Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 06-01-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Διαδρομές Πολιτισμού στο Μετρό»
  • [02] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία
  • [03] Συνάντηση Αλαβάνου με επιτροπή Αρμενίων
  • [04] Καραμανλής: Διαμορφώνουμε μια νέα προοπτική
  • [05] Εγκρίθηκε το ν/σ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη
  • [06] Συμφωνία Ρώσων-Ουκρανών για το φυσικό αέριο

  • [01] «Διαδρομές Πολιτισμού στο Μετρό»

    Την εκδήλωση "Διαδρομές Πολιτισμού στο Μετρό" στο σταθμό "Άγιος Δημήτριος" επισκέφθηκαν σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης και ο υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αν. Νεράτζης.''

    Εκει εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του προγράμματος απεξάρτησης της θεραπευτικής κοινότητας ''18 ΑΝΩ'', ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκε το έργο του καλλιτέχνη Χρίστου Παπανικολάου με τίτλο "Άνθρωποι -Άγγελοι- Πουλιά'', ένα έργο που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό το σταθμό.

    Πρόκειται γαι ανάρτηση εκτυπώσεων στις γυάλινες επιφάνειες του σταθμού που συνθέτουν μια εικαστική παρέμβαση με πολλαπλά επίπεδα συνειρμικού συμβολισμού, στα οποία παραπέμπει ένας σταθμός του Μετρό, δηλαδή από τη σημειολογία που υποβάλλει ως χώρος στο χρήστη.

    Όπως δήλωσε στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης : ''Το Μετρό όχι μόνο αποτελεί τον κορμό των συνδυασμένων μετακινήσεων στην Αθήνα αλλά έχει και μια δυναμική παρουσία στην καθημερινή ζωή και τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Το Υπουργείο Μεταφορών και Εποικοινωνιών στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, στέλνοντας ένα μήνυμα ευαισθησίας. Ένα αισιόδοξο μήνυμα ζωής απέναντι στα ναρκωτικά.''

    Ο κ. Λιάπης τόνισε εκτός των άλλων ότι εντός του μηνός θα συγκροτηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Νεας Ολυμπιακής επίσης υπογράμμισε οτι το νέο νομοσχέδιο για τα φορτηγά είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή.

    Για το θέμα των αυξήσεων στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, δήλωσε ο κ. Λιάπης '' Θα υπάρξει κάποια αύξηση, αλλά πρώτα θα συζητηθεί με τον κ. Αλογοσκούφη για το πότε θα γίνει και πόσο θα αυξηθούν.΄''

    [02] Κριτική Αθανασάκη για την οικονομία

    Βαριά κατηγορία κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης και της ΚΟ της ΝΔ ότι "ψεύδονταν ενσυνείδητα", κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2006, διατύπωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    «Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε και εισηγήθηκε στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης και τον υποστήριξαν οι υπουργοί, ο Πρωθυπουργός και η ΚΟ. της ΝΔ, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί»,δήλωσε ο κ. Αθανασάκης και πρόσθεσε:

    «΄Ελεγαν όλοι τους ψέματα στη Βουλή και στον ελληνικό λαό, γιατί ήξεραν ότι είναι ανεφάρμοστος».

    Ανέφερε επίσης ότι χρειάστηκαν μόλις 10 ημέρες για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που έκανε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

    Έσοδα του 2005

    Τα πυρά του Ν.Αθανασάκη δέχθηκε ο Γ.Αλογοσκούφης και για την ανακοίνωση περί υπερκάλυψης του στόχου για τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2005, αμφισβητώντας την επιτυχία που αναφέρει η κυβέρνηση.

    ΄Όπως τόνισε ο κ. Αθανασάκης, η κυβέρνηση και σε αυτή την περίπτωση, χαμήλωσε τον πήχη για να τον περάσει και να πανηγυρίσει.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στον προϋπολογισμό του 2005, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, υπήρχε πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 7,2%. Το Μάρτιο, με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΕ, ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, στο 10,2%. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, ενόψει της μεγάλης υστέρησης των εσόδων αναθεώρησε προς τα κάτω τον στόχο, κατεβάζοντάς τον στο 5% και πανηγυρίζει για το 6,3% που πέτυχε.

