Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου
  • [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [03] Με γ.γ. Ευρ.Συνδικάτων συναντάται ο Γ.Αλογοσκούφης
  • [04] Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα
  • [05] Οι υποκλοπές στην Επιτροπή Διαφάνειας
  • [06] Επαφές του Ισπανού υπ.Εξωτερικών στην Αθήνα
  • [07] «Περίοδος αγώνα για τη νίκη»
  • [08] Στην Επιτροπή Διαφάνειας οι υποκλοπές
  • [09] Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα
  • [10] Νέα ονόματα στον κατάλογο των υποκλοπών

  • [01] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου

    Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του Κινήματος, ανοίγοντας χθες τις εργασίες της Συνόδου, δήλωσε ότι η ΝΔ, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις, καλλιεργεί το φόβο και επιτίθεται στο λαϊκό εισόδημα. Ο κ.Παπανδρέου θα έχει συναντήσεις σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ στην συνέχεια θα δει και τον αντίστοιχο Ισπανό υπουργό, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στην κυβέρνηση , τονίζοντας ότι δύο χρόνια μετά τις εκλογές είναι καθαροί οι διαφορετικοί δρόμοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

    Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, εγγυάται και προστατεύει την οικονομία, δίνει σιγουριά στην οικογένεια , εγγυάται τον διάλογο, τη διαβούλευση και την προστασία των θεσμών.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει το σίριαλ - όπως το χαρακτήρισε - των υποκλοπών με ερασιτεχνικό τρόπο και αλαζονεία, παρότι πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα, το οποίο θίγει τα δικαιώματα του πολίτη, τους δημοκρατικούς θεσμούς και θέματα εθνικής ασφάλειας.

    Έκανε λόγο για "κατόπιν εορτής" προσπάθεια της κυβέρνησης να ζητήσει συναίνεση, προκειμένου να καλύψει τις ευθύνες της αλλά πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα την αφήσει να παίξει με τους θεσμούς και την εθνική ασφάλεια.

    Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε προσωπικές ευθύνες στον κ. Καραμανλή για το πλήγμα που δέχθηκε η αξιοπιστία της χώρας και σε διεθνές επίπεδο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην κυβέρνηση, η οποία τόνισε, έχει δύο προτεραιότητες: τον "πολυτραγουδισμένο" ανασχηματισμό, ο οποίος αποδεικνύει την εσωστρέφεια, την πελατειακή λογική και τη νοοτροπία "είμαστε στην εξουσία για την εξουσία" και από την άλλη πλευρά είναι η λογική της συντήρησης, η οποία θέλει να καλλιεργεί τον φόβο προκειμένου να εξυπηρετήσει μεγάλα συμφέροντα.

    Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχει βάλει στο στόχαστρό της τη μείωση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς και να εγκαθιδρύσει εργασιακό μεσαίωνα.

    Απέναντι σε αυτή την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ προβάλει τον άλλο δρόμο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, το δρόμο της ασφάλειας και της προοπτικής, της δημιουργίας νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, της ανάπτυξης της περιφέρειας και της αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.

    Για το ΠΑΣΟΚ η προοπτική της χώρας δεν βρίσκεται στην επένδυση σε φτηνά μεροκάματα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, αλλά στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην ασφάλεια του πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στις επικείμενες νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, τόνισε ότι οι Έλληνες θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ο στόχος του είναι να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ σε μία νικηφόρα αναμέτρηση, προσθέτοντας ότι "όλοι μαζί θα φέρουμε τη νίκη για το Κίνημά μας".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Συνεδριάζει σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή με θέματα που σχετίζονται με το χώρο της Παιδείας. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. Ο Ισπανός υπ.Εξωτερικών θα συναντηθεί στην συνέχεια με τον Έλληνα ομόλογό του, κ.Πέτρο Μολυβιάτη ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Στις χθεσινές συναντήσεις του κ.Μολυβιάτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δόθηκε έμφαση στην οικονομική και ιδιαίτερα στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για το Κυπριακό, θέμα για το οποίο ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του ΟΗΕ και να δοθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με έξωθεν επιβολή, ενώ στις σχετικές πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Διαφορετικά, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, όταν τα μέλη του Συμβουλίου αρχίζουν να ενεργούν μεμονωμένα δεν βγαίνει τίποτα.

    Ο Ρώσος υπουργός, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και αργότερα έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έδωσε με τον Ελληνα ομόλογό του κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Οπως δήλωσε, ο κ. Π. Μολυβιάτης οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε εξαίρετο επίπεδο και βασίζονται στο γερό θεμέλιο της ειλικρινούς φιλίας και των ιστορικών δεσμών που είναι πολύ παλιοί.

    Ο Ελληνας υπουργός τόνισε τη δυνατότητα και ανάγκη ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων ιδιαίτερα στο εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια, τομέα στον οποίο απέδωσε βαρύνουσα σημασία.

    Οπως είπε ο κ. Λαβρόφ, "εξετάσαμε τις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο θέμα της παροχής αερίου,της μεταφοράς αερίου μέσω της Ελλάδας και της συμμετοχής σε περιφερειακά ενεργειακά δίκτυα".

    Ο Ρώσος υπουργός υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στην ασφάλεια και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

    Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για τη συνεπή υποστήριξη της Ρωσίας για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στην βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ διαπίστωσε την σύμπτωση ή τουλάχιστον μεγάλη εγγύτητα των απόψεων Ελλάδας - Ρωσίας σε θέματα όπως είναι το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, περιλαμβανομένου του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και το Κόσοβο.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στα προβλήματα του Κοσόβου και της Κύπρου υπογράμμισε ότι η ρύθμιση πρέπει να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και να προέλθει από διαπραγματεύσεις και όχι έξωθεν επιβολή χαρακτηρίζοντας την παραβίαση αυτών των αρχών ως ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο.

