Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σκληρή κριτική Παπανδρέου
  • [02] Μερική απασχόληση για ανέργους σε ΟΤΑ
  • [03] Το πρώτο πρόστιμο για τον ιό της γρίπης

  • [01] Σκληρή κριτική Παπανδρέου

    Το γάντι των πρόωρων εκλογών πέταξε στην κυβέρνηση, σήμερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, την οποία συγκάλεσε ο ίδιος αιφνιδιαστικά χθες.

    Σε μια άκρως καταγγελτική ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εγκάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τον κατήφορο στον οποίο όπως είπε έχουν οδηγήσει τη χώρα και τόνισε πως ευθύνη του ΠΑΣΟΚ είναι να οδηγήσει τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, υπογραμμίζοντας ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα, ενώ επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό για την παράταση "αυτής της κατάστασης".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους βουλευτές του Κινήματος να τεθούν επικεφαλής του αγώνα που θα δώσει το ΠΑΣΟΚ μαζί με όλους τους δημοκράτες πολίτες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντικατασταθεί η παρούσα συντηρητική κυβέρνηση από μια κυβέρνηση δημοκρατική και προοδευτική. Και υπογράμμισε ότι "υπάρχει ο άλλος δρόμος, τον οποίο εγγυάται το ΠΑΣΟΚ".

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε με δριμύτητα την κυβερνητική πολιτική, προσωποποιώντας στον πρωθυπουργό όλες τις ευθύνες για την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, όπως ο ίδιος την περιέγραψε, επέκρινε τον ανασχηματισμό, ενώ πολύ ψηλά τοποθέτησε το θέμα των υποκλοπών το οποίο χαρακτήρισε σκάνδαλο και απηύθυνε σειρά ερωτημάτων στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι κρύβει την αλήθεια και κρύβεται και ο ίδιος.

    Πρόγευση του κλίματος της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η οποία έγινε μέσα σε ενθουσιώδες κλίμα που δημιούργησαν οι βουλευτές του Κινήματος, που τον διέκοπταν συχνά με παρατεταμένα χειροκροτήματα, έδωσε ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθεστωτική συμπεριφορά, για προσπάθειες συγκάλυψης ευθυνών και παραβίαση των συνταγματικών κανόνων.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης βιώνει σήμερα ένα πρωτοφανές κλίμα σήψης, πρωτόγνωρη οικονομική ανασφάλεια και αδιέξοδα και είναι μάρτυρας μιας αλαζονικής αδιαφορίας της κυβέρνησης απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του λαού, καθώς στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των λίγων σε βάρος των πολλών.

    Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τα προβλήματα, από την πραγματικότητα αλλά και τις ευθύνες του, μέσω της ανακύκλωσης των στελεχών του κόμματος. Πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, γιατί ο λαός ξέρει και δεν παρασύρεται από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ονόμασε συγκεκριμένους υπουργούς και περιέγραψε συγκεκριμένες ευθύνες τους, και παρ' όλα αυτά, είπε, ο πρωθυπουργός τους θεωρεί επιτυχημένους. Γι'αυτό, τόνισε, οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

    Στον κ. Μολυβιάτη καταλόγισε οικτρή αποτυχία στην Κύπρο, στο θέμα της ΠΓΔΜ και γενικά στην εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Στον κ. Σπηλιωτόπουλο ότι απέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού στις προμήθειες (ανέφερε τα F16), την ασφάλεια των συνόρων κλπ.

    Στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι απέτυχε να προστατεύσει τους εργαζόμενους. Στον κ. Βουλγαράκη ότι επί των ημερών του αυξήθηκε η εγκληματικότητα, υπήρξαν απαράδεκτες επιχειρήσεις ενάντια σε μετανάστες με συμμετοχή ξένων υπηρεσιών, αλλά και για τη μεγάλη υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών.