    Ο κ. Αθανασάκης έκανε λόγο για αναξιοπιστία του Πρωθυπουργού, του υπουργού Οικονομίας και της κυβέρνησης, που πετυχαίνουν, όπως ανέφερε, κατ΄ αυτό τον τρόπο τους στόχους τους.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση, προκειμένου να πετύχει τον στόχο του 5% στα έσοδα του προϋπολογισμού, αύξησε τον ΦΠΑ στο 19%. Ανέφερε ότι το 2005 υπήρξαν αυξημένα φορολογικά έσοδα λόγω αυξημένων τιμών στα πετρελαιοειδή. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η αύξηση ήταν μόνο 6,3% και ζήτησε από τον κ. Αλογοσκούφη να εξηγήσει σε ποιο ύψος θα ήταν τα έσοδα αν δεν υπήρχε η μία μονάδα αύξησης στον ΦΠΑ και τα αυξημένα έσοδα από τα πετρελαιοεοδή.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μίλησε, γενικότερα για εγκλωβισμό της οικονομίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον οποίο απέδωσε στην «απίθανη ιστορία της απογραφής».

    Καταγγελία για την ΕΡΤ

    Σε καταγγελία της δημόσιας τηλεόρασης προέβη, εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης.

    Όπως ανέφερε, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε χθες μόλις 8 δευτερόλεπτα στις χθεσινές του δηλώσεις και μόνο για ένα από τα τρία θέματα στα οποία αναφέρθηκε.

    Τόνισε επίσης ότι στα απογευματινά δελτία δεν υπήρξε καμία αναφορά.

    Η ΕΡΤ, όπως δήλωσε ο κ. Αθανασάκης, αφιέρωσε 8 δευτερόλεπτα στο ΠΑΣΟΚ για θέμα των αστυνομικών επιχειρήσεων σχετικά με το Ρώσο δραπέτη, θέμα στο οποίο, η δημόσια τηλεόραση αφιέρωσε 10 λεπτά.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η δημόσια τηλεόραση έχει υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο και δεν είναι θέμα κάθε στελέχους της πως χειρίζεται τα θέματα.

    Και ζήτησε από την ηγεσία της ΕΡΤ να ξαναδιαβάσει τους νόμους και να τους εφαρμόσει, εκφράζοντας την ευχή να μη χρειαστεί να επανέλθει στο θέμα.

    [03] Συνάντηση Αλαβάνου με επιτροπή Αρμενίων

    Την ολόπλευρη συμπαράσταση του ΣΥΝ στο θέμα που απασχολεί τους Αρμένιους, την καταστροφή δηλαδή αρμένικων πολιτιστικών μνημείων στο Ναχιτσεβάν του Αζερμπαιτζάν, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Α. Αλαβάνος στην Εθνική Επιτροπή Αρμενίων κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε σχετικά ότι το θέμα είναι σοβαρό και πρόσθεσε ότι «χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αυτή θα γίνει από την πλευρά του κόμματός μας, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και μέσω της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

    Εκ μέρους της Επιτροπής Αρμενίων ο Κασπάρ Καραμπετιάν δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για μας αυτό το θέμα και γι αυτό έχουμε ξεκινήσει μια διεθνή κινητοποίηση και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για να σταματήσει αυτό το έγκλημα εναντίον μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ενός ιδιαιτέρου αρμενικού πολιτιστικού στοιχείου που είναι οι σταυρόπετρες που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου».

    [04] Καραμανλής: Διαμορφώνουμε μια νέα προοπτική

    "Για ένα άλμα προς τα εμπρός το 2006, συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας" δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής προσερχόμενος στην ετήσια δεξίωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε : "Η κοινωνία μας ζητά να αλλάξουμε τα πράγματα. Αυτό κάνουμε, με πίστη στις δυνατότητες των Ελλήνων, με εμπιστοσύνη στους πολίτες διαμορφώνουμε μέρα με την ημέρα μία νέα προοπτική".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, προσερχόμενος στην ίδια εκδήλωση και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά : "Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται", ενώ σχολιάζοντας την πορεία της εθνικής οικονομίας είπε ότι η ανεργία περιορίζεται και η ανάπτυξη είναι βεβαιωμένη.

    Στη δήλωσή του για τη νέα χρονιά ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής σημείωσε ότι "κερδίζουμε τη μάχη για τη μείωση των ελλειμμάτων και μάλιστα με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο". "Εχουμε πετύχει, πρόσθεσε, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ, μετά από χρόνια επενδυτικής άπνοιας και η Ελλάδα προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών".

    "Εικοσιπέντε χρόνια μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, ο στόχος της πραγματικής κοινωνικής σύγκλισης με τους εταίρους μας καθορίζει όλες μας τις πολιτικές. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για μια ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία. Μια οικονομία που να αναπτύσσεται διαρκώς, να γεννά νέες θέσεις δουλειάς, να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες και μεγαλύτερη ευημερία σε όλους", τόνισε.

    Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ

    Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος δια στόματος του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Δρακούλη Φουντουκάκου.