    Ο Σεργκέϊ Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για τη συμμετοχή στην υπο "απελευθέρωση" ελληνική αγορά ενέργειας.

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσόβου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το τελικό καθεστώς της περιοχής πρέπει να είναι προϊόν διαπραγματεύσεων και διαλόγου και όχι επιβολής και εξαναγκασμού, ότι πρέπει να σέβεται τις αξίες της διεθνούς κοινότητας και να ενισχύει τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

    Ο κ. Λαβρόφ υπογράμμισε επίσης τις βαθειές ιστορικές ρίζες, τους πνευματικούς δεσμούς Ελλάδας και Ρωσίας, αναφέρθηκε στην θεαματική ανάπτυξη του ρωσικού τουρισμού προς την Ελλάδα και ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τη διευκόλυνση στο θέμα των θεωρήσεων εισόδου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα θέματα της Παρευξείνιας συνεργασίας και την ρωσο-τουρκική συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, ο κ.Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η συνθήκε του Μοντρέ ισχύει προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Τέλος, ο ρώσος υπουργός, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει δήλωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας ότι δεν αποκλείονται επιθέσεις κατά του Ιράν, δήλωσε πως είναι καλό να μην κάνουμε προφητείες ή διάφορες προβλέψεις και δεν χρειάζεται να διατυπώνονται ποικίλες απειλές. Ο κ. Λαβρόφ που υπογράμμισε ότι η χρήση βίας μπορεί να γίνει μόνο στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ υπενθύμισε τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κ.Στρο ο οποίος απέκλεισε πλήρως το ενδεχόμενο επιθέσεων. Ο Ρώσος Υπουργός τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πλήρως ενημερωμένο και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικότατο τώρα να απαντηθούν τα ερωτήματα που η Επιτροπή έχει θέσει στους Ιρανούς.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Με γ.γ. Ευρ.Συνδικάτων συναντάται ο Γ.Αλογοσκούφης

    Με τον Γενικό Γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων κ.John Monks, ο οποίος θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία των προεδρείων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, συναντάται σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ.Γ.Αλογοσκούφης. Ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μ.Μορατίνος, συνοδεία του πρεσβευτή της χώρας και επιχειρηματικής αποστολής. Στην συνέχεια ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Συνομοσπονδία Ευρ.Συνδικάτων, θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Οδηγία Bolkestein σχετικά με τις υπηρεσίες.

    Ο κ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε χθες με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, και κατόπιν δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση αναμιγνυόταν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όλοι θα την κατηγορούσαν και δικαίως. Είναι δεδομένο, πρόσθεσε ο υπουργός, ότι επιθυμούμε εργασιακή ειρήνη, αλλά είναι και ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άλλης παρέμβασης.

    Το τραπεζικό σύστημα δεν είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου, δεν υπάρχουν κρατικές τράπεζες, αν και σε ελάχιστες συμμετέχει το δημόσιο, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη για τον ανταγωνισμό των τραπεζών.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι "ακούμε όλους" και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και για όποιους απ'αυτούς επιδιώκουν να συναντηθούν με μέλη της κυβέρνησης και να συνομιλήσουν, οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά θεσμικά δεν έχει τη δυνατότητα να παρέμβει η κυβέρνηση, διότι οι αρμοδιότητές της είναι συγκεκριμένες, κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς δήλωσε ότι ο υπουργός παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στον υπουργό Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο.

    Ο κ. Τσουκαλάς δήλωσε ότι η ΟΤΟΕ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στον κ. Αλογοσκούφη για το ζήτημα των τραπεζών και πρόσθεσε ότι δεν μπορούν τρεις ιδιωτικές και τρεις δημόσιες τράπεζες να δημιουργούν καρτέλ και να προκαλούν προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού σε άλλες 44 τράπεζες.

    Οι αλλαγές που προτείνονται, πρόσθεσε, ο κ. Τσουκαλάς για τις συμβάσεις στρέφονται κατά του άρθρου 22 του Συντάγματος και του νόμου 1876.

    Τέλος, ο κ. Τσουκαλάς είπε ότι ο υπουργός Οικονομίας κρατάει ίσες αποστάσεις και ότι τους δήλωσε ότι είναι υπέρ των συμβάσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι η ΟΤΟΕ αποφάσισε νέα 24ωρη απεργία στις 17 Φεβρουαρίου.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [04] Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα

    Iδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς σε πολλά σημεία χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στην Αττική παρατηρούνται λιγότερα προβλήματα, με κύριο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τους έντονους βοριάδες. Σύμφωνα με νεότερο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για τις Κυκλάδες.

    Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Πιερίας και στον δρόμο Κατερίνης - Ελασσόνας ενώ και στην εθνική οδό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στο σύνολο του οδικού δικτύου των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, στο επαρχιακό δίκτυο των νομών Κιλκίς και Καστοριάς, στην κεντρική και βόρεια Χαλκιδική και στο Αγιο Ορος καθώς και προς τα χιονοδρομικά κέντρα «Σέλι» και «3-5 Πηγάδια».

    Επίσης στις εθνικές οδούς Κοζάνης - Ιωαννίνων (από το 67ο έως το 97ο χιλιόμετρο) και Κοζάνης - Λάρισας (από το 28ο έως το 50ο χιλιόμετρο) ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, έως τις 9.30 το πρωί.

    Τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα στους νομούς Κιλκίς, Πέλλας, Γρεβενών, Ημαθίας, Πιερίας, Σερρών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, καθώς και στη βόρεια Χαλκιδική.

    Από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ κλειστά θα είναι στο Χορτιάτη, την Πυλαία και το Ρετζίκι. Για τον υπόλοιπο νομό, εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, τις σχετικές αποφάσεις θα λάβουν οι δήμαρχοι σε συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολείων και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Επίσης, κλειστά θα είναι τα ΤΕΙ της Σίνδου.

