Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Εργασίες Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [03] Παπαρήγα με εργαζόμενους
  • [04] Διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες
  • [05] Αλογοσκούφης και Σιούφας στη Λισαβόνα
  • [06] Απετράπη αυτοκτονία μέσω Ιντερνετ
  • [07] Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή νομοσχέδιο για τον περιφερειακό Τύπο
  • [08] Εργασίες Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [09] Συνάντηση Παπαρήγα με εργαζομένους
  • [10] Στην τελική ευθεία για την Eurovision
  • [11] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [12] Συνάντηση Μολυβιάτη-Μπερνς

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τις νομοθετικές ρυθμίσεις για το περιφερειακό Τύπου. Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Εβραϊκού Συμβουλίου και αμέσως μετά θα δεχθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς.

    Στο μεταξύ, χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η υρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και εκφράστηκε η κοινή βούληση να στηριχθεί αυτή η προοπτική "με σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, μέσω της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας και σημείωσε πως η Ελλάδα προσβλέπει να υποδεχθεί και τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως νέους εταίρους στην ΕΕ την 1η Ιανουαρίου του 2007.

    Σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας "υπέρ ενός πολυπολιτισμικό Κοσόβου που θα σέβεται τα ανθρώπινα και τα μειονοτικά δικαιώματα", ενώ υπογράμμισε πως το μελλοντικό καθεστώς θα "πρέπει να είναι συμβατό με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, να προάγει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή".

    Ανάλογη θέση, είπε ο κ. Καραμανλής,διαπιστώθηκε στις συζητήσεις έχει και η Βουλγαρία.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών βρίσκονται σε απολύτως εξαιρετικό και φιλικό επίπεδο και υπάρχει καλή προοπτική, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων για τα θέματα που συζητήθηκαν.

    Ευχαρίστησε δε για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας για την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2007,ενώ υπογράμμισε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών εξελίσσεται δυναμικά και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι ο δεύτερος επενδυτής στη Βουλγαρία και είπε πως για τους πρώτους οκτώ μήνες πέρυσι οι οικονομικές συναλλαγές των δυο χωρών ήταν πάνω από 14 δισ. ευρώ.

    Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σόφια θα συζητηθούν όλα τα προβλήματα συμπεριλαμβανομένων και των οδικών υποδομών, όπως οι υποδομές του "διαδρόμου 4" καθώς επίσης και οι σιδηροδρομικοί άξονες. Σημείωσε ακόμη ότι οι δυο χώρες έχουν έντονο ενδιαφέρον για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Σε ό,τι αφορά στο Κόσοβο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε πως "δεν πρέπει να ξεχαστούν τα στάνταρτς και τα ιστορικά μνημεία ώστε οι κάτοικοι του Κοσόβου να ζουν ειρηνικά, ήσυχα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την εθνότητα που ανήκουν". Ενα τέτοιο καθεστώς, πρόσθεσε, είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή μας.

    Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Στανίσεφ τόνισε ότι "η ΕΕ δεν μπορεί να είναι ένα φρούριο στην Ευρώπη και θα πρέπει να έχουμε σταθερή πολιτική για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και της Κροατίας, η οποία ηγείται αυτής της ομάδας".

    Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με το Βούλγαρο ομόλογό του ευχαρίστησε πέραν των άλλων και για την υποστήριξη που έδωσε ώστε να εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου στη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [02] Εργασίες Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με αντικείμενο την παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή. Μετά τη λήξη των εργασιών, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

    Χθες,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχθηκε παμψηφεί πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Αμέσως μετά την εκλογή του ο κ. Παπανδρέου, στην ομιλία του, ανέπτυξε το όραμά του για έναν καλύτερο κόσμο,στη δημιουργία του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι σοσιαλιστές.

    Ο κ. Παπανδρέου ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι κομφορμιστής, αναφέρθηκε σε έκταση στο θέμα της παγκοσμιοποίησης και στις προτεραιότητες των σοσιαλιστών στη νέα αυτή κατάσταση, ενώ τόνισε και τις 15 πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των σοσιαλιστών και των συντηρητικών. Εκανε επίσης αναφορές στους ιστορικούς ηγέτες, αλλά και στην παράδοση της σοσιαλδημοκρατίας.

    Ο νέος και καλύτερος κόσμος του οράματος του κ. Παπανδρέου θα έχει μεγαλύτερη "ελευθερία και δημοκρατία", μεγαλύτερη "ασφάλεια, ευημερία και λιγότερη φτώχεια και πείνα", μεγαλύτερη "ισότητα και ευκαιρίες", μεγαλύτερη "κοινωνική δικαιοσύνη και αρμονία με το περιβάλλον", θα είναι ένας κόσμος "πιο ειρηνικός και με περισσότερη συνεργασία".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά σήμερα που η ανθρωπότητα έχει τα μέσα να διαμορφώσει έναν καλύτερο κόσμο αλλά είναι τραγικό, όπως είπε, ότι δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα.

    Σήμερα με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ανθρωπότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει παρελθόν η φτώχεια, να σταματήσει η υπερθέμανση της γης, να υπάρξει εγγύηση για αξιοπρεπή εργασία, να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα, να βελτιωθεί η υγεία, να σταματήσουν οι πανδημίες, να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων, να ενσωματωθούν οι μετανάστες στις κοινωνίες, να σταματήσει το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων, καθώς και η διαφθορά, να μειωθεί η ανισότητα και το χρέος των αναπτυσσόμενων χωρών, να γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα, να διασφαλιστεί η μόρφωση για όλους και να υπάρξει εγγύηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αυτό που λείπει σήμερα προκειμένου να προχωρήσει η ανθρωπότητα προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, είναι η πολιτική βούληση της διεθνούς κοινότητας, που έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι σκεπτικοί αν όχι κυνικοί.

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε, έχουν μια ηθική υποχρέωση να αναζωογονήσουν την πολιτική ζωή και να δώσουν ελπίδα στον κόσμο. Πρέπει επίσης, πρόσθεσε, "να αναγεννήσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στους πολιτικούς θεσμούς αλλά και στη δική τους δυναμική".

    Ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έθεσε επτά προτεραιότητες για τη δράση της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του.

    Η πρώτη προτεραιότητα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου είναι ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερο βάρος. Δεν είναι δυνατόν, υπογράμμισε, "να έχουμε πραγματική δημοκρατία στον κόσμο όταν υπάρχει μαζική συγκέντρωση κεφαλαίου και δύναμης στα χέρια των λίγων, όταν πολυεθνικές εταιρίες αμφισβητούν τη δύναμη από τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού, όταν τα ΜΜΕ ελέγχονται από συμφέροντα και μεγάλες επιχειρήσεις".

