Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τα προγράμματα επιτήρησης συγχρηματοδοτεί η ΕΕ

  • [01] Τα προγράμματα επιτήρησης συγχρηματοδοτεί η ΕΕ

    Τη συγχρηματοδότηση κατά 50% του κόστους των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης -με την έμφαση να δίνεται στους εργαστηριακούς ελέγχους που διεξάγονται για τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων της γρίπης των πουλερικών- αλλά και την απαγόρευση των εισαγωγών μη επεξεργασμένων φτερών από τρίτες χώρες, αποφάσισε η Μόνιμη Επιτροπή για τη Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων που συνεδριάζει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τη συγχρηματοδότηση των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης η κοινοτική συνεισφορά θα ανέλθει συνολικά σε 1,9 εκατ. ευρώ για τους "25", από τα οποία για την Ελλάδα αναλογούν 39.300 ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος από την κοινοτική συνεισφορά θα λάβουν η Ιταλία με 427.300 ευρώ, η Γερμανία με 268.000 ευρώ και η Γαλλία με 204.800 ευρώ. Η Κύπρος θα λάβει 20.700 ευρώ, ενώ η μικρότερη κοινοτική χρηματοδότηση προορίζεται για την Εσθονία με 1.450 ευρώ.

    Η κοινοτική συνεισφορά καλύπτει την περίοδο 1 Φεβρουαρίου-31 Δεκεμβρίου 2006 και υπολογίζεται ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα διεξαχθούν στους "25" περίπου 60.000 αναλύσεις σε άγρια πτηνά και 300.000 αναλύσεις στα οικόσιτα πουλερικά.

    Στη σχετική ανακοίνωσή της η επιτροπή σημειώνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι τέλη Μαρτίου να υποβάλουν στην Επιτροπή τα αποτελέσματα της εφαρμογής των προγραμμάτων επιτήρησης για την περίοδο Ιουλίου 2005-Ιανουαρίου 2006, διάστημα κατά το οποίπ η Επιτροπή είχε συμβάλει στις προσπάθειες των κρατών μελών με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 884.000 ευρώ.

    Στο Λονδίνο τα δείγματα

    Στο Λονδίνο για ταυτοποίηση του ιού στάλθηκαν τα δείγματα από άλλους δύο νεκρούς κύκνους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό της γρίπης των πτηνών. Τα πουλιά εντοπίστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλονίκη, το ένα κοντά στην παραλία και το δεύτερο στην περιοχή της Ασπροβάλτας. Οι υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή. Οπως δήλωσε ο αντινομάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννης Μπίκος μειώνεται καθημερινά ο αριθμός των πτηνών που εντοπίζονται νεκρά ή ημιθανή στο νομό Θεσσαλονίκης.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, σύμμαχος του ιού της γρίπης είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, που επικρατούν τελευταία στην Ελλάδα. «Αν ο υδράργυρος έδειχνε 22 βαθμούς Κελσίου τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, καθώς ο ιός δε ζει πάνω από 8 με 10 ώρες σε τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες» πρόσθεσε.

    Ο αντινομάρχης επανέλαβε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμια ανησυχία από τους πολίτες, ενώ για τα δύο νέα κρούσματα, που βρέθηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης και την Ασπροβάλτα είπε ότι, αν επιβεβαιωθεί από το Λονδίνο πως τα πτηνά πάσχουν από τον ιό H5N1, τότε θα παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

    Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των δύο ηλικιωμένων, που ήρθαν σε επαφή με νεκρά κοτόπουλα και νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των Σερρών και της Έδεσσας με συμπτώματα γρίπης.

    «Δε συντρέχει λόγος ανησυχίας για τον 65χρονο κτηνοτρόφο από τη Ροδόπολη, ο οποίος είχε θάψει με γυμνά χέρια νεκρό κοτόπουλο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου Σερρών, Αντώνιος Τσίτρος, αναφέροντας - παράλληλα - ότι τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων, στα οποία υποβλήθηκε για γρίπη των πτηνών είναι αρνητικά και ότι εντός της ημέρας αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

    Αύριο, αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα εξέτασης δείγματος από το επίχρισμα του ρινοφάρυγγα της 78χρονης, η οποία ήρθε σε επαφή με νεκρό κοτόπουλο και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Έδεσσας με συμπτώματα γρίπης.

    Ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου της Έδεσσας, Αναστάσιος Κούκος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι παρουσιάζει συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και πως υποβάλλεται σε όλες τις εξετάσεις, στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου κρούσματος "γρίπης των πτηνών".

    Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων είναι φυσιολογικά και η 78χρονη νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης δείγματος ρινοφάρυγγα από το Β΄εργαστήριο μικροβιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Κρούσματα του ιού σε κύκνους στη Γερμανία. Ανησυχία στα σκανδιναβικά κράτη

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι άγριοι κύκνοι που βρέθηκαν νεκροί στο νησί Ρίγκεν της Γερμανίας, στη Θάλασσα της Βαλτικής, ήταν φορείς του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι δείγματα θα σταλούν για συμπληρωματικές αναλύσεις στο εργαστήριο της ΕΕ στη Βρετανία. Η Γερμανία εφαρμόζει τα προληπτικά μέτρα προστασίας των πουλερικών που ισχύουν σε Ιταλία, Ελλάδα, Σλοβενία και Αυστρία.

    Κύκνοι και άλλα πτηνά εντοπίσθηκαν σήμερα νεκρά στα νησιά Λόλαντ, Φάλστερ και Ζίλαντ της Δανίας, μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2 Oest επικαλούμενο μαρτυρίες. Το νησί Λόλαντ βρίσκεται σε απόσταση 60 χλμ. από το γερμανικό νησί Ρίγκεν, όπου εντοπίσθηκαν νεκροί κύκνοι φορείς του ιού H5N1. Περισσότεροι από 150 άνθρωποι ειδοποίησαν τις αρχές για την ύπαρξη νεκρών πουλιών στις ακτές ή στην παγωμένη θάλασσα.

    "Ζητούμε από όλους τους κτηνοτρόφους και τους ιδιώτες να περιορίσουν σε κλειστούς χώρους τα πουλερικά τους μέχρι νεοτέρας διαταγής ως προληπτικό μέτρο, αφού επιβεβαιώθηκε σήμερα στη Γερμανία ότι δύο νεκρά πτηνά ήταν φορείς του ιού H5N1" δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος πρόληψης και ελέγχου ασθενειών του υπουργείου Γεωργίας της Δανίας. Η Δανία εκτρέφει τρία εκατομμύρια κλώσες και 140 εκατομμύρια κοτόπουλα σφάζονται κάθε χρόνο για κατανάλωση. Μεγάλο μέρος της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή.

    Οι αρχές της Νορβηγίας αποφάσισαν την επιβολή του μέτρου περιορισμού των πουλερικών στις νοτιότερες περιοχές της χώρας. Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας έδωσαν εντολή στους πτηνοτρόφους να κρατήσουν τα πουλερικά σε περιορισμένους κλειστούς χώρους.

    Νέα ύποπτα κρούσματα του ιού N5H1 εντοπίσθηκαν σε κοτέτσι στη Ρουμανία, στο χωριό Οστρόφ κοντά στην Κωνστάντζα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Ρουμανία επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη νέων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Κωνστάντζας. Οι αρχές της Ουγγαρίας εξετάζουν δείγματα νεκρής αγριόπαπιας που βρέθηκε στον Δούναβη κοντά στη Βουδαπέστη για ίχνη του ιού H5N1.

    Η ελβετική κυβέρνηση αποφάσισε εκ νέου τον περιορισμό των πουλερικών που εκτρέφονται στη χώρα. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα και επ΄αόριστον, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο. Η Ελβετία είχε αποφασίσει στις 25 Οκτωβρίου 2005 την απαγόρευση εκτροφής πουλερικών ελευθέρας βοσκής στη χώρα. Οι αρχές ήραν το μέτρο στις 16 Δεκεμβρίου αφού ο ιός δεν είχε εμφανισθεί στη δυτική Ευρώπη. Ωστόσο η Βέρνη συνέχισε το πρόγραμμα παρακολούθησης των αποδημητικών πτηνών που περνούσαν από την Ελβετία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, χωρίς να εντοπίσει κρούσμα του ιού.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 February 2006 - 15:30:11 UTC