Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Ιρλανδία

  • [01] Επίσκεψη Κ. Καραμανλή στην Ιρλανδία

    Οι διμερείς σχέσεις, η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα σε γεύμα εργασίας οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ιρλανδίας κ.κ. Κ. Καραμανλής και Μπέρτι Αχέρν.

    Στην ελληνική αποστολή μετείχαν η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Καραμανλή, πρέσβης κ. Αλέξανδρος Σάνδης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Δουβλίνο κ. Στέλιος Μαλικούρτης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσώπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος και ο διευθυντής Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου κ. Γιάννης Ανδριανός.

    Συνοψίζοντας το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό ομόλογό του ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι "είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι άριστες και έχουμε μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνεργασία στα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουμε και οι δύο. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή περισσότερο και συνεπώς αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σε αυτό το θέμα".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Δουβλίνο γιορτάσαμε τότε την ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα ύστερα από αυτό το μεγάλο επίτευγμα η Ενωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον. Κάναμε μία ανασκόπηση αυτών των προκλήσεων με τον κ. Αχέρν και ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη διεύρυνση και για τρόπους προσέγγισης της συνταγματικής συνθήκης μετά το πέρας της περιόδου περισυλλογής. Η Ελλάδα θα ήθελε να δεί ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου με προσεκτική διερεύνηση των μελλοντικών προοπτικών. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε επίσης με τον κ. Αχέρν την πρόοδο της διαδικασίας της Λισαβόνας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αχέρν για τις ελληνικές θέσεις τόσο σε σχέση με περιφερειακά όσο και με ευρύτερα διεθνή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό πρόβλημα και τη Μέση Ανατολή.

    Από ιρλανδικής πλευράς στο γεύμα εκτός από τον πρωθυπουργό κ. Αχέρν παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Επικρατείας κ.Τομ Κίντ, η πρέσβης της Ιρλανδίας στην Αθήνα κα Μάργκαρετ Χένεσι, ο γενικός γραμματέας του γραφείου του Ιρλανδού πρωθυπουργού κ. Ντέρμον Μακάρτι και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας Ντέρμον Κάλαχερ.

    Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο

    Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας, αλλά και της συνεργασίας στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής, υπογράμμισαν τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην πρώτη τους κοινή εμφάνιση στον Τύπο, ένα τέταρτο μόλις μετά την χθεσινή τετ-α-τετ συνάντησή τους και πριν από την έναρξη των συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, στο πλαίσιο δείπνου εργασίας.

    Ιδιαίτερα θερμό ήταν το καλωσόρισμα από τη Γερμανίδα καγκελάριο της νέας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, που ήρθε στην καγκελαρία με ελαφρά καθυστέρηση, λόγω της συνάντησης που είχε νωρίτερα στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό της Φράνκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

    Η κ. Μέρκελ προσδιόρισε τα ευρωπαϊκά κυρίως θέματα ως αντικείμενο των συνομιλιών - την προετοιμασία δηλαδή της συνόδου κορυφής του Μαρτίου και το θέμα του συντάγματος - ενώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας "κρίσιμη" την καμπή στην οποία βρίσκεται το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν αποδείξει την ενεργό συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και στην προώθηση ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.

    Στις "προαναγγελίες" των θεμάτων που βρίσκονται στην ατζέντα των συνομιλιών, η μεν Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στα Δυτικά Βαλκάνια (Κόσοβο), καθώς και στο πρόβλημα της γρίπης των πτηνών, λόγω των κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γερμανία, ο δε Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια και στο Κυπριακό.

    Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μία ενδεχόμενη ανάληψη νέας πρωτοβουλίας (από ελληνικής πλευράς) για το Κυπριακό, τόνισε ότι "η ελληνική κυβερνητική πολιτική και μάλιστα στα εθνικά θέματα δεν μεταβάλλεται" και ότι "η στρατηγική μας είναι δεδομένη". "Εμείς είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ανεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα που εξακολουθεί να υπάρχει στην Κύπρο", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, επιμένοντας στη διατύπωση "λύση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της, όταν της ζητήθηκε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί των τουρκικών προτάσεων για το Κυπριακό, περιορίστηκε στην απάντηση ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά αργότερα κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας. "Το ζητούμενο για μας είναι μια σώφρων λύση", είπε η καγκελάριος.

    Σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα προτίθεται να παρεμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ λόγω του προβλήματος σχετικά με το όνομα, ο κ. Καραμανλής αφού αναφέρθηκε στο ικανοποιητικό επίπεδο των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σημείωσε ότι η Ελλάδα στήριξε την προσπάθεια και είναι ικανοποιημένη για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έλαβε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. "Υπάρχει, βεβαίως, η εκκρεμότητα του ονόματος που πρέπει να αντιμετωπισθεί με την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επιδείξει την καλή της διάθεση.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 February 2006 - 17:30:13 UTC