    Η δημοκρατία, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορεί να είναι πραγματική "όταν οργανωμένοι εγκληματίες μπορούν να αγοράσουν αστυνομικούς, δικαστές και πολιτικούς, όταν η διαφθορά είναι διάχυτη στις κοινωνίες, υποσκάπτοντας το κράτος δικαίου σε βάρος των αδυνάτων, όταν η εκτεταμένη διαφθορά σημαίνει να κλέβεις από τον φτωχό με συμφωνίες πετρελαίου ή με εμπόριο διαμαντιών ή όπλων".

    Επέκρινε, εξάλλου, την τακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οργανισμοι οι οποίοι, όπως ανέφερε, δουλεύουν με την αρχή "ένα δολάριο, μία ψήφος".

    Στην προσπάθεια για εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης χρειάζονται θεσμοί όπως τα Ηνωμένα Εθνη,όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να επαναπροσδιοριστεί και να ενταχθούν τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας που σήμερα απέχουν από αυτή τη διαδικασία.

    Ως δεύτερη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε την ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ενωση και τονίζοντας ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν είναι μόνο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Είναι, πρόσθεσε, ένα πείραμα για αλληλεγγύη, το οποίο αφορά όλη την ανθρωπότητα και γι΄αυτό πρέπει να πετύχει.

    Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, η Σοσιαλιστική Διεθνής πρέπει να δει, όπως ανέφερε, νέους διαύλους συνεργασίας με άλλα μέρη του κόσμου όπως η Κίνα, να εξεταστεί η συνεργασία με τις προοδευτικές δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και να αναπτυχθούν στενότερες σχέσεις με τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

    Η τρίτη προτεραιότητα αφορά στην ενότητα των πολιτών σε κοινή δράση.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο κοινωνικό συμβόλαιο που πέτυχε η σοσιαλδημοκρατία για να προσθέσει, όμως, ότι οι ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν έχουν ανατραπεί.

    Σήμερα, τόνισε, "κεφάλαιο και εργοδότες είναι ελεύθεροι να ποδηγετούν τον κόσμο", ενώ οι κυβερνήσεις και οι εργάτες "είναι μοιραία πιο συγκρατημένοι και περιορισμένοι".

    Οι σοσιαλιστές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την ισορροπία μεταξύ παραγωγικότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ελευθεριών, ενώ πρότεινε την εφαρμογή του σκανδιναβικού μοντέλου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να επιτευχθεί αν, "ενώσουμε τους πολίτες στον κοινό στόχο".

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε , εξάλλου, ότι "όπως παγκοσμιοποιείται το κεφάλαιο έτσι πρέπει να παγκοσμιοποιούνται και τα δικαιώματα των εργαζομένων".

    Αναφορικά με τις σχέσεις των κομμάτων με τους πολίτες, που αποτελεί την τέταρτη προτεραιότητα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα πρέπει να είναι ανοιχτά κόμματα σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι, όπως διαπίστωσε, "αποστασιοποιούνται όλο και περισσότερο από την πολιτική". Και επισήμανε τον κίνδυνο ότι αν δεν αναληφθεί άμεση δράση "οι πολίτες θα γίνουν περισσότερο κυνικοί, την επόμενη μέρα θα είναι θυμωμένοι και τη μεθεπόμενη θα χάσουν κάθε ελπίδα ή θα την βρουν στον εξτρεμισμό, των φονταμενταλισμό και τη βία" και αυτό οι σοσιαλιστές δεν πρέπει να το επιτρέψουν.

    Επίσης αναφέρθηκε στην εμπειρία των μεταρρυθμίσεων στο ΠΑΣΟΚ, η οποία, όπως είπε, μπορεί να φανεί χρήσιμη στη συζήτηση που γίνεται τώρα.

    Η πέμπτη προτεραιότητα αφορά στη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τη δημιουργία νέων συμμαχιών μαζί της.

    Υπάρχει έδαφος συνεργασίας,τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,με διάφορες θεματικές ομάδες και κοινωνικά κινήματα γύρω από πολλά θέματα.

    Αναφέρθηκε επίσης στο γυναικείο κίνημα, που αποτελεί την έκτη προτεραιότητα τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες, ενώ ανέλαβε τη δέσμευση να εργαστεί σκληρά ώστε η Σοσιαλιστική Διεθνής να σέβεται τις αρχές της ισότητας και να αναπτύξει μία νέα δυναμική απελευθέρωσης των γυναικών σε όλο τον κόσμο.

    Ως έβδομη προτεραιότητα ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε την οικοδόμηση της ειρήνης και την επίλυση των διενέξεων, με αναφορά και στην τρομοκρατία. Δεν θα εξαλείψουμε την τρομοκρατία εκτός και αν καταπολεμήσουμε τις αιτίες που την καλλιεργούν, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε να αναληφθεί από την οργάνωση εκστρατεία "κατά της αλόγιστης επένδυσης σε όπλα", τονίζοντας ότι πρόκληση για τους σοσιαλιστές "είναι αυτά τα ποσά να μεταφερθούν στα σχολεία και την παιδεία".

    Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι προσωπικότητες της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο Βίλι Μπραντ, ο Ουλοφ Πάλμε, ο Πιερ Μορουά, ο Μαντέλα, ο Γκάντι και Μαρτιν Λούθερ Κίνγκ έδειξαν ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος και αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές μεταξύ νεοσυντηρητικών και σοσιαλιστών-δημοκρατών.

    Ο δεκαπεντάλογος των διαφορών μεταξύ σοσιαλιστών και νεοσυντηρητικών, όπως τον προσδιόρισε ο κ. Παπανδρέου, έχει ως εξής:

    Πρώτα απβ όλα, οι νεοσυντηρητικοί προσπαθούν να επιβάλουν τις αξίες τους στον κόσμο. Εμείς, σοσιαλιστές και δημοκράτες προσπαθούμε να ενώσουμε τον κόσμο γύρω από τις αξίες μας, είπε. Αυτοί μιλούν για φόβο. Εμείς μιλάμε για ασφάλεια. Αυτοί μιλούν για τείχη. Εμείς μιλάμε για γέφυρες.

    Αυτοί μιλούν για αντιπαραθέσεις. Εμείς μιλάμε για διάλογο.

    Αυτοί μιλούν για ελεύθερη αγορά. Εμείς μιλάμε για ελεύθερους πολίτες.

    Αυτοί μιλούν για καλά και κακά έθνη, καλές και κακές θρησκείες.

    Εμείς μιλάμε για καλές και κακές πολιτικές.

    Αυτοί μιλούν για τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία.

    Εμείς μιλάμε για την τρομοκρατία της βίας.

    Αυτοί μιλούν για να εκμεταλλευτούν το αίσθημα του φόβου.

    Εμείς μιλάμε για να απελευθερώσουμε συνειδήσεις μέσα από την ειλικρίνεια.

    Αυτοί μιλούν για την προσαρμογή των ανθρώπων στην παγκοσμιοποίηση.

    Εμείς μιλάμε για την προσαρμογή της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους.

