Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή
  • [02] Ο Παπανδρέου στο Κέντρο Φιλίας
  • [03] Συνεδρίαση Διϋπουργικής Επιτροπής
  • [04] Ρουσόπουλος για κυπριακό
  • [05] Αντιδράσεις για αντικομμουνιστικό μνημόνιο
  • [06] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα
  • [07] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής
  • [08] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα
  • [09] «Υπήρξε διαρκής κινητοποίηση»
  • [10] Επίσκεψη του Κ. Παπούλια στην Ιταλία
  • [11] Ο Παπανδρέου σε Κέντρο Αλληλεγγύης
  • [12] Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

  • [01] Συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή

    Συνεδριάζει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, η κυβερνητική επιτροπή, για θέματα οικονομίας.

    Το απόγευμα ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει στην εκδήλωση της κοπής πίτας της Γραμματείας Γυναικών της ΝΔ στο Κάραβελ.

    [02] Ο Παπανδρέου στο Κέντρο Φιλίας

    O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα επισκεφθεί σήμερα, στις 11:00 π.μ., το Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΦΑ), του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

    Στο μεταξύ, την Διοίκηση της ΔΕΗ επισκέφθηκε ,χθες, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Άννα Διαμαντοπούλου και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Επιχείρησης Κώστα Κυριακόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Μανιατάκη για την κατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

    Μετά τη συνάντηση η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι "λόγω των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, ήρθαν στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα της ΔΕΗ, όπως το θέμα της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, αλλά και της ανάγκης καλύτερης συνεργασίας με τον κρατικό μηχανισμό για την υποστήριξη των συνεργείων". Επίσης επανέλαβε, εκτός από το επίδομα θέρμανσης, την ανάγκη επιβολής πλαφόν τιμών σε συγκεκριμένες περιοχές και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, γιατί η αισχροκέρδεια έχει σπάσει κάθε ρεκόρ σε βάρος των πολιτών, όπως είπε.

    Ερωτηθείσα για πιθανή δίωξη στελέχους της ΔΕΗ (ο οποίος φέρεται να πρόσκειται στην προηγούμενη Διοίκηση), λόγω επικρίσεων για τον τρόπο χειρισμού από την πλευρά του των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στην περιοχή Βαρνάβα, η κα Διαμαντοπούλου απάντησε: "Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην υπάρχει κανενός είδους τέτοια κομματική σκέψη σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα και για τη ΔΕΗ στιγμή και να υπάρχει αξιοκρατία και νηφάλια αντιμετώπιση των θεμάτων. Όταν υπάρχει μια συνολική προσπάθεια για την εξυπηρέτηση των πολιτών, δεν είναι δυνατόν να έρχονται τέτοιου είδους ζητήματα στην επιφάνεια. Περιμένουμε την ενημέρωση και από τη Νομαρχία και από τις Υπηρεσίες της ΔΕΗ για να δούμε πώς ακριβώς είχαν τα γεγονότα".

    Επίσης, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον συντονιστή του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Κ.Ο., Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, και τους Ντίνο Ρόβλια, αναπληρωτή συντονιστή, και Δημήτρη Καρύδη, υπεύθυνο της Επιτροπής Δημόσιας Τάξης, επισκέφθηκαν χθες την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, όπου συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Φούρλα, και ενημερώθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα από την κακοκαιρία και την λειτουργία της κρατικής μηχανής.

    [03] Συνεδρίαση Διϋπουργικής Επιτροπής

    Συνεδριάζει το απόγευμα η Διυπουργική Επιτροπή για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη, με τη συμμετοχή του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, του υφυπουργού Οικονομικών Χρ.Φώλια και του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Ξανθόπουλου. Το μεσημέρι ο κ. Αλογοσκούφης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών του ECOFIN.

    Στο μεταξύ, χθες ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε, από τις Βρυξέλλες, ότι είναι δεδομένη η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού και μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

    Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης, αφού είπε ότι στο Συμβούλιο δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα, πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για τα Προγράμματα Σταθερότητας πέντε χωρών μελών και το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Μεγάλης Βρετανίας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους ομολόγους του για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την πορεία εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι, στο περιθώριο των εργασιών τουΣυμβουλίου, είχε μια σύντομη συνάντηση με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Επεσήμανε ότι, από τις πληροφορίες που διαθέτει, είναι ικανοποιητικές οι ενδείξεις για θετική αξιολόγηση της δημοσιονομικής προσπάθειας που καταβάλλει η Ελλάδα το 2005 και το 2006. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, προβλέπεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Φεβρουαρίου, για να υποβληθεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 13 Μαρτίου.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις της Συνόδου των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης και του Συμβουλίου υπουργών Οικονομίας για την πορεία της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας, ο Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στη βελτίωση του κλίματος και στα σημάδια ανάκαμψης που διαπιστώνονται, επισημαίνοντας ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι για αναζωπύρωση του πληθωρισμού, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά πετρελαίου και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

    [04] Ρουσόπουλος για κυπριακό

    «Σημασία έχει να βρεθεί η λύση στο κυπριακό, έτσι όπως έχει περιγραφεί δια στόματος του πρωθυπουργού και του Κυπρίου Προέδρου και οι όποιες κινήσεις να είναι κινήσεις ουσίας» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την κίνηση της Τουρκίας να υποβάλει στον ΟΗΕ πρόταση σχετική με το κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα της Τουρκίας στην υποβολή της σχετικής πρότασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση παρατήρησε ότι «η Τουρκία έχει ενδεχομένως κάθε λόγο να βγεί από τη θέση όπου βρίσκεται» μετά από τις αποφάσεις της ΕΕ (όπου «συνέβαλε ισχυρά η χώρα μας»). «Αν αναζητά όμως τρόπους για να μην ανταποκριθεί σ΄αυτές τις υποχρεώσεις, τότε θα μιλήσουμε για κινήσεις εντυπωσιασμού, δεδομένου ότι επί της ουσίας η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πεδίο της ΕΕ» πρόσθεσε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Η πρόταση της Τουρκίας

    Πρόταση δέκα σημείων για επανέναρξη των συνομιλιών αρχικά με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΟΗΕ, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου για άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της Τουρκίας στα κυπριακά μέσα και για άρση του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων, παρουσίασε οι υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάνοντας λόγο για "νέα πρωτοβουλία".

