Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία
  • [02] «Το Ιράν δεν θα λυγίσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας»
  • [03] Ωρα για ντέρμπι
  • [04] Αυστηροί έλεγχοι για τη γρίπη των πουλερικών
  • [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Μολυβιάτη-Γκιούλ
  • [06] Συνέντευξη Ξενογιαννακοπούλου
  • [07] Σιούφας για την ανάπτυξη του 'Εβρου

  • [01] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία

    Μόνο ο κ. Αλογοσκούφης προβλέπει θετικές εξελίξεις για την οικονομία αλλά διαψεύδεται κατά σύστημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας ο οποίος είχε κάνει λόγο για πολύ θετικές ενδείξεις αναφορικά με την έγκριση του προγράμματος σταθερότητας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οι διαβεβαιώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, θα έχουν την ίδια τύχη με εκείνες για τις τιτλοποιήσεις που εγκαταλείφθηκαν κακήν κακώς.

    Δεν είναι καλή η πορεία της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο κ. Αθανασάκης προσθέτοντας ότι η οικονομικη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών, έχει καταρρεύσει.

    Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα που δημιουργήθηκε με την απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης στη Θράκη, ο κ.Αθανασάκης επισήμανε ότι πρώτα ανακοινώθηκε το κλείσιμο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για να εξεταστεί η τύχη του, υπογραμμίζοντας ότι "αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα".

    Ο κ. Αθανασάκης εκτίμησε τη δυσμενή εξέλιξη για το εργοστάσιο ως αποτέλεσμα "της τραγικής διαπραγμάτευσης του κ. Μπασιάκου στο τελευταίο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 24 Νοεμβρίου".

    Κατηγόρησε δε τον υπουργό Γεωργίας ότι είχε διαβεβαιώσει τότε τους Ελληνες αγρότες ότι είχε εξασφαλίσει "δεσμεύουσα μειοψηφία" για να μην υπάρξουν δυσμενείς αποφάσεις.

    Επίσης επέκρινε την κυβέρνηση ότι περιοριζςεται στο ρόλο του απλού παρατηρητή των εξελίξεων στην αγορά, αντί να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και μάλιστα εκείνων με ιδιαίτερη σημασία στον αγροτικό τομέα.

    [02] «Το Ιράν δεν θα λυγίσει ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας»

    Το Ιράν δεν θα προβεί σε περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος ακόμη κι αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ του δώσει εντολή να το κάνει, δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από την Τεχεράνη.

    "Φυσικά το έθνος μας δεν θα δεχθεί τίποτε που θα του επιβληθεί. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να έχουμε πυρηνική τεχνολογία", τόνισε.

    Το Ιράν δεν επιζητεί την απόκτηση πυρηνικού όπλου, αλλά έχει δικαίωμα στην πυρηνική τεχνολογία, πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος και κατέληξε: "Ορισμένες δυτικές χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα αμφισβητούν το Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη κατά του Ιράν και παρά τις επιθεωρήσεις και την άνευ προηγουμένου επίβλεψή του".

    [03] Ωρα για ντέρμπι

    Το αυριανό μεγάλο παιχνίδι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού «κλέβει» την παράσταση από τα παιχνίδια της πρεμιέρας του δεύτερου γύρου, της 16ης ημέρας του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι «ερυθρόλευκοι» απέχουν εννέα βαθμούς από τους «πράσινους» και με νίκη ή με ισοπαλία κάνουν σημαντικό βήμα τίτλου, ενώ σε περίπτωση πράσινης νίκης, μαζί με τον Παναθηναϊκό, θα χαμογελάσει και η ΑΕΚ (στους -3) από τον Ολυμπιακό με την προϋπόθεση βέβαια να ξεπεράσει με επιτυχία σήμερα το εμπόδιο του Ατρόμητου.

    [04] Αυστηροί έλεγχοι για τη γρίπη των πουλερικών

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον καλύτερο συντονισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την γρίπη των πτηνών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές δράσεις και κωδικοποίηση των ενεργειών για την πρόληψη ενδεχόμενης πανδημίας. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Μπασιάκος δήλωσε ότι έχουν γίνει από τον Οκτώβριο περίπου 470 προσλήψεις κτηνιάτρων και ειδικού επιστημονικού προσωπικού και υπάρχει το περιθώριο του νόμου να γίνουν και προσλήψεις εποχικού προσωπικού από τις νομαρχίες όταν χρειαστεί.

    Στο μεταξύ, αυστηροί έλεγχοι γίνονται στις πύλες εισόδου της χώρας, κυρίως από την Τουρκία, για τη γρίπη των πουλερικών. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται όλες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στο νομό Έβρου, ενώ αυστηροί και συστηματικοί είναι οι έλεγχοι στα τελωνεία.

