Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ
  • [02] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν
  • [03] «Εφυγε» ο δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης

  • [01] Εγκαινιάστηκε ο σταθμός ανεφοδιασμού της ΔΕΠΑ

    Τη δυνατότητα αξιοποίησης κοινοτικών πόρων για την αντικατάσταση του στόλου των αστικών λεωφορείων αρχικά στην περιφέρεια της πρωτεύουσας και της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια και των άλλων πόλεων της χώρας με λεωφορεία φυσικού αερίου, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, εγκαινιάζοντας, το Σάββατο, το σταθμό ανεφοδιασμού λεωφορείων της ΕΘΕΛ με φυσικό αέριο στην Ανθούσα Αττικής.

    Στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη η μελέτη για την επέκταση της αεριοκίνησης στα ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ διερευνάται η δυνατότητα αγοράς απορριμματοφόρων που θα κινούνται με φυσικό αέριο. Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης παρουσίασε το πρόγραμμα επέκτασης των δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς για το 2006.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ανοίξει το δρόμο των τομών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτεί η σύγχρονη Ελλάδα στην οικονομία, το κράτος, την υγεία και την παιδεία. Ο βασικός άξονας είναι η νέα ενεργειακή πολιτική που περιλαμβάνει έργα υποδομής, απελευθέρωση των αγορών και έμφαση σε πηγές ενέργειας που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα επιλύθηκαν πολυετείς εκκρεμότητες για την κατασκευή έργων που καθιστούν τη χώρα ενεργειακό κόμβο, όπως είναι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, οι αγωγοί φυσικού αερίου Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας και η δημιουργία της ενεργειακής κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ενώ προετοιμάζεται η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού με εχέγγυα πλήρους διαφάνειας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες.

    Δημιουργούνται τόνισε, ευκαιρίες για μεγάλης κλίμακας επενδύσεις από Ελληνες και ξένους, με βασικούς στόχους τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, την εξοικονόμηση ενέργειας και την υιοθέτηση μορφών ενέργειας φιλικότερων προς το περιβάλλον. Ηδη έχει θεσπιστεί το πλαίσιο για τα δυο καύσιμα και σύντομα θα υπάρξει νέο πλαίσιο για την προώθηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Για το φυσικό αέριο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει ξεκινήσει η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα, με την οποία εξασφαλίζεται ο ασφαλής εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο, ενώ επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε άλλους δεκατρείς νομούς. Αναφέρθηκε τέλος, στο έργο που έγινε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι αναγνωρίζουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας είπε ότι ο σταθμός εφοδιασμού των λεωφορείων στην Ανθούσα είναι σημαντική υποδομή για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας και ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των μεταφορών.

    Τόνισε ότι το 2005 η κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με το 2003 και για φέτος προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη και της ΔΕΗ στο Λαύριο, ενώ φέτος θα προκηρυχθούν και θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για την ίδρυση τριών νέων εταιριών παροχής αερίου στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

    Υπογράμμισε πως πρωταγωνιστής για την είσοδο του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος ήταν παρών στη σημερινή εκδήλωση.

    Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης τόνισε ότι φέτος ολοκληρώθηκε η προμήθεια 416 λεωφορείων της ΕΘΕΛ που κινούνται με φυσικό αέριο, ενώ προχωρά η προμήθεια άλλων 520 καινούργιων λεωφορείων που θα κινούνται με ντίζελ, με σύγχρονες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές που εξασφαλίζουν χαμηλότερους ρύπους και από το φυσικό αέριο. Παράλληλα, γίνονται μελέτες για τη χρήση βιοκαυσίμων, αλλά και καθαρού υδρογόνου στην κίνηση λεωφορείων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, καθημερινά γίνονται 2,7 εκατομμύρια μετακινήσεις με μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν το 41% του συνόλου από 33% που ήταν το 2004, ενώ στόχος στο τέλος της τετραετίας είναι να φτάσουν το 50%. Απαλλασσόμεθα, είπε χαρακτηριστικά, από την προκατάληψη ότι είναι μειωτική η χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ότι το ΙΧ είναι ο πιο γρήγορος τρόπος μετακίνησης.

    Ο κ. Λιάπης ανήγγειλε ότι φέτος το τραμ θα φτάσει στη Βούλα και θα αρχίσει η επέκτασή του στον Πειραιά, το Μετρό θα κάνει στάση στην Κάντζα, το Κορωπί και την Παλλήνη, ενώ ο προαστιακός θα φτάσει φέτος στον Πειραιά.

    Τόνισε εξάλλου ότι η κυβερνητική πολιτική στοχεύει στην αποθάρρυνση της χρήσης ΙΧ στο κέντρο. "Εχουμε ανοίξει διάλογο για να βρεθεί η καλύτερη λύση και θα βρεθεί με σύνεση και συναίνεση.

    Ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ Ραφαήλ Μωϋσής χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας, η αναγκαιότητα της οποίας, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε με τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου είπε ότι η αυτοκίνηση με φυσικό αέριο είναι σταθερά αναπτυσσόμενος τομέας σε όλη την Ευρώπη, καθώς το αέριο είναι σημαντικά οικονομικότερο και συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης.

    [02] Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν

    Η αξονική τομογραφία στον εγκέφαλο στην οποία υποβλήθηκε το Σάββατο ο Αριέλ Σαρόν δείχνει "μικρή βελτίωση" της κατάστασής του, αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να πουν ότι έχει διαφύγει τον κίνδυνο, δήλωσε ο Σλόμο Μορ-Γιόσεφ, διευθυντής του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύεται ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

    Ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η κατάσταση της υγείας του Σαρόν είναι κρίσιμη αλλά σταθερή μετά τη χειρουργική επέμβαση στην υποία υποβλήθηκε για να σταματήσει η αιμορραγία στον εγκέφαλό του. Ο αξονικός τομογράφος έδειξε μια μικρή μείωση της πίεσης στον εγκέφαλο του Σαρόν.

    "Εμείς ως άνθρωποι παραμένουμε αισιόδοξοι. Αλλά δεν μπορώ να πω ότι ο πρωθυπουργός έχει διαφύγει τον κίνδυνο. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις βελτίωσης. Ομως, η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη", τόνισε.

    Ο Σλόμο Μορ-Γιόσερ πρόσθεσε ότι το πρωί της Κυριακής θα αποφασισθεί πότε θα βγεί ο Σαρόν από το τεχνητό κώμα.

    Περισσότερο αισιόδοξοι για την κατάσταση της υγείας του ισραηλινού πρωθυπουργού εμφανίστηκαν δύο από τους θεράποντες γιατρούς του, ο νευροχειρουργός Φελίξ Ουμάνσκι.

    Ο Αριέλ Σαρόν έχει "πολλές πιθανότητες" να επιζήσει μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη πριν από τρεις ημέρες, δήλωσε το Σάββατο στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης ο Γιοζε Κοέν, ένας από τους γιατρούς που πραγματοποίησαν τη χειρουργική επέμβαση στον ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Γιοζε Κοέν όταν ρωτήθηκε τι πιθανότητες έχει ο Σαρόν να επιζήσει, απάντησε: "Νομίζω ότι έχει πολλές τώρα. Είμαι αρκετά αισιόδοξος γι΄αυτό. Προσευχόμαστε να μην υπάρξουν επιπλοκές, όπως μια λοίμωξη", ενώ τόνισε: "Αύριο είναι η μέρα της αλήθειας. Αύριο θα ξέρουμε όλοι εάν αυτά που έχουμε κάνει ως τώρα έχουν βοηθήσει".

    Από την πλευρά του, ο νευροχειρουργός Φελίξ Ουμάνσκι δήλωσε: "Ο αξονικός τομογράφος έδειξε μια εικόνα καλύτερη από χθες. Είμαι πιο αισιόδοξος. Η κατάσταση του Αριέλ Σαρόν είναι σταθερή και αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μια καλή εξέλιξη".

    Παράλληλα, η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ο ισραηλινός πρωθυπουργός έδειξαν κάποιο πρόβλημα στην περιοχή των πνευμόνων. Το πρώτο κανάλι της ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι γιατροί του νοσοκομείου δήλωσαν ότι δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία του προβλήματος στους πνεύμονες. Ωστόσο, όπως μετεδωσε η ίδια πηγή, τα θύματα των εγκεφαλικών επεισοδίων εμφανίζουν συχνά λοιμώξεις στους πνεύομονες ή πνευμονία.

    Ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

    Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ισραήλ, τώρα που ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δίνει μάχη για τη ζωή του, δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο σε συνέντευξή του στο BBC.

    "Ο Αριέλ Σαρόν είναι ίσως η πλέον εξέχουσα προσωπικότητα στην πολιτική ζωή της Μέσης Ανατολής και αφήνει ένα κενό για όλον τον κόσμο", επισήμανε ο Στρο που πραγματοποιεί επίσκεψη στο Ιράκ.

    "Η αβεβαιότητα θα είναι μεγάλη, βραχυπρόθεσμα" στο Ισραήλ και στη Μέση Ανατολή εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του Σαρόν. Ακόμα και αν βελτιωθεί η υγεία του, η κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί πολύ "από σήμερα ως το τέλος Μαρτίου και το σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης", υπογράμμισε.

    παράλληλα, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η αραβο-ισραηλινή ειρηνευτική διαδικασία "δεν θα επηρεαστεί" από τις εξελίξεις που αφορούν την κατάσταση της υγείας του ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στο Αμμάν.

    Το σχόλιο αυτό έκανε ο Αμπντάλα σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εχούντ Ολμερτ, ο οποίος ασκεί καθήκοντα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. "Ο βασιλιάς Αμπνταλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή δεν θα επηρεαστεί απο οποιεδήποτε εξελίξεις", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ διαβεβαίωσε σήμερα τον ισραηλινό συνάδελφό του Σιλβάν Σαλόμ, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι η γερμανική κυβέρνηση "παραμένει στο πλευρό του Ισραήλ σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς". "Αγωνιούμε στο πλευρό των ισραηλινών φίλων μας για τη ζωή και την υγεία του Αριέλ Σαρόν", πρόσθεσε ο Στάινμάιερ σύμφωνα με γερμανό εκπρόσωπο.

    Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Μέση Ανατολή στα μέσα Ιανουαρίου επισκεπτόμενος αρχικά την Αίγυπτο, στη συνέχεια το Ισραήλ και ακολούθως τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    Εξάλλου, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να πραγματοποιήσει στο τέλος του μήνα την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Ισραήλ.

    [03] «Εφυγε» ο δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης

    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 74 ετών ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Λέων Καραπαναγιώτης, ο οποίος πριν από ένα χρόνο είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Ο Λέων Καραπαναγιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1931, σπούδασε πολιτικές επιστήμες στη Γαλλία και στην Ελβετία και εργαζόταν στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη από το 1953.

    Ο εκλιπών είχε διατελέσει διευθυντής της εφημερίδας "Το Βήμα" και μετά το 1981 διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας "Τα Νέα".

    Συλλυπητήρια

    "Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το θάνατο του Λέοντα Καραπαναγιώτη, που με το υψηλό ήθος του, τον σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία και την κριτική θεώρηση αγωνίστηκε για την προβολή των αρχών και των οραμάτων του, προσφέροντας ανεκτίμητα στη Δημοσιογραφία και μετουσιώνοντας την σε πραγματικό λειτούργημα. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του και σε ολόκληρη τη δημοσιογραφική οικογένεια" αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια.

    "Ο Λέων Καραπαναγιώτης υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με δέσμευση και συνέπεια" δήλωσε ο υπουργός επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Θ.Ρουσόπουλος, πληροφορούμενος το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου, και συνέχισε: "Η απώλειά του θα είναι αισθητή, όχι μόνο στην εφημερίδα των ΝΕΩΝ για την οποία η προσωπική του σφραγίδα υπήρξε καθοριστική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο της έντυπης δημοσιογραφίας.

    Στους οικείους του εκλιπόντος και τη δημοσιογραφική οικογένεια των «ΝΕΩΝ» εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Τη λύπη του για το θάνατο του Καραπαναγιώτη, "ενός πραγματικού ευπατρίδη της δημοσιογραφίας την οποία υπηρέτησε υποδειγματικά πάνω απο μισό αιώνα", εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ.Παπανδρέου δήλωσε για τον Λ.Καραπαναγιώτη ότι "ήταν πάντα ένας ανήσυχος διανοούμενος, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση και άποψη για τα πολιτικά και τα κοινωνικά μας πράγματα, ένας συνειδητός δημοκράτης πολίτης, με τη δική του προσωπική συμβολή στους αγώνες για τη δημοκρατία και την πρόοδο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο εκλιπών υπήρξε οικογενειακός φίλος των Παπανδρέου και προσωπικός φίλος του πατέρα του και πρόσθεσε ότι πολλές ήταν οι στιγμές, κρίσιμες και ιστορικές, που οι συμβουλές του ήταν ανεκτίμητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 8 January 2006 - 21:49:42 UTC