Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Παιδεία που θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο»
  • [02] Απολογισμός του έργου στον Δήμο της Αθήνας

  • [01] «Παιδεία που θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο»

    Στα θέματα της Παιδείας, την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που έδωσε σήμερα, προσκεκλημένη της Ενώσεως Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Στην εναρκτήρια ομιλία της η υπουργός τόνισε ότι «θέλουμε μια Παιδεία που θα ολοκληρώνει τον άνθρωπο» και ότι η κυβέρνηση έχει ως επίκεντρο την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

    Ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα έρθει στη δημοσιότητα η πρόταση για το νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια.

    Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε και στο θέμα του ανασχηματισμού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Δεν έχω την αίσθηση ότι δεν είμαι εγώ που θα κάνω το νόμο-πλαίσιο τον Ιούνιο. Αλλά από κει και πέρα, ο ανασχηματισμός είναι υπόθεση του πρωθυπουργού και κανενός άλλου. Ο πρωθυπουργός δεν έχει συζητήσει με κανέναν τέτοια ζητήματα και εγώ, επειδή είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική και δεν εξαρτώμαι από την καρέκλα μου, δεν ενδιαφέρομαι καθόλου αν ο πρωθυπουργός μου πει αύριο ότι μπορώ να φύγω, παρά μόνο για ένα, να εφαρμόζεται το κυβερνητικό πρόγραμμα όπως πρέπει, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι".

    Η υπουργός αναφέρθηκε και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι και αυτά που θα μπορούν να λειτουργήσουν μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, θα λειτουργήσουν κάτω από προδιαγραφές και αυστηρά κριτήρια. Κριτήρια θα υπάρχουν και στην εισαγωγή, με ενιαίες εξετάσεις, ή άλλα κριτήρια που θα θέσουν τα ίδια τα πανεπιστήμια. Επισήμανε, ωστόσο, με έμφαση ότι η ανώτατη εκπαίδευση είναι πάντα εθνική αρμοδιότητα.

    Για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η υπουργός ήταν κατηγορηματική, λέγοντας ότι «η αξιολόγηση θα γίνει πάση θυσία».

    Η υπουργός τόνισε ακόμη ότι μελετάται η αύξηση του αριθμού των υποτροφιών που θα χορηγούνται.

    Σχετικά με τις χαμηλές χρηματοδοτήσεις για τις οποίες κατηγορούν δάσκαλοι και καθηγητές την κυβέρνηση, και γι' αυτό προχωρούν σε κινητοποιήσεις, η υπουργός εκτίμησε ότι δεν θα έχουν επιτυχία οι κινητοποιήσεις αυτές, διότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών κατανοούν τις αλλαγές που προωθούνται και υπάρχει συναίνεση.

    Οσο για τις πιστώσεις, η Μαριέττα Γιαννάκου, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει μιλήσει για τη διάθεση του 5% στην Παιδεία. Ομως -πρόσθεσε "δεν ευθυνόμαστε εμείς για την οικονομική κατάσταση του τόπου, άλλωστε καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, την οποία κατανοούν οι εκπαιδευτικοί".

    Οσον αφορά το θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων, η υπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήδη το υπουργείο Παιδείας έκανε την πρώτη κίνηση. Μετέφερε τις εξετάσεις στην Γ' Λυκείου. "Και κάναμε πολύ καλά, γιατί το Λύκειο είχε συμπαρασυρθεί ολόκληρο και αντί να παρέχει τις βασικές γνώσεις είχε συμπαρασυρθεί από τις εξετάσεις".

    Η υπουργός τόνισε ότι τα παιδιά δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν και σε κάθε περίπτωση θα έχουν μπροστά τους τρία χρόνια για να προετοιμαστούν.