    Ολες αυτές οι ευθύνες ανήκουν προσωπικά στον κ. Καραμανλή, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας στον πρωθυπουργό και τις ευθύνες του ως υπουργού Πολιτισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο δήμο Αθηναίων, θεωρώντας απαράδεκτο τον τρόπο που μεταχειρίζεται το δήμο η ΝΔ και τόνισε ότι επιτέλους η Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από την κομματοκρατία της δεξιάς.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την πορεία της χώρας, τονίζοντας ότι είναι ευθύνη του ΠΑΣΟΚ να ανακόψει τον κατήφορο και να αποκαλύψει την αλήθεια, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "τρώει από τα έτοιμα και δεν σχεδιάζει το μέλλον".

    Ανέφερε επίσης ότι, κανένας δεν μπορεί να εμπιστευτεί σήμερα την κυβέρνηση, για την οποία ο ανασχηματισμός δεν είναι μια νέα αρχή, αλλά η αρχή του τέλους.

    Αναφέρθηκε στα θέματα των Πακιστανών, του Ρώσου δραπέτη, στην επίθεση κατά Πολυζωγόπουλου, στην κλοπή του στρατιωτικού "Χάμερ", στο φιάσκο όπως είπε της επιχείρησης στον Πειραιά και στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας με επικοινωνιακή θύελλα και όχι με κοινή λογική.

    Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και σκάνδαλο και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν παρουσιάζεται στη Βουλή, ούτε παίρνει υπεύθυνη θέση.

    Αμφισβήτησε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν πει την αλήθεια και ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί απέκρυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών από το λαό, από τη Βουλή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και αν πιστεύει αν αυτή η ενημέρωση θα εμπόδιζε την έρευνα.

    Αναρωτήθηκε επίσης σε τί αφορούσαν τα προϊόντα της υποκλοπής και αν είχαν σχέση με την εθνική ασφάλεια. Αν η απάντηση είναι "ναι", πρόσθεσε, η κυβέρνηση να πει ποιά αντίμετρα πήρε και αν είναι όχι, γιατί η κυβέρνηση επικαλείται θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει απαλλάξει τα εμπλεκόμενα μέρη και πρόσθεσε ότι ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος είχε δηλώσει ότι έχουν γίνει παρακολουθήσεις, σήμερα είναι υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ ρώτησε γιατί επελέγη η προκαταρκτική έρευνα για τις υποκλοπές και όχι μια δικαστική έρευνα.

    Επίσης ρώτησε τον πρωθυπουργό, γιατί επί έντεκα μήνες που γνώριζε την υπόθεση δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση του απορρήτου και την περαιτέρω διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και τον κάλεσε να δηλώσει αν εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες κατά το Σύνταγμα έχουν τη σχετική ευθύνη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αλλά και μαζικής παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων και ρώτησε ποιός έδωσε το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να μην ενημερώσει τους πολίτες που παρακολουθούνταν και αμφισβήτησε ότι έχει δοθεί στη δημοσιότητα η πραγματική λίστα.

    Μίλησε επίσης για αλυσίδα αλληλοκάλυψης μεταξύ Κορωνιά, Βουλγαράκη και Καραμανλή, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός έδωσε άσυλο στον κ. Βουλγαράκη, τοποθετώντας τον στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Απέρριψε την πρόσκληση Καραμανλή για συνεννόηση και συναίνεση στο ζήτημα των υποκλοπών, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό αναξιόπιστο και τονίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής προβαίνει σε τέτοιες εκκλήσεις όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

    Δεν θα σπεύσουμε να συγκαλύψουμε τις ευθύνες της ΝΔ, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί κανένας να εμπιστευθεί τον πρωθυπουργό όταν είχε αγνοήσει την αντιπολίτευση στο Κυπριακό, την είχε παραπλανήσει στο θέμα της ΠΓΔΜ και όταν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τους τεχνικούς της Vodafone και όχι τους εκπροσώπους του λαού.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν βλέπει να υπάρχει καμιά μεταρρύθμιση όταν οι νόμοι ναυαγούν, όταν η ανεργία μεγαλώνει, όταν το ωράριο διευθετείται υπέρ των εργοδοτών, όταν καταργούνται εργασιακά δικαιώματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.