    Με απόφαση του νομάρχη Αθηνών Γ.Σγουρού δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, εξαιτίας βλάβης που παρουσιάστηκε στο σύστημα θέρμανσής τους τα παρακάτω σχολεία:

    - 1ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου

    - 2ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Γαλατσίου

    - 21ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών

    - 22ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών

    - 40ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών

    - 61ο Γυμνάσιο - Ενιαίο Λύκειο Αθηνών

    - 1ο και 2ο ΤΕΕ Γαλατσίου

    - 3ο ΤΕΕ Γαλατσίου, που λειτουργεί σε απογευματινή βάρδια

    - 6ο ΣΕΚ Αθηνών, που λειτουργεί σε πρωινή και απογευματινή βάρδια

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [05] Οι υποκλοπές στην Επιτροπή Διαφάνειας

    Την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενημερώνουν σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ.Γ.Βουλγαράκης καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ.Αν.Παπαληγούρας για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ο υπουργός Επικρατείας, κ.Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι με το πέρας της δικαστικής έρευνας η κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διευρενήσει το θέμα καθώς και το ότι η κυβέρνηση χειρίζεται την κατάσταση με την δέουσα σοβαρότητα. Επίσης, την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς, έχει κληθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για την υπόθεση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη".

    "Δεν υπάρχουν άλλοι θεσμικοί τρόποι λειτουργίας του πολιτεύματος. Εμείς ακολουθήσαμε τη θεσμική τάξη", σημείωσε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι χθες δεν παρέπεμψε ορθά στον Κανονισμό της Βουλής όταν επεξηγούσε τη θέση της κυβέρνησης περί της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Επιτροπής προέβλεπε την πρωθύστερη ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, διότι, όπως σημείωσε, "όπως από την περίοδο της αντιπολίτευσης έχουμε πλειστάκις δηλώσει, οφείλουμε να αφήνουμε απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώνει χωρίς προσκόμματα το έργο της".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής ήταν φραστικό λάθος, ενώ σε παρεπόμενη ερώτηση διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει νομικό κώλυμα", αλλά η ΝΔ εκτιμά ότι κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο διαδικασιών "θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα περισπασμού".

    Σε ερώτηση σχετική με την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Γ. Κορωνιά για την υπόθεση του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία "παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Κορωνιάς αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα" και προσέθεσε πως ακολούθησε "ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές αρχές".

    Εξάλλου, σε ερώτηση περί της ανακοίνωσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (στην οποία σημειώνεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2004 έγιναν 500 και πλέον παρακολουθήσεις για διάφορους λόγους) και περί του λογισμικού που εξυπηρετούσε αυτή τη λειτουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία "γινόταν νόμιμα".

    Σε άλλη συναφή ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι "εφόσον κριθεί ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό μας πλαίσιο (για το θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση θα εγκύψει στο θέμα για την ενίσχυση του πλαισίου", υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την "εξαίρεση του κανόνα" την οποία η κυβέρνηση "έδωσε στη δημοσιότητα".

    Απάντηση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν υπάρχει δικαιοσύνη a la carte, όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την "καθυστέρηση που επέδειξε η δικαιοσύνη στην εκκίνηση των ερευνών".

    "Το ΠΑΣΟΚ χθες επιτέθηκε εναντίον δικαστικών λειτουργών, ενώ προ ολίγων βδομάδων είχε μιλήσει για «επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης» όταν στέλεχος της ΝΔ είχε εκφράσει προσωπικές κρίσεις για δικαστικό λειτουργό.Το ΠΑΣΟΚ αλλού μιλά για «έγκληση» προς τη δικαιοσύνη και αλλού για «επίθεση» κατά της δικαιοσύνης. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με βρίσκουν σύμφωνο και ο κ.Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποδοκιμάσει τα στελέχη του, που επιτέθηκαν βάναυσα και με άθλιους υπαινιγμούς εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης. Για όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου έκανε ότι δεν κατάλαβε. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο -οι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα στην ηγεσία του αλλάζουν, η θεωρία αλλάζει, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Εμείς, δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης ή τους λειτουργούς της", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε συναφή ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι "η κρίση που έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι τους χρεώνουν λοιπόν; ΄Ελλειψη ικανότητας ή άλλου είδους σκοπιμότητες; Σε κάθε περίπτωση είναι άθλιοι οι υπαινιγμοί τους και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες".

    Υπενθυμίζουμε ότι, χθες, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ζήτησε την αντικατάστασή του.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [06] Επαφές του Ισπανού υπ.Εξωτερικών στην Αθήνα

    Την ανάγκη αναβίωσης της διαδικασίας κύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης επεσήμαναν ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο ισπανός ομόλογός του Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ο κ.Μορατίνος συζήτησε και με τον υπουργό Οικονομίας κ.Αλογοσκούφη για θέματα επανδύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ έγινε δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Στην ημερήσια διάταξη των ελληνοϊσπανικών συνομιλιών ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών βρέθηκαν ακόμη οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και οι εξελίξεις στο Κόσοβο, αλλά και η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επικράτηση της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές.

    Ο κ. Μορατίνος επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης μπορεί πλέον να γίνει με καλύτερους όρους μετά την επίτευξη συμφωνίας για τις Δημοσιονομικές Προοπτικές της περιόδου 2007-13. "Πρέπει να δείξουμε στους ευρωπαίους πολίτες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αξίζει την προσπάθεια", πρόσθεσε.

    Για το ίδιο θέμα, ο Π. Μολυβιάτης, αφού τόνισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του για το Ευρωσύνταγμα, επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο.