    Αυτοί μιλούν για το θεό εκεί ψηλά.

    Εμείς μιλάμε για το θεό μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

    Αυτοί μιλούν για μικρότερο κράτος, αλλά εννοούν ένα μεγαλύτερο κράτος που ευνοεί τους λίγους.

    Εμείς μιλάμε για διαφορετικό κράτος και εννοούμε ένα κράτος που ενισχύει τους πολλούς.

    Η πολιτική του βολέματος είναι δικιά τους.

    Η πολιτική της γνώσης είναι δικιά μας.

    Αυτοί πιστεύουν στις πολλές ώρες εργασίας.

    Εμείς πιστεύουμε στην δημιουργική εργασία.

    Όταν αυτοί μιλούν για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούν μείωση των ελευθεριών μας.

    Όταν εμείς μιλάμε για προστασία από την τρομοκρατία, εννοούμε ενίσχυση των δημοκρατικών μας ελευθεριών.

    Όταν αυτοί μιλούν για ηγεσία, εννοούν εξουσία.

    Όταν εμείς μιλάμε για ηγεσία, εννοούμε εμπιστοσύνη.

    Οι αξίες αυτές είναι έμπνευση, την οποία έχουμε ανάγκη.

    Αυτές είναι οι αξίες μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, οι οποίες, όπως είπε, "αποτελούν έμπνευση την οποία έχουμε ανάγκη", ενώ αισθάνθηκε την ανάγκη να υποκληθεί "στο μεγαλείο των παραδόσεων μας".

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους σοσιαλιστές ηγέτες για την εκλογή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και τόνισε ότι θα πετύχει στο έργο του μόνο με τη στενή τους συνεργασία. Και πρόσθεσε ότι η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του είναι και εμπιστοσύνη του ίδιου προς εκείνους.

    Ο νέος πρόεδρος της ΣοσιαλιστικήςΔιεθνούς έκλεισε την ομιλία του με μία ακόμη αναφορά στην παγκοσμιοποίηση τονίζοντας ότι "γνωρίζουμε ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι μονόδρομος, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση ανθρώπινη, μπορούμε να κάνουμε την παγκοσμιοποίηση να υπηρετήσει τους πολίτες αυτού του κόσμου" και τέλος "μπορούμε να επανακτήσουμε τη δύναμη του σοσιαλισμού, σκεπτόμαστε τοπικά, δρούμε παγκόσμια".

    [03] Παπαρήγα με εργαζόμενους

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα συναντηθεί το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, τα Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία.

    Στο μεταξύ, το ζήτημα της ελάφρυνσης των εργαζομένων και των οικογενειών τους από το κόστος των καυσίμων έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.

    [04] Διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες

    Οι υγειονομικές αρχές του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την εστία μόλυνσης των ζωοτροφών που εμφάνισαν υψηλές ποσότητες διοξίνης διαβεβαιώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι αρχές του Βελγίου έχουν επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές προϊόντων από 400 κτηνοτροφικές μονάδες και άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον κριθεί αναγκαίο να τεθούν υπό επιτήρηση και άλλα χοιροστάσια και πτηνοτροφία.

    Εκτός από την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Γερμανία δεν υπάρχουν ενδείξεις προς παρόν ότι κτηνοτροφικές μονάδες άλλων χωρών μελών έχουν προμηθευτεί ζωοτροφές οι οποίες ενδέχεται να περιέχουν υψηλές ποσότητες διοξίνης, δήλωσε χθες, στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη δημόσια υγεία επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

    Ερωτηθείς σχετικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ειδοποιηθεί από τις 25 Ιανουαρίου, μέσα από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τον εντοπισμό των ύποπτων ζωοτροφών στην Ολλανδία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άμεση αντίδραση των ολλανδικών και βελγικών αρχών οι οποίες κινήθηκαν σε απόλυτη συμμόρφωση με τους κοινοτικούς κανόνες.

    Ο εκπρόσωπος αφού είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη αναλύσεις ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ζώα και κρέατα μολυσμένα με διοξίνη σημείωσε ότι το απόγευμα είναι προγραμματισμένη μια συνεδρίαση των βελγικών και ολλανδικών αρχών με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο τον εντοπισμό της εστίας μόλυνσης.

    [05] Αλογοσκούφης και Σιούφας στη Λισαβόνα

    Στη Λισαβόνα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, όπου θα μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ Ευρωπαίων Ηγετών. Το Φόρουμ διοργανώνει η εταιρεία Microsoft Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής στη Λισαβόνα, υπό την αιγίδα του Πορτογάλου πρωθυπουργού κ. Ζ.Σόκρατες και της πορτογαλικής κυβέρνησης. Θέμα, η «Διεθνής Ανταγωνιστικότητα - Τοπική Καινοτομία» (Microsoft Government Leaders Forum).

    Στην Πορτογαλία ήδη βρίσκεται και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του υπουργείου Ανάπτυξης που θα συμμετάσχει στις εργασίες έως την 1η Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Σιούφας θα έχει κατβ ιδίαν συναντήσεις με τους ομολόγους του, υπουργούς της Πορτογαλίας, τον υπουργό Οικονομικών και Καινοτομίας κ. Manuel Pinho και τον υπουργό Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Mariano Gago. Επίσης, ο κ. Δημήτρης Σιούφας θα έχει κατβ ιδίαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της Microsoft International κ. Jean-Philippe Courtois.

    Αλογοσκούφης για ασφαλιστικό

    "Ωρολογιακή βόμβα" που θα εκραγεί σε 15, 20 ή 30 χρόνια είναι το ασφαλιστικό στην Ελλάδα, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας στην ημερίδα με θέμα "Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα και ο τρίτος πυλώνας" που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, σε ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, το πρόβλημα δεν είναι άμεσο αλλά κοντά μας και πρόσθεσε ότι απαιτούνται ήπιες και καλά στοχευμένες παρεμβάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας, αφού διευκρίνισε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει απόφαση μέχρι το τέλος της τετραετίας για το ασφαλιστικό, πρότεινε την έναρξη διαλόγου.

    Χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα ακριβό, αναποτελεσματικό και άδικο και είπε ότι επί μήνες προσπαθούν με τον υπουργό Απασχόλησης κ.Πάνο Παναγιωτόπουλο να πείσουν τα κόμματα και τους φορείς ώστε να ανοίξει ο διάλογος για το ασφαλιστικό. Η συνεισφορά του Δημοσίου για το ασφαλιστικό φτάνει το 5% του ΑΕΠ και αργότερα θα φτάσει το 15%, οπότε και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα επεσήμανε.

    Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Αλογοσκούφης είναι "που θα βρεθούν τα χρήματα" και πρόσθεσε ότι για την απάντηση στο ερώτημα αυτό απαιτείται διάλογος. Ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι αν δεν γινόταν η μεταρρύθμιση του 1992, σήμερα δεν θα ήταν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα

    [06] Απετράπη αυτοκτονία μέσω Ιντερνετ

    Μέσω διαδυκτίου, 14χρονος μαθητής ανακοίνωσε την πρόθεσή του να θέσει τέλος στη ζωή του και σώθηκε στο παρά 5' , από την παρέμβαση των αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που ειδοποίησαν την οικογένειά του.

    Η αποκάλυψη περί επικείμενης αυτοκτονίας του ανηλίκου σήμανε συναγερμό στην συγκεκριμένη υπηρεσία της αστυνομίας, που εντόπισε πολύ γρήγορα την ταυτότητα του έφηβου και επικοινώνησε με τους γονείς του για να τους ενημερώσει, ώστε να προλάβουν το κακό.

    Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από ένα δελτίο Τύπου της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Οπως λένε οι αστυνομικοί της συγκεκριμένης υπηρεσίας, που κάνουν περιηγήσεις σε ιστοσελίδες του Ιντερνετ, δεκάδες παιδιά της ίδιας ηλικίας με τον συγκεκριμένο μαθητή και μεγαλύτερα διατυπώνουν ανάλογες με αυτόν σκέψεις.

    [07] Εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή νομοσχέδιο για τον περιφερειακό Τύπο

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τον περιφερειακό Τύπο, εγκρίθηκε από την Κυβερνητική Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό.

    Το νομοσχέδιο αφορά την καταχώριση δημοσιεύσεων στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο περιφερειακό και τοπικό Τύπο, και όπως σημείωε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχετική προεργασία ξεκίνησε τον Απρίλιο 2004 (σε συνεργασία των Γραμματειών Τύπου, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τις Ενώσεις ιδιοκτητών και δημοσιογράφων των περιφερειακών εφημερίδων), διήρκεσε 14 μήνες και έφτασε σε ένα στάδιο «με υψηλό ποσοστό συμφωνίας».

    Το νομοσχέδιο θεσπίζει ορισμένα κριτήρια βάσει των οποίων οι περιφερειακές εφημερίδες θα μπορούν να δημοσιεύουν καταχωρίσεις, προκηρύξεις και ισολογισμούς.

    Ορισμένα από τα κριτήρια είναι ο χρόνος κυκλοφορίας των εφημερίδων, ο αριθμός φύλλων, ο αριθμός των εργαζομένων δημοσιογράφων, το ποσοστό της επίκαιρης και τοπικής ύλης, το ποσοστό αναπαραγωγής ειδήσεων από άλλες πηγές.

    Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ.Ρουσόπουλος, αποτελεί την απάντηση σε ένα χρόνιο αίτημα των επαρχιακών Ενώσεων και υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ.

    Σε ό,τι αφορά στην κατανομή της κρατικής διαφήμισης, ο εκπρόσωπος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- υπενθύμισε ότι αυτή η ρύθμιση γίνεται από άλλο νόμο, παρατήρησε όμως ότι ο ίδιος (στη βάση της αρμοδιότητας που έχει για την τήρηση της κατανομής του 30% στην περιφέρεια) συγκρότησε επιτροπή στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών των επαρχιακών εφημερίδων και είναι σε θέση να ελέγχουν μήνα-μήνα τις σχετικές καταχωρίσεις.

    Συνάντηση πρωθυπουργ΄ού με τον πρόεδρο της Σερβίας

    Ο κ.Καραμανλής, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην περιοχή, το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου, το θέμα των σχέσεων Σερβίας - Μαυροβουνίου, την Ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και τις διμερείς σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η Σερβία σήμερα είναι δημοκρατική και εκσυγχρονιστική, σημειώνοντας ότι'' προχωράμε με νέο όραμα προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια. ''

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στη Σερβία στο δρόμο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σημειώνοντας ότι η φίλη χώρα μπορεί να υπολογίζει στην ελληνική στήριξη.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Κοσόβου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τη θέση υπέρ αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, η οποία θα είναι όπως είπε, αποτέλεσμα διαλόγου και διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και όχι προϊόν επιβολής ή υπαγόρευσης.

    Υπογράμμισε ότι πρέπει να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια στη μετά Ρουγκόβα εποχή, σημειώνοντας ότι η έμπρακτη υλοποίηση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί θα πρέπει να συνοδεύει τις διαπραγματεύσεις. Προσβλέπουμε τόνισε ο πρωθυπουργός σε ένα πολυεθνικό Κόσοβο όπου Σέρβοι και Αλβανοί θα ζουν ειρηνικά όπου το καθεστώς δεν θα είναι σε βάρος της σταθερότητας των Βαλκανίων.

    Σε ό,τι αφορά την κρατική ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι θα γίνει σεβαστή η βούληση του λαού του Μαυροβουνίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερο, διαφανές και δημοκρατικό το αποτέλεσμα των διαδικασιών.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις είναι θέσεις αρχών, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να είναι ειρηνική και να προκύψει μέσα από το διάλογο και όχι να είναι προϊόν επιβολής. Είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Κοσόβου στα πλαίσια της χώρας μας είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συμμετέχουν στο διάλογοι οι δήμοι και οι κοινότητες της περιοχής.

    Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει σχέση με το Βελιγράδι, σημειώνοντας ότι είναι ο μοναδικός δρόμος που δίνει εγγυήσεις στο σερβικό πληθυσμό και στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα δίνει σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του Μαυροβουνίου τόνισε ότι είναι έτοιμος να δεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο κ. Τάντιτς υπογράμμισε ότι η επιθυμία των πολιτών θα γίνει σεβαστή από το 50%+1 των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

    Τέλος, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικές και σε οικονομικό και σε πολιτικό επίπεδο και απηύθυνε νέα πρόσκληση σε Ελληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη Σερβία.

  • Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εβραϊκού Συμβουλίου.

    [08] Εργασίες Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Ολοκληρώνονται το μεσημέρι οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με αντικείμενο την παγκοσμιοποίηση και στο ρόλο των σοσιαλιστών στη διαδικασία αυτή. Η συζήτηση για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής συνεχίστηκε και σήμερα, νωρίς το πρωί, ενώ στη συνέχεια η ανέχεια, η φτώχεια και οι ανισότητες ήταν τα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο. Μετά τη λήξη των εργασιών, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου θα δώσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου υπό τη νέα του ιδιότητα, μαζί με τον Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο αντιπρόεδρος του Προοδευτικού Κόμματος Λιβάνου Ντουέϊτ Γιόγκι ζήτησε την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, διεθνείς έρευνες για τις δολοφονίες πολιτικών ηγετών της χώρας του, καθώς και την αποστολή αντιπροσωπείας της ΣΔ και στον Λίβανο .