    Αυτή η κυβέρνηση είπε, πρέπει γρήγορα να αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την εμπιστοσύνη του λαού όχι για την εξουσία, αλλά για να εγγυηθεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, να αλλάξει την Παιδεία, να αναπτύξει την περιφέρεια κλπ.

    Επανέλαβε τη φράση του ότι τη λύση δίνει ο λαός με την ετυμηγορία του και ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

    Ανέλαβε προσωπική δέσμευση για άλλη σχέση ήθους και εξουσίας με τους πολίτες και ότι θα κυβερνήσει με ευαισθησία έχοντας γνώση και εμπειρία, με σεβασμό και εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, σε αξίες, στην αξιοκρατία, με αλλαγές χωρίς φόβο απέναντι στο καινούργιο και να ακούγεται η φωνή κάθε πολίτη.

    Θα κυβερνήσουμε πρόσθεσε με ειλικρίνεια, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη.

    Ο αγώνας, πρόσθεσε, θα είναι σκληρός, αλλά θα τον δώσουμε με αισιοδοξία και πίστη στη νίκη και κλείνοντας την ομιλία του μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα, αναφέρθηκε στην παράδοση όπως είπε, της δημοκρατικής παράταξης σε "ανένδοτους αγώνες".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Μερική απασχόληση για ανέργους σε ΟΤΑ

    Τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό σε θέσεις μερικής απασχόλησης, σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας, δίνεται στους δήμους με ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Στο εξής οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να προσλαμβάνουν κατά την κρίση τους εργαζόμενους σε θέσεις μερικής απασχόλησης, σε περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στον τομέα της απασχόλησης.

    Η απόφαση ελήφθη απο κοινού κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα μετανάστευσης, όπως και το θέμα της απασχόλησης των γυναικών, πρόγραμμα το οποίο υστερεί αρκετά σε σχέση με τους στόχους της Λισαβόνας.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Το πρώτο πρόστιμο για τον ιό της γρίπης

    Επιβλήθηκαν στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής τα πρώτα χρηματικά πρόστιμα σε πτηνοτρόφους, που δεν εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλείας για τη "γρίπη των πτηνών" στη βόρεια Ελλάδα. Με απόφαση των αρμόδιων νομαρχιακών υπηρεσιών επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 6.000 ευρώ σε κάτοικο της Καλλιθέας Χαλκιδικής, ο οποίος παρά τις συστάσεις που του έγιναν από τους κτηνίατρους δεν περιόρισε τα κοτόπουλα σε κλειστό χώρο. Μάλιστα, ο κτηνοτρόφος φέρεται ότι προσπάθησε να τους εξαπατήσει διαβεβαιώνοντας πως είχε σφάξει όλα τα κοτόπουλα, προκειμένου να αποφύγει νέους ελέγχους.

    Από τους κτηνίατρους της Νομαρχίας Χαλκιδικής έγιναν αυστηρές συστάσεις σε άλλους δύο πτηνοτρόφους, στην περιοχή Αμουλιανής, οι οποίοι αρνούνταν να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας. Oπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο νομάρχης Χαλκιδικής, Αργύρης Λαφαζάνης, στο εξής δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους παραβάτες και οι αρμόδιες αρχές θα επιβάλουν αμέσως χρηματικά πρόστιμα.

    Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν -από το Λονδίνο- τα αποτελέσματα από τον εργαστηριακό έλεγχο στα νεκρά αποδημητικά πτηνά, που βρέθηκαν την περασμένη βδομάδα στις περιοχές Ασπροβάλτας και Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.