    "Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα σε αυτή την ενδιάμεση κατάσταση, πρέπει να αναβιώσουμε την συζήτηση, σε συνεργασία τόσο με την αυστριακή όσο και με τις επόμενες προεδρίες, καθώς θα χρειαστεί χρόνος", δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Μαδρίτη συμπορεύεται με την Αθήνα στο θέμα του Κυπριακού, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε: "Είμαστε στην ίδια γραμμή, καθώς σεβόμαστε και οι δύο το διεθνές δίκαιο και επιθυμούμε να διευκολύνουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης οριστικής λύσης" και πρόσθεσε ότι η Ισπανία χαίρεται πολύ για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με την Τουρκία.

    Σχετικώς με την χθεσινή τοποθέτηση βρετανού διπλωμάτη υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, ο κ.Μολυβιάτης αναφέρθηκε στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ομάδας Επαφής, οι οποίες προβλέπουν τη διαδικασία, τις αρχές και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος του Κοσόβου και τόνισε: "Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει και πιστεύω ότι η τελική απόφαση πρέπει να σέβεται τα κριτήρια και τις αξίες που περιέχονται στις αποφάσεις κυρίως της Ομάδας Επαφής".

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, ο κ. Μορατίνος επεσήμανε την ανάγκη η Παλαιστινιακή Αρχή να συζητήσει τόσο με την Χαμάς όσο και με την Φατάχ και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναμείνει το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών.

    Διευκρίνισε πάντως την ανάγκη η όποια παλαιστινιακή κυβέρνηση προκύψει να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου, να αποκηρύξει τη βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Εταίροι στην ενέργεια και άλλους εμπορικούς τομείς

    Θέματα επενδύσεων, που αφορούν στις δύο χώρες, συζήτησαν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανγκελ Μορατίνος, στη διάρκεια της συνάντησής τους.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως "η Ισπανία είναι στενός συνέταιρος της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε άλλους εμπορικούς τομείς".

    Απο την πλευρά του, ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, που συνοδευόταν από επιχειρηματική αποστολή, είπε, ότι 15 εταιρίες από τη χώρα του έθεσαν τα προβλήματα και τις δυσκολίες στον Ελληνα υπουργό Οικονομίας.

    Ο κ.Μορατίνος πρόσθεσε ότι η ισπανική κυβέρνηση προτείνει στις εταιρίες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά. "Τα πλεονεκτήματα της Ισπανίας", όπως ανέφερε, "μπορεί να εξυπηρετήσουν και τις δύο χώρες σε τομείς, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, οι ασφάλειες, η υψηλή τεχνολογία, αλλά και ο τραπεζικός τομέας".

    Τέλος, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "μπορεί να γίνουν περισσότερες ελληνικές επενδύσεις στην Ισπανία και να εισαχθούν περισσότερα ελληνικά προϊόντα".

    Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε τον επισκεπτόμενο την Ελλάδα Υπουργό των Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Ο κ. Μορατίνος σε σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο στην αρχή της συναντήσεως είπε πως όταν ήταν διπλωμάτης στις Βρυξέλλες και πήγαινε στις διάφορες συσκέψεις aσχολείτο με τον αραβικό κόσμο και τις σχέσεις με τη Μεσόγειο και πρόσθεσε ότι χάρηκε πάρα πολύ όταν ο k.Παπούλιας έγινε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

    "Έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Έχουμε το Παλαιστινιακό, τον αραβικό κόσμο, το πρόβλημα του Πολισάριο...", απάντησε ο Πρόεδρος και ο κ.Μορατίνος πρόσθεσε ότι "είναι από τα θέματα που κάποιος θέλει να τα επιλύσει οριστικά, αλλά αυτά τα θέματα από μόνα τους δεν επιδέχονται οριστική επίλυση".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [07] «Περίοδος αγώνα για τη νίκη»

    Η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες αναφορικά με το θέμα των υποκλοπών, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη λήξη των διήμερων εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, στην Ανάβυσσο.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έρχεται μία περίοδος αγώνα για τη νίκη, ζήτησε στράτευση από όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι προσωπικά στρατευμένος σε αυτό τον αγώνα για τη νίκη.

    Ειδικότερα, ο κ.Παπανδρέου επανήλθε στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών καταλογίζοντας εκ νέου ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό και εμμένοντας στη θέση του για παραιτήσεις των αρμόδιων υπουργών. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, κατάφερε σε ένα θέμα εθνικής ασφάλειας να γεμίσει ανασφάλεια όλη τη χώρα.

    Ακόμη έκανε λόγο για "κλονισμένη εμπιστοσύνη" των πολιτών στους θεσμούς και πρόσθεσε ότι ύψιστο καθήκον του ΠΑΣΟΚ είναι η εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η εφαρμογή των νόμων και η προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη. Οι ευθύνες στο θέμα των υποκλοπών, υπογράμμισε, είναι υπαρκτές και πρέπει να καταλογιστούν.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου τόνισε ότι διαμορφώνονται οι στόχοι για μια νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι απέναντι σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση το κόμμα του προτείνει τον άλλο δρομο, αυτόν της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της πλήττει τους πολίτες, εξυπηρετεί λίγους, επιτίθεται στους εργαζόμενους και στις συλλογικές συμβάσεις, πλήττει το οικογενειακό εισόδημα και αυξάνει την φτώχεια και τον αποκλεισμό.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε την εκδοχή ότι όλα οφείλονται αποκλειστικά σε αδυναμία της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο η αδυναμία αλλά κυρίως είναι η πολιτική της.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, θέλει την Ελλάδα χώρα φθηνής εργασίας που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Θέλει, είπε, τον εργασιακό μεσαίωνα, ενώ καταρακώνει το κύρος της χώρας.

    Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, συζητήθηκε και η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Εχουμε, τόνισε, συνολική και ριζοσπαστική πρόταση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και το ΠΑΣΟΚ θα βαδίσει συντεταγμένα και με υποψήφιους οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το Κίνημα.