    Με απόφαση του νομάρχη Έβρου, Ν.Ζαμπουνίδη, απαγορεύεται σε ανοιχτούς χώρους η διατήρηση πουλερικών, τα οποία πρέπει να περιοριστούν σε στεγασμένους και περιφραγμένους με προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείεται κάθε επαφή οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά. Επιπλέον, απαγορεύεται η διακίνηση και διάθεση κάθε είδους πουλερικών γιά εμπορία σε οικόσιτες εκτροφές, καθώς και η πώληση κάθε είδους ζώντων πουλερικών σε παζάρια. Οι παραβάτες, όπως αναφέρει η απόφαση, θα διώκονται και θα τιμωρούνται ποινικά.

    ΠΑΣΟΚ

    Υπάρχει έλλειμμα στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το ζήτημα της νόσου των πτηνών, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, αποδίδοντας ευθύνες για το έλλειμμα αυτό στην κυβέρνηση.

    Δημιουργούνται, τόνισε, μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το αν υπάρχουν επαρκή αποθέματα φαρμάκων και αν η όλη προετοιμασία γίνεται σωστά.

    Ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ανάγκη για άμεσες και πειστικές απαντήσεις σε θέματα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Ο κ. Αθανασάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συγκληθεί η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για να ενημερωθεί από τον αρμόδιο υπουργό.

    Επίσης θεώρησε ανεπαρκή την ενημέρωση του κοινού μέσω μιας αφίσας και ενός φυλλαδίου της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

    Αρνητικός στη γρίπη των πτηνών ασθενής που νοσηλεύεται στο Βέλγιο

    O υπουργός Υγείας του Βελγίου Ρούντι Ντεμότ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο ασθενής που είχε επιστρέψει από την Τουρκία και ο οποίος νοσηλεύεται από χθες στο βράδυ στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ των Βρυξελλών, αποδείχθηκαν αρνητικές στον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Όπως δήλωσε ο Ρ. Ντεμότ στο βελγικό ραδιόφωνο RTBF, πρόκειται για έναν Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στην περιοχή Βαν της Τουρκίας, που έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε την Πέμπτη στο Βέλγιο με συμπτώματα γρίπης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

    ΠΟΥ: Η κατάσταση στην Τουρκία

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι τρεις άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι 12 άλλοι που νοσηλεύονται λόγω της νόσου αυτής δεν διατρέχουν κίνδυνο.

    "Η κατάσταση έχει ως εξής: έχουμε συνολικά 18 κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους -τρεις άνθρωποι έχουν πεθάνει και τρεις βγήκαν από το νοσοκομείο", δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κριστιάνα Σάλβι, σημειώνοντας ότι η τελευταία αυτή είδηση είναι καλή.

    "Δώδεκα άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, αλλά κανένας από αυτούς δεν βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση", πρόσθεσε.

    "Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς η νόσος της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των πουλερικών και οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την επαφή τους με άρρωστα πτηνά", επισήμανε η Σάλβι, διευκρινίζοντας ότι το τετράχρονο κοριτσάκι που πέθανε χθες, στην ανατολική Τουρκία δεν είχε τον θανατηφόρο ιό H5N1 και ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από πνευμονία.

    [05] Τηλεφωνική επικοινωνία Μολυβιάτη-Γκιούλ

    Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε το απόγευμα τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να του εκφράσει τη συμπάθειά του για το πρόβλημα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία με το θέμα της «γρίπης των πουλερικών» και για τα θύματα που προκάλεσε.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προσφέρει βοήθεια εάν αυτό χρειαστεί και ζητηθεί από την τουρκική πλευρά.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Μολυβιάτη, είπε ότι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν χρειάζεται, και έμειναν σύμφωνοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία εάν αυτό απαιτηθεί.

    [06] Συνέντευξη Ξενογιαννακοπούλου

    Στις επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στα Τρίκαλα, ασκώντας παράλληλα κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης.

    Για την επιλογή των υποψηφίων στο πλαίσιο των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε:

    « Σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει μια πρωτοποριακή διαδικασία για την ανάδειξη των υποψηφίων. Τα κριτήρια αφορούν την ικανότητα, την αποδοχή έκφρασης από την τοπική κοινωνία, τη δυνατότητα να μπορέσουν να προβάλουν ένα προοδευτικό πρόγραμμα και φυσικά οι υποψήφιοι να μπορούν να ``βάλουν πλάτη`` στην κατεύθυνση μιας νέας μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αυτή τη δημοκρατική διαδικασία στόχος είναι να βγούμε και να προχωρήσουμε ενωμένοι, σε μια νικητήρια πορεία προς τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

    Σε ερώτηση για στήριξη υποψηφίων από το χώρο της Αριστεράς, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε:

    « Το ΠΑΣΟΚ πάντα έχει θετική στάση διαλόγου και συζήτησης με όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Και φυσικά όχι μόνο στο πλαίσιο των επερχόμενων εκλογών στην Αυτοδιοίκηση, αλλά σε όλα τα επίπεδα, σε ένα πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης και διαλόγου με αυτές τις δυνάμεις».