    Το Παλαιστινιακό και η υπονόμευση της σταθερότητας στον Λίβανο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα της περιοχής, ανέφερε ο Γιαννάκης Ομήρου, πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Αναφερόμενος στο Παλαιστινιακό, ο κ.Ομήρου είπε ότι το Ισραήλ, παρά τα βήματα που έχει κάνει, πρέπει να κάνει κι άλλα παρέχοντας εγγυήσεις στους Παλαιστίνιους, ενώ η Χαμάς υποχρεούται να σεβαστεί το κράτος του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να επιλύονται τα προβλήματα.

    Την ενίσχυση των δημοκρατικών δυνάμεων του Ιράν για να απαλλαγεί η χώρα από ένα καθεστώς «μιας άλλης εποχής», ζήτησε ο Κοστάρ Αμπνταλλαχί από το Δημοκρατικό Κόμμα Ιρανικού Κουρδιστάν, αποκλείοντας, ωστόσο οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής επέμβασης. Επίσης ζήτησε η Δύση να περιορίσει τα οικονομικά της συμφέροντα, ώστε να μην ενισχύονται -μέσω της εξυπηρετησής τους- καταπιεστικά καθεστώτα.

    Αποτελεσματικά μέτρα για να καταπολεμηθεί ο φονταμενταλισμός καθώς και την επαναφορά της δημοκρατικής ηγεσίας στο Πακιστάν, ζήτησε ο αντιπρόσωπος από την χώρα αυτή.

    Η συζήτηση για τη φτώχεια

    Η υποσαχάρια Αφρική δεν πρόκειται να φθάσει τους "Στόχους της Χιλιετίας", ούτε σε 150 χρόνια, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας, απεικονίζοντας έτσι την δραματική κατάσταση μιας από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, κατάσταση την οποία απέδωσε στον νεοφιλελευθερισμό, τις "συνταγές" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την δημογραφική ανάπτυξη.

    Ο Νιγηριανός σοσιαλιστής ανέφερε ότι 500 άτομα σε όλο τον πλανήτη έχουν περισσότερα εισοδήματα απο 416.000.000 Αφρικανούς και τόνισε ότι ο αγώνας ενάντια στην φτώχεια ισοδυναμεί με μια βιώσιμη ειρήνη.

    Το χάσμα μεταξύ εχόντων και μη εχόντων διευρύνεται συνεχώς και παρότι υπάρχουν αποφάσεις, αυτές δεν εφαρμόζονται, ανέφερε η Κάριν Γιέμτιν, υπουργός Ανάπτυξης της Σουηδίας, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των φτωχών είναι εργαζόμενοι και όχι άνεργοι.

    Η κ. Γιέμτιν,επίσης, ανέφερε ότι στα επόμενα 10 χρόνια θα φτωχύνει το 30% του αφρικανικού υπεδάφους.

    Νέες εμπορικές συμφωνίες που θα λαμβάνουν υπόψη τους τα συμφέροντα των φτωχών χωρών, πρότεινε ο πρωθυπουργός του Αγίου Μαυρίκιου, ενώ ο Ρικάρντο Νούνεζ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής μίλησε για τον θρίαμβο στις εκλογές εκεί, τονίζοντας πως ο δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ δεν είναι πλέον μέλος της πολιτικής ζωής της χώρας.

    Ο κ. Νούνεζ αναφέρθηκε στα χρέη που έχει η χώρα του και είπε ότι το 18% των Χιλιανών ζεί στο όριο της φτώχειας,το 12% προσπορίζεται το 58% του πλούτου της χώρας, ενώ το υπόλοιπο προσπορίζεται, "όχι πάνω" απο το 4%.

    Ο χιλιανός πολιτικός είπε ότι ως το 2010 στην χώρα του θα έχει αναπτυχθεί ένα τεράστιο δίκτυο κοινωνικής προστασίας,πρόσθεσε ότι η διαφορετική οικονομική πολιτική των σοσιαλιστών, όταν κυβερνούν, αποτελεί απάντηση στον νεοφιλελευθερισμό και ζήτησε επείγουσα αποστολή αντιπροσωπείας της ΣΔ στην Αϊτή, ενόψει των εκλογών της 7ης Φεβρουαρίου.

    Υπέρ της μεταρρύθμισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε διαμέσου της αντιπροσώπευσης όλων των ηπείρων, να επιτευχθεί δίκαιο διεθνές πολιτικό σύστημα, ετάχθη ο Κριστόρ Τσόπελ απο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας, προτείνοντας, επίσης, να υπάρξει κοινή εκπροσώπηση με κοινή έδρα Ευρώπης-Αφρικής στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Από τις πλούσιες χώρες ζητάμε απλώς δικαιοσύνη, σωστή τιμή για τα προϊόντα μας και σωστή τιμή για αυτά που μας πουλάνε, ανέφερε η Μαργαρίτα Ζαπάτα από το Μεξικό, ενώ ο Μανουέλ Λαγκουάρδια από την Ουρουγουάη, όπου υπάρχει κυβέρνηση σοσιαλιστών μετά από 170 χρόνια, πρότεινε την αλλαγή των όρων της παγκοσμιοποίησης.

    Ως πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας πρότεινε το μοντέλο της Τυνησίας ο εκπροσωπός της, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, της περιφερειακής συνεργασίας και του Ταμείου Εθνικής Αλληλεγγύης για να ενσωματωθούν οι φτωχότερες περιοχές, ενώ ο εκπρόσωπος της Δομινικανής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε την Αϊτή, όχι απλώς ως πυριτιδαποθήκη, αλλά ως "ΤΝΤ" στην περιοχή, καθώς τα 8 εκατομμύρια των κατοίκων της ζούν με λιγότερα από 300 δολλάρια τον χρόνο, ενώ πολλές γυναίκες και μικρά παιδιά πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους.

    "Τα λαϊκίστικα προγράμματα κατά της φτώχειας εξαρτούν τον φτωχό από την εξουσία. Με εύκολές πολιτικές δεν λύνεται το πρόβλημα της φτώχειας" ανέφερε ο Βίκτορ Μπολιβάρ από την Βενεζουέλα.

    [09] Συνάντηση Παπαρήγα με εργαζομένους

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε σήμερα στον Περισσό με αντιπροσωπεία την Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, τα Διυλιστήρια και τη Χημική Βιομηχανία.

    Σε δηλώσεις της η κα Παπαρήγα ανέφερε πως "για μας δεν ισχύει κανένα επιχείρημα από αυτά που προβάλλει η Διοίκηση της εταιρίας αλλά και γενικότερα η κυβέρνηση που να δικαιολογεί το κλείσιμο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων".

    Σύμφωνα με τη ΓΓ του ΚΚΕ, "μια μόνο εξήγηση υπάρχει: Η πλήρης παράδοση του τομέα αυτού σε άλλους ισχυρότερους επιχειρηματίες. Να καλυφθεί δηλαδή ο τομέας από αυτούς που ενδιαφέρονται για τα μεγαλύτερα κέρδη. Ό,τι κι αν συμβαίνει, ό,τι κι αν συμβεί δεν μπορεί να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι".