    Η πρώτη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη. Υπάρχει άλλος δρόμος, κατέληξε, και σ' αυτόν θα προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου-Σ.Λαβρόφ

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ και συζήτησαν για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο -θέμα που μας αφορά άμεσα, όπως είπε ο κ.Παπανδρέου- τη Μέση Ανατολή, τις εξελίξεις μετά την εκλογή της Χαμάς, καθώς επίσης ενεργειακά θέματα και το ζήτημα του Ιράν.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν εξαίρετες σχέσεις και πρόσθεσε ότι συζήτησε επίσης με τον κ. Λαβρόφ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το ρόλο της Ρωσίας στη Διεθνή Κοινότητα και τον ΟΗΕ και για την επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Λαβρόφ εξέφρασε τη θέληση να έχει στενή συνεργασία με τον ίδιο και στο πλαίσιο των νέων καθηκόντων του στη Σοσιαλιστική Διεθνή, «ώστε να μπορούμε να συντονίσουμε παραπέρα τις ενέργειές μας».

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [08] Στην Επιτροπή Διαφάνειας οι υποκλοπές

    Η κυβέρνηση λειτούργησε στην υπόθεση των υποκλοπών με υπευθυνότητα και καθαρότητα, δήλωσαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας κατά την ενημέρωση που έκαναν στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι δεν είναι ανεκτή η μομφή από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση συγκαλύπτει την υπόθεση, ενώ ο κ. Βουλγαράκης διαβεβαίωσε ότι η αστυνομική έρευνα διεξήχθη νόμιμα και στο φως.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι η απομάκρυνση από τη Vodafone του λογισμικού των «συνακροάσεων» αφαίρεσε τη δυνατότητα από τις κρατικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τα σημεία υποκλοπών, σημείωσε, ωστόσο, ότι τα αντίγραφα του λογισμικού που παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές «μπορούν να αναλυθούν» ώστε να προσκομιστούν νέα στοιχεία.

    Aπαντώντας στην κριτική για το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε έως ότου δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΛΑΣ έπρεπε να εξετάσει χιλιάδες κλήσεις που έγιναν ανά την επικράτεια, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

    Σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το πόσοι πολίτες παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο κ. Βουλγαράκης επιφυλάχθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, αλλά μετά από δεύτερη σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι ήταν πάνω από 500.

    Για την υπόθεση της αυτοκτονίας του 39χρονου στελέχους της Vodafone, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι μετά από τη συστηματική αστυνομική έρευνα φάνηκε ότι «δεν μπορεί να συσχετιστεί με την εξέλιξη των υποκλοπών».

    Διευκρίνισε επίσης ότι τα στοιχεία που παρέθεσε για τη θέση των επίμαχων κεραιών ήταν από την αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Γ. Κορωνιά (Λυκαβηττός, πλατεία Μαβίλη, Πύργος Αθηνών). Εγώ απλά παρέθεσα τα σημεία των κεραιών που καλύπτουν σχεδόν όλο το δήμο Αθηναίων, είπε.

    Εξάλλου, για το θέμα των πολιτικών ευθυνών, είπε ότι υπάρχουν σε αυτούς που επέτρεψαν να λειτουργήσει το σύστημα της κινητής τηλεφωνίας επί δεκαπέντε χρόνια χωρίς δικλείδες ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαληγούρας περίγραψε την υπόθεση ως ένα δύσοσμο σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά την εθνική ασφάλειά μας, ενώ στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση περίπου ως δράστη, όταν βασικός στόχος των υποκλοπών ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί.

    Ο κ.Παπαληγούρας είπε ότι η εξέταση διήρκησε πάνω από δέκα μήνες καθώς έπρεπε να ελεγχθούν χιλιάδες πολίτες, ένα έργο που ήταν «πολύπλοκο και δυσχερές».

    Στην ερώτηση για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της «ανακάλυψης» των υποκλοπών από τη Vodafone έως την ενημέρωση της κυβέρνησης, ο κ. Παλαληγούρας αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ιδίου από τον κ. Κορωνιά -παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού- στις 11 Μαρτίου, κατά την οποία, όπως είπε, το ηγετικό στέλεχος της εταιρείας έδωσε «συγκεχυμένες απαντήσεις».

    Μιλώντας για την έναρξη της διαδικασίας της προκαταρκτικής έρευνας, ο κ. Παπαληγούρας ανέφερε ότι ο κ.Λινός συμφώνησε μαζί του ότι έπρεπε να δοθεί άμεσα η σχετική παραγγελία η οποία θα έπρεπε να προχωρήσει κατά προτεραιότητα. Εάν υπήρξε το οποιοδήποτε πρόβλημα, είναι από κει και πέρα, είπε ο κ. Παπαληγούρας. Όσο για την υπόθεση της αυτοκτονίας του 39χρονου Τσαλικίδη, ο υπουργός είπε ότι τα ερωτήματα που σχετίζονται με αυτή παραμένουν αναπάντητα.

    Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαπλοκή της κυβέρνησης με τις εισαγγελικές αρχές και υποστήριξε ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    Ο κ.Παπαληγούρας παρατήρησε ότι η ΑΔΑΕ δεν είχε στελεχωθεί επαρκώς έως τον Ιανουάριο του 2005.

    Ο βουλευτής Ββ Αθηνών του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης ερώτησε εάν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που παρακολουθήθηκαν πλην αυτών που ανακοινώθηκαν, ενώ ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης τόνισε ότι ο κ. Κορωνιάς έπρεπε να είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στο αυτόφωρο.

    Η επιτροπή θα επαναλάβει τις εργασίες της το απόγευμα.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη".