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα, ο Γκιουλ αναφέρθηκε στο "σχέδιο δράσης", το οποίο περιλαμβάνει:

    - τη χρησιμοποίηση των τουρκικών αεροδρομίων και λιμανιών από πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας,

    - το άνοιγμα των λιμανιών και του αεροδρομίου "Ερτζάν" των κατεχομένων,

    - την ένταξη της αυτοαποκαλούμενης ΤΔΒΚ στην τελωνειακή ένωση,

    - τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων σε διεθνείς αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές συναντήσεις,

    - την πραγματοποίηση τετραμερούς συνάντησης μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των δύο πλευρών της Κύπρου, υπό την επίβλεψη του ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι το Μάιο-Ιούνιο του 2006,

    - την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης από πλευράς ΓΓ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στην Κύπρο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο , ο οποίος το πρωί θα έχει συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου και στη συνέχεια θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Χθες ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε ξαναζεσταμένο φαγητό , την πρόταση της Τουρκίας για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    Ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης,της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, τόνισε ότι η Επιτροπή χαιρετίζει τις προσπάθειες προόδου που γίνονται για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Κυπριακού και υπενθύμισε τις δεσμεύσει που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντι στην ΕΕ .Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναμένεται να τοποθετηθεί μετά τη συνάντησή του με το Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, στο Νταβός της Ελβετίας.

    [05] Αντιδράσεις για αντικομμουνιστικό μνημόνιο

    Εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις εναντίον του αντικομμουνιστικού μνημονίου το οποίο συζητείται σήμερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ψηφοφορία είναι κρίσιμη και το αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί απο την τελική στάση των σοσιαλιστών αλλά και από τον αριθμό των συντηρητικών βουλευτών που δεν θα ακολουθήσουν την γραμμή υπερψήφισης και θα απόσχουν, όπως αναμένεται να κάνουν οι Γάλλοι.

    Χθες, περίπου 100 στελέχη του ΚΚΕ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Στρασβούργο μαζί με κομμουνιστικές οργανώσεις ξένων χωρών.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο όταν πρωτοσυζητήθηκε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, το είχαν υπερψηφίσει μόνο 4 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [06] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα

    Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι: "με βάση τις προγνώσεις της ΕΜΥ για επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγετού εφιστά την προσοχή των οδηγών και των πεζών στις μετακινήσεις τους το επόμενο 24ωρο". .

    Μεγάλες προσπάθειες καταβάλουν τα εκχιονιστικά συνεργεία προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου, όπου από το πρωί σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση. Τα αυτοκίνητα κινούνται στην περιοχή αυτή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Στα Τέμπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα που κινούνται στις ορεινές περιοχές της Αττικής.

    Εξάλλου με Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν επιτρέπεται από την 21:00 ώρα σήμερα (25/01/06), μέχρι την 08:00 ώρα αύριο (26/01/06), η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, η απαγόρευση αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι την 12:00 ώρα της αύριο (26/01/06). Από το μέτρο αυτό, εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα φορτηγά αυτοκίνητα-ψυγεία, καθώς και τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φορτηγά αυτοκίνητα - βυτιοφόρα μεικτού βάρους άνω των 26 τόνων που μεταφέρουν υγρά καύσιμα (όχι συρμοί).

    Αποκλεισμένα παραμένουν 300 χωριά σε όλη τη χώρα. Τα χωριά αυτά, είναι κυρίως στην ορεινή Θεσσαλία, την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Ευρυτανία, την Αχαΐα και την Ηλεία.

    Χωρίς ρεύμα παραμένει μεγάλο μέρος της Κεφαλλονιάς όπου ήδη έχουν μεταφερθεί ηλεκτρογεννήτριες και συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα στο νησί. Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν και η Ιθάκη και ο Βαρνάβας Αττικής, ενώ διακοπές έγιναν σήμερα σε αρκετά νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Λέσβος, Νάξος, Λήμνος, Σέριφος, Τήνος), σε ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας (Βόλος, Καρδίτσα, Καρπενήσι) και στην Αττική, εκτός από το Βαρνάβα, σε Νέα Μάκρη, Λεγραινά και Φώκαια

    Προβλήματα παρατηρούνται στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Χωρίς διακοπή θα λειτουργήσουν και το επόμενο 24ωρο ο Προαστιακός, ο Ηλεκτρικός και το Μετρό, ενώ λειτουργούν κανονικά όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, δεν λειτούργησαν σήμερα, τα Ποινικά, Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, πλην των Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων που δικάζουν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

    Δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής, καθώς και σε άλλους νομούς της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

    Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ύστερα από απόφασεις του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού και του Νομάρχη Πειραιά, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιά, καθώς και το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Αντίθετα, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης.

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας και τα πορθμεία.

    Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την κακοκαιρία, εξετάσθηκε σήμερα και στην Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

    Στους -4 βαθμούς Κελσίου έπεσε το θερμόμετρο τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Το οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης είναι ανοιχτό, ενώ συνιστάται η προσοχή των οδηγών στην περιφερειακή οδό και σε άλλα επικίνδυνα σημεία, λόγω των συνθηκών παγετού. Κλειστή παραμένει η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.Κανονικά λειτουργεί από τις πρώτες πρωινές ώρες το αεροδρόμιο "Μακεδονία"

    Στο νομό Κιλκίς, η θερμοκρασία επίσης στους -4 βαθμούς Κελσίου. Η κίνηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού γίνεται με αλυσίδες, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο απαιτείται οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αλυσίδες και να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του παγετού. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

    Στην πόλη της Εδεσσας, η θερμοκρασία καταγράφεται στους -7 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην περιοχή της Αριδαίας, αλλά και στο δρόμο Έδεσσας-Φλώρινας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

    Στην πόλη της Κατερίνης, επίσης, πτώση της θερμοκρασίας στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάσταση στο οδικό δίκτυο γύρω από την πόλη είναι καλή, με την απαιτούμενη προσοχή, λόγω παγετού.

    Στην πόλη της Βέροιας, η θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαιτούνται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

    Στο νομό Χαλκιδικής επίσης, χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα αυτοκίνητα πρέπει να φορούν αλυσίδες για την κίνησή τους στις κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού, όπως επίσης και σε περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας.

    Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό στις περισσότερες περιοχές, ενώ συνίσταται η προσοχή των οδηγών, λόγω του πρωινού παγετού.

    Στη Φλώρινα επίσης, η θερμοκρασία στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαιτούνται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά σε ολόκληρο το νομό.

    Στην Κοζάνη, η θερμοκρασία στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις γύρω ορεινές περιοχές, το θερμόμετρο έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

    Στα Γρεβενά, το θερμόμετρο στους -6 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το 34ο χλμ., μέχρι τα όρια του νομού των Ιωαννίνων, ενώ ισχύει και απαγορευτικό για την κίνηση των φορτηγών προς το Μέτσοβο και την πόλη των Ιωαννίνων.

    Στο νομό Ιωαννίνων επικρατεί ολικός παγετός με θερμοκρασίες από -4 μέχρι και -17 βαθμούς. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή της Κατάρας. Οι συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων και Ιωαννίνων - Γρεβενών μέσω Μηλιάς , γίνονται πολύ δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν από χθες το βράδυ στο νομό Τρικάλων τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και στον ορεινό όγκο προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών.Κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία.

    Στη Θράκη το πολικό ψύχος και οι θυελλώδεις άνεμοι, συνθέτουν και σήμερα το σκηνικό των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους νομούς της Θράκης, με απόφαση των νομαρχών, παρέμειναν κλειστά. Η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά, αλλά επιβάλλεται η ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών λόγω του παγετού

    Προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Πολικές συνθήκες επικρατούν και στην Στερεά Ελλάδα αφού στις περισσότερες πόλεις το θερμόμετρο έφτασε μέχρι τους -13 βαθμούς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην πόλη του Καρπενησίου.Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου.Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, εκτός από μικρές εξαιρέσεις στην πόλη της Λαμίας και της Χαλκίδας.

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζουν οι καιρικές συνθήκες στην Δυτική Ελλάδα. Στην Αχαΐα το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αποκλεισμένα εξακολουθούν να παραμένουν 30 χωριά στις περιοχές των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας.Τα σχολεία λειτουργούν μόνο στην Πάτρα, το Αίγιο και την Κάτω Αχαΐα, ενώ μέχρι και αύριο θα είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Στο νομό Ηλείας παραμένουν αποκλεισμένα μόνο τέσσερα χωριά στους δήμους Λασιώνος, Λαμπείας και Ανδρίτσαινας, ενώ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι αποκλεισμένος μόνο ένας ορεινός οικισμός στο δήμο Αποδοτείας.

    Οι πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Κυλλήνης - Ζακύνθου, Κυλλήνης - Κεφαλονιάς και Πάτρας - Κεφαλονιάς είναι ανοιχτές, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

    H Κεφαλονιά εξακολουθεί να μην έχει ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται από χθες το απόγευμα για την αποκατάσταση των δύο μεγάλων βλαβών στις γραμμές που τροφοδοτούν με ρεύμα το νησί, τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Λευκάδα. Eπίσης, έχουν σταλεί δύο μεγάλες γεννήτριες και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλοι τεχνικοί στο νησί για την ενίσχυση των υπαρχόντων συνεργείων.

    Στη Λέσβο ανοιχτό κράτησαν το οδικό δίκτυο συνεργεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που εκχιόνιζαν όλο το βράδυ τους δρόμους του νησιού.Παρά ταύτα σήμερα το πρωί λόγω του παγετού η κυκλοφορία διεξάγεται σε όλο το νησί μόνο με αλυσίδες.

    Στη Λήμνο συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

    Προβλήματα ηλεκτροδότησης και στην Ικαρία.Εχει διακοπεί το ρεύμα στον άξονα Αγ. Κήρυκος-Μαυράτο-Αυλάκι Γιαλισκάρι. Συνέπεια της διακοπής ηλεκτρικού είναι και η διακοπή του τηλεφωνικού δικτύου σε πολλά χωριά, λόγω έλλειψης γεννητριών του ΟΤΕ.

    Στα ορεινά του νομού Χανίων εστιάζονται, τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και την Κρήτη.Χωρίς ρεύμα είναι οικισμοί στους Λάκκους το Μουστάκο, και το Ανατολικό Σέλινο.Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες.Σε πολλά σημεία κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων ενώ δεμένα εξακολουθούν να βρίσκονται στα λιμάνια του νομού όλα τα πλοία.

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η κακοκαιρία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με κύρια χαρακτηριστικά της το τσουχτερό κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους , τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.Λόγω των θυελλωδών ανέμων τα πλοία παραμένουν "δεμένα" στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ τα χιόνια που έχουν πέσει στο οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν αποκλείσει τα χωριά του.Αντίθετα, στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς επικρατεί ηλιοφάνεια.

    [07] Συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής

    Για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την πρόσφατη κακοκαιρία και για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας για την πώληση και επαναμίσθωση ακινήτων του Δημοσίου, συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και θα δοθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο οποίος ενημέρωσε σήμερα την Κυβερνητική Επιτροπή για το θέμα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανέφερε ο κ.Αλογοσκούφης, με την εφαρμογή του νόμου θα αυξηθούν οι δυνατότητες καλύτερης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Ως τώρα δεν υπήρχαν οι απαραίτητοι πόροι ούτε η τεχνογνωσία, πρόσθεσε, για τη δυνατότητα καλύτερης αξιοποίησης. Η κατασκευή και η ανακατασκευή κτιρίου του Δημοσίου ήταν προβληματική.

    Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το σχέδιο νόμου θα έχει εφαρμογή και σε άλλους φορείς του Δημοσίου εκτός της ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου). Εάν απαγορεύεται σε μια ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου να κάνει εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν σήμερα, θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο νόμο. Στο νέο νόμο δεν θα συμπεριλαμβάνονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

    Θεωρώ, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, ότι με το νέο νόμο θα δίνονται δυνατότητες για αξιοποίηση των ευκαιριών και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά εμείς προωθούμε τις νέες ρυθμίσεις για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ο στόχος μας, είπε ο υπουργός, είναι θεσμικός και αναπτυξιακός και πρέπει να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες. Απαντώντας σε ερώτηση αν τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη του δημοσίου ελλείμματος, είπε ότι "τα όποια έσοδα θα είναι ασήμαντα σε σχέση με τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού".