    Σχετικά με την πορεία που ξεκίνησε, όπως είπε, το ΠΑΣΟΚ προς τον ελληνικό λαό, ανέφερε:

    «Αυτή η πρώτη πολιτική εκδήλωση στην οποία συμμετέχω για τη νέα χρονιά, εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συνολικής μεγάλης προσπάθειας προς το λαό. Θέλουμε να έχουμε μια ζωντανή επαφή με τους πολίτες όλης της χώρας. Στόχος μας είναι η περιφερειακή ανάπτυξη, η επένδυσή μας στον άνθρωπο. Για όλα αυτά εμείς έχουμε ξεκινήσει ένα μεγάλο διάλογο με όλους τους πολίτες σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση να εμπλουτίσουμε τη συζήτηση και το διάλογο».

    Η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα 15 περιφερειακές συνδιασκέψεις μεταξύ των οποίων και μία στη Θεσσαλία.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ "παλαιού" και "νέου" στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε:

    « Δεν μιλάμε για σύγκρουση ανάμεσα στο παλαιό και στο νέο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από μια ανανέωση, η οποία είναι φυσιολογική για την προοπτική του».

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα, όπως ανέφερε, να πλήττονται η αγορά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσθέτοντας πως αυτή η εικόνα και το αδιέξοδο οφείλονται στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμα, υπογράμμισε πως στην ελληνική κοινωνία υπάρχει έντονο το αίσθημα της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας.

    Απαντώντας σε ερώτημα που αφορούσε την ερώτηση των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό για το παραδικαστικό κύκλωμα, η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως "πρόκειται για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενός δικαιώματος που είχαν οι βουλευτές μας για ένα θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη" και πρόσθεσε:

    «Η έρευνα της δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη για το παραδικαστικό κύκλωμα, υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης».

    Τέλος, για την υπόθεση με τους Πακιστανούς η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είπε πως «πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα».

    Το βράδυ, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Τρικάλων.

    [07] Σιούφας για την ανάπτυξη του 'Εβρου

    «Ο Έβρος βρίσκεται με εντολή του πρωθυπουργού σε πρώτη προτεραιότητα, σε ότι αφορά τη στήριξη για περεταίρω ανάπτυξη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, αμέσως μετά την σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Εβρου. Αναφέρθηκε στη σημασία που θα αποκτήσει η περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες στον τομέα των υποδομών, λόγω της διέλευσης ενεργειακών δικτύων όπως ο πετρελαιαγωγός και το φυσικό αέριο.

    Ο κ. Σιούφας ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση του βιοτεχνικού πάρκου στο Ορμένιο Έβρου, με προϋπολογισμό 6 εκατομμύρια Ευρώ σε επιλέξιμες δαπάνες, εκ των οποίων τα 3 εκ. Ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητα.

    Είναι - είπε ο κ. Σιούφας - ένα σημαντικό έργο αναπτυξιακής υποδομής για την περιοχή, που στοχεύει μαζί με τα άλλα σχέδια που έχουμε γύρω από τις βιομηχανικές επιχειρηματικές περιοχές, να αποτελέσει μια βάση ουσιαστικής ανάπτυξης, σε ένα σημείο όπου συναντιώνται οι τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

    Στη σύσκεψη που έγινε στη νομαρχία Εβρου, συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, οι βουλευτές του νομού, Σταύρος Κελέτσης, Απόστολος Φωτιάδης και Γιώργος Ντόλιος, ο περιφερειάρχης Αν, Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο ειδικός γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρος Ευσταθόπουλος, ο νομάρχης Εβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και τοπικοί φορείς.

    Χθες το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κηρύσσοντας στην Αλεξανδρούπολη την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Η Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού στο Ελληνικό και Κοινοτικό Δίκαιο», την οποία συνδιοργανώνουν, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το Επιμελητήριο Έβρου, στο πλαίσιο των Ετών Ανταγωνιστικότητας 2005-2010, τόνισε ότι το υπουργείο δεν επέλεξε τυχαία την πρωτεύουσα του νομού Έβρου για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης.

    Η ημερίδα που γίνεται, ανέφερε ο κ. Σιούφας στοχεύει στο να συζητηθούν όλα τα θέματα για το ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να λειτουργεί υγιώς ο ανταγωνισμός στην πατρίδας μας και να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του επιχειρείν, μέσα από κανόνες.

    «Θέλουμε από εδώ, τόνισε ο κ. Σιούφας, να στείλουμε ένα μήνυμα για την ανάπτυξη των αγορών και τη λειτουργία τους με κανόνες, γιατί όταν οι αγορές λειτουργούν συνετά και υπάρχει θεματοφύλακας αυτών των δράσεων των αγορών. Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, και περισσότερη ανάπτυξη και κυρίως προστασία του καταναλωτή, ώστε να απολαμβάνει σε καλές τιμές προϊόντα, γιατί το άγρυπνο μάτι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν επιτρέπει παραβιάσεις και όπου αυτές γίνονται, τα πρόστιμα της Επιτροπής, είναι εξαιρετικά υψηλά και εξαιρετικά αυστηρά».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 15 January 2006 - 0:00:54 UTC