    "Δεν υπάρχουν άλλοι θεσμικοί τρόποι λειτουργίας του πολιτεύματος. Εμείς ακολουθήσαμε τη θεσμική τάξη", σημείωσε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι χθες δεν παρέπεμψε ορθά στον Κανονισμό της Βουλής όταν επεξηγούσε τη θέση της κυβέρνησης περί της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Επιτροπής προέβλεπε την πρωθύστερη ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, διότι, όπως σημείωσε, "όπως από την περίοδο της αντιπολίτευσης έχουμε πλειστάκις δηλώσει, οφείλουμε να αφήνουμε απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώνει χωρίς προσκόμματα το έργο της".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής ήταν φραστικό λάθος, ενώ σε παρεπόμενη ερώτηση διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει νομικό κώλυμα", αλλά η ΝΔ εκτιμά ότι κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο διαδικασιών "θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα περισπασμού".

    Σε ερώτηση σχετική με την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Γ. Κορωνιά για την υπόθεση του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία "παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Κορωνιάς αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα" και προσέθεσε πως ακολούθησε "ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές αρχές".

    Εξάλλου, σε ερώτηση περί της ανακοίνωσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (στην οποία σημειώνεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2004 έγιναν 500 και πλέον παρακολουθήσεις για διάφορους λόγους) και περί του λογισμικού που εξυπηρετούσε αυτή τη λειτουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία "γινόταν νόμιμα".

    Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι "εφόσον κριθεί ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό μας πλαίσιο (για το θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση θα εγκύψει στο θέμα για την ενίσχυση του πλαισίου", υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την "εξαίρεση του κανόνα" την οποία η κυβέρνηση "έδωσε στη δημοσιότητα".

    Απάντηση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν υπάρχει δικαιοσύνη a la carte, όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την "καθυστέρηση που επέδειξε η δικαιοσύνη στην εκκίνηση των ερευνών".

    "Το ΠΑΣΟΚ χθες επιτέθηκε εναντίον δικαστικών λειτουργών, ενώ προ ολίγων βδομάδων είχε μιλήσει για «επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης» όταν στέλεχος της ΝΔ είχε εκφράσει προσωπικές κρίσεις για δικαστικό λειτουργό.Το ΠΑΣΟΚ αλλού μιλά για «έγκληση» προς τη δικαιοσύνη και αλλού για «επίθεση» κατά της δικαιοσύνης. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με βρίσκουν σύμφωνο και ο κ.Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποδοκιμάσει τα στελέχη του, που επιτέθηκαν βάναυσα και με άθλιους υπαινιγμούς εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης. Για όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου έκανε ότι δεν κατάλαβε. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο -οι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα στην ηγεσία του αλλάζουν, η θεωρία αλλάζει, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Εμείς, δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης ή τους λειτουργούς της", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε συναφή ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι "η κρίση που έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι τους χρεώνουν λοιπόν; ΄Ελλειψη ικανότητας ή άλλου είδους σκοπιμότητες; Σε κάθε περίπτωση είναι άθλιοι οι υπαινιγμοί τους και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες".

    Υπενθυμίζουμε ότι, χθες και σήμερα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ζήτησε την αντικατάστασή του.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [09] Χαμηλές θερμοκρασίες και σήμερα στη χώρα

    Προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων κυρίως στην κεντρική και δυτική Μακεδονία, δημιουργεί το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει σχεδόν όλη τη χώρα. Σε αρκετές περιοχές, λόγω των χιονοπτώσεων, η κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

    Δεκάδες χωριά παραμένουν αποκλεισμένα σε πολλά σημεία της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, αλλά και της Πελοποννήσου, ενώ η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές έχει πέσει κάτω από το μηδέν.

    Υφεση των καιρικών φαινομένων αναμένεται από αύριο.

    Σήμερα παρέμειναν κλειστά τα σχολεία σε αρκετούς νομούς της χώρας και σε περιοχές της ανατολικής Αττικής. Επίσης, λόγω βλάβης στο σύστημα θέρμανσης, δεν λειτούργησαν τα σχολεία στο συγκρότημα της Γκράβας στο Γαλάτσι.

    Προβλήματα από βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνονται στην Κεφαλλονιά στη Σαμοθράκη και την Λέσβο.

    Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών κατά την κίνησή τους στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, λόγω των συνθηκών παγετού, ιδίως κατά τις πρωινές ώρες.

    Στην Φλώρινα το θερμόμετρο έδειξε τους -11 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι στην πόλη ξεπέρασε το μισό μέτρο. Στην Κοζάνη λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελούσε το δρομολόγιο προς τη Λάρισα ξέφυγε από την πορεία του λόγω του παγετού, αλλά δεν τραυματίστηκε κανένας από τους 14 επιβάτες.

    Στο μεταξύ, λόγω των προβλημάτων από την κακοκαιρία στο τουρκικό έδαφος, στο τελωνείο των Κήπων στον Εβρο ακινητοποιήθηκαν περίπου 40 νταλίκες.

    Περισσότερα από πενήντα είναι τα αποκλεισμένα χωριά στο νομό Τρικάλων, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων, ενώ λόγω του παγετού η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται στο μεγαλύτερο κομμάτι του οδικού δικτύου με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

    Σοβαρά προβλήματα έχουν προκληθεί και στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου, αλλά και μέσα στις πόλεις, και κυρίως στην Τρίπολη, όπου σε όλο το δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες, ενώ σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο 27 χωριά του νομού έχουν αποκλειστεί.

    Στην Αττική, με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τις ασθενείς χιονοπτώσεις και τους έντονους βοριάδες, παρατηρούνται λιγότερα προβλήματα. Λόγω των θυελλωδών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας για τις Κυκλάδες, ενώ στον Αργοσαρωνικό πραγματοποιούνται τα δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

    Αλυσίδες χρειάζονται στην Πάρνηθα από το τελεφερίκ και πάνω, στην Πεντέλη προς τον Αγ. Πέτρο, την Κατζα και στο Κριεκούκι.