    Εξάλλου, ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις είπε ότι πρόκειται για τεχνικό ζήτημα και δεν είναι νέα φορολογία, σημειώνοντας ότι γίνεται πιο αποτελεσματική η είσπραξη των φόρων από τις επιχειρήσεις, ενώ υποστήριξε ότι δεν επηρεάζει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα η χώρα εναρμονίζεται με τα ισχύοντα στην ΕΕ.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το επίδομα θέρμανσης, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί ήδη επί του θέματος. Σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από τον κρατικό μηχανισμό, είπε ότι "ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε ικανοποιητικά και οι αρμόδιοι θα εισηγηθούν τις επόμενες ημέρες τα θέματα που τους αφορούν". "Η κυβέρνηση", πρόσθεσε, "όπου υπάρχει ανάγκη να παρέμβει, θα παρέμβει".

    Για την κακοκαιρία

    Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα με την κακοκαιρία ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Πρ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη μάχη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι το επόμενο 24ωρο που θα υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός δεν επιτρέπει εφησυχασμό και επανάπαυση.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και σημείωσε ότι οι εργολαβίες και τα μηχανήματα του ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτές τις εθνικές οδούς και τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, σημειώνοντας ότι στην εθνική οδό έπεσαν 10.000 τόνοι αλάτι και στις κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας που είναι αρμοδιότητα του ΥΠΕΧΩΔΕ 2.000 τόνοι.

    Ιδιαίτερη προσπάθεια είπε ο κ. Σουφλιάς καταβάλλεται στη Μαλακάσα και το Μαρτίνο, όπως και στα Τέμπη, όπου είναι επικίνδυνο να κλείσει ο δρόμος, ενώ τόνισε πως θα πρέπει στην Ελλάδα να μάθουμε να ρέπουμε προς το μέτρο και όχι προς την υπερβολή, καθώς όπως ανέφερε, τέτοια γεγονότα όπως αυτό που συνέβη στα Τέμπη με το κλείσιμο του δρόμου συμβαίνουν και αλλού, σημειώνοντας ότι ήταν μια άτυχη στιγμή.

    Ο κ. Δημήτρης Σιούφας ζήτησε την κατανόηση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα, σημειώνοντας ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ο μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και εγρήγορση και παρεμβαίνει όποτε δημιουργείται πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει στενή συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία και με τις Νομαρχίες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Υπογράμμισε ότι αποτελεί πεποίθηση όλων πως οι κύριοι Παυλόπουλος, Βουλγαράκης και Σουφλιάς είχαν κάνει καλή προετοιμασία για να ανταποκριθεί ο κρατικός μηχανισμός, ενώ σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ είπε ότι για τις βλάβες που παρουσιάζονται υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις και ευχαρίστησε τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές.

    Τόνισε ότι το δίκτυο είναι 210.000 χιλιόμετρα και υπάρχουν προβλήματα (πέντε φορές το μήκος της γης), ενώ σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις των συνεργείων είναι συνεχείς.

    Για την Κεφαλονιά τόνισε ότι εστάλησαν γεννήτριες και ειδικά συνεργεία για να αποκατασταθεί η βλάβη. Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με τα διϋλιστήρια και τους εμπλεκόμενους στην τροφοδοσία των καυσίμων για να υπάρχει ομαλός εφοδιασμός της αγοράς, αλλά και για τα θέματα που αφορούν στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

    Ο κ. Σιούφας είπε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος στις Νομαρχίες να εντείνουν τους ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, σημειώνοντας ότι μαζί με τις ομοσπονδίες και τα όργανα των πρατηριούχων υπάρχει συνεργασία για να απομονωθούν και να τιμωρηθούν όσοι θα επιδιώξουν να κερδοσκοπήσουν.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τέλος, υπογράμμισε ότι χθες η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έσπασε κάθε ρεκόρ και έφθασε τα 3.600 μεγαβάτ, έναντι 3.250 που ήταν η μέγιστη κατανάλωση το καλοκαίρι.

    [08] Χιόνια και παγετός σε όλη τη χώρα

    Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι: "με βάση τις προγνώσεις της ΕΜΥ για επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγετού εφιστά την προσοχή των οδηγών και των πεζών στις μετακινήσεις τους το επόμενο 24ωρο". .

    Μεγάλες προσπάθειες καταβάλουν τα εκχιονιστικά συνεργεία προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου, όπου από το πρωί σημειώνεται πυκνή χιονόπτωση. Τα αυτοκίνητα κινούνται στην περιοχή αυτή μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Στα Τέμπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων διεξάγεται χωρίς προβλήματα. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα αυτοκίνητα που κινούνται στις ορεινές περιοχές της Αττικής.

    Εξάλλου με Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν επιτρέπεται από την 21:00 ώρα σήμερα (25/01/06), μέχρι την 08:00 ώρα αύριο (26/01/06), η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μεικτού φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης. Αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν, η απαγόρευση αυτή μπορεί να επεκταθεί μέχρι την 12:00 ώρα της αύριο (26/01/06). Από το μέτρο αυτό, εξαιρούνται: τα οχήματα οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και οπωροκηπευτικά προϊόντα, τα φορτηγά αυτοκίνητα-ψυγεία, καθώς και τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φορτηγά αυτοκίνητα - βυτιοφόρα μεικτού βάρους άνω των 26 τόνων που μεταφέρουν υγρά καύσιμα (όχι συρμοί).

    Αποκλεισμένα παραμένουν, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, 321 χωριά σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα, 23 στην Καρδίτσα, 32 στα Τρίκαλα, πέντε στη Λάρισα, τέσσερα στη Μαγνησία, 48 στην Εύβοια, δύο στην Αιτωλοακαρνανία, 22 στη Φθιώτιδα, 21 στη Βοιωτία, 14 στην Ευρυτανία, 74 στην Αχαΐα, εννιά στην Ηλεία, 61 στην Αρκαδία, εφτά στην Αργολίδα, τρία στην Κορινθία, ένα στη Λακωνία και πέντε στην Κεφαλονιά.

