Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-02-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝ: Βαρέα και ανθυγιεινά και στο Δημόσιο
  • [02] Στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Gazprom
  • [03] Kύκλωμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

  • [01] ΣΥΝ: Βαρέα και ανθυγιεινά και στο Δημόσιο

    Να επεκταθεί ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και στο Δημόσιο, ζήτησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση-σύσκεψη που οργάνωσε το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, στην οποία παραβρέθηκαν η ΑΔΕΔΥ, 25 Ομοσπονδίες- μέλη της, πρωτοβάθμιοι Σύλλογοι, η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής της Εργασίας και Περιβάλλοντος, ειδικοί ιατροί Εργασίας και συνδικαλιστικά στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "η επίθεση, με στόχο τον αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων στο όνομα του χαμηλότερου κόστους και της ανταγωνιστικότητας, συνεχίζεται και εντείνεται". Οπως είπε, στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1951, όταν μια σειρά κλάδοι και επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα χαρακτηρίστηκαν ανθυγιεινά και επικίνδυνα, ελάχιστα έγιναν στην κατεύθυνση εφαρμογής μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων.

    Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά επαγγέλματα δεν ασκούνται πλέον, ενώ νέα επαγγέλματα αναδείχθηκαν που συνετέλεσαν στην εμφάνιση νέων επαγγελματικών ασθενειών (πληροφορική, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία-κινητή τηλεφωνία κ.λ.π.).

    "Αντί με επιστημονική προσέγγιση και προσπάθεια να δρομολογηθεί η αναθεώρηση του χάρτη των ΒΑΕ, καταβάλλεται από τον ΣΕΒ και το κράτος προσπάθεια για τον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων", υπογράμμισε ο κ.Αλαβάνος και επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα αφορά στον ιδιωτικό τομέα, αφού στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ δεν έχουν εφαρμογή ούτε ο θεσμός των ΒΑΕ, ούτε η αναγνώριση των επαγγελματικών ασθενειών (βάσει του άρθρου 40, ΚΑ - ΙΚΑ) αλλά ούτε και των εργατικών ατυχημάτων. Οπως είπε, "είναι σοβαρότατη αντίφαση για εργαζόμενους στον ίδιο χώρο, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας, όσοι έχουν ασφάλιση δημόσιου υπαλλήλου να μη χαρακτηρίζεται η εργασία τους ως ΒΑΕ, ενώ συναδέλφων τους, με το ίδιο αντικείμενο εργασίας που ανήκουν στον ασφαλιστικό φορέα ΙΚΑ, η εργασία τους να εντάσσεται τους στα ΒΑΕ και να συνταξιοδοτούνται πέντε χρόνια νωρίτερα".

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κ.Αλαβάνος χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα που προβάλλουν η ΑΔΕΔΥ και οι Ομοσπονδίες - μέλη της για επέκταση και στο Δημόσιο του θεσμού των ΒΑΕ και σε όσους εργαζόμενους ανήκουν σε κλάδους και ειδικότητες που δεν χαρακτηρίζονται ως ΒΑΕ, αντίθετα με τους αντίστοιχους του ιδιωτικού τομέα. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε ακόμα την καθιέρωση των βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλους κλάδους, όπως οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί.

    Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη συζήτηση, τόνισαν την ανάγκη να προχωρήσει το κράτος σε νομοθετική κάλυψη όλων των εργαζομένων και στο δημόσιο τομέα, καθώς και να ληφθούν και άλλα θεσμικά μέτρα, όπως μείωση του ορίου συνταξιοδότησης ή του ωραρίου εργασίας σε χώρους ανθυγιεινούς, όπως είναι τα νοσοκομεία.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θαν.Λεβέντης, ο Δ. Στρατούλης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του ΣΥΝ, ο Γ. Τόλιος, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, και ο Σωτ. Σιώκος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ και υπεύθυνος του τμήματος εργατικής πολιτικής του κόμματος.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [02] Στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Gazprom