    Καταλήγοντας η κα Παπαρήγα επανέλαβε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους "για να παραμείνει η επιχείρηση ανοιχτή, να μη χάσει κανείς τη δουλειά του και σε κάθε περίπτωση με βάση τις δικές τους προτάσεις, θα σταθούμε στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεών τους".

    [10] Στην τελική ευθεία για την Eurovision

    Με καλές προϋποθέσεις, έναν προϋπολογισμό που αφήνει κέρδος ενός εκατομμυρίου ευρώ και μία δράση που ήδη βρίσκεται πολύ μπροστά στην πορεία των σχετικών προγραμμάτων, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision από την κρατική τηλεόραση στη χώρα μας. Αυτή είναι η εικόνα που αποσαφήνισαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι αρμόδιοι της διοργάνωσης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Χουλιάρας μαζί με τη συντονίστρια του εγχειρήματος κα Γιαννουλάτου και την επιλεγμένη τραγουδίστρια της ελληνικής συμμετοχής στο διαγωνισμό, κα Άννα Βίσση.

    Αρχίζοντας από το κόστος, ο κ. Παναγόπουλος εξήγησε ότι αυτό θα ανέρχεται συνολικά- βάσει του προϋπολογισμού που μόνο μικρές αποκλίσεις μπορεί να έχει- σε 12 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα 5 εκατ. θα είναι τα έξοδα της ΕΡΤ, ενώ 3,5 εκατ. της European Broadcasting Corporation (EBC). Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με τον ΕΟΤ για υπογραφή μνημονίου που θα αφορά ποσό 3,5 εκατ. ευρώ για την παραγωγή ποιοτικών σποτ τα οποία θα προβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια του ημιτελικού και του τελικού -συνολικά 24 και 24- και που θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει ο ΕΟΤ και αργότερα για τη δική του διαφήμιση, αποκομίζοντας μια προβολή της χώρας μας που θα είχε κόστος σε αυτή την εμβέλεια υπό άλλες συνθήκες άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρθηκε.

    Τα έσοδα της εκδήλωσης, όπως είπε ο κ. Παναγόπουλος, προβλέπεται ότι θα ανέρχονται συνολικά σε 13 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, ένα σημαντικό μέρος, τα 3,5 εκατ., θα προέρχονται από τους χορηγούς -1 εκατ. ΟΠΑΠ, 600.000 ευρώ ΟΤΕ, 500.000 ευρώ COSMOTE, 1 εκατ. (υπό διαπραγμάτευση) από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, 300.000 ευρώ από άλλους υποστηρικτές, ενώ σε διαπραγμάτευση είναι και η συμμετοχή μιας μεγάλης τράπεζας.

    Τα έσοδα από την πώληση εισιτηρίων προβλέπονται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ η τηλεοπτική διαφήμιση από το πρόγραμμα της Eurovision υπολογίζεται στα 500.000 ευρώ.

    Σχετικά με τις θέσεις και τα εισιτήρια, όπως διευκρινίστηκε από τους κ.κ. Παναγόπουλο και Χουλιάρα, οι μεν πρώτες ανέρχονται σε 17.000- το 1/3 αναλογεί στις υποχρεώσεις μας προς τους ξένους- τα δε δεύτερα θα έχουν τιμή από 20 έως 250 ευρώ.

    Η προπώληση εισιτηρίων θα πραγματοποιηθεί και μέσω διαδικτύου κατόπιν έγκαιρης ανακοίνωσης από το site της ΕΡΤ. Η κρατική τηλεόραση, όμως, θα προσπαθήσει, εκτός από τις ημέρες του ημιτελικού και του τελικού, να προωθήσει κοινό και στις πρόβες που θα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Σχετικά με την κα Βίσση, αποσαφηνίστηκε ότι η γνωστή τραγουδίστρια δεν θα αμειφθεί για τη συμμετοχή της, πέραν σαφώς των δαπανών της υποστήριξης για την καλή προώθηση του τραγουδιού, όπως έγινε και περσι, η οποία προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει 12 επισκέψεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Συμβολικό θα είναι και το τίμημα της συμμετοχής του Σάκη Ρουβά για τις δαπάνες των δράσεών του, ενώ για τους άλλους δύο παρουσιαστές η αμοιβή θα είναι στα "μέτρα" της κρατικής τηλεόρασης και όχι της ιδιωτικής.

    Το 95% των δράσεων έχει μέχρι τώρα υπολογιστεί και οριστικοποιηθεί, επισήμανε ο κ. Χουλιάρας, τονίζοντας ότι η διοργάνωση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.

    Εν αναμονή του τραγουδιού, που θα πρέπει να "έχει έμπνευση", ρυθμό και καλή μελωδία, ενθουσιασμένη με την τιμή που της έγινε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αλλά καθόλου φοβισμένη με την ευθύνη, δήλωσε η Άννα Βίσση. Ιδιαίτερα περήφανη νιώθει για τη συμμετοχή της σε αυτόν ειδικά τον διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στη χώρα μας στην οποία θα είναι στραμμένα και πάλι τα βλέμματα όλου του κόσμου.

    "Να με έχει ο Θεός δυνατή. Έχω κέφι και όρεξη και δεν έχω καθόλου φόβο", είπε, εξηγώντας ότι δεν θεωρεί αποτυχία ούτε τη δεύτερη ή την τρίτη θέση, καθώς συνήθως είναι δύσκολο να κατακτηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά η πρώτη θέση. Σχετικά με τον τρόπο επιλογής του τραγουδιού, μολονότι και η επαγγελματική σχέση της με τον Νίκο Καρβέλα είναι δυνατή, όπως είπε, αυτή θα γίνει με κριτήριο το τραγούδι που μπορεί να είναι οποιουδήποτε άλλου συνθέτη από αυτούς που θα συμμετάσχουν. Η επιλογή θα γίνει από κοινού με την ΕΡΤ.

    [11] Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Μεγάλη τιμή και ευθύνη, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, την εκλογή του ως προέδρου της Διεθνούς.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι από τη θέση αυτή θα μπορέσει να υπηρετήσει ακόμα καλύτερα τόσο την Ελλάδα όσο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και την αυριανή του κυβέρνηση.

    Είναι ευκαιρία,τόνισε, να αξιοποιηθεί η θέση αυτή για την προώθηση νέων ιδεών και προτάσεων και η εμπειρία δεκάδων κομμάτων καθώς και η προβολή της χώρας μέσα στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ανέφερε επίσης ότι σήμερα, χάρη στην παγκοσμιοποίηση, όλο και λιγότερο μπορεί να υπάρξει ο διαχωρισμός μεταξύ εσωτερικών - εθνικών θεμάτων και εξωτερικών.

    Η Σοσιαλιστική Διεθνής, τόνισε, θα διαμορφώσει μία παγκόσμια ατζέντα πολιτικής η οποία έλειπε από την πλευρά των Σοσιαλιστών αλλά όχι και από την πλευρά των νεοσυντηρητικών. Και στο θέμα αυτό, όπως είπε, δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου της Διεθνούς.