    Εν αναμονή του κύματος κακοκαιρίας βρίσκονται οι υπηρεσίες και στο νομό Χανίων αφού οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένταση των φαινομένων μετά το μεσημέρι. Στις 12.45 οι διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανακοίνωσαν ότι δεν θα λειτουργήσουν το απόγευμα τα σχολεία ενώ δεν έγινε μάθημα και τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας.

    ΟΣΕ - Ματαίωση δρομολογίων

    Ο Οργανισμός Σιδηδροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) ανακοινώνει στο επβιατικό κοινό ότι λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας και προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των επιβατών, σήμερα και αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια 420, 422, 423, 424 και 425 Κορίνθου-Καλαμάτας-Κορίνθου, καθώς και το δρομολόγιο 421 αύριο, τα οποία εκτελούνται με λεωφορεία του ΟΣΕ.

    Όσοι επιβάτες έχουν προαγοράσει τα εισιτήρια τους για τα ανωτέρω δρομολόγια, θα τους επιστρέφεται ολόκληρο το αντίτιμο των εισιτηρίων.

    Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλείται το επιβατικό κοινό να επικοινωνεί με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς του ΟΣΕ ή το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης του ΟΣΕ 1110.

    Ο ΟΣΕ ζητάει την κατανόηση του επιβατικού κοινού.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [10] Νέα ονόματα στον κατάλογο των υποκλοπών

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμα προσώπων - πέραν των δημοσιευμένων - που παρακολουθούνταν μέσω του δικτύου της Vodafon. Στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που κατείχαν υπηρεσιακές συσκευές.

    Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται ο κ. Φ. Νασιάκος πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Γ. Αγγελάκος νυν αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο κ. Αν. Δημοσχάκης προϊστάμενος επιτελείου Αρχηγείου ΕΛΑΣ, ο κ. Β. Κωνσταντινίδης διευθυντής διεύθυνσης ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Γ. Μητρόπουλος επιτελάρχης, ο κ.Δ. Γαλίκας ταξίαρχος της αντιτρομοκρατικής, ο κ.Γ. Γαλιάτσος διευθυντής ασκήσεων Ολυμπιακών Αγώνων, ο κ. Στ. Σύρρος πρώην επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, ο κ. Ευστρ. Κυριακάκης διευθυντής Εγκληματολογικού καθώς και το τηλέφωνο του αυτοκινήτου του διοικητή της ΕΥΠ.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης επανέλαβε ότι η απομάκρυνση από τη Vodafone του λογισμικού των «συνακροάσεων» αφαίρεσε τη δυνατότητα από τις κρατικές υπηρεσίες να εντοπίσουν τα σημεία υποκλοπών, σημείωσε, ωστόσο, ότι τα αντίγραφα του λογισμικού που παραδόθηκαν στις εισαγγελικές αρχές «μπορούν να αναλυθούν» ώστε να προσκομιστούν νέα στοιχεία.

    Aπαντώντας στην κριτική για το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε έως ότου δημοσιοποιηθεί η υπόθεση, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΛΑΣ έπρεπε να εξετάσει χιλιάδες κλήσεις που έγιναν ανά την επικράτεια, αλλά και σε γειτονικές χώρες.

    Σε ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη για το πόσοι πολίτες παρακολουθήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, ο κ. Βουλγαράκης επιφυλάχθηκε να δώσει ακριβή απάντηση, αλλά μετά από δεύτερη σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι ήταν πάνω από 500.

    Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι η ΕΥΠ είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης μόνο σταθερών τηλεφώνων και ότι τώρα προωθείται η αγορά συστήματος παρακολούθησης και κινητών τηλεφώνων.

    Αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη είπε ότι βρέθηκε από τους γονείς του κρεμασμένος με βρόχο, ότι η πόρτα ήταν κλειδωμένη και τα κλειδιά ήταν σε γραφείο στο χολ, και ότι οι γονείς του, όταν τον "ξεκρέμασαν" ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα Κολωνού. Η υπόθεση δεν αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ως κοινή περίπτωση αυτοκτονίας, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το υλικό της προανάκρισης υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και όχι στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών κ. Παπαγγελόπουλο.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας διέψευσε τα ρεπορτάζ δύο τηλεοπτικών σταθμών ότι ήρθε σε διάσταση με τον κ. Βουλγαράκη για το θέμα της αυτοκτονίας. Αναφέρθηκα σε ερωτήματα που παραμένουν, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με την αστυνομική έρευνα, αλλά με τη δικαστική έρευνα της υπόθεσης, είπε ο κ. Παπαληγούρας.

    Στην κριτική για τη μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, καθώς δεν είχε αποκτήσει τα αναγκαία μέσα. Όσο για τη μη ενημέρωση και άλλων προσώπων, όπως ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ κ.ά., είπε ότι η κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει ως απόρρητη την υπόθεση και ο χειρισμός της να γίνει με μυστικότητα και από τον ελάχιστο δυνατό αριθμό ανθρώπων.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ.Παπαληγούρας περίγραψε την υπόθεση ως ένα δύσοσμο σκάνδαλο υποκλοπών που αφορά την εθνική ασφάλειά μας, ενώ στηλίτευσε τη στάση του ΠΑΣΟΚ που -όπως είπε- προσπαθεί να εμφανίσει την κυβέρνηση περίπου ως δράστη, όταν βασικός στόχος των υποκλοπών ήταν ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί.

    Ο κ.Παπαληγούρας είπε ότι η εξέταση διήρκησε πάνω από δέκα μήνες καθώς έπρεπε να ελεγχθούν χιλιάδες πολίτες, ένα έργο που ήταν «πολύπλοκο και δυσχερές».

    Στην ερώτηση για το διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της «ανακάλυψης» των υποκλοπών από τη Vodafone έως την ενημέρωση της κυβέρνησης, ο κ. Παλαληγούρας αναφέρθηκε στην ενημέρωση του ιδίου από τον κ. Κορωνιά -παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δ. Λινού- στις 11 Μαρτίου, κατά την οποία, όπως είπε, το ηγετικό στέλεχος της εταιρείας έδωσε «συγκεχυμένες απαντήσεις».

    Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Μ. Έβερτ είπε ότι ο κ. Κορωνιάς έπρεπε να είναι προφυλακισμένος και ότι δεν μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους και τη Βουλή.

    Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι ο κ. Κορωνιάς δεν μπορούσε να αποφύγει την ενημέρωση της κυβέρνησης μετά την αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη και ότι εάν ο διευθύνων της Vodafon ήταν στον Κορυδαλλό, θα άρχιζε να «κελαηδάει». Εάν φύγει στο εξωτερικό, ποιος θα ευθύνεται, αναρωτήθηκε ο κ. Κακλαμάνης.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαπλοκή της κυβέρνησης με τις εισαγγελικές αρχές και υποστήριξε ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η μη ενημέρωση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπρόσωπου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας και σήμερα σε ερωτήσεις για το θέμα των υποκλοπών υπογράμμισε ότι "η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή παρέπεμψε το θέμα στη δικαιοσύνη".

    "Δεν υπάρχουν άλλοι θεσμικοί τρόποι λειτουργίας του πολιτεύματος. Εμείς ακολουθήσαμε τη θεσμική τάξη", σημείωσε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε επίσης ότι χθες δεν παρέπεμψε ορθά στον Κανονισμό της Βουλής όταν επεξηγούσε τη θέση της κυβέρνησης περί της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη σύσταση της Επιτροπής προέβλεπε την πρωθύστερη ολοκλήρωσης της δικαστικής έρευνας, διότι, όπως σημείωσε, "όπως από την περίοδο της αντιπολίτευσης έχουμε πλειστάκις δηλώσει, οφείλουμε να αφήνουμε απερίσπαστη τη δικαιοσύνη να ολοκληρώνει χωρίς προσκόμματα το έργο της".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής ήταν φραστικό λάθος, ενώ σε παρεπόμενη ερώτηση διευκρίνισε ότι "δεν υπάρχει νομικό κώλυμα", αλλά η ΝΔ εκτιμά ότι κατά την ταυτόχρονη εξέλιξη των δύο διαδικασιών "θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα περισπασμού".

    Σε ερώτηση σχετική με την ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone Γ. Κορωνιά για την υπόθεση του αυτόχειρα, ο εκπρόσωπος υπενθύμισε παλαιότερη δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία "παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ.Κορωνιάς αναφέρθηκε και σε αυτό το θέμα" και προσέθεσε πως ακολούθησε "ενδελεχής έρευνα από τις αστυνομικές αρχές".

    Εξάλλου, σε ερώτηση περί της ανακοίνωσης της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (στην οποία σημειώνεται ότι στο α΄εξάμηνο του 2004 έγιναν 500 και πλέον παρακολουθήσεις για διάφορους λόγους) και περί του λογισμικού που εξυπηρετούσε αυτή τη λειτουργία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία "γινόταν νόμιμα".

    Σε άλλη συναφή ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε ότι "εφόσον κριθεί ότι υπάρχει κενό στο θεσμικό μας πλαίσιο (για το θέμα των υποκλοπών), η κυβέρνηση θα εγκύψει στο θέμα για την ενίσχυση του πλαισίου", υπενθυμίζοντας ότι το συγκεκριμένο περιστατικό αποτέλεσε την "εξαίρεση του κανόνα" την οποία η κυβέρνηση "έδωσε στη δημοσιότητα".

    Απάντηση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ

    "Δεν υπάρχει δικαιοσύνη a la carte, όπως την εννοεί το ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την "καθυστέρηση που επέδειξε η δικαιοσύνη στην εκκίνηση των ερευνών".

    "Το ΠΑΣΟΚ χθες επιτέθηκε εναντίον δικαστικών λειτουργών, ενώ προ ολίγων βδομάδων είχε μιλήσει για «επίθεση εναντίον της δικαιοσύνης» όταν στέλεχος της ΝΔ είχε εκφράσει προσωπικές κρίσεις για δικαστικό λειτουργό.Το ΠΑΣΟΚ αλλού μιλά για «έγκληση» προς τη δικαιοσύνη και αλλού για «επίθεση» κατά της δικαιοσύνης. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν με βρίσκουν σύμφωνο και ο κ.Παπανδρέου δεν έχει ακόμη αποδοκιμάσει τα στελέχη του, που επιτέθηκαν βάναυσα και με άθλιους υπαινιγμούς εναντίον λειτουργών της δικαιοσύνης. Για όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου έκανε ότι δεν κατάλαβε. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει το ίδιο -οι εποχές αλλάζουν, τα πρόσωπα στην ηγεσία του αλλάζουν, η θεωρία αλλάζει, η ουσία όμως παραμένει η ίδια. Εμείς, δεν σχολιάζουμε τη λειτουργία της δικαιοσύνης ή τους λειτουργούς της", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σε συναφή ερώτηση,ο κ. Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι "η κρίση που έγινε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προς τους λειτουργούς της δικαιοσύνης, ήταν ότι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τι τους χρεώνουν λοιπόν; ΄Ελλειψη ικανότητας ή άλλου είδους σκοπιμότητες; Σε κάθε περίπτωση είναι άθλιοι οι υπαινιγμοί τους και αυτό το αντιλαμβάνονται οι πολίτες".

    Υπενθυμίζουμε ότι, χθες και σήμερα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση των υπουργών που έχουν αρμοδιότητα στα θέματα των υποκλοπών, ενώ άλλα στελέχη του κόμματος αμφισβήτησαν ευθέως την αξιοπιστία του εισαγγελέα πρωτοδικών Αθηνών Δ. Παπαγγελόπουλου, όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος, που ζήτησε την αντικατάστασή του.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 7 February 2006 - 23:06:43 UTC