττικής, Πιερίας, και Θεσπρωτίας.

    Θα ακολουθήσουν:

    σήμερα οι ΑΝΕΝΓ Πέλλας, Γρεβενών, Β3 Αθηνών, Σάμου, Χανίων, Αιτωλοακαρνανίας, Χίου, Σερρών, Ηρακλείου, Καρδίτσας, και Λασιθίου,

    τη Δευτέρα, 27/2 οι ΑΝΕΝΓ Β2 Αθηνών και Φλώρινας, και

    την Τρίτη, 28/2 οι ΑΝΕΝΓ Ροδόπης και Μεσσηνίας.-

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε μαθητές

    Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, εξήγγειλε χθες, ότι θα δοθούν δωρεάν ειδικοί προσωπικοί υπολογιστές σε παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα αναπηρίας. Την εξαγγελία έκανε η υπουργός κατά την ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρία προστασίας Σπαστικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία της διεύρυνσης των οριζόντων των νέων ανθρώπων και τόνισε ότι το πρόγραμμα διάθεσης ειδικών υπολογιστών που θα απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε παιδιού, θα υλοποιηθεί, αν και το κόστος του είναι υψηλό.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Βολές Αλαβάνου κατά πάντων

    Την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να εφαρμόσει πολιτική αποδήμησης της κοινωνίας, την αξιωματική αντιπολίτευση πως συναινεί σε μεγάλες κυβερνητικές επιλογές και το ΚΚΕ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί κομματικά τους κοινωνικούς αγώνες, κατηγόρησε χθες από τα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος που μίλησε σε ημερίδα του κόμματος του, με θέμα τις πολιτικές ανάπτυξης της Κρήτης.

    Ο κύριος Αλαβάνος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ τόνισε ότι συμφωνεί με την άποψη του πρωθυπουργού για διαρκή σύγκρουση με τις παθογένειες που μας κληροδότησε το χθες υποστήριξε όμως ότι η κύρια δύναμη του χθες στη χώρα μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ.

    «Με την κατάργηση του οκτάωρου μας γυρίζει στις αρχές του 20ου αιώνα. Με την στρατικοποιημένη απάντηση της στους κοινωνικούς αγώνες όπως είδαμε πρόσφατα στους ναυτεργάτες, μας γυρίζει στις πιο σκοτεινές στιγμές της νεότερης ιστορίας μας όπου τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα δέχονται στρατιωτική απάντηση από την εξουσία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κύριος Αλαβάνος σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας των ναυτεργατών υποστήριξε ότι υπήρξε προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας με αγρότες να τίθενται αντιμέτωποι με ναυτεργάτες, και υπογράμμισε ότι αντί να καλλιεργεί κηρύγματα μίσους, κάτι που όπως είπε αποτελεί μόνιμη πολιτική της ΝΔ, μπορούσε να εκτονώσει την κρίση αποσύροντας το νομοσχέδιο και ξεκινώντας διάλογο με τους ναυτεργάτες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό λέγοντας πώς κάνει εσκεμμένη κατάχρηση του όρου μεταρρύθμιση, ενώ αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε πώς συναινεί σε μεγάλες επιλογές της κυβέρνησης σιωπά και πολλές φορές υπερβαίνει και την ίδια την κυβερνητική πολιτική.

    « Εμείς παρά την στάση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, θα συνεχίσομε να κάνομε προτάσεις για κοινή δράση. Θα συνεχίσει το κόμμα μας να είναι χώρος προτάσεων κοινής δράσης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κύριος Αλαβάνος κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΚΕ , λέγοντας ότι είναι δέσμια μιας βαθιάς αιρετικής φιλοσοφίας και την κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τους κοινωνικούς αγώνες για κομματικούς στόχους.

    O πρόεδρος του ΣΥΝ ανέβαλε το προχθεσινό πρόγραμμα των επαφών του στο Ρέθυμνο, καθώς λόγω χαμηλής νέφωσης δεν ήταν δυνατό να προσγειωθεί το αεροπλάνο που τον μετέφερε. Με την ευκαιρία αυτή ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει εκσυχρονισμός των αεροδρομίων της Κρήτης.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Παρουσία του ιού H5N1 σε μονάδα στην Γαλλία

    Η γαλλική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την παρουσία του θανατηφόρου ιού H5N1 της γρίπης των πουλερικών σε πτηνοτροφείο της κεντροανατολικής Γαλλίας, γεγονός που αποτελεί το πρώτο κρούσμα της νόσου σε ελεγχόμενη μονάδα στην Ευρώπη.

    "Ο θανατηφόρος ιός H5N1 είναι η αιτία που προκάλεσε τον θάνατο σε γαλοπούλες σε πτηνοτροφείο στην περιοχή Εν" ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ."Το Εθνικό Εργαστήριο AFSSA στο Πλουφραγκάν επιβεβεβαίωσε την παρουσία του ιού H5N1 σε πτηνοτροφείο με 11.000 γαλοπούλες στην κοινότητα Βερσαϊγιέ, που είναι κατά 99% ίδιος με τον ιό που ανιχνεύτηκε σε αγριόπαπια στο Ζουαγιέ, στην περιφέρεια Εν στις 18 Φεβρουαρίου", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Τουλάχιστον 400 πουλερικά του πτηνοτροφείου αυτού βρέθηκαν νεκρά την περασμένη Πέμπτη. Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν θανατωθεί όλες οι γαλοπούλες στο συγκεκριμένο πτηνοτροφείο και οι εγκαταστάσεις του απολυμαίνονονται.

    Πριν την επιβεβαίωση της παρουσίας του ιού H5N1, "είχαν ήδη ενισχυθεί τα μέτρα ελέγχου με τη διεύρυνση της ζώνης επιτήρησης σε 160 κοινότητες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιδημιολογική έρευνα για τις αιτίες μόλυνσης στο συγκεκριμένο πτηνοτροφείο, με δεδομένο ότι οι γαλοπούλες ήταν περιορισμένες σε κλειστό χώρο.

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπένυποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση των πτηνοτρόφων και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας κατά της θανατηφόρου νόσου.

    Στη Γαλλία πάντως η κατανάλωση πουλερικών είχε μειωθεί κατά 25% έως 30% πριν την επιβεβαίωση της παρουσίας του θανατηφόρου ιού .

    Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ για γρίπη πτηνών

    Τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα παίρνει εύσημα για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την υπόθεση της γρίπης των πτηνών, δηλαδή με διαφάνεια, υπευθυνότητα και σοβαρότητα, έκανε ο Ελληνας υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά το Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βιέννη, που συγκάλεσε έκτακτα η αυστριακή Προεδρία.

    Οπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, η Ελλάδα υπέβαλε μία πρόταση η οποία έγινε δεκτή και προβλέπει μία κοινή πολιτική επικοινωνίας τόσο εντός της Ευρώπης όσο και σε συνεργασία με τις χώρες που φιλοξενήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση της Βιέννης.

    Οπως σημείωσε, έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται και υπεύθυνα και κοινά από όλους και από τα ίδια τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Θα πρέπει να γνωρίσουν την κατάσταση καλύτερα και κυρίως να βγάλουν το συμπέρασμα ότι η Ευρώπη έχει ορθώσει το ανάστημά της σε αυτή τη μεγάλη απειλή κατά τρόπο σοβαρό, υπεύθυνο και ενωμένη.

    Ο κ.Αβραμόπουλος τόνισε πως η υγεία των ανθρώπων, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν φαίνεται να τίθεται σε κίνδυνο, τα μέτρα έχουν ληφθεί και όλοι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

    Ακόμη τόνισε πως από τη συνάντηση της Βιέννης βγαίνει ένα μήνυμα σιγουριάς, ασφάλειας και ηρεμίας, ώστε να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς να υφιστάμεθα τις ψυχολογικές συνέπειες από αυτό τον πανικό που όλο και περισσότερο κλιμακώνεται.

    Οπως ανέφερε ο Ελληνας υπουργός Υγείας, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι πρέπει ομοιογενώς η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη να ενημερωθεί για το πώς έχουν τα πράγματα έτσι ώστε να σταματήσει η κλιμάκωση του πανικού, να επανέλθει η ομαλή δραστηριότητα και ζωή και να μην θιγούν βασικές δραστηριότητες της οικονομίας και της λειτουργίας γενικότερα των χωρών.

    Το πρόβλημα παρακολουθείται υπεύθυνα από όλες τις κυβερνήσεις. Τα αντίστοιχα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Γεωργίας όλων των χωρών έχουν κάνει επίσης εξαιρετική δουλειά.

    Ο ίδιος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της αυστριακής προεδρίας ως σωστή να συγκαλέσει αυτό το έκτακτο άτυπο Συμβούλιο, μιας και, όπως είπε, όλο και περισσότερο κλιμακώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη γύρω περιοχή ο φόβος και ο πανικός για τη νόσο των πτηνών και είναι εύλογο να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους υπουργούς Υγείας γιατί αυτό άπτεται της υγείας των ανθρώπων.

    Καθησυχαστικός ο ευρωπαίος Επίτροπος

    Αρκετά καθησυχαστικός ως προς τις συνέπειες της γρίπης των πτηνών εμφανίστηκε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα υγείας Μάρκος Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, στη Βιέννη.

    Οπως τόνισε ο κ. Κυπριανού στο ΑΠΕ, στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να ενημερωθεί απλά και από κοντά ο πολίτης πως δεν υπάρχει λόγος για πανικό και για ιδιαίτερη ανησυχία. Υπάρχει η νομοθεσία, υπάρχουν τα μέτρα και λαμβάνονται. Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, για μία ασθένεια που αφορά τα πτηνά, δεν είναι ανθρώπινη ασθένεια, με τα απλά μέτρα προσωπικής υγιεινής προστατεύεται κανείς. Και βεβαίως καταβάλλεται προσπάθεια να προστατευτεί η πτηνοτροφία.

    Ο κ. Κυπριανού επισήμανε πως η πρόταση της Ελλάδας για μια ευρωπαϊκή εκστρατεία διαφώτισης, συντονισμένης σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απήχηση και είναι κάτι το οποίο τώρα η Επιτροπή θα πρέπει να το παρουσιάσει στα ανάλογα σώματα.

    Συμφωνήθηκε επίσης ο συντονιστικός ρόλος τον οποίο θα έχει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών -από την επιστημονική άποψη- στο θέμα πληροφόρησης του κοινού. Φάνηκε όμως ότι τα μηνύματα περνούν με διαφορετικό τρόπο από το ένα μέσο ενημέρωσης στο άλλο, από χώρα σε χώρα, όπως και η αντίδραση του κοινού είναι διαφορετική. Και γι αυτό θα υπάρξει ένας συντονισμός ώστε να δίνονται τα σωστά μηνύματα με έναν απλό τρόπο που να μπορεί να γίνει κατανοητός από τον απλό πολίτη, γιατί καμία φορά η αδυναμία να καταλάβει αυτά τα μηνύματα οδηγεί σε πανικό και σε κάποιες ίσως υπερβολικές αντιδράσεις.

    Σχετικά με τα μέτρα για οικονομική βοήθεια των χωρών που θα πληγούν, ο κ. Κυπριανού επισήμανε, πως υπάρχουν δύο με τρία διαφορετικά ζητήματα.

    Από τη μία πλευρά είναι το θέμα αποζημίωσης, κάλυψης των δαπανών σε περίπτωση νόσου όπου εκεί συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το κράτος-μέλος και αποζημιώνονται για τα ζώα ή τα πτηνά που σφάζονται όπως και για τα μέτρα απολύμανσης. Αυτά πληρώνονται πλήρως.

    Σε περίπτωση που υπάρχει κάποια ζημιά λόγω προληπτικών μέτρων, αλλά χωρίς τη νόσο, τότε είναι θέμα κρατικής ενίσχυσης από το κράτος - μέλος προς τους αγρότες του.

    Βεβαίως υπάρχει ένα ευρύτερο πρόβλημα, επισήμανε ο κ. Κυπριανού που είναι η μη κατανάλωση σε ορισμένες χώρες από τους καταναλωτές, ακόμη και αν εκεί δεν έχει παρουσιαστεί πρόβλημα, δηλαδή μια ψυχολογική αντίδραση. Γι αυτό δεν υπάρχει συγκεκριμένο μέτρο, στα πλαίσια όμως της εκστρατείας διαφώτισης που πρότεινε και η Ελλάδα, θα πρέπει να εξηγηθεί στο κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και θα πρέπει να επιστρέψει στην κατανάλωση.

    Μυτιλήνη: Αρνητικά τα αποτελέσματα για τον Αφγανό

    Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο Παστέρ για τον, εικοσιενός ετών, Αφγανό λαθρομετανάστη, που από την Παρασκευή το πρωί νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ως ύποπτο κρούσμα της νόσου των πτηνών, ανακοίνωσε η Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 February 2006 - 23:30:22 UTC