    Για την επιλογή ενός μάχιμου πολιτικού ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ήταν μία πρόκληση και για τον ίδιο και για τη Διεθνή μία πρόκληση την οποία αναζήτησαν από κοινού. Και η πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να αναδείξουμε τις διαφορές ανάμεσα στη συντήρηση και την πρόοδο, ανάμεσα στην κοινωνία της συμμετοχής και της δημοκρατίας και στην κοινωνία της αγοράς.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί κάτω από το όριο της φτώχειας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα στον κόσμο. Πρόσθεσε ότι για την επίλυση του προβλήματος αυτό που λείπει δεν είναι η πολιτική βούληση σε εθνικό επίπεδο, αλλά σε παγκόσμιο.Και αυτό γιατί όπως ανέφερε δεν υπάρχουν θεσμοί παγκόσμιας διακυβέρνησης.

    Πάντως, όπως υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί από την αγορά η οποία , όπως τόνισε δεν μπορει να τα λύσει όλα. Η αγορά πρόσθεσε, δεν μπορεί να αντιμετωπίσειπροβλήματα όπως η φτώχεια,οι πανδημίες ή το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αντίθετα μπορεί να τα επιδεινώσει.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την όποια εθνική λύση στο θέμα της φτώχειας ως μισή λύση του προβλήματος.

    Ερωτηθείς σχετικά με το ψήφισμα που προωθήθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης εναντίον του Κομμουνισμού ο κ.Παπανδρέου απάντησε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι το κόμμα του έχει ταχθεί σαφώς εναντίον αυτού του ψηφίσματος. Ως πρόεδρος ομως της Διεθνούς διαπίστωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις κυρίως από κόμματα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης τα οποία, όπως είπε, έχουν τις δικές τους εμπειρίες.

    Σε ερώτηση για το αν στο στόχαστρο του νέου προέδρου της Διεθνούς θα είναι φαινόμενα Μπερλουσκονισμού ή συγκέντρωσης στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Παπανδρέου απάντησε με τη λέξη "απολύτως".Και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για τοπικό φαινόμενο αν και όπως πρόσθεσε στην Ελλάδα νομίζουμε ότι όλα γίνονται μόνο εδώ. Ο ίδιος προέβλεψε ότι στον τομέα των μέσων ενημέρωσης θα υπάρξει μεγαλύτερη συγκέντρωση και πέραν των ελληνικών συνόρων.

    Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας και την τάση περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων που υπάρχει στην Ευρώπη ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η τρομοκρατία αντιμετωπίζεται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν την πόλωση και τον φονταμενταλισμό στη ρίζα τους. Πρόκειται ανέφερε για λιγότερο αστυνομικό και περισσότερο για πολιτικό θέμα. Και υπογράμμισε ότι η προσπάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών αποτελεί προτεραιότητα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις διαφορετικές ή αντίθετες απόψεις μεταξύ σοσιαλιστικών κομμάτων των ανεπτυγμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων για τα αγροτικά προϊόντα και τί σκέπτεται να προωθήσει ο ίδιος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο ίδιος δεν ανέλαβε την προεδρία της Διεθνούς για να φοβηθεί να ασχοληθεί με τα δύσκολα είτε αυτά αφορούν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

    Δεν θα ακολουθήσω, πρόσθεσε, τη λογική του μή κόστους το οποίο αργοτερα πληρώνεται ακριβότερα και είναι μια λογική που ακολουθούν όσοι αρέσκονται να βρίσκονται στην εξουσία και υπογράμμισε ότι δική του αρχή είναι να μιλάει με ειλικρίνεια στο λαό.

    Αναφορικά με τις διαφορές που υπαρχουν για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάει σε ποιοτικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με επιδότηση όχι των τιμών αλλά με επιδότηση της ασφάλειας του αγρότη που θα του δώσει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί στην αγορά και πρόσθεσε ότι μπορεί να βρεθούν αγορές για ποιοτικά προϊόντα. Θέλουμε, τόνισε ο κ. Παπανδρέου να αλλάξουμε τα πράγματα με ασφάλεια ενώ η συντηρητικοί είναι της άποψης "αφήστε τα όλα ελεύθερα και όποιον πάρει ο χάρος".

    Σε ερώτηση αν σχεδιάζει να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό με τη νέα του ιδιότητα τόνισε ότι θα συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό και τις προσπάθειές επίλυσής του χωρίς να ανακοινώσει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρέμεινε πάντως στο ότι μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των κομμάτων - μελών ή παρατηρητών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς από την Κύπρο(ελεύθερη και κατεχόμενη) η οποία μπορεί να είναι μία καλή βάση για νέες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών ή συνδικάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν σκοπεύει να συγκροτήσει κάποια ομάδα στελεχών στο ΠΑΣΟΚ προκειμένου να τον αντικαθιστά όταν θα ασχολείται με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και απάντησε ότι είχε πάντοτε χρόνο για να σχολείται με τα διεθνή θέματα και αυτό το θεωρεί χρέος του. Αν αφιερώσω αυτό και μόνο το χρόνο στη Σοσιαλιστική Διεθνή, πρόσθεσε, θα πολλαπλασιαστούν τα οφέλη για τη χώρα.

    Ερωτηθείς αν ενοχλήθηκε από τις ευχές του Κ. Καραμανλή για την εκλογή του απάντησε ότι δεν ενοχλήθηκε και ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και πρόσθεσε ότι θα συνεργαστεί με τον όποιον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης για την προώθηση των ελληνικών θεμάτων.

    Για το θέμα του Κοσόβου για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις από ηγέτες κομμάτων της περιοχής αλλά και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς,ο κ. Παπανδρέου απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θα στηρίξει τις προσπάθειες του Μάρτι Αχτισάρι στην περιοχή και θα διευκολύνει τον διάλογο. Πάντως, όπως τόνισε, η όποια λύση δοθεί πρέπει να είναι ειρηνική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής των Βαλκανίων. Δεν μιλάμε πρόσθεσε, για εθνοκάθαρση και τα προβλήματα δεν λύνονται μεμονωμένα. Το πρόβλημα του Κοσόβου αφορά ολη την περιοχή των Βαλκανίων και όλα τα Βαλκάνια έχουν λόγο. Η λύση που θα δοθεί, υπογράμμισε, πρέπει να συνδυαστεί με την ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής.

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνώρισε πάντως ότι στο βασικό θέμα που τέθηκε στη συνεδρίαση της Διεθνούς αυτό της ανεξαρτησίας του Κοσόβου υπάρχουν αντιτιθέμενες απόψεις. Και πρόσθεσε πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα είναι το συναινετικό και οχι το επιβαλλόμενο.