    Επίσης παραμένουν κλειστοί λόγω χιονόπτωσης οι δρόμοι της Αττικής από Πεντέλη προς Νέα Μάκρη, μέχρι τον Αγιο Πέτρο, η λεωφόρος Παρνηθος μετά το τελεφερίκ, στη Νέα Ερυθραία από την ταβέρνα "Λεωνίδας" προς Τατόϊ, Βίλλια, Πόρτο Γερμενό και Ψάθα, από τη Φυλή προς Δερβενοχώρια και από την Καισαριανή και του Παπάγου προς την περιοχή όπου είναι οι κεραίες Υμηττού.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στη λεωφόρο Διονύσου και σε όλο το δευτερεύον οδικό δίκτυο σε Αγιο Στέφανο, Κάλαμο, Ωρωπό, Καπανδρίτι, Βαρνάβα, Αυλώνα, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Μελίσσια, Ραφήνα (Ν. Βουτζά, Καλλιτεχνούπολη - Ντράφι) και στο Παλαιό Ψυχικό.

    Χωρίς ρεύμα παραμένει μεγάλο μέρος της Κεφαλλονιάς όπου ήδη έχουν μεταφερθεί ηλεκτρογεννήτριες και συνεργεία της ΔΕΗ καταβάλουν προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί το πρόβλημα στο νησί. Σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν και η Ιθάκη και ο Βαρνάβας Αττικής, ενώ διακοπές έγιναν σήμερα σε αρκετά νησιά του Αιγαίου (Ικαρία, Λέσβος, Νάξος, Λήμνος, Σέριφος, Τήνος), σε ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας (Βόλος, Καρδίτσα, Καρπενήσι) και στην Αττική, εκτός από το Βαρνάβα, σε Νέα Μάκρη, Λεγραινά και Φώκαια

    Προβλήματα παρατηρούνται στα δρομολόγια του ΟΑΣΑ σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Χωρίς διακοπή θα λειτουργήσουν και το επόμενο 24ωρο ο Προαστιακός, ο Ηλεκτρικός και το Μετρό, ενώ λειτουργούν κανονικά όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

    Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αναστάση Παπαληγούρα, δεν λειτούργησαν σήμερα, τα Ποινικά, Πολιτικά και Διοικητικά Δικαστήρια και οι αντίστοιχες δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, πλην των Μονομελών και Τριμελών Πλημμελειοδικείων που δικάζουν με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

    Δεν λειτούργησαν σήμερα τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής, καθώς και σε άλλους νομούς της χώρας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

    Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, ύστερα από απόφασεις του νομάρχη Αθηνών Γ.Σγουρού και Πειραιά Γ.Μίχα, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των Νομαρχιών Αθηνών και Πειραιά, καθώς και το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά.

    Αντίθετα, με απόφαση του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Θεσσαλονίκης.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και αύριο δεν θα γίνουν τα μαθήματα ή οι εξετάσεις στις σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη, καθώς και στα Τεχνολογικά ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά.

    Κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.

    Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας και τα πορθμεία.

    Η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την κακοκαιρία, εξετάσθηκε σήμερα και στην Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός βρέφους και ενός βοσκού στα Βίλλια Αττικής.

    Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι αργά το απόγευμα επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό ενός βρέφους και ενός βοσκού που έχουν "παγιδευτεί" από τα χιόνια στα Βίλλια Αττικής και χρειάζεται άμεσα να μεταφερθούν σε νοσοκομείο.

    Η επιχείρηση ξεκίνησε το μεσημέρι και όπως έγινε γνωστό, είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων ακόμη και με το ερπυστιοφόρο όχημα που διαθέτουν, λόγω του μεγάλου ύψους του χιονιού.

    Κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

    Στους -4 βαθμούς Κελσίου έπεσε το θερμόμετρο τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Το οδικό δίκτυο περιφερειακά της πόλης είναι ανοιχτό, ενώ συνιστάται η προσοχή των οδηγών στην περιφερειακή οδό και σε άλλα επικίνδυνα σημεία, λόγω των συνθηκών παγετού. Κλειστή παραμένει η διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και σήμερα.Κανονικά λειτουργεί από τις πρώτες πρωινές ώρες το αεροδρόμιο "Μακεδονία"

    Στο νομό Κιλκίς, η θερμοκρασία επίσης στους -4 βαθμούς Κελσίου. Η κίνηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού γίνεται με αλυσίδες, ενώ στο εθνικό οδικό δίκτυο απαιτείται οι οδηγοί να έχουν μαζί τους αλυσίδες και να κινούνται με ιδιαίτερη προσοχή, λόγω του παγετού. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

    Στην πόλη της Εδεσσας, η θερμοκρασία καταγράφεται στους -7 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην περιοχή της Αριδαίας, αλλά και στο δρόμο Έδεσσας-Φλώρινας. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα.

    Στην πόλη της Κατερίνης, επίσης, πτώση της θερμοκρασίας στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η κατάσταση στο οδικό δίκτυο γύρω από την πόλη είναι καλή, με την απαιτούμενη προσοχή, λόγω παγετού.

    Στην πόλη της Βέροιας, η θερμοκρασία στους -3 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαιτούνται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο.

    Στο νομό Χαλκιδικής επίσης, χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα αυτοκίνητα πρέπει να φορούν αλυσίδες για την κίνησή τους στις κεντρικές και βόρειες περιοχές του νομού, όπως επίσης και σε περιοχές της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας.

    Στη Δυτική Μακεδονία, η θερμοκρασία έπεσε στους -10 βαθμούς Κελσίου. Το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό στις περισσότερες περιοχές, ενώ συνίσταται η προσοχή των οδηγών, λόγω του πρωινού παγετού.

    Στη Φλώρινα επίσης, η θερμοκρασία στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ απαιτούνται αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων τόσο στο εθνικό, όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά σε ολόκληρο το νομό.

    Στην Κοζάνη, η θερμοκρασία στους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις γύρω ορεινές περιοχές, το θερμόμετρο έπεσε στους -14 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο επαρχιακό δίκτυο του νομού. Τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

    Στα Γρεβενά, το θερμόμετρο στους -6 βαθμούς Κελσίου. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από το 34ο χλμ., μέχρι τα όρια του νομού των Ιωαννίνων, ενώ ισχύει και απαγορευτικό για την κίνηση των φορτηγών προς το Μέτσοβο και την πόλη των Ιωαννίνων.

