Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] ΠΑΣΟΚ:Ευθύνη της κυβέρνησης στην ακτοπλοΐα
  • [03] Κρίσιμο 24ωρο για τις μεταφορές

  • [01] Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

    Την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ για τον ενιαίο χρηματοπιστωτικό χώρο της Ευρώπης, συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο κ. Αλογοσκούφης εισηγήθηκε την ενσωμάτωση των τριών οδηγιών, σημειώνοντας ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος, και πως η Ελλάδα δεν είναι πλέον στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό.

    Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπως δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς έγινε ενημέρωση και για τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα λιμάνια, ενώ ο Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι συζητήθηκε το θέμα σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη και σημείωσε: "ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα στους εργαζόμενους να κάνουν κινητοποιήσεις, αλλά αυτές θα πρέπει να είναι ανάλογες των αιτημάτων τους".

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ''η κυβέρνηση θα συζητήσει όλα τα λογικά αιτήματα όχι όμως υπό το κράτος πιέσεων".

    Ξεχωριστή συνεργασία με το Γ.Σουφλιά.

    Συνεργασία πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με τον Υπουργό Περιβάλλοντος , Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων Γιώργο Σουφλιά είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σουφλιάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο των μεγάλων έργων, υπογραμμίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει σημαντικά έργα για την ανάπτυξη και το περιβάλλον, ενώ αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τις επεκτάσεις του στην Αθήνα.

    Οι διαγωνισμοί, είπε ο κ. Σουφλιάς, έχουν κόστος από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ χαρακτήρισε παραφιλολογία, ανακρίβειες και ψέματα, όσα γράφτηκαν, σε μικρή έκταση, όπως ανέφερε, για την επέκταση στο Αιγάλεω.

    Η σύμβαση είπε ο κ. Σουφλιάς είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση και επί των ημερών μου δεν προστέθηκε ούτε ένα ευρώ.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατέληξε λέγοντας "οφείλω να δηλώσω ότι όσο είμαι υπουργός, το ΠΕΧΩΔΕ θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τη νομιμότητα και τη διαφάνεια".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] ΠΑΣΟΚ:Ευθύνη της κυβέρνησης στην ακτοπλοΐα

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα και τον αποκλεισμό των νησιών στην κυβέρνηση επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση τακτική Πόντιου Πιλάτου και την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την πόλωση και το διχασμό μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών, μεταξύ οδηγών και ναυτεργατών, μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Ολα αυτά, τόνισε, την ώρα που τα νησιά μας φλέγονται. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι υπέρ της ανάπτυξης με κοινωνική συνοχή και ασφάλεια του πολίτη, ενώ αντίθετα η συντήρηση θέλει την ανασφάλεια για να χειραγωγεί τον πολίτη.

    Μεταφέροντας το μήνυμα από τη διήμερη περιοδεία του στην Αργολίδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι είναι εμφανές πλέον ότι ο ελληνικός λαός απευθύνεται στο ΠΑΣΟΚ με ελπίδα για το αύριο.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των αξιωματικών που βρήκαν το θάνατο κατά την πτώση του ελικοπτέρου'' Χιούι''. Είναι ένα τραγικό συμβάν, τόνισε, το οποίο μας συγκλόνισε όλους.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Κρίσιμο 24ωρο για τις μεταφορές

    Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για την πορεία της απεργίας των εργαζομένων στα πλοία. Το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία προκειμένου να καθορίσει τη στάση της, ενώ αύριο τα ξημερώματα λήγει η νέα 48ωρη απεργία. Στα δικαστήρια Πειραιά εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει υποβάλλει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας. Τα αιτήματα των απεργών εξετάσθηκαν το πρωϊ κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη και Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Εν τω μεταξύ, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα και οι οδηγοί φορτηγών δημόσιας χρήσης, διαμαρτυρόμενοι για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, που όπως υποστηρίζουν είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

    Η κατάσταση έχει ως συνέπεια την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων τροφοδοσίας στα νησιά. Κτηνοτρόφοι και παραγωγοί κηπευτικών σε αρκετά νησιά αδυνατούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, που υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Στο λιμάνι του Πειραιά, σε λιμάνια της Κρήτης και άλλα λιμάνια της χώρας, εκατοντάδες φορτηγά και νταλίκες περιμένουν σταθμευμένες, φορτωμένες με εκατοντάδες τόνους προϊόντων.

    Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης περίπου 100 άτομα, μέλη του συνδικάτου οδηγών φορτηγών και πάσης φύσεως αυτοκινήτων Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης. Οι οδηγοί των βαρέων οχημάτων διαμαρτύρονται για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που -όπως καταγγέλλουν- είναι καταστροφικό για τον κλάδο τους.

    "Το νομοσχέδιο που αναμένεται να "περάσει" άμεσα επιχειρεί να μας μετατρέψει σε ενοικιαζόμενους οδηγούς, να καταργήσει την υπαλληλική μας ιδιότητα και τον ασφαλιστικό μας φορέα, να μεταφέρει τις ευθύνες των εργοδοτών σ' εμάς και γενικά μας πάει 30 χρόνια πίσω", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδικάτου οδηγών φορτηγών και πάσης φύσεως αυτοκινήτων Μακεδονίας-Θεσσαλίας-Θράκης, Χρήστος Πασάκος.

    Ο ίδιος τόνισε ότι η σημερινή 24ωρη απεργία, που προκήρυξαν οι τρεις Ομοσπονδίες Συνδικάτων Οδηγών Βορείου Ελλάδος, Πετρελαιοειδών και Χημικών Προϊόντων και Υπαλληλικού Προσωπικού Αυτοκινήτων, είναι μόνο προειδοποιητική. "Θα συγκαλέσουμε έκτακτη γενική συνέλευση, πιθανότατα μέχρι τις 12 Μαρτίου, ώστε να αποφασίσουμε την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών μας" σημείωσε.

    Εως αύριο (Τετάρτη) τα ξημερώματα θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια της χώρας. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης απηύθυνε από το βήμα της Βουλής έκκληση στους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας «να συνεχίσουν τον διάλογο, με ωριμότητα και συναίνεση». Ο υπουργός που συναντήθηκε χθες και με τους ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσεως, αναγνώρισε ότι κάποια οικονομικά αιτήματα της ΠΝΟ είναι δίκαια. Διευκρίνισε όμως, ότι ότι τα θεσμικά της αιτήματα έχουν δικαιωθεί.

    Εν τω μεταξύ, σήμερα εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά το αίτημα της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας να χαρακτηρισθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.Τους απεργούς ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά επισκέφθηκε το πρωϊ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στο θέμα είπε ότι «Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να επιτρέψει την κίνηση ενός-δύο πλοίων από κάθε λιμάνι, δεδομένου ότι όποτε και όπου γίνει απεργία υπάρχει πάντα πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας».

    Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών εξέφρασε η Α. Παπαρήγα που επισκέφθηκε χθες το λιμάνι του Πειραιά. Η Γ.Γ. του ΚΚΕ κατήγγειλε «οργανωμένη προσπάθεια από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον ίδιο τον υπουργό να εμφανιστούν ως μαζική αντίδραση οι μεμονωμένες και οπωσδήποτε κατευθυνόμενες αντιδράσεις στην Κρήτη».

    Στο μεταξύ, δεμένο στο λιμάνι της Σούδας εξακολουθεί να είναι μέχρι και αυτή την ώρα το οχηματαγωγό της ΑΝΕΚ Agean Glory, αφού παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις δεν βρέθηκε το επαρκές πλήρωμα ώστε το πλοίο να αποπλεύσει. Δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα ολοκληρώθηκε η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου με φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή αγροτικά προϊόντα. Ωστόσο, στο λιμάνι της Σούδας εξακολουθούν να βρίσκονται δεκάδες φορτηγά οι ιδιοκτήτες των οποίων περιμένουν τις εξελίξεις με την απεργία της ΠΝΟ.

    Στο λιμάνι της Σούδας παρέμειναν όλο το βράδυ χθες ο νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης , μέλη του ΔΣ της ΑΝΕΚ που με επικεφαλής τον πλοίαρχο και τον ύπαρχο του πλοίου συντόνιζαν την διαδικασία φόρτωσης του πλοίου. Η κατάσταση ήταν απολύτως ήρεμη και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πέρα από μικρές αντεκλίσειες για την τήρηση της προτεραιότητας των φορτηγών αυτοκινήτων.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 February 2006 - 11:30:21 UTC