    Σε αποψινή δήλωσή του, στο πλαίσιο της ετήσιας δεξίωσης που παραθέτει το ΕΒΕΑ προς τιμήν του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου για το 2006, ο κ. Φουντουκάκος τόνισε ότι η αισιοδοξία του επιχειρηματικού κόσμου στηρίζεται σε τρεις κυρίως λόγους:

    ο πρώτος λόγος είναι ότι η, από μακρού αναμενόμενη, ανάκαμψη της Ευρωζώνης δείχνει να εισέρχεται σε μια σταθερή πορεία και να κερδίζει έδαφος σε ρυθμό και ουσία.

    ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παραμένει ισχυρός και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες μολονότι χρειάσθηκε και χρειάζεται να γίνει μια σημαντική μείωση στα ελλείμματα του δημοσίου.

    και ο τρίτος λόγος είναι ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση δείχνουν να επιμένουν στο δρόμο της συνέπειας στη δημοσιονομική εξυγίανση και της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών.

    «Πιστεύουμε ότι το 2006 θα είναι έτος σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών και αναδιατάξεων καθώς και νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών και δράσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη, την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή» πρόσθεσε ο κ. Φουντουκάκος.

    [05] Εγκρίθηκε το ν/σ για την πρωτοβάθμια περίθαλψη

    Η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό ενέκρινε το σχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που προβλέπει μεταξύ άλλων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Νικήτας Κακλαμάνης και Πάνος Παναγιωτόπουλος, τη θεσμοθέτηση οικογενειακού γιατρού, τη λειτουργία σε 24ωρη βάση αστικών κέντρων υγείας, και την μεταφορά του κλάδου υγείας του ΙΚΑ, και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ.

    Ο κ.Κακλαμάνης υπογράμμισε πως ουδείς ιατρός του ΙΚΑ θα απολυθεί, θα χρειαστεί βάθος χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου καθώς απαιτούνται 6.000 γενικοί ιατροί τετραετούς φοίτησης.

    Συνολικά για να παραχθούν οι γενικοί γιατροί απαιτούνται δέκα χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κακλαμάνης ενώ τόνισε πως οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές, εργοδοτικές και ιατρικές οργανώσεις, ενώ θα γίνει και οικονομική μελέτη κόστους ωφέλειας για το σύστημα.

    Στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006 ανέφερε ο κ.Κακλαμάνης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος γιατί θέτει το θεμέλιο λίθο, μαζί με τον κ.Παναγιωτόπουλο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και σημείωσε πως "δεν έχει σημασία ποιός θα κόψει την κορδέλα", απαντώντας στην παρατήρηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος απαντώντας στο ίδιο ερώτημα τόνισε πως έχει εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και υπογράμμισε πως η συνεργασία του με όλους τους συναδέλφους του είναι καλή.

    Ο κ.Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι με την ένταξη των κλάδων υγείας το ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ, θα υπάρχει καλύτερη περίθαλψη για τους Ελληνες πολίτες, ενώ υπογράμμισε πως το ΙΚΑ θα παραμένει ο βασικός πυλώνας για όλους τους Ελληνες πολίτες.

    Ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός και πως θα προηγηθεί εξαντλητικός διάλογος με όλους.

    Ανέφερε ότι θα υπάρξει σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομίας μελέτη κόστους ωφέλειας και θα εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον Νικήτα Κακλαμάνη και την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στο δήμο Αθηναίων, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας, αν η κ.Μπακογιάννη αποφασίσει να μην είναι υποψήφια, αποτελεί την ιδανική λύση, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι ένας πολύ καλός δήμαρχος, που θα συγκεντρώσει την προτίμηση Αθηναίων από όλους τους πολιτικούς χώρους.

    Αντιδράσεις για το σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

    Αντιδράσεις προκάλεσαν οι ανακοινώσεις που αφορούν το νέο Σχέδιο Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας οι οποίες έγιναν αμέσως μετά την Κυβερνητική Επιτροπή.

    Το νομοσχέδιο που στοχεύει σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στην αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και έχει ως βασικό άξονα την ενεργοποίηση οικογενειακού γιατρού και τη λειτουργία των περιφερειακών συστημάτων υγείας ώστε να αποσυμφορηθούν τα μεγάλα νοσοκομεία δεν βρίσκει σύμφωνα σε αρκετά του σημεία τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος για την πρωτοβάθμια φροντίδα ο οποίος είχε ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2004 και καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει έστω και τώρα στην σταδιακή εφαρμογή του. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει "αόριστο ευχολόγιο" το νέο σχέδιο νόμου και κάνει λόγο για "αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμήν του υπουργού Υγείας".