    Σε ερώτηση αν θα γίνει τέμενος στην Αθήνα, η υπουργός είπε ότι μελετάται το θέμα. Ωστόσο -πρόσθεσε- απαιτείται ακόμα διάλογος. "Ξέρω -τόνισε- ότι σε μερικά ζητήματα προχωρούμε όχι με πολύ μεγάλα βήματα. Το ίδιο συμβαίνει και στις μουσουλμανικές χώρες σε σχέση με τον Χριστιανισμό. Αλλά είμαστε σε μια εποχή που πρέπει να ενισχυθεί ο διαπολιτισμικός διάλογος και ο διαθρησκευτικός, και αυτό η ορθόδοξη εκκλησία το κάνει και εδώ, και σε οικουμενικό επίπεδο".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα σκίτσα που έχουν ως θέμα τον Μωάμεθ, η υπουργός τόνισε και πάλι την ανάγκη του διαλόγου, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η άλλη πλευρά δεν έχει την αίσθηση του χιούμορ.

    Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία. «Δεν βλέπω κανένα διαζύγιο», είπε η υπουργός, τονίζοντας την καλή συνεργασία και σχέση με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και υπενθυμίζοντας ότι τώρα λειτουργεί επιτροπή για τον εκσυγχρονισμό της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, ενώ για την καύση των νεκρών, υπενθύμισε την τροπολογία που αναφέρεται στο θέμα, αλλά για τους ετεροδόξους και όχι τους ορθοδόξους.

    Ακόμη η υπουργός είπε ότι θα γκρεμιστούν 44 σχολεία, τα οποία έχουν στα υλικά ανοικοδόμησής τους αμίαντο, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα των σχολικών εκδρομών, λέγοντας ότι αναβαθμίζεται το πλαίσιο διοργάνωσής τους.

    Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ελληνικών σπουδών, σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζοντας ότι σε πολλές χώρες λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών, ενώ ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει επίσκεψη στην Κίνα.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Απολογισμός του έργου στον Δήμο της Αθήνας

    Το έργο που συντελέστηκε στα τρεισήμισι χρόνια στο Δήμο Αθήνας, παρουσίασε απόψε σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, η Ντόρα Μπακογιάννη. Η δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι τήρησε τη δέσμευσή της πως θα βάλει τα δυνατά της για να κάνει την πόλη της Αθήνας πιο σύγχρονη, πιο φιλική - λειτουργική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της και να προετοιμάσει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 με απόλυτη επιτυχία, υλοποιώντας το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που έγινε ποτέ στην Αθήνα. Επισήμανε δε τη σημασία της αξιολόγησης του δήμου από το διεθνές οικονομικό οργανισμό Moody's με πιστοποιητικό το οποίο θεωρείται ανωτέρας κατάταξης και με χαμηλό πιστοληπτικό κίνδυνο, καθώς και ότι για πρώτη φορά ο δήμος, για το έτος 2005, είχε πρωτογενές πλεόνασμα 7 εκατ. ευρώ.

    Η κα Μπακογιάννη, μιλώντας σε ένα πυκνό και θερμό ακροατήριο, απαρίθμησε τα δεκάδες έργα που έγιναν από τη δημοτική αρχή αυτά τα τρεισήμισι χρόνια στην Αθήνα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπλαση της Αθήνας, λέγοντας οτι έχουν δρομολογηθεί πλέον τα σπουδαίας σημασίας έργα ανάπλασης 120 στρεμμάτων στο Βοτανικό και 17 στρεμμάτων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, με αφορμή το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού (το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα αστικής παρέμβασης και αναβάθμισης που έγινε ποτέ στην Αθήνα) , καθώς και η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για να γίνει πράξη το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί.

    Παράλληλα, με την προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Αθήνα προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο και επέστρεψε στον τουριστικό χάρτη, ενώ συστάθηκε και ο Οργανισμός Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης Αθηνών ο οποίος αποτελεί μία καινοτόμο πρωτοβουλία για την αυτοδιοίκηση. Επίσης, μπήκαν οι βάσεις για την Ολυμπιακή κληρονομιά με την ποιότητα των δρόμων, των πεζοδρομίων κλπ. Ασφαλτοστρώθηκαν 450 δρόμοι σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, ανακατασκευάστηκαν 287.000 τμ πλατειών και πεζοδρομίων, ανανεώθηκε ο φωτισμός σε 260 δρόμους, δημιουργήθηκαν 7.000 ράμπες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναβαθμίστηκε η Βαρβάκειος Αγορά, το βιομηχανικό συγκρότημα της Τεχνόπολης, στο Γκάζι, το Δημαρχιακό Μέγαρο κλπ. Επίσης, ενισχύθηκε ο στόλος καθαριότητας της πόλης με 235 νέα οχήματα και προχώρησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου.