    Επίσης, συνεχίζεται και σήμερα η συγκέντρωση νεκρών πτηνών στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, τα οποία εξετάζονται στο "εργαστήριο αναφοράς για τη γρίπη των πτηνών" στη Θεσσαλονίκη. Οπως δήλωσε χθες στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντινομάρχης Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μπίκος, σύμμαχος του ιού της γρίπης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν τελευταία στην Ελλάδα. «Αν ο υδράργυρος έδειχνε 22 βαθμούς Κελσίου τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, καθώς ο ιός δε ζει πάνω από 8 με 10 ώρες σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες» πρόσθεσε.

    Χθες η Μόνιμη Επιτροπή για τη Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες αποφάσισε τη συγχρηματοδότηση κατά 50% του κόστους των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης -με την έμφαση να δίνεται στους εργαστηριακούς ελέγχους που διεξάγονται για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών- αλλά και την απαγόρευση των εισαγωγών μη επεξεργασμένων φτερών από τρίτες χώρες.

    Σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης η κοινοτική συνεισφορά θα ανέλθει συνολικά σε 1,9 εκατ. ευρώ για τους "25", από τα οποία για την Ελλάδα αναλογούν 39.300 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος από την κοινοτική συνεισφορά θα λάβουν η Ιταλία με 427.300 ευρώ, η Γερμανία με 268.000 ευρώ και η Γαλλία με 204.800 ευρώ. Η Κύπρος θα λάβει 20.700 ευρώ, ενώ η μικρότερη κοινοτική χρηματοδότηση προορίζεται για την Εσθονία με 1.450 ευρώ.

    Η κοινοτική συνεισφορά καλύπτει την περίοδο 1 Φεβρουαρίου-31 Δεκεμβρίου 2006 και υπολογίζεται ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα διεξαχθούν στους "25" περίπου 60.000 αναλύσεις σε άγρια πτηνά και 300.000 αναλύσεις στα οικόσιτα πουλερικά.

    Στη σχετική ανακοίνωσή της η επιτροπή σημειώνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι τέλη Μαρτίου να υποβάλουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων επιτήρησης για την περίοδο Ιουλίου 2005-Ιανουαρίου 2006, διάστημα κατά το οποίο η Επιτροπή είχε συμβάλει στις προσπάθειες των κρατών μελών με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 884.000 ευρώ.

    Κρούσματα του ιού στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Ρωσία

    Γερμανικό επιστημονικό ινστιτούτο, αρμόδιο για την υγεία των ζώων, επιβεβαίωσε την παρουσία του στελέχους Η5Ν1 σε δύο από τους κύκνους που βρέθηκαν νεκροί στο γερμανικό νησί Ρύγκεν στη Βαλτική, περίπου 50 χιλιόμετρα από τις πολωνικές ακτές.

    Στη Βιένη, ανακοινώθηκε σήμερα από επίσημη πηγή ότι μία δεύτερη σειρά εξετάσεων που έγιναν σε δύο νεκρούς κύκνους επιβεβαίωσε την παρουσία του στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Θετικά ήσαν και τα αποτελέσματα από τις πρώτες εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα από τους κύκνους που βρέθηκαν κοντά στη πόλη Γκράτς στη ΝΑ Αυστρία, χθες. Τα τελικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις αρχές της άλλης εβδομάδας με την ανακοίνωση των αναλύσεων από το εργαστήριο Ουέιμπριτζ της Βρετανίας.

    Οι κτηνιατρικές υπηρεσίας της Ρωσίας επιβεβαίωσαν σήμερα ότι τα νεκρά κοτόπουλα που βρέθηκαν σε αγρόκτημα στη δημοκρατία του Καυκάσου Νταγκεστάν ήσαν φορείς του θανατηφόρου ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    Αξιωματούχος σε θέματα υγείας δήλωσε σήμερα στη Τζακάρτα ότι αναφέρθηκαν δύο νέα ύποπτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Πρόκειται για μία έφηβη 15 ετών και ένα άνδρα 27 ετών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου Σουλιάντι Σαρόσο της Τζακάρτας, που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες.

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 18 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους στην Ινδονησία από τη γρίπη των πτηνών.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 16 February 2006 - 11:30:14 UTC