    Ανταπαντώντας ο υπουργός Υγείας κ. Νικήτας Κακλαμάνης τονίζει ότι "μετά από 20ετή αγρανάπαυση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καλά κάνει ο συνάδελφος μου κ. Βενιζέλος και αξιώνει από τη σημερινή κυβέρνηση να επιλύσει και αυτό το πρόβλημα. Το ίδιο ζήτησα κι εγώ από τον πρωθυπουργό, (απεδείχθη ότι δεν χρειαζόταν), σε αντίθεση με τη στάση του κ. Σημίτη απέναντι στον κ. Α. Παπαδόπουλο που οδήγησε σε παραίτηση για το ίδιο θέμα", κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.

    Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος εκτιμά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης "παρότι δεν ήταν συγκεκριμένες, είναι βέβαιο ότι περιέχουν αντιλαϊκά μέτρα, γιατί κινούνται στη γενική κατεύθυνση της πολιτικής της που στρέφεται κατά των λαϊκών συμφερόντων".

    Ο Συνασπισμός από την πλευρά του κάνει λόγο για "παρεμβάσεις αποπροσανατολισμού των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της κοινής γνώμης", ενώ επισημαίνει ότι τις προτάσεις δεν ακολουθεί ολοκληρωμένη πρόβλεψη για την εξεύρεση των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή τους.

    Η ΓΣΕΕ εκτιμά ότι ένα τόσο μεγάλο και σοβαρό θέμα συζητήθηκε και αποφασίστηκε χωρίς να υπάρχει στοιχειώδης κοινωνικός διάλογος. Οι εργαζόμενοι θα περιφρουρήσουν όλες τις κοινωνικές παροχές Υγείας και θα εμποδίσουν την κατάργηση των κοινωνικών αγαθών δυναμικά και αποφασιστικά, καταλήγει η ΓΣΕΕ.

    [06] Συμφωνία Ρώσων-Ουκρανών για το φυσικό αέριο

    Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη πενταετούς συμφωνίας μεταξύ της ρωσικής εταιρείας Γκαζπρόμ και της ουκρανικής Ναφτογκάζ για το φυσικό αέριο εξέφρασαν ο υπουργός Οικονομίας της προεδρεύουσας Αυστρίας Μάρτιν Μπαρτενσταϊν και ο αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Επίτροπος Αντρις Πίμπαλγκς. Συμπλήρωσαν ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα είναι από τα κύρια θέματα της εαρινής Συνόδου Κορυφής των 25 τον ερχόμενο Μάρτιο.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της σύντομης, όπως τη χαρακτήρισαν, έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας συντονισμού εμπειρογνωμόνων των κρατών - μελών σε θέματα φυσικού αερίου, χαιρέτησαν την άμεση και αποτελεσματική απάντηση της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις εκκλήσεις που απηύθυνε η ΕΕ για εκτόνωση της κρίσης και άρση του αδιεξόδου.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Αυστρίας εξέφρασε την ελπίδα η εν λόγω συμφωνία θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη χωρίς να υπάρχουν διαταραχές στην τροφοδοσία και τόνισε ότι η ενεργειακή πολιτική της ΕΕ θα βρεθεί στο επίκεντρο της εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (23- 24 Μαρτίου). Συγχρόνως, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει ανακοίνωση για πιο βελτιωμένη πολιτική ενέργειας στην Ευρώπη. Όπως διευκρίνισε, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στη ασφάλεια της παροχής φυσικού αερίου, την ανταγωνιστικότητα των τιμών και την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

    Από την πλευρά του ο Α. Πίμπαλγκς υποστήριξε την ανάγκη μιας περισσότερο αποτελεσματικής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας. Οπως είπε, την άνοιξη θα παρουσιάσει ένα πρώτο κείμενο ανακοίνωσης της Επιτροπής για μια νέα ενεργειακή πολιτική. Τα τελικά συμπεράσματα και οι οριστικές προτάσεις θα κατατεθούν πριν από τα τέλη του έτους.

    Σε συμφωνία κατέληξαν Ρωσία και Ουκρανία

    Σε πενταετή συμφωνία για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία κατέληξαν το πρωί οι αντιπροσωπείες της ρωσικής Γκαζπρόμ και της ουκρανικής Ναφτογκάζ σε συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα. Η "Γκαζπρομ" θα πωλεί το πετρέλαιο αντί 230 δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα σε ρωσο-ουκρανικό όμιλο. Ο όμιλος στη συνέχεια -ο οποίος θα προμηθεύεται συγχρόνως φυσικό αέριο από Τουρκμενιστάν, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν αντί περίπου 50 δολαρίων- θα πωλεί στην Ουκρανία το φυσικό αέριο στην τελική τιμή των 95 περίπου δολαρίων τα 1000 κυβικά μέτρα.

    Ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η συμφωνία ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου. "Καταλήξαμε σε οριστική συμφωνία. Ηταν επιτυχής για την Γκαζπρόμ και είμαστε ικανοποιημένοι. Η συμφωνία θα διασφαλίσει τον σταθερό εφοδιