Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγκέντρωση ΚΚΕ
  • [02] Περιοδεία Μπασιάκου

  • [01] Συγκέντρωση ΚΚΕ

    Με "κήρυξη πολέμου" σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων και με νέα μέτρα κρατικής βίας και καταστολής με τις μυστικές υπηρεσίες στην πρώτη γραμμή, ταύτισε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το αντικομουνιστικό μνημόνιο το οποίο θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε λίγες μέρες.

    Η κα Παπαρήγα μίλησε σε αποψινή συγκέντρωση του ΚΚΕ εναντίον του μνημονίου στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι αν ψηφιστεί το κείμενο αυτό θα δρομολογηθεί η χειρότερη μέχρι στιγμής μορφή κήρυξης πολέμου κατά των λαών και των λαϊκών ελευθεριών, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι αν το κείμενο περάσει θα αποσταλεί στα κράτη και τα κοινοβούλια ώστε να αποτελέσει το πολιτικό οπλοστάσιο των καπιταλιστικών κρατών για νέα εσωτερικά αντιλαϊκά και τρομοκρατικά μέτρα.

    Η κα Παπαρήγα τόνισε ότι τα βέλη θα είναι ακόμα πιο φαρμακερά για τα κομμουνιστικά κόμματα που δεν έκαναν δηλώσεις μετάνοιας στον ιμπεριαλισμό, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και εναντίον κάθε πολιτικής και κοινωνικής δύναμης που αντιστέκεται στο καπιταλισμό και τον πόλεμο.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι το πράσινο φως το έχει ανάψει πρόσφατα ο Πρόεδρος Μπούς ο οποίος μιλώντας "στα πρόθυμα και ανοιχτά αυτιά των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών και όχι μόνο, δήλωσε ότι σήμερα είναι επίκαιρος ο πόλεμος κατά των "ακραίων ιδεολογιών"".

    "Αν δεν αντιδράσουμε θα διώκεται ακόμα και ο απλός ψίθυρος", υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος του μνημονίου είναι τα κομουνιστικά κόμματα που υπάρχουν και παλεύουν σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες στις πρωην σοσιαλιστικές χώρες.

    Η κα Παπαρήγα έφερε ως παράδειγμα τις βαλτικές χώρες όπου, όπως σημείωσε,τα Κομμουνιστικά κόμματα είναι παράνομα, παιδιά και συγγενείς συνεργατών των ναζί κατακτητών επιστρέφουν και γίνονται υπουργοί, πρωθυπουργοί και πρόεδροι στις συγκεκριμένες χώρες και επιβραβευονται μάλιστα καθώς έγιναν μέλη της ΕΕ.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι δεν πρέπει να υποτιμάται ο υπόγειος ρόλος που συνήθως παίζει η ΕΕ σε τέτοιες συνθήκες, καθώς ανέχεται, ενθαρρύνει και τελικά με κάποιες φραστικές "γαλατικές περικοκλάδες" ευθυγραμμίζεται με την αντικομμουνιστική υστερία, τον πόλεμο, την κρατική βία, τις απαγωγές και τα Γκουαντάναμο.

    Η κα Παπαρήγα εκτίμησε ότι το μνημόνιο δεν είναι το γέννημα κάποιων ακραίων στοιχείων, αλλά το ώριμο φρούτο της υποχώρησης του εργατικού και κουμμουνιστικού κινήματος και γενικά των κομμουνιστικών κινημάτων ιδιαιτέρα στην δεκαετία του '90.

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η κα Παπαρήγα είπε ότι στις 24 Ιανουαρίου θα φτάσει στο Στρασβούργο έξω από τις πύλες της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και φορέων του μαζικού κινήματος που θα προσκομίσουν χιλιάδες υπογραφές εναντίον του μνημονίου.

    Η κα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι στην Ελλάδα το "όχι " στο μνημόνιο το είπαν όλα τα πολιτικά κόμματα, φορείς και κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που δεν συμφωνούν κατά ανάγκη με την κομμουνιστική ιδεολογία. Και πρόσθεσε ότι ανάλογες αντιπροσωπείες στο Στρασβούργο θα υπάρχουν και από πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ μια αντιπροσωπευτική επιτροπή θα θέσει το ζήτημα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε σε επαγρύπνηση, τονίζοντας ότι ακόμα και αν δεν ψηφιστεί το κείμενο θα προσπαθήσουν "να ανοίξουν άλλη πόρτα για να το περάσουν" και ζήτησε ιδιαίτερα από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ "να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με την καταψήφιση του μνημονίου, με συμμετοχή όλων των βουλευτών, με ανοιχτή θέση και όχι με διαμαρτυρίες στους διαδρόμους".