    Ωστόσο, η κα Μπακογιάννη στάθηκε και σε ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα για την πρωτεύουσα, αυτό της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της αυτοδιοίκησης, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας. Τόνισε δε, με αφορμή και το σημερινό κλείσιμο για μία ακόμη φορά, του ΧΥΤΑ Αττικής, ότι το μέγεθος της απειλής είναι τεράστιο και πως πρέπει να κάνουμε δύο βασικές παραδοχές: η πρώτη είναι ότι η πολιτική - εθνική, περιφερειακή και τοπική- που ακολουθήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια απέτυχε πλήρως. Οι δημότες της Αθήνας δεν μπορούν να καταβάλουν κάθε χρόνο 14 εκατομμύρια ευρώ στο φορέα διαχείρισης του ΧΥΤΑ στην Αττική και να μην έχουν ανάλογη παροχή υπηρεσιών. Δεύτερη παραδοχή: η αυτοδιοίκηση, με τα συλλογικά της όργανα δεν θέλησε και δεν τόλμησε να αναλάβει, ουσιαστικά καμιά ευθύνη για το θέμα αυτό. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία η ανακύκλωση στην ουσία δεν υπάρχει, δεν μπορεί να είναι η μόνη χώρα στην οποία λειτουργούν αυθαίρετες χωματερές. Ως κοινωνία πρέπει να βάλουμε μια τελεία. Οφείλουμε - αυτοδιοίκηση και κεντρική εξουσία - να αναζητήσουμε νέες πολιτικές και με την απαραίτητη πολιτική βούληση να προχωρήσουμε.

    Επίσης, συνοπτικά, σε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια, η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το εξής έργο: Φυτεύτηκαν ήδη 16.300 μεγάλα δέντρα, 117.000 θάμνοι και πάνω από 600.000 ανθοφόρα φυτά, πρασινίζοντας κατά πολύ την πόλη. Μία μικρή επανάσταση έγινε και με την αισθητική της πόλης με τις ανακαινίσεις που έγιναν σε 3.000 προσόψεις πολυκατοικιών. Προχώρησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόγραμμα αδέσποτων ζώων, όπως και το πρόγραμμα για τον εθελοντισμό. Υλοποιείται το ευρύτατο πρόγραμμα δημιουργίας σύγχρονων πολιτιστικών χώρων και υποδομών και έγιναν θεσμός μία σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Σημαντικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης ήταν και η συγκρότηση της νέας Δημοτικής Αστυνομίας, με 650 αστυνομικούς, ενώ μετά από ολοκληρωμένες μελέτες σκοπιμότητας, κυκλοφοριακών αναγκών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μετά από εξαντλητικές δημόσιες διαδικασίες, καλά οργανωμένες και προσεκτικά θεμελιωμένες, επελέγη από το δήμο ένα σύγχρονο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, το οποίο δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα είναι φθηνό και εύχρηστο.

    Η κα Μπακογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και την προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο στόχος για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας επετεύχθη με την δημιουργία αρκετών μόνιμων υποδομών, όπως το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου, η στέγη για το Κέντρο Σίτισης Αστέγων, το πρωτοποριακό Κέντρο φροντίδας και δημιουργήθηκε η πρώτη παιδική χαρά για τα παιδιά ΑΜΕΑ.

    Τέλος, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε σε μία σειρά από πρωτοβουλίες, δράσεις και έργα που έγιναν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Αθήνας, τόνισε ότι η Αθήνα κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι με σκληρή δουλειά, με σχέδιο και όραμα, το μέλλον μπορεί να είναι καλύτερο από το παρόν, ενώ ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Αθηναίους και της Αθηναίες που βοήθησαν για να γίνουν όλα αυτά τα βήματα προόδου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 8 February 2006 - 22:00:20 UTC