    Σχετικά με το Μεσανατολικό για το οποίο εκδόθηκε και σχετικό ψήφισμα από τη Διεθνή ο κ. Παπαναδρέου απαντώντας σε ερώτηση για τη μή συμμετοχή της Χαμάς στη σύνοδο και αν προτίθεται να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία στην περιοχή τόνισε ότι και μόνο η παρουσία του Εργατικού Κόμματος του Ισραήλ και της Φατάχ και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τους είναι σημαντικό θέμα ενώ το ψήφισμα που εκδόθηκε ανοίγει δρόμους για τις εξελίξεις.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής πιστοποιεί ότι υπήρξαν δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές στα παλαιστινιακά εδάφη και συνεχάρη την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Επίσης εξέφρασε το σεβασμό της Διεθνούς στις αποφάσεις του παλαιστινιακού λαού και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μία ευκαιρία στη νέα κυβέρνηση για την οποία, όπως είπε, ελπίζει να ακολουθήσει το δρόμο του διαλόγου και της μη χρήση βίας στην κατεύθυνση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων κρατών του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

    Ερωτηθεις σχετικά με την παραπομπή του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα και τη θέση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πριν από όλα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα διπλωματικά μέσα για την επίλυση των διαφορών .

    Επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει στενή συνεργασία του Ιράν με τον Ελ Μπαραντέϊ για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων. Ανέφερε ότι υπάρχει ευθύνη στο θέμα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, το οποίο χαρακτήρισε πολύ μεγάλο ζήτημα, στις μεγάλες δυνάμεις, παλιές ή νέες, αλλά και σε όσους ανοίγουν σήμερα το ζήτημα. Η Σοσιαλιστική Διεθνής, πρόσθεσε, θα ξαναδεί το θέμα της εξάπλωσης και θα εξετάσει τί πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει για να την εμποδίσει.

    Σε ερώτηση αν προτίθεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους και να ζητήσει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην αντίθεση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με τον πόλεμο στη χώρα αυτή και πρόσθεσε ότι στόχος της Διεθνούς είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός δημοκρατικού και ανεξάρτητου ιρακινού κράτους χωρίς κατοχή.

    Αναφορικά με τον τρόπο που σκέπτεται να δράσει η Διεθνής για τον εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή περνά μέσα απο τον ΟΗΕ και όλους τους Οργανισμούς του καθώς και την περιφερειακή συνεργασία.

    Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε οτι και εκεί υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα και σε αυτό πρόκειται να δώσει το βάρος του το ΠΑΣΟΚ.

    Στον κ. Παπανδρέου τέθηκε ερώτηση σχετικά με το τεράστιο, όπως αναφέρθηκε, χάσμα μεταξύ των σοσιαλιστικών κομμάτων που προέρχονται απο αναπτυγμένες χώρες και αναπτυσσόμενες, όπως για παράδειγμα η Λατινική Αμερική όπου τα κόμματα εμφανίζονται πιο "επαναστατικά".

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς απάντησε ότι μπορεί κάποιος να είναι επαναστατικός αλλά όχι ταυτόχρονα βίαιος και επικαλέστηκε τα παραδείγματα του Μ. Γκάντι και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Ο ίδιος, όπως ανέφερε, δεν συνδέει το "επαναστατικός" με το "στρατιωτικός". Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι η επανάσταση στο μυαλό και την ψυχή μας και όχι στα μέσα, όπως οι σφαίρες και τα όπλα. Και δεν δέχθηκε ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε Ευρώπη και Λατινική Αμερική.

    Αλλη μία διαφορά για την οποία ρωτηθηκε ο κ. Παπανδρέου αφορά σε κόμματα που εφαρμόζουν διαφορετικά οικονομικά μοντέλα και αναφέρθηκε στο παράδειγμα του κ. Μπλερ.

    Ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τον Τόνι Μπλερ του Ιράκ αλλά δέχθηκε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για τον βρετανό πρωθυπουργό της εσωτερικής πολιτικής όπου έχει σημειώσει σημαντικές επιτυχίες σε τομείς όπως η υγεία και η απασχόληση. Γενικά, τόνισε, πρέπει να αξιοποιηθεί η μεγάλη εμπειρία όλων των κομμάτων προκειμένου να επιλέξουμε το καλύτερο για τους λαούς μας πάντοτε στο πλαίσιο των σοσιαλιστικών μας αξιών και αρχών.

    Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Χιλιανός Λουϊς Αγιάλα, ο οποίος αναφερόμενος στις εργασίες του διημέρου τόνισε ότι τα πάντα έγιναν ανοιχτά και με διαφάνεια και όλοι αποχώρησαν ευχαριστημένοι.

    Από τους ομιλητές, πρόσθεσε, υπογραμμίστηκε ο παγκόσμιος χαρακτήρας της οργάνωσης, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της εκλογής του νέου προέδρου, ο οποίος, όπως είπε, επί σειρά ετών ασχολείται με τα διεθνή θέματα και διαδέχεται προσωπικότητες όπως ο Βίλι Μπραντ και Πιερ Μορουά.

    Στο τέλος των εργασιών της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς πρόσθεσε ο κ.Αγιάλα έχουμε νέο πρόεδρο και νέο όραμα για το μέλλον.

    [12] Συνάντηση Μολυβιάτη-Μπερνς

    Με τον Αμερικανό υφυπουργό των Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. "Συζητήσαμε τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, το Κόσοβο, τη γενικότερη κατάσταση στα Βαλκάνια και το Ιράν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας το πολύ καλό και θετικό κλίμα μέσα στο οποίο εξελίχθηκαν οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό επίσημο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπερνς επισήμανε δύο πράγματα: πρώτον, τις εξαιρετικά καλές σχέσεις που έχουν αυτή τη στιγμή η Αθήνα και η Ουάσιγκτον και δεύτερον, το στρατηγικό και κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στις εξελίξεις σε περιοχές, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να βρουν λύση και ανέφερε συγκεκριμένα τα Βαλκάνια με επίκεντρο το Κόσοβο και τη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, ο κ. Μπερνς έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συναντώ τον κ. Μολυβιάτη, ένα μεγάλο φίλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος ως υπουργός των Εξωτερικών απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι άριστες και μπορώ να πω ότι βελτιώθηκαν εντυπωσιακά τον τελευταίο χρόνο.

    Αισθάνομαι υπερήφανος συνεργαζόμενος με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τον υπουργό κ. Μολυβιάτη. Η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις εξελίξεις σε πολλά επίκαιρα θέματα και προβλήματα, όπως οι διαπραγματεύσεις για το Κόσοβο και οι προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια γενικότερα και για την επίτευξη λύσης για ειρήνευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Η Ελλάδα είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών και είμαι υπερήφανος που συναντήθηκα και συζήτησα τα θέματα αυτά με τον κ. Μολυβιάτη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 January 2006 - 21:55:19 UTC