Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για την γρίπη των πουλερικών
  • [02] Παραίτηση Μαρκογιαννάκη
  • [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκράσερ
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαρήγα
  • [05] Ενημέρωση κ.Γ.Κουμουτσάκου
  • [06] Συντονισμός και ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών
  • [07] Παραίτηση Μαρκογιαννάκη

  • [01] Σύσκεψη για την γρίπη των πουλερικών

    Σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον ιό της γρίπης των πτηνών.

    Ήδη, η χώρα μας έχει τεθεί σε ενεργητική επιφυλακή για τη νόσο των πουλερικών. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης "επείγουσας επέμβασης".

    Ο κ. Μπασιάκος ανέφερε ότι, εκτός από τα μέτρα που πάρθηκαν, σε συνεργασία με την Ε.Ε., έχουν ληφθεί και πρόσθετα εθνικά μέτρα. Αυτά είναι η διατήρηση των οικόσιτων πουλερικών εντός κλειστών χώρων, η απαγόρευση πώλησης ζώντων πουλερικών σε λαϊκές αγορές, η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου ζώντων πουλερικών, κ.α.

    Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Μπασιάκος:

    Το τελευταίο τρίμηνο έχουν ενισχυθεί οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων καθώς και τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πρόσθετο προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά σε ικανοποίηση αντιστοίχων υποβληθέντων αιτημάτων τους για την καλύτερη ενεργοποίησή τους και συγκεκριμένα:

    1. Προσλήφθηκαν και απασχολούνται στις Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων επιπλέον 373 νέοι υπάλληλοι (κτηνίατροι, τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής κ. ά.) για να καλύψουν τις τυχόν δημιουργούμενες νέες ανάγκες επιτήρησης και ελέγχων σε εξειδικευμένο προσωπικό.

    2. Ενισχύθηκαν τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Χαλκίδας) με επιπλέον 100 νέους υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων (κτηνίατροι, χημικοί, βιολόγοι), προκειμένου να ανταποκριθούν σε αυξημένες ανάγκες ελέγχου δειγμάτων. Έτσι όλα τα δείγματα εξετάζονται άμεσα.

    3. Εφοδιάστηκαν τα παραπάνω Κτηνιατρικά Εργαστήρια με τον απαραίτητο εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά (π.χ. αντιδραστήρια) για τον άμεσο έλεγχο των παραδιδομένων δειγμάτων.

    4. Εντατικοποιήθηκαν οι ρυθμοί δειγματοληψιών, ιδιαίτερα στα άγρια υδρόβια και παρυδάτια μεταναστευτικά πτηνά που φθάνουν στους υδροβιότοπους της χώρας.

    5. Συγκροτήθηκαν επικουρικά στις Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Ν.Α. τα Τοπικά Κέντρα Άμεσης Επέμβασης τα οποία λειτουργούν σε συνεργασία με την Κεντρική Ομάδα αντιμετώπισης κρίσης για την γρίπη των πτηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    6. Έχουν εφοδιαστεί οι Δ/νσεις Κτηνιατρικής των Ν.Α. με τον απαραίτητο εξοπλισμό και μέσα (φόρμες προσωπικού, απολυμαντικά, υλικά δειγματοληψιών).

    7. Πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις (στις έδρες των Ν.Α.) με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης.

    8. Συγκροτήθηκε και συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα 11μελής Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή στην οποία εκτός των υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετέχουν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και πανεπιστημιακοί καθηγητές της ιολογίας και παθολογίας των πτηνών.

    9. Με βάση τα νέα δεδομένα των κρουσμάτων στην Τουρκία και σε συνέχεια σχετικών εγκυκλίων που είχαν σταλεί από τον περασμένο Οκτώβριο απεστάλησαν επικαιροποιημένες οδηγίες για την τήρηση των προβλεπομένων στο Σχέδιο Επείγουσας Επέμβασης και ιδίως στην απαγόρευση εισαγωγών καθώς και για συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα τόσο των Δ/νσεων Κτηνιατρικής των Ν.Α., όσο και των άλλων εμπλεκομένων υπηρεσιών συναρμόδιων Υπουργείων.

    Επισημαίνεται ότι πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. εξέφρασαν την ικανοποίησή τους κατά την επίσκεψή τους στην χώρα μας για την πιστή εφαρμογή του Σχεδίου Επείγουσας Επέμβασης και τη λειτουργία των διαπιστευμένων ελληνικών Κτηνιατρικών Εργαστηρίων.

    Το θέμα συζητήθηκε και στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη με το Βέλγο ομόλογό του Κάρελ Ντε Γκουχτ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών,ο κ. Ντε Γκουχτ τόνισε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε ότι "τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Ελλάδα ως γειτονική χώρα έχουν πλήρη συνείδηση του προβλήματος και έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα".

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Στο σχέδιο δράσης της ΕΕ που υιοθετήθηκε το φθινόπωρο του 2004, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της νόσου των πτηνών.

    Ειδικότερα, ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του σχεδίου έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα». Προσέθεσε πως «η ΕΕ δεν κρίνει ότι σ΄αυτή τη συγκυρία υπάρχει η ανάγκη για επιβολή ή εφαρμογή νέων μέτρων. Υπάρχει πλήρης συντονισμός των συναρμοδίων υπουργείων και ενημερώνεται ο πρωθυπουργός».

    Ενδεικτικά, ο κ.Αντώναρος αναφέρθηκε στην υποχρέωση απολύμανσης των φορτηγών που έρχονται στην Ελλάδα από Τουρκία,την απαγόρευση εισαγωγής πτηνοτροφικών ειδών από συγκεκριμένες χώρες κλπ.

    Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ήδη έχει σχεδιασθεί Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας της Γρίπης με παραγγελία αντιϊκών φαρμάκων, πρόβλεψη για τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της εποχιακής γρίππης, ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθιέρωση ενός αλγορίθμου επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οδηγίες για την γρίππη των πτηνών και συμμετοχή στην περιφερειακή και διεθνή συνεργασία.

    16 κρούσματα έχουν καταγραφεί στην Τουρκία

    Η Αγκυρα επιβεβαίωσε νέο κρούσμα της γρίπης των πουλερικών σε ασθενή που νοσηλεύεται στην Σεβάστεια, στην κεντρική Τουρκία, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Το νέο κρούσμα εντοπίστηκε μεταξύ οκτώ ασθενών που εξετάστηκαν στην Σεβάστεια.

    Από τα 16 κρούσματα της νόσου που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα στην Τουρκία, τέσσερα εντοπίστηκαν σε τρεις επαρχίες του Βορρά, γεγονός που δείχνει ότι ο θανατηφόρος ιός εξαπλώνεται από τις απομονωμένες αγροτικές περιοχές της Ανατολίας προς τις δυτικές περιοχές.

    Το τουρκικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πάντως ότι οι εξετάσεις ήταν αρνητικές σε 12 άτομα στην Κωνσταντινούπολη που παρουσίασαν χθες συμπτώματα της νόσου.

    Η κρίση έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα και την τουρκική τουριστική βιομηχανία καθώς ο ιός ανιχνεύτηκε και στο θέρετρο του Κουσάντασι, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. "Η κατάσταση είναι ανησυχητική" δήλωσε ο Οσμάν Αγίκ, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων στην επαρχία Αντάλια.

    Σε καραντίνα η δυτική Κωνσταντινούπολη

    Σε επιτήρηση έχουν τεθεί περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων της δυτικής Κωνσταντινούπολης με αφορμή τα εργαστηριακά αποτελέσματα που έδειξαν ότι ο θάνατος πέντε κοτόπουλων στις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ και Γκαζιοσμάνπασά οφείλεται στη γρίπη των πτηνών. Χτες θανατώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη 406 πουλερικά ενώ ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Μουαμμέρ Γκιουλέρ δήλωσε ότι δεν έχει διαγνωστεί γρίπη των πτηνών σε ανθρώπους

    Εξάλλου η αρμόδια για την υγεία των ζώων επιτροπή που συνεδρίασε χτες στη Νομαρχία Κωνσταντινούπολης καθόρισε τις περιοχές του νομού που πρέπει να επιτηρούνται και αποφάσισε να τεθούν σε καραντίνα οι περιοχές που βρίσκονται σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων από τις συνοικίες Κιουτσούκτσεκμετζέ, Γκαζιοσμάνπασά και Εσενλέρ. Υπό επιτήρηση τέθηκε και περιοχή ακτίνας επτά χιλιομέτρων στην οποία βρίσκονται οι συνοικίες Εγιούπ, Μπαϊράμπασά, Μπαγτζιλάρ και Αβτζιλάρ καθώς επίσης και οι λίμνες, τα φράγματα και οι δεξαμενές που βρίσκονται εκεί. Αποφασίστηκε ακόμη η υποχρεωτική θανάτωση όλων των ύποπτων πτηνών στις υπό επιτήρηση περιοχές.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" στο σύνολο της Κωνσταντινούπολης 61 άτομα προσήλθαν στα νοσοκομεία με την υποψία ότι μπορεί να έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών. Εξ αυτών 23 άτομα, από τα οποία τα 13 παιδιά, εισήχθησαν στα νοσοκομεία προκειμένου να νοσηλευτούν.

    Ενδεχομένως έχει εξαπλωθεί σε Ιράν, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν και Συρία

    Στο μεταξύ ο αρχίατρος του νοσοκομείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Εκατοστού Έτους της επαρχίας Βαν (όπου διαγνώστηκε για πρώτη φορά η νόσος στην Τουρκία) Χουσεϊν Αβνί Σαχίν δήλωσε ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων άργησε να επέμβει, με αποτέλεσμα η γρίπη των πτηνών που γίνει αιτία ώστε να χαθούν ανθρώπινες ζωές. "Το υπουργείο Γεωργίας δεν είπε στα αγροτικά επιμελητήρια ότι διαγνώστηκε γρίπη των πτηνών, ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι πρέπει να αξιολογήσουν τα περιστατικά με βάση αυτά τα στοιχεία. Εμείς τη διαγνώσαμε. Υπάρχει και στο Ιράν, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία αλλά αυτοί δεν μπόρεσαν ούτε καν να τη διαγνώσουν" δήλωσε στη "Μιλλιέτ" ο κ Σαχίν και πρόσθεσε ότι η νόσος θα συνεχίσει να εμφανίζεται και στο μέλλον, διότι θα τη μεταφέρουν τα αποδημητικά πουλιά τα οποία θα μολύνουν τα πουλερικά που ζουν σε κοτέτσια. Κατά συνέπεια θα μολυνθούν και οι άνθρωποι. Συνέστησε να καταργηθούν τα κοτέτσια στα οποία οι οικογένειες εκτρέφουν πουλερικά.

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" δημοσιεύει ότι το υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων θα υποβάλλει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόταση απαγόρευσης της εκτροφής πουλερικών ελευθέρας βοσκής συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εκτρέφουν οι οικογένειες στις αυλές τους.

    Τα νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών επέφεραν δεύτερο μεγάλο πλήγμα σε διάστημα λίγων μηνών στον τομέα της πτηνοτροφίας στην Τουρκία. Οι πτηνοτρόφοι ετοιμάζονται να θάψουν τα αποθέματα κρέατος πουλερικών που έχουν από τον Οκτώβριο του 2005 οπότε εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της νόσου στο Μάνιας. Ο τομέας της πτηνοτροφίας είχε ανακάμψει πριν τη Πρωτοχρονιά καθώς είχαν ξεχαστεί τα πρώτα κρούσματα της νόσου. Αλλά η επανεμφάνισή της τον οδήγησε σε νέα κρίση. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της υπηρεσίας Πληροφόρησης για Υγιή Κοτόπουλα, Ζουχάλ Νταστάν με την τελευταία κρίση σταμάτησαν οι πωλήσεις πουλερικών. Η κ. Νταστάν εκτίμησε ότι ο τομέας της πτηνοτροφίας θα συρρικνωθεί προσωρινά κατά 70%.

    [02] Παραίτηση Μαρκογιαννάκη

    Την παραίτηση του υπέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης.

    Σε δήλωση του αναφέρει: «Για να μη φέρω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση υπέβαλα την παραίτηση μου στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Δηλώνω ότι πάντοτε σεβάστηκα και σέβομαι την δικαιοσύνη την οποία υπηρέτησα ως εισαγγελέας για πολλά χρόνια και τιμώ τους λειτουργούς της. Λυπούμαι γιατί οι κρίσεις που έγιναν σε ιδιωτική συνομιλία με κομματικούς μου ``φίλους`` χρησιμοποιήθηκαν απομονωμένες για να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Εγείρεται πάντως ένα σημαντικό ερώτημα: δικαιούται κάποιος να ηχογραφεί μυστικά ιδιωτικές συνομιλίες του οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη; Επιφυλάσσομαι προς τούτο κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η ΝΔ και τα στελέχη της διαχρονικά έχουν αποδείξει αυτό το σεβασμό»

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης με αφορμή τους χαρακτηρισμούς για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που αποδίδονται στον υφυπουργό Δημόσιας Τάξης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Εφόσον ισχύουν όσα έχουν μεταδοθεί, είναι προφανές ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στη θέση του ούτε λεπτό παραπάνω".

    Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «ο τελευταίος που δικαιούται να ομιλεί είναι το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα αυτό σε πλείστες περιπτώσεις στο παρελθόν καθύβριζε την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Τώρα λοιπόν που το ΠΑΣΟΚ δήθεν διαρρηγνύει τα ιμάτια του γίνεται για μια ακόμη φορά συνώνυμο της υποκρισίας».

    Νωρίτερα είχαν μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς αποσπάσματα από ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο κ. Μαρκογιαννάκης ακούγεται να χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινού.

    Μεταξύ άλλων φέρεται να είχε πει σε κομματική εκδήλωση: «Εκτός από τις δυσκολίες που κληρονομήσαμε είναι και οι δυσκολίες οι οποίες δημιουργούνται από τη συμπεριφορά ιδιαίτερα των ΜΜΕ. Βλέπεται τι γίνεται κάθε βράδυ στα κανάλια. Βλέπεται ότι ψάχνουν από εκεί που δεν υπάρχει τίποτε να δημιουργηθεί κάτι και όλα σε φόντο αντικυβερνητικό. Δεν γίνεται τίποτε και το σωστό που θα γίνει το υποβαθμίζουν. Αντίθετα, το ουδέτερο το βαφτίζουν ότι είναι σε βάρος μας και το χτυπούν και το ξαναχτυπούν. Τελευταία δυστυχώς μπήκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως και αυτός ο ανόητος, γιατί εγώ δεν έχω παρά μόνο αυτό τον χαρακτηρισμό να του πω, και αγράμματος συν τις άλλοις κάνει κάποιες ενέργειες τις οποίες εκμεταλλεύονται»

    Μετά την παραίτηση του κ. Μαρκογιαννάκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός δήλωσε: «επιτέλους δόθηκε η πρέπουσα πολιτική λύση».

    Πριν την παραίτηση του υφυπουργού ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν.Αθανασάκης είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: "Εφόσον ισχύουν όσα έχουν μεταδοθεί, είναι προφανές ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στη θέση του ούτε λεπτό παραπάνω".

    [03] Συνάντηση Αλογοσκούφη-Γκράσερ

    Συγχαρητήρια για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας έδωσε στον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, ο αυστριακός ομόλογός του και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Καρλ-Χάιντς Γκράσερ, κατά τις μακρές συνομιλίες που είχαν στη Βιένη.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ μετά τις συνομιλίες, ο κ. Γκράσερ τόνισε πως είχε την ευκαιρία να συγχαρεί τον κ. Αλογοσκούφη γιατί αντεπεξήλθε σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση και έπρεπε να αντιμετωπίσει πολύ υψηλά ελλείμματα των τελευταίων ετών. Ο κ. Γκράσερ σημείωσε πως η εντύπωσή του, όπως και πολλών ξένων ομολόγων του, είναι ότι ο κ. Αλογοσκούφης ήταν πραγματικά ικανός να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Ο Ελληνας ομόλογός του, όπως είπε ο κ. Γκράσερ, του είπε ότι το έλλειμμα της Ελλάδας το 2006 θα μπορούσε να είναι κάτω από το 3%. Και εάν είναι έτσι, τότε θα έχει λύσει το πρόβλημα των ελλειμμάτων, στόχος για τον οποίο ο Αυστριακός υπουργός εύχεται στον κ. Αλογοσκούφη καλή επιτυχία.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ επισήμανε τη διαπίστωση του πως το κλίμα και στο Συμβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι θετικό για την Ελλάδα γιατί, όπως σημείωσε, αναγνωρίζουν τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει αυστηρά τον προϋπολογισμό για να βρεθεί το έλλειμμα κατά το 2006 κάτω από το 3%, και στο στόχο αυτό παραμένει προσηλωμένη.

    Οπως ανέφερε ο έλληνας υπουργός, στις συνομιλίες του με τον κ. Γκράσερ του ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να επιτευχθούν αποτελέσματα και για την Ευρώπη και για την Αυστρία και για την Ελλάδα.

    [04] Συνάντηση Καραμανλή-Παπαρήγα

    Το θέμα του αντικομμουνιστικού μνημονίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και την προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η γγ του Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά τη σημερινή ωριαία συνάντησή τους.

    Η κ.Παπαρήγα δήλωσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό η αντιπροσωπεία της ΝΔ στο Συμβούλιο της Ευρώπης να καταψηφίσει το "φασιστικό μνημόνιο", σημειώνοντας ότι τη στάση αυτή πρέπει να κρατήσουν όλα τα κόμματα ανεξάρτητα από ιδεολογικές πεποιθήσεις και από τις θέσεις που έχουν έναντι των κομμουνιστικών κομμάτων.

    Η γγ του ΚΚΕ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι εισέπραξε θετική απάντηση από τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας ότι η αντιπροσωπεία της ΝΔ και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε καταψηφίσει το μνημόνιο.

    Η γγ του ΚΚΕ σημείωσε ότι με το θέμα αυτό κρίνεται αν οι λαοί θα έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται και να διεκδικούν και αν τα κομμουνιστικά κόμματα θα έχουν το δικαίωμα να δρουν και να αγωνίζονται για τα δικαιώματα των λαών.

    Η κ.Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι με το προωθούμενο σχέδιο απόφασης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχουν δυνάμεις "που θέλουν να βάλουν τους λαούς στο γύψο".

    Η κ.Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός της στην προωθούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, λέγοντας ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο, όχι γιατί δεν χρειάζεται αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά γιατί με την αναθεώρηση θα αυξηθούν τα αντιδραστικά μέτρα.

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι όταν έρθει η κατάλληλη ώρα το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί και επίσημα.

    Η γγ του ΚΚΕ είπε ότι όσον αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, το ζήτημα είναι προς ποιά κατεύθυνση θα γίνει. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχουν αντιδραστικοί νόμοι, οι οποίοι πρέπει να καταργηθούν και αναφερόμενη στο θέμα των καταγγελιών για απαγωγές Πακιστανών είπε ότι αυτές έγιναν με βάση συμφωνίες που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, και οι οποίες δίνουν το δικαίωμα σε Αμερικανούς και Αγγλους να δρουν και στη χώρα μας.

    Η κ.Παπαρήγα είπε χαρακτηριστικά ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την τήρηση της νομιμότητας, διότι κάθε μέρα ψηφίζονται αντιδραστικοί νόμοι, τονίζοντας έτσι τη θέση του κόμματός της για την ανάγκη κατάργησης αντιδραστικών νόμων.

    Η κ.Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι δεν υπάρχει νομιμότητα όταν καταπατούνται τα συλλογικά, αλλά και ατομικά διακαιώματα των πολιτών.

    [05] Ενημέρωση κ.Γ.Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ρωτήθηκε σήμερα για το τί ελέγχθη στην τηλεφωνική συνομιλία του Ελληνα και του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών κυρίου Μολυβιάτη και Στρο, σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών.

    Ο εκπρόσωπος απήντησε επαναλαμβάνοντας προγενέστερη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και τονίζοντας ότι είναι πάγια διπλωματική τακτική να μην ανακοινώνεται το ακριβές περιεχόμενο τέτοιων συνομιλιών και ιδίως το τί μεταφέρει η μια πλευρά στην άλλη.

    Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφορία ή γνώση για τις καταγγελίες περί κρατήσεων ατόμων στην αμερικανική βάση στη Σούδα της Κρήτης, υπογράμμισε εξάλλου ο κ.Κουμουτσάκος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ενώ αναφερόμενος στο διεθνή αντίκτυπο της υπόθεσης των Πακιστανών είπε ότι δεν έχει την αίσθηση ότι η Ελλάδα έχει διασυρθεί, ότι δεν θίγεται το κύρος της χώρας και ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρνητικά δημοσιεύματα που όμως στη συνέχεια ανασκευάστηκαν.

    Ο κ.Κουμουτσάκος χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό τον προσανατολισμό της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ, το θέμα της προώθησης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης και για την περαιτέρω προσέγγιση των χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Υπήρξε μια περίοδος περισυλλογής που πρέπει όμως τώρα να δώσει τη θέση της σε μια ενεργό συζήτηση και σε έναν ευρύτατο διάλογο με τους Ευρωπαίους πολίτες για το θέμα των θεσμών της ΕΕ.

    Σε αυτό βοηθάει, συνέχισε ο κ.Κουμουτσάκος άρση των διαφωνιών για τον προϋπολογισμό.

    Αναφερόμενος στην προσέγγιση των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε την καταλυτική σπουδαιότητα που αποδίδει η Αθήνα στον ευρωπαϊκό τους δρόμο, που είναι όμως νοητός μόνο ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης στα κριτήρια της ΕΕ και των απαραίτητων εσωτερικών μεταρρυθμίσεων και μιας διεθνούς πολιτικής που να δίδει έμφαση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ.Κουμουτσάκος υπογράμμισε την εμμονή στη φόρμουλα "πλήρης εφαρμογή-πλήρης ένταξη" και τόνισε ότι η Αθήνα είναι εποικοδομητική και θετική στην ευρωπαϊκή πολιτική της Τουρκίας, χωρίς όμως να εκδίδει λευκές επιταγές.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των κριτηρίων δεν είναι μια τυπικότητα στο Κόσοβο αλλά έχει μεγάλη ουσία και σημασία. Πρόσθεσε ότι η διευθέτηση και σταθεροποίηση της κατάστασης στο Κόσοβο δεν μπορεί να γίνει εις βάρος της περιφερειακής σταθερότητας και ότι θα αξιοποιήσουμε και το πλαίσιο της διαβαλκανικής σε αυτή την κατεύθυνση με δεδομένο μάλιστα ότι στις 25 Ιανουαρίου συναντώνται οι υπουργοί Εξωτερικών της Διαβαλκανικής στην Αθήνα.

    Ο κ.Κουμουτσάκος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μία λύση στο Κυπριακό χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες και υπογράμμισε ότι η διαδικασία επίλυσης πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο δηλαδή η συμφωνημένη λύση.

    [06] Συντονισμός και ετοιμότητα για τη γρίπη των πτηνών

    "Η επιδημιολογική εξέλιξη στην Τουρκία δεν είναι καλή. Αυτό όμως δεν είναι ανησυχητικό επί του παρόντος, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Ουδείς πανικός, κανένας εφησυχασμός, πλήρης επαγρύπνηση".

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μετά την ενημέρωση που έκανε μαζί με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Παυλόπουλο και Μπασιάκο στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης των πτηνών.

    Ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν έχει γίνει εδώ και μήνες, είπε ο Νικήτας Κακλαμάνης και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την γρίπη των πτηνών και στο σχέδιο "Περσέας" που έχει εκπονηθεί. Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι τα σχέδια έχουν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και θα επικαιροποιηθούν.

    Τόνισε ότι το απόγευμα η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας θα επισκεφθεί την αρμόδια υπηρεσία στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" που είναι και η μοναδική αεροπορική πύλη εισόδου από την Τουρκία στην Ελλάδα, για να δοθούν επιπλέον οδηγίες και να ελεγχθούν τα μέτρα που λαμβάνονται. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ανάλογα μέτρα και έλεγχοι από τον Εβρο μέχρι και κάθε μικρό νησί, διότι υπάρχουν μετακινήσεις σε ατομικό επίπεδο.

    Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι θα τοποθετηθούν και αφίσες που έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις οποίες θα αναγράφεται η απαγόρευση για τη μεταφορά πάσης φύσεως πτηνών.

    Υπογράμμισε ακόμη πως τα μέτρα είναι πλήρη, όπως και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επανέλαβε ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, καθώς "δεν μπορούν να μπουν σύνορα στον αέρα".Στις 17 και 18 Ιανουαρίου συγκαλείται στην Κίνα ειδική διάσκεψη των υπουργών Υγείας για να υπάρξει παγκόσμια κινητοποίηση, στην οποία θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών.

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυμξης ανέφερε πως ενισχύθηκαν οι νομαρχίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια με επιπλέον 500 κτηνιάτρους και άλλους επιστήμονες. Ο κ. Ευάγγελος Μπασιάκος δήλωσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, αφού έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα και βρίσκεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης "επείγουσας επέμβασης". Ανέφερε ότι, εκτός από τα μέτρα που πάρθηκαν, σε συνεργασία με την Ε.Ε., έχουν ληφθεί και πρόσθετα εθνικά μέτρα. Αυτά είναι η διατήρηση των οικόσιτων πουλερικών εντός κλειστών χώρων, η απαγόρευση πώλησης ζώντων πουλερικών σε λαϊκές αγορές, η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου ζώντων πουλερικών, κ.α.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος παρουσίασε ειδικό φυλλάδιο που μοιράζεται από σήμερα και στο οποίο υπάρχουν πληροφορίες για την γρίπη των πτηνών.

    Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ειδικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων στην Ελλάδα αλλά και με την ΕΕ, υπενθυμίζοντας σχετικά την απόφαση 745/04 και στη συνέχεια παρουσίασε μία αφίσα που θα αναρτηθεί από σήμερα σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας μας, σε μικρά ή μεγάλα Τελωνεία, καθώς και το έντυπο (για τη γρίπη των πτηνών - επιστημονικά δεδομένα, πολιτική πρόληψης) που εκτυπώθηκε για να διανεμηθεί στα σύνορα με την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες.

    «Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, η χώρα μας σε συνεργασία με τις υγειονομικές υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών παρακολουθεί το φαινόμενο από πολύ κοντά και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη αυστηρότητα στα Τελωνεία και ήδη έχουμε επικοινωνήσει με τις τελωνειακές αρχές και έχει διαβιβασθεί μία εγκύκλιος, επαναληπτική παλαιότερων εγκυκλίων, για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται στις πύλες εισόδου» τόνισε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε άλλη συναφή ερώτηση,ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η χώρα μας δεν προτίθεται να κάνει κάτι περισσότερο από όσα προβλέπουν οι Οδηγίες της ΕΕ και απ' όσα πράττουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

    Ο ΟΗΕ

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι η γρίπη των πτηνών μπορεί να λάβει ενδημική μορφή στην Τουρκία και μπορεί "να απειλήσει τις γειτονικές της χώρες". Χρακτήρισε "κρίσιμης σημασίας" τον συντονισμό στην καταπολέμηση του ιού.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας κάλεσε τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας -Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Ιράν, Ιράκ και Συρία- να παραμείνουν σε επιφυλακή και να εφαρμόσουν μέτρα επιτήρησης και αντιμετώπισης ενημερώνοντας του πληθυσμούς για την εξέλιξη της κατάστασης και τον κίνδυνο που διατρέχουν".

    Ο Χουάν Λουμπρόθ, αξιωματούχος του Οργανισμού, δήλωσε ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί παρά τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. "Η έκθεση ζώων και ανθρώπων στον ιό θα αυξηθεί κατά πολύ, εάν δεν ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την απομόνωση όλων των γνωστών και αγνώστων εστιών όπου είναι σήμερα παρών ο ιός" είπε.

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας συνιστά στην Τουρκία "να αρχίσει εθνικής κλίμακας εκστρατεία για την καταπολέμηση του ιού με κεντρικό συντονισμό που θα εφαρμόζεται με την αποτελεσματική και διαφανή δράση σε τοπικό επίπεδο".

    Στη γειτονική Βουλγαρια, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Σόφιας Δρ. Μποχοσιάν μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό δήλωσε ότι ο φονικός ιός της γρίπης των πτηνών ενδέχεται να "χτυπήσει" τη Βουλγαρία μέσα στις επόμενες 30 ημέρες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη Βουλγαρία, αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο, αφού δυο γειτονικές χώρες, η Ρουμανία και η Τουρκία, έχουν προσβληθεί από τον ιό.

    Συνάντηση πρωθυπουργού με τον υπουργό Απασχόλησης

    Πριν από τη σύσκεψη για τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ιού, ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης στο αμέσως επόμενο διάστημα

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συζητήσουν και θα καταθέσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι για το ζήτημα της λειτουργίας των τραπεζών τα απογεύματα και τις Κυριακές το υπουργείο δεν έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, αλλά επειδή έχει τεθεί το θέμα, θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι προτάσεις χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς αφορισμούς.

    Πρέπει, είπε ο κ.Παναγιωτόπουλος, αφενός να εφαρμόζονται οι ασφαλιστικοί και εργασιακοί νόμοι αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και οι συνθήκες για νέες και σταθερές θέσεις απασχόλησης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης, ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε, ότι το θέμα έχει τελειώσει και πως "πρέπει να γυρίσουμε σελίδα".

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί καθυστέρησε 4,5 ώρες η κυβέρνηση να λάβει απόφαση για τον κ.Μαρκογιαννάκη, ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι διαθέτει εξαιρετικά ευαίσθητα δημοκρατικά αντανακλαστικά και αυτό επιβεβαιώθηκε χθες, ενώ σημείωσε ότι ο κ.Μαρκογιαννάκης έχει την δική του ιστορία προσωπική και πολιτική και χθες ανέλαβε τις ευθύνες του.

    Υπενθύμισε ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ τα στελέχη κατηγορούσαν τη δικαιοσύνη ότι είναι παραμάγαζο της Ρηγίλλης επειδή δεν έβγαζαν αρεστές αποφάσεις στο διευθυντήριο.

    Τόνισε επίσης, αναφερόμενος στον κ.Λινό, ότι κοσμεί τη δημόσια ζωή και πρόκειται για σημαίνουσα προσωπικότητα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κάθαρση της δικαιοσύνης, η οποία προχωρά επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ.Παναγιωτόπουλος είπε, ότι ο πρωθυπουργός είναι πάντα ψύχραιμος και ότι το μέγιστο μέλημά του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

    [07] Παραίτηση Μαρκογιαννάκη

    «Οι αρμοδιότητες του υφυπουργού Δημοσίας Τάξης αναλαμβάνονται από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Δεν τίθεται ζήτημα αναπλήρωσης του υφυπουργού και επίσης δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, μετά την παραίτηση του υπέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης με αφορμή χαρακτηρισμούς που εξέφρασε σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ.Λινού.

    Σε ερώτηση σχετική με την άποψη της κυβέρνησης για τον κ.Λινό, ο κ.Ρουσόπουλος παρέπεμψε σε χθεσινή του δήλωση, στην οποία είχε τονίσει ότι «όλοι οφείλουμε σεβασμό στη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η ΝΔ και τα στελέχη της διαχρονικά έχουν αποδείξει αυτό το σεβασμό». Σε παρεπόμενη ερώτηση αν υπάρχει "ένταση" στις σχέσεις κυβέρνησης και δικαστικού κλάδου, δήλωσε κατηγορηματικά: «σε καμία περίπτωση».

    Αναφορικά, εξάλλου, με τις δικαστικές παρεμβάσεις του κ.Λινού για το θέμα των Πακιστανών και του Ρώσου δραπέτη, οι οποίες φαίνεται ότι προκάλεσαν τα σχόλια του κ. Μαρκογιαννάκη, ο εκπρόσωπος -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- τόνισε πως «η κυβέρνηση με επανειλημμένες δηλώσεις της έχει διευκρινίσει ότι επιθυμεί τη διαλεύκανση των όποιων καταγγελιών από τη δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας, εξάλλου, βρίσκονται και οι δύο υποθέσεις που τέθηκαν στο ερώτημα».

    Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις περί των συνθηκών της παραίτησης του υφυπουργού Δημοσίας Τάξεως, ο κ.Ρουσόπουλος δεν θέλησε να κάνει περαιτέρω σχόλια.

    Σημείωσε, πάντως, ότι συμφωνεί απολύτως με την παρατήρηση που υπάρχει στη δήλωση παραίτησης Μαρκογιαννάκη αναφορικά με το ηχητικό ντοκουμέντο που οδήγησε στην παραίτησή του. «Υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο ερώτημα για την καταγραφή -μυστικώ τω τρόπω- μιας ιδιωτικής συνομιλίας», παρατήρησε σχετικά.

    Σε συναφή ερώτηση περί της απόφασης της Ενωσης Συντακτών Νήσων (που καλύπτει τον δημοσιογράφο ο οποίος ηχογράφησε τη συνομιλία του κ.Μαρκογιαννάκη) ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να κάνει σχόλιο.

    Εξάλλου, αναφορικά με το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην τηλεοπτική μετάδοση της ηχογραφημένης συνομιλίας του κ.Μαρκογιαννάκη και την αποδοχή της παραίτησής του, ο κ.Ρουσόπουλος παρατήρησε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με τους δικούς της κανόνες και τους δικούς της ρυθμούς. Σε καμία περίπτωση, η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) δεν οφείλει να λειτουργεί με τηλεοπτικούς ρυθμούς».

    Στο ερώτημα αν ο κ.Μαρκογιαννάκης παραιτήθηκε οικειοθελώς ή ζητήθηκε η παραίτησή του, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε πως «ο υφυπουργός παραιτήθηκε και αυτό είναι σαφές».

    Από την μεριά του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ.Λινός, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει την παραίτηση του κ.Μαρκογιαννάκη, απάντησε: "Το θέμα είναι λήξαν".

    Δήλωση Μαρκογιαννάκη

    Ο πρώην -πλέον- υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, ανακοινώνοντας την παραίτησή του, τις πρώτες πρωινές ώρες, έκανε τις εξής δήλωση:

    «Για να μη φέρω σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση υπέβαλα την παραίτηση μου στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Δηλώνω ότι πάντοτε σεβάστηκα και σέβομαι την δικαιοσύνη την οποία υπηρέτησα ως εισαγγελέας για πολλά χρόνια και τιμώ τους λειτουργούς της. Λυπούμαι γιατί οι κρίσεις που έγιναν σε ιδιωτική συνομιλία με κομματικούς μου ``φίλους`` χρησιμοποιήθηκαν απομονωμένες για να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Εγείρεται πάντως ένα σημαντικό ερώτημα: δικαιούται κάποιος να ηχογραφεί μυστικά ιδιωτικές συνομιλίες του οποιουδήποτε Ελληνα πολίτη; Επιφυλάσσομαι προς τούτο κάθε νόμιμου δικαιώματος μου».

    Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση παραίτησής του από τον κ.Μαρκογιαννάκη, είχαν μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς αποσπάσματα από ηχητικό ντοκουμέντο όπου ο πρώην υφυπουργός ακούγεται να χρησιμοποιεί σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημ. Λινού.

    Μεταξύ άλλων φέρεται να είχε πει σε κομματική εκδήλωση: «Εκτός από τις δυσκολίες που κληρονομήσαμε είναι και οι δυσκολίες οι οποίες δημιουργούνται από τη συμπεριφορά ιδιαίτερα των ΜΜΕ. Βλέπεται τι γίνεται κάθε βράδυ στα κανάλια. Βλέπεται ότι ψάχνουν από εκεί που δεν υπάρχει τίποτε να δημιουργηθεί κάτι και όλα σε φόντο αντικυβερνητικό. Δεν γίνεται τίποτε και το σωστό που θα γίνει το υποβαθμίζουν. Αντίθετα, το ουδέτερο το βαφτίζουν ότι είναι σε βάρος μας και το χτυπούν και το ξαναχτυπούν. Τελευταία δυστυχώς μπήκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ως και αυτός ο ανόητος, γιατί εγώ δεν έχω παρά μόνο αυτό τον χαρακτηρισμό να του πω, και αγράμματος συν τις άλλοις κάνει κάποιες ενέργειες τις οποίες εκμεταλλεύονται».

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή τους χαρακτηρισμούς του κ.Μαρκογιαννάκη για τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχε κάνει την ακόλουθη δήλωση: "Εφόσον ισχύουν όσα έχουν μεταδοθεί, είναι προφανές ότι ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στη θέση του ούτε λεπτό παραπάνω".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 January 2006 - 16:03:35 UTC