    Στο νομό Ιωαννίνων επικρατεί ολικός παγετός με θερμοκρασίες από -4 μέχρι και -17 βαθμούς. Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε στην περιοχή της Κατάρας. Οι συγκοινωνίες στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου και στους εθνικούς δρόμους Ιωαννίνων - Τρικάλων και Ιωαννίνων - Γρεβενών μέσω Μηλιάς , γίνονται πολύ δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν από χθες το βράδυ στο νομό Τρικάλων τόσο στην πόλη των Τρικάλων, όσο και στον ορεινό όγκο προκαλώντας τεράστια προβλήματα στους κατοίκους αυτών των περιοχών.Κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία.

    Στη Θράκη το πολικό ψύχος και οι θυελλώδεις άνεμοι, συνθέτουν και σήμερα το σκηνικό των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους νομούς της Θράκης, με απόφαση των νομαρχών, παρέμειναν κλειστά. Η κυκλοφορία στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά, αλλά επιβάλλεται η ιδιαίτερη προσοχή των οδηγών λόγω του παγετού

    Προβλήματα και στην υπόλοιπη Ελλάδα

    Πολικές συνθήκες επικρατούν και στην Στερεά Ελλάδα αφού στις περισσότερες πόλεις το θερμόμετρο έφτασε μέχρι τους -13 βαθμούς, με τη χαμηλότερη θερμοκρασία στην πόλη του Καρπενησίου.Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία, στα περισσότερα σημεία του οδικού δικτύου.Τα σχολεία παραμένουν κλειστά σε όλη τη Στερεά Ελλάδα, εκτός από μικρές εξαιρέσεις στην πόλη της Λαμίας και της Χαλκίδας.

    Σταδιακή ύφεση παρουσιάζουν οι καιρικές συνθήκες στην Δυτική Ελλάδα. Στην Αχαΐα το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες. Αποκλεισμένα εξακολουθούν να παραμένουν 30 χωριά στις περιοχές των Καλαβρύτων και της ορεινής Αιγιαλείας.Τα σχολεία λειτουργούν μόνο στην Πάτρα, το Αίγιο και την Κάτω Αχαΐα, ενώ μέχρι και αύριο θα είναι κλειστό το Πανεπιστήμιο Πατρών.

    Στο νομό Ηλείας παραμένουν αποκλεισμένα μόνο τέσσερα χωριά στους δήμους Λασιώνος, Λαμπείας και Ανδρίτσαινας, ενώ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι αποκλεισμένος μόνο ένας ορεινός οικισμός στο δήμο Αποδοτείας.

    Οι πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Κυλλήνης - Ζακύνθου, Κυλλήνης - Κεφαλονιάς και Πάτρας - Κεφαλονιάς είναι ανοιχτές, ενώ χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

    H Κεφαλονιά εξακολουθεί να μην έχει ρεύμα. Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται από χθες το απόγευμα για την αποκατάσταση των δύο μεγάλων βλαβών στις γραμμές που τροφοδοτούν με ρεύμα το νησί, τόσο από την Πελοπόννησο, όσο και από την Λευκάδα. Eπίσης, έχουν σταλεί δύο μεγάλες γεννήτριες και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένονται και άλλοι τεχνικοί στο νησί για την ενίσχυση των υπαρχόντων συνεργείων.

    Στη Λέσβο ανοιχτό κράτησαν το οδικό δίκτυο συνεργεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που εκχιόνιζαν όλο το βράδυ τους δρόμους του νησιού.Παρά ταύτα σήμερα το πρωί λόγω του παγετού η κυκλοφορία διεξάγεται σε όλο το νησί μόνο με αλυσίδες.

    Στη Λήμνο συνεχίζονται τα προβλήματα ηλεκτροδότησης.

    Προβλήματα ηλεκτροδότησης και στην Ικαρία.Εχει διακοπεί το ρεύμα στον άξονα Αγ. Κήρυκος-Μαυράτο-Αυλάκι Γιαλισκάρι. Συνέπεια της διακοπής ηλεκτρικού είναι και η διακοπή του τηλεφωνικού δικτύου σε πολλά χωριά, λόγω έλλειψης γεννητριών του ΟΤΕ.

    Στα ορεινά του νομού Χανίων εστιάζονται, τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία που πλήττει και την Κρήτη.Χωρίς ρεύμα είναι οικισμοί στους Λάκκους το Μουστάκο, και το Ανατολικό Σέλινο.Συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται ώστε να αποκατασταθούν οι βλάβες.Σε πολλά σημεία κυρίως του επαρχιακού οδικού δικτύου, υπάρχουν καταπτώσεις βράχων ενώ δεμένα εξακολουθούν να βρίσκονται στα λιμάνια του νομού όλα τα πλοία.

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζεται η κακοκαιρία στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με κύρια χαρακτηριστικά της το τσουχτερό κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους , τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά.Λόγω των θυελλωδών ανέμων τα πλοία παραμένουν "δεμένα" στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ τα χιόνια που έχουν πέσει στο οροπέδιο Λασιθίου δεν έχουν αποκλείσει τα χωριά του.Αντίθετα, στη νότια Κρήτη και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μεσαράς επικρατεί ηλιοφάνεια.

    [09] «Υπήρξε διαρκής κινητοποίηση»

    Με την έκφραση της συμπάθειάς του στους πολίτες και τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικών της Νέας Δημοκρατίας.

    "Είναι φαινόμενο που δεν συμβαίνει συχνά σε αυτή την έκταση και με αυτή την ένταση, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι ο κρατικός μηχανισμός είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, υπήρξε πρόβλεψη, ενημέρωση, επαγρύπνιση και διαρκής κινητοποίηση. Ολα τα υπουργεία και όλες οι υπηρεσίες, είπε ο κ. Καραμανλής, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα, να αντιμετωπισθούν το ταχύτερο δυνατό και να μετριασθούν οι συνέπειές τους.

    Υπήρξαν, ωστόσο είπε ο πρωθυπουργός, γεγονότα που δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθούν. Υπήρξαν, ανέφερε χαρακτηριστικά, ατυχή περιστατικά και βλάβες που δυσκόλεψαν σε κάποιες περιπτώσεις τα πράγματα. Διευκρίνισε ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις και δημιουργήθηκαν περιορισμένης έκτασης τοπικά προβλήματα.

    Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το δύσκολο έργο που επιτελούν όσοι εργάζονται κάτω από τις αντίξοες αυτές συνθήκες και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη στο δημόσιο, στη νομαρχιακή και τοπική αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό, τη ΔΕΗ, τις Ενοπλες Δυνάμεις, τις εθελόντριες και τους εθελοντές που αναπτύσσουν κάθε προσπάθεια για την αποτροπή και την αντιμετώπιση επιμέρους προβλημάτων.

    Εκλεισε την αναφορά του στο θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε διαρκή επαγρύπνηση, προκειμένου να αποτρέψει κάθε άλλη ενδεχόμενη παρενέργεια, τις επόμενες ημέρες.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις που αναπτύσσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας. Ειδικότερα, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θέσπισε σημαντικά μέτρα, όπως τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, που βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με όλους τους φορείς για την προώθηση των αναγκαίων παρεμβάσεων, ενώ επίσης όλα τα υπουργεία αναπτύσσουν δράσεις, που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο, την οικογένεια, την ισότητα ευκαιριών ανάμεσα στις γυναίκες και τους άνδρες.

    Είπε, ακόμη, ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνησή του την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου συνέδεσε την ισότητα με τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής της, με την παιδεία, την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή.

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής μίλησε για τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις που αναπτύσσει η κυβέρνηση για τη μετάβαση σε ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία, τη νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, την κακοδιαχείριση, τα φαινόμενα διαφθοράς, για ένα κράτος δικαίου αποτελεσματικού και υπεύθυνου.

    Προχωρούμε αποφασιστικά στην εφαρμογή της νέας οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, είπε ο κ. Καραμανλής και εξήγησε: Στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, στη διασφάλιση οικονομικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα. Διαμορφώνουμε, πρόσθεσε, θεσμικό περιβάλλον, φιλικό στην επιχειρηματικότητα, ώστε να υπάρξουν νέες επενδύσεις, να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς.

    Ο κ. Καραμανλής είπε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει δράσεις για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ αυτών, υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση καταρτίζει εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων, ξεκίνησε ευρύτατο διάλογο για την αναθεώρηση του συντάγματος με προσανατολισμό τις ανάγκες της νέας εποχής.

    Κάνοντας απολογισμό της διετίας ανέφερε: "Πετύχαμε σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, διατηρήσαμε έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη, αυξήσαμε τις εξαγωγές μας, καταγράψαμε μεγάλη άνοδο στον τουρισμό, αναθερμάναμε το επενδυτικό ενδιαφέρον, δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, είχαμε μείωση της ανεργίας".

    [10] Επίσκεψη του Κ. Παπούλια στην Ιταλία

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι (ο οποίος του παρέθεσε γεύμα στο Παλάτσο Κίτζι, στο οποίο πήραν μέρος οι υπουργοί Μαριέττα Γιαννάκου και Νίκος Τσιαρτσιώνης και οι υφυπουργοί Π. Τατούλης και Τ. Σκανδαλάκης) τον αρχηγό της ιταλικής Κεντροαριστεράς Ρομάνο Πρόντι και τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβερνήσεως και Υπουργό των Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι είχε σήμερα στην «αιώνια πόλη» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Στη συνάντηση με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων Αθηνών - Ρώμης και τονίσθηκε η ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η συνεργασία στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα. Ακόμη συζητήθηκε η κατάσταση στα Βαλκάνια, οι εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ ο Κ. Παπούλιας ενημέρωσε τον Ιταλό πρωθυπουργό για το Κυπριακό και τις σχέσεις Αθηνών - Αγκυρας.

    Στη συνάντηση του Προέδρου με τον Ρομάνο Πρόντι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στον κ. Παπούλια πως είναι σκληρή η προεκλογική περίοδος στην Ιταλία και πρόσθεσε - σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους - ότι συζήτησαν για την κατάσταση στη Μεσόγειο, το μέλλον της Ευρώπης, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το Κυπριακό και την κατάσταση στα Βαλκάνια (ιδιαίτερα το θέμα του Κοσόβου και της ρευστότητας στη μετα-Ρουγκόβα εποχή).

    Ο Ρομάνο Πρόντι επεσήμανε στις δηλώσεις του την ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική ειρήνης και αναπτύξεως στη Μεσόγειο γιατί, όπως σημείωσε, η περιοχή επιστρέφει ως σημείο αναφοράς στη διεθνή οικονομία. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε τη νέα ανάπτυξη της Ασίας που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης στη Μεσόγειο, είπε ο κ. Πρόντι και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία να προχωρήσουν στην ανάπτυξη αυτής της νέας πολιτικής στην περιοχή ώστε να δημιουργηθεί μία νέα πολιτική και οικονομική κατάσταση.

    Ο Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν συζήτησε με τον Κάρολο Παπούλια τις τελευταίες «προτάσεις» της Τουρκίας για το Κυπριακό, αλλά για τα υπό εξέλιξη σενάρια στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, δηλαδή σε δύο περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα των χωρών μας και είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία. Εμβαθύναμε, είπε, στα όσα συνέβησαν και σε αυτά που θα μπορούσαν να συμβούν στην προσεχή περίοδο στα δύο αυτά ευαίσθητα θέματα.

    Ο κ. Φίνι ερωτηθείς για τη θέση του στο θέμα του Κοσόβου είπε πως το Κόσοβο μπορεί να γίνει ανεξάρτητο εν καιρώ, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, που συνδέονται με τις εγγυήσεις που θα πρέπει να δώσει η Πρίστινα, και οι οποίοι πρέπει να συνάδουν απολύτως με τις απαραίτητες εγγυήσεις που έχει ορίσει η διεθνής κοινότητα.

    Και αναφέρομαι, είπε ο Ιταλός αντιπρόεδρος, στο δικαίωμα επιστροφής των Σέρβων στις εστίες τους και στον απόλυτο σεβασμό της διατηρήσεως ενός πολυεθνικού Κοσόβου.

    Η Πρίστινα, τόνισε ο Φίνι, σφάλλει αν πιστεύει πως η ανεξαρτησία είναι αναπόφευκτη. Ταυτόχρονα, τόνισε, δεν μπορεί κανείς παρά να προβλέψει ότι στο μέλλον, με τη σύμφωνη γνώμη του Βελιγραδίου και των Τιράνων, αλλά και της διεθνούς κοινότητας στο σύνολό της, θα υπάρξει μία μορφή αυτονομίας πολύ διαφορετική από αυτή που ισχύει μέχρι σήμερα.

    Τα ελληνικά στα ιταλικά σχολεία

    Εξάλλου, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είχε στη Ρώμη συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό της και συμφωνήθηκε να σταλούν Ελληνες φιλόλογοι εξειδικευμένοι στα ιταλικά πανεπιστήμια και να επεκταθεί η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε ιταλικά σχολεία.

    Επίσης συμφωνήθηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή των δύο υπουργείων για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με κοινά μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα. Επίσης αποφασίσθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία σε θέματα προπτυχιακών σπουδών στα ελληνικά και ιταλικά πανεπιστήμια. Η κα Γιαννάκου δεσμεύθηκε πως η Ελλάδα θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία Αδριατικής - Ιονίου, σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος.

    Εκθεση Κυκλαδικής Τέχνης

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε σε αίθουσα του Καπιτωλίου έκθεση με αριστουργήματα της Κυκλαδικής Τέχνης τα οποία θα εκτίθενται στην ιταλική πρωτεύουσα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

    Η έκθεση, την οργάνωση της οποίας ανέλαβαν η επιτροπή πολιτιστικών θεμάτων του Δήμου της Ρώμης σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την πρεσβεία της Ελλάδος στην Ιταλία, κατέστη δυνατή χάρη στην κα Ντόλλυ Γουλανδρή, πρόεδρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης των Αθηνών.

    Όπως, άλλωστε, τόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ιταλία Αναστάσιος Μητσιάλης, η έκθεση αυτή είναι ένα σημαντικό γεγονός και αποτελεί επισφράγισμα των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας Αθηνών και Ρώμης. Τα 40 κυκλαδικά εδώλια της εκθέσεως, είπε ο πρέσβης, με την αναδυόμενη δύναμη και απλότητά τους πέτυχαν, ήδη πριν από 5000 χρόνια να αποδώσουν με τρόπο λιτό, αφαιρετικό και κομψό την ιδέα της ανθρώπινης μορφής πάνω στο κυκλαδίτικο μάρμαρο.

    Πρόσθεσε πως πρόκειται για πανάρχαιους προδρόμους της σύγχρονης τέχνης που αποτέλεσαν αμέσως ή εμμέσως πηγή εμπνεύσεως μεγάλων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα, όπως ο Μουρ, ο Πικάσο, ο Μοντιλιάνι κα.

    Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέθεσε δεξίωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Ρώμης και αύριο θα μεταβεί στην Περούτζια όπου θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ της φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της πόλης, με την ευκαιρία των 700 χρόνων από της ιδρύσεώς του.

    [11] Ο Παπανδρέου σε Κέντρο Αλληλεγγύης

    Το θέμα του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Κέντρο Φιλίας και Αλληλεγγύης του δήμου Αγ. Βαρβάρας, στη δυτική Αττική, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κωλυσιεργεί για αυτό το ζήτημα, παρότι το ΠΑΣΟΚ το είχε φέρει στη Βουλή προς συζήτηση.

    Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ότι ασχολείται με την επικοινωνιακή πολιτική και όχι με τα ουσιαστικά προβλήματα του κόσμου.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή, τόνισε ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα δώσει τη δυνατότητα τις αρμοδιότητες και τα ''εργαλεία'' στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε αυτή να είναι κοντά στον πολίτη και πρόσθεσε ότι δεσμεύομαι να υποστηρίξω τις προσπάθειές σας.

    ΚΚΕ για επιπτώσεις κακοκαιρίας

    "Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν κινδυνεύουν από μια φυσιολογική κακοκαιρία, αλλά από τις συνέπειες της πολιτικής που υπηρετεί την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και την απελευθέρωση της δράσης του κεφαλαίου,από την έλλειψη επαρκών υποδομών για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας" αναφέρει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας.

    Η ανακοίνωση τονίζει ότι η διακοπή ρεύματος σε Κεφαλονιά - Ιθάκη και σε άλλες περιοχές της χώρας καταδεικνύει τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που παραμελεί τη δημιουργία και τη συντήρηση των υποδομών που δεν έχουν άμεσο και μεγάλο κέρδος για το κεφαλαίο, ενώ όποιες γίνονται στοιχίζουν στο λαό δυο και τρεις φορές περισσότερο.

    Επίσης αναφέρει ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αυτό το διάστημα δεν αποτελεί μόνο ληστεία των λαϊκών στρωμάτων. Συνιστά κοινωνικό έγκλημα.

    Το ΚΚΕ "απαιτεί και καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν τώρα την κατάργηση όλων των έμμεσων φόρων στα καύσιμα. Ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Να δοθεί ικανοποιητικό επίδομα θέρμανσης σε όλες τις λαϊκές οικογένειες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανέργους".

    [12] Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα

    Την ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αποφάσισε η Διϋπουργική Επιτροπή που έχει συσταθεί και η οποία συνεδρίασε απόψε στο υπουργείο Οικονομίας.

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής Επιτροπής, αποφασίστηκαν οι διαδικασίες που αφορούν όλες τις ΣΔΙΤ και ο ειδικός γραμματέας κ. Λεωνίδας Κορρές τους ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος ένταξης στις ΣΔΙΤ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι υπάρχουν επτά προτάσεις, κυρίως από το υπουργείο Παιδείας, που αφορούν την κατασκευή σχολικών κτιρίων και φοιτητικών εστιών, αλλά και από το υπουργείο Πολιτισμού και από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι, κατά τη συνεδρίαση της Διϋπουργικής, δεν πάρθηκαν αποφάσεις για καμία υπαγωγή στις ΣΔΙΤ και πρόσθεσε ότι καμιά πρόταση δεν είναι στο στάδιο ωριμότητος. Τέλος, είπε ότι θα είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν πρώτα οι προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας είπε ότι το νομοθετικό πλαίσιο για τις ΣΔΙΤ αναδεικνύεται στο πιο ρωμαλέο εργαλείο για την ανάπτυξη και ότι η επιτροπή προσβλέπει σε σύντομα και θεαματικά αποτελέσματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 25 January 2006 - 22:26:42 UTC