    "Ευελπιστούμε ότι δεν θα πέσουν στην παγίδα των τροποποιήσεων, γιατί ξέρουμε πολύ καλά πόσο ευλύγιστη είναι η ευρωπαϊκή ορολογία", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε άλλο σημείο της ομιλίας της είπε ότι δεν θεωρούμε ότι ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε είναι υπεράνω κριτικής, αλλά το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν ενδιαφέρεται να καθαρίσει το τοπίο του 20ου αιώνα από λάθη και παραλείψεις. Αυτοί που μπορούν με αντικειμενικότητα να κρίνουν τον σοσιαλισμό που γνωρίσαμε δεν είναι αυτοί που τον πολέμησαν, αλλά αυτοί που πιστεύουν στην αναγκαιότητα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, είπε.

    Η κα Παπαρήγα είπε επίσης ότι η καλύτερη απάντηση στον αντικομμουνισμό είναι το δυνάμωμα των κομμουνιστικών κομμάτων, η συσπείρωση των δυνάμεων στην ταξική πάλη και τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού και η προσπάθεια επιστημονικής απάντησης στο ζήτημα της ανακοπής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

    "Να γίνουμε ατσάλινοι κομμουνιστές, με ικανότητα αντοχής,οι διεργασίες συνείδησης είναι σχετικά αργές, υπάρχουν ρήγματα που θα απελευθερώσουν τεράστια ενέργεια στην πορεία,αρκεί να μην κάνουμε σήμερα ούτε βήμα πίσω", τόνισε και πρόσθεσε:

    "Δεν κάνουμε πίσω. Δεν μετανοούμε για την ιστορία του ΚΚΕ από το 1918 ως σήμερα. Υπήρχαν στιγμές που κάναμε και λάθη στο πεδίο του αγώνα. Δεν προδώσαμε, όμως, ποτέ την εργατική τάξη και δεν εγκαταλείψαμε τον διεθνισμό", κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    [02] Περιοδεία Μπασιάκου

    Ολοκληρώθηκε πριν λίγο με σύσκεψη στο υπουργείο Αιγαίου η περιοδεία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελου Μπασιάκου στο Αιγαίο που είχε ως αντικείμενο τον έλεγχο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών.

    Στο υπουργείο Αιγαίου έγινε ανακεφαλαίωση «των επιτυχών μέτρων αντιμετώπισης του ιού της γρίπης των πτηνών» που όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός «η επιτυχής αντιμετώπιση του είναι εθνικό στοίχημα».

    Ο υπουργός και στις τέσσερις συσκέψεις, στη Ρόδο, στη Σάμο, στη Χίο και σε αυτήν στο υπουργείο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, ανακοίνωσε την προοπτική προσλήψεων κτηνιάτρων και άλλων ειδικών επιστημόνων και εργατικού δυναμικού, ενώ έδωσε μεγάλο βάρος στη λήψη προληπτικών μέτρων στα κοτέτσια, ώστε να μην εμφανιστεί κρούσμα της νόσου στα νησιά. Τόνισε ότι δεν συνίσταται το σφάξιμο των πουλερικών "ωστόσο αν επιθυμούν οι αγρότες να σφάξουν τα πτηνά τους και να τα αποθηκεύσουν σε καταψύκτες μπορούν να το κάνουν".

    Σε ότι αφορά τις οργανωμένες πτηνοτροφικές μονάδες τονίσθηκε ότι είναι απόλυτα ασφαλείς και θα πρέπει να τρώμε άφοβα τα προϊόντα τους.

    Ο κ. Μπασιάκος επέμεινε στην ανάγκη αποφυγής κινήσεων πανικού και σημείωσε ότι "στην περίπτωση που θα εμφανιστεί ύποπτο κρούσμα της νόσου ή επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχέδιο αντιμετώπισης της γρίπης των πουλερικών".

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Αιγαίου Α. Παυλίδης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Α. Κοντός, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Κ. Σκιαδάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Π. Φούρλας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Ο κ. Μπασιάκος και το κλιμάκιο του αναχώρησαν για τη Ροδόπη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 January 2006 - 9:10:17 UTC