    Με τον πρόεδρο της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ, τον αντιπρόεδρο της εταιρίας Αλεξάντερ Μεντβέντεφ και τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Αντρέϊ Βντόβιν, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Σιούφας, μετά την συνάντηση, δήλωσε ότι ενημερώθηκε ο κ. Καραμανλής για τις δυνατότητες επέκτασης της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ελλάδα. Οπως είπε ο υπουργός, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας που θα εξετάσει, το επόμενο διάστημα, την επέκταση της συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ελλάδα. Η συμφωνία που υπάρχει μέχρι σήμερα, προβλέπει την προμήθεια φυσικού αερίου μέχρι το 2016 και μια δεκαετή παράταση. Τις λεπτομέρειες επέκτασης αυτής της συμφωνίας θα τις εξετάσει η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί από κοινού.

    Επίσης η Gazprom, όπως είπε ο κ. Σιούφας, είδε θετικά την περίπτωση να συζητήσει με τις ελληνικές τράπεζες για συνεργασία στη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Επίσης εξετάστηκε το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρίας για την συμμετοχή της στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

    Ο πρόεδρος της Gazprom, από την πλευρά του, τόνισε ότι συζητούνται θέματα επενδύσεων από μέρους της εταιρίας στην ελληνική επικράτεια. Αυτό, όπως είπε, αφορά και το δίκτυο διανομής και την επιχείρηση φωσφορικών λιπασμάτων, καθώς και άλλες ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες. Σε ό,τι αφορά τον πετρελαιαγωγό, είπε ότι το έργο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ συζητήθηκε, όπως είπε ο κ.Μίλερ, πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να παίξει το ρόλο της χώρας διέλευσης φυσικού αερίου για την Δυτική Ευρώπη.

    "Αξιολογούμε τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων σαν πολύ εποικοδομητικά και πιστεύουμε ότι σήμερα βάλαμε πολύ καλά θεμέλια, ώστε το συντομότερο να ανεβάσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Gazprom με τους Έλληνες συναδέλφους σε ένα ποιοτικά καινούργιο επίπεδο", τόνισε ο κ.Μίλερ και πρόσθεσε ότι "αυτό αφορά όλες τις σφαίρες της συνεργασίας".

    Επεσήμανε ότι αντικείμενο των περαιτέρω διαπραγματεύσεων θα είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τις προμήθειες του ρωσικού φυσικού αερίου πέρα από τα όρια του 2016, ενώ είπε ότι "έχουμε συμφωνήσει πως θα συζητήσουμε τα θέματα των επενδύσεων από μέρους της Gazprom των εγκαταστάσεων, των μονάδων στην ελληνική επικράτεια. Αυτό αφορά και το δίκτυο διανομής και την επιχείρηση φωσφορικών λιπασμάτων, καθώς και άλλες ενεργειακές και βιομηχανικές μονάδες".

    Είπε ακόμα ότι τέθηκαν "θέματα που αφορούν τα δρομολόγια της προμήθειας του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα θίξαμε ειδικότερα τα θέματα που αφορούν το πώς η Ελλάδα, το συντομότερο, θα μπορέσει να παίξει ρόλο της χώρας διέλευσης φυσικού αερίου για τη Δυτική Ευρώπη. Και φυσικά σήμερα στις διαπραγματεύσεις μας ακούστηκε ένα καινούργιο θέμα, το έργο του αγωγού πετρελαίου από Μπουργκάς μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Η Gazprom, πέρυσι, αγόρασε την εταιρία ββΣιμπνέφτββ και μετατράπηκε από εταιρία αερίου σε εταιρία αερίου και πετρελαίου. Τώρα εξετάζουμε τη δυνατότητα της συμμετοχής της Gazprom σ΄ αυτό το έργο. Δεν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση γι΄ αυτό το θέμα, όμως πιστεύουμε πως αυτό το έργο παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον".

    Ο κ.Μίλερ κατέληξε ότι "για όλα αυτά τα θέματα καταστρώσαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο εργασιών και έχουμε συνεννοηθεί σήμερα ότι θα κινούμαστε πάρα πολύ γρήγορα στα πλαίσια της διμερούς Επιτροπής που θα συγκροτηθεί".

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.

    [03] Kύκλωμα υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

    "Οι Ελληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν, η εθνική ασφάλεια, το εθνικό και δημόσιο συμφέρον, πρέπει να προστατευθούν, η βασική αρχή της νέας διακυβέρνησης είναι η διαφάνεια". Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε την έναρξη της σημερινής κοινής συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Βουλγαράκη, και Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα, για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα αποκάλυψης κυκλώματος υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μεταξύ των οποίων των συνδιαλέξεων του πρωθυπουργού, μελών του υπουργικού συμβουλίου, στελεχών των Υπουργείων Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, στελεχών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων ατόμων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στους 100, ενώ ο σχετικός κατάλογος δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος, θα συγκληθεί για το θέμα αυτό και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι το κύκλωμα των υποκλοπών ξεκίνησε τη λειτουργία του στο διάστημα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και αποκαλύφθηκε το Μάρτιο του 2005.

    Οπως ανακοίνωσε ο κ. Ρουσόπουλος, μεταξύ των πολιτών των οποίων οι συνδιαλέξεις παρακολουθούνταν ήταν οι: Κωνσταντίνος Καραμανλής, Πέτρος Μολυβιάτης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, Γιώργος Βουλγαράκης, Αναστάσιος Παπαληγούρας, Γιάννης Βαληνάκης, Σταύρος Δήμας, Ντόρα Μπακογιάννη, Γιάννος Παπαντωνίου.

    "Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon, Γιώργος Κορωνιάς, ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20.00 εκείνης της βραδυάς παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκη", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος είπε ότι κατά την ενημέρωση, και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν απών σε ταξίδι στην Μαδρίτη, ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη στο δίκτυο της εταιρείας, συστήματος υποκλοπής το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στα υποσυστήματα του λειτουργικού το οποίο διαθέτει η Vodafone στην Ελλάδα και γι' αυτό το λόγο ζητήθηκε η διεξαγωγή ελέγχου από τη "μητρική" εταιρεία Ericsson.

    Μετά τον έλεγχο που διεξήχθη αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το οποίο είχε ενεργοποιηθεί για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα τα οποία "παρακολουθούσαν" ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπο παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση και εξέτρεπαν τις συνομιλίες σε κάποιο "κέντρο" οπου αυτές καταγράφονταν.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το λογισμικό απομονώθηκε αμέσως, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην απενεργοποίηση των 14 τηλεφώνων-καταγραφέων.

    Εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα τα οποία ήταν όλα "καρτοκινητά", δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να "μην καταλήξει κάπου".

    Η "κυψέλη" που ενεργοποιούσε τα 14 τηλέφωνα εντοπίστηκε στην περιοχή Λυκαβηττού, Πλ. Μαβίλη, Πύργου Αθηνών και Κλινικής "Λευκός Σταυρός" και τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2004.

    Ο εντοπισμός προβλήματος συνέβη στις 4 Μαρτίου 2005, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω λογισμικό ήταν άγνωστο τόσο στην Vodafone, όσο και στην Ericsson και το οποίο εντοπίστηκε τελικά στις 7 Μαρτίου, ενώ η εντολή για αφαίρεσή του απο το δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα, δόθηκε στις 8 Μαρτίου.

    Ο κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά την ίδια μέρα παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο κ. Κορωνιάς κατέθεσε, κατόπιν αιτήσεως του κ. Παπαληγούρα, και γραπτό υπόμνημα με όσα ανέφερε προφορικώς.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά προτεραιότητα, λόγω της εξαιρετικής φύσης της υπόθεσης αυτής, την οποία ο κ. Λινός παρήγγειλε αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Παπαγγελόπουλο.

    Η προκαταρκτική εξέταση περατώθηκε χθές και σήμερα ο αρμόδιος Εισαγγελέας κ. Διώτης άσκησε ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για "παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροήν και κατ' εξακολούθηση με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιόποινων πράξεων, όπως κατασκοπεία και παραγγέλθηκε η διενέργεια κύριας ανάκρισης", είπε ο κ. Παπαληγούρας προσθέτοντας ότι αύριο θα οριστεί ο ανακριτής.

    Ο κ. Παπαληγούρας είπε, τέλος, ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ο οποίος του έδωσε εντολή να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

    Εν τω μεταξύ την ανάγκη σύστασης ομάδας κρούσης (αντιχάκερ) που θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε περιπτώσεις υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων μεταξύ κινητών τηλεφώνων, τόνισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, καθηγητής κ. Νικήτας Αλεξανδρίδης.

    Στο περιθώριο ημερίδας που διοργανώνει η ΕΕΤΤ για τις ταχυμεταφορές, ο κ. Αλεξανδρίδης απάντησε σε δημοσιογράφους σχετικά με δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου περί υποκλοπής τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ακόμα και σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα και κυβερνητικούς παράγοντες.

    «Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Η πολιτεία πρέπει να είναι έτοιμη να προωθήσει την τεχνολογία, αλλά και να επέμβει όπου χρειαστεί», τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση διαθέτει τέτοιους μηχανισμούς, δήλωσε : «Δεν γνωρίζω αν αυτή τη στιγμή η πολιτεία διαθέτει τα μέσα εκείνα για να αντιδράσει σωστά και αποτελεσματικά».

    Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια ομάδα κρούσης που να επεμβαίνει άμεσα, γιατί όπως είπε, «οι κακοί είναι λίγοι, αλλά πολύ ικανοί».

    ΠΑΣΟΚ: Αναπάντητα σοβαρότατα ερωτήματα

    Με έντονο τρόπο και στο ανώτατο επίπεδο αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα που ανέκυψε με τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, κάνοντας λόγο για μείζον πολιτικό θέμα και επιρρίπτοντας μεγάλες ευθύνες στην κυβέρνηση και τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε γραπτή του δήλωση τόνισε ότι πρόκειται για την κορυφή ενός παγόβουνου αδιαφάνειας, αποσύνθεσης των υπηρεσιών λόγω έντονου κομματικού μηχανισμού και ανεύθυνων πολιτικών χειρισμών.

    Ενώ χαρακτήρισε επικοινωνιακή σκηνοθεσία τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε το θέμα η κυβέρνηση, η οποία, πάντως, όπως είπε, δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα που είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του Ελληνα πολίτη και δεν χαίρει της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, διατυπώνοντας, όμως, σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης να πράξει κάτι τέτοιο.

    Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις των τριών υπουργών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση άφησε αναπάντητα σοβαρότατα ερωτήματα, ενώ αποκαλύφθηκε ότι αδυνατεί να προστατεύσει τον πολίτη από την παραβίαση βασικών του δικαιωμάτων.

    Αποκαλύφθηκε επίσης, προσθεσε, ότι αδυνατεί να βρεί τους δράστες ενός εκτεταμένου συστήματος παρακολούθησης θεσμικών και μή προσώπων της χώρας.

    Με την περιγραφή που έκαναν οι τρεις υπουργοί,πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, άφησαν συνειδητά υπόνοιες για την προέλευση των δραστών και αναρωτήθηκε τί ξέρει, τί κρύβει και τί σκοπιμότητα έχει η κυβέρνηση αφήνοντας τέτοιους υπαινιγμούς.

    Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρ' ότι γνώριζε το θέμα δεν κινήθηκε στο πλαίσιο της διαφάνειας και των θεσμών, δεν ενημέρωσε τα θεσμικά όργανα που κατά το Σύνταγμα έχουν την ευθύνη.

    Σχετικά με την δήλωση των υπουργών ότι η δράση του κυκλώματος σχετίζεται με θέματα εθνικής ασφάλειας,ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση διότι δεν ενημέρωσε τα άτομα που ήταν υπό παρακολούθηση, κάτι που, όπως είπε, μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της χώρας ή στην προσωπική τους ασφάλεια.

    Ιδιαιτέρως ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι ενώ βουλευτής του Κινήματος βρισκόταν σε παρακολούθηση δεν ενημερώθηκε γι' αυτό η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρά μόνο σήμερα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν διασφαλίζει την ασφάλεια των πολιτών, αναφέρθηκε στην κλοπή στρατιωτικού οχήματος, στις διαδοχικές αποδράσεις και στις δολοφονίες αστυνομικών, στην υπόθεση των Πακιστανών "στον πρόχειρο και ερασιστεχνικό τρόπο" αντιμετώπισης του προβλήματος της ΔΕΗ στην Κεφαλονιά και στον ξυλοδαρμό του προέδρου της ΓΣΕΕ.

    ΚΚΕ: Πολιτικοί και οικονομικοί οι στόχοι

    «Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για ένα κλαδί στο μεγάλο και φουντωτό δέντρο της γενικευμένης παρακολούθησης κομμάτων, κυβερνήσεων, κινημάτων, παρακολούθηση η οποία ωφελεί κράτη, κυβερνήσεις, μυστικές υπηρεσίες, επιχειρηματικούς ομίλους, και η παρακολούθηση κατά τη γνώμη μας έχει δύο στόχους: έχει στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να χτυπήσουν το ριζοσπαστικό κίνημα, αλλά και να συγκεντρώσουν στοιχεία, για τον πόλεμο που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους» δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο θέμα και πρόσθεσε:.

    «Από κει και πέρα, όταν υπάρχει το «ΕΣΕΛΟΝ» που παρακολουθεί τα πάντα, όταν υπάρχουν διάφοροι άλλοι τρόποι, δορυφόροι και διάφορα συστήματα, τώρα φαίνεται «αθώα», ας πούμε, η παρακολούθηση μέσα από ένα δίκτυο σύγχρονων κινητών τηλεφώνων.

    Αυτό δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα μοιρολατρικά, ούτε θεωρούμε ότι πρέπει να ενοχοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες που είναι στην υπηρεσία της παρακολούθησης κινημάτων, πολιτών, κομμάτων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που έχουν το πεπόνι, έχουν και το μαχαίρι. Και βεβαίως πιστεύουμε ότι υπό παρακολούθηση δεν είναι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη. Απλώς βγήκε το ένα κλαδί στην υπόθεση»

    ΣΥΝ: Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος σχολιάζοντας, νωρίτερα, τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις τηλεφώνων πολιτικών κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει ευθύνες γιατί καθυστέρησε να κάνει σχετικές ανακοινώσεις ενώ το θέμα είχε καταγγελθεί από τον Τύπο εδώ και μήνες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι η κυβέρνηση «οφείλει να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, να κατονομάσει πρόσωπα και να κατονομάσει επίσης, ενδεχομένως, εταιρείες, όσο μεγάλες κι αν είναι, που πιθανόν εμπλέκονται σ΄ αυτή την υπόθεση».

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει ένα γενικότερο ζήτημα παρακολούθησης πολιτικών και άλλων προσώπων, που έχει σχέση με ιδιωτικές προσπάθειες, έχει σχέση και με κρατικές υπηρεσίες. Μ΄ αυτή την έννοια, πρόσθεσε, επαναλαμβάνουμε το αίτημα για την άμεση υπαγωγή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας κάτω από την εποπτεία του Κοινοβουλίου και κάτω από κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως γίνεται σε μια σειρά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα ξένα Πρακτορεία

    Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι οι ελληνικές αρχές διέταξαν τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για υποκλοπές συνομιλιών μέσω κινητών τηλεφώνων του πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή και άλλων μελών της ελληνικής κυβέρνησης. Προσθέτει ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία στο πλαίσιο έρευνας για τεχνικές δυσλειτουργίες του δικτύου, ανακάλυψε «ένα σύγχρονο μηχανισμό τηλεφωνικών υποκλοπών».

    Επίσης το πρακτορείο Ρόϊτερς μετέδωσε ότι το κινητό τηλέφωνο του Ελληνα πρωθυπουργού και δεκάδων άλλων κορυφαίων πολιτικών παρακολουθούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο.

    ANA-MPA Copyright Β© 2004-2005 All rights reserved.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 2 February 2006 - 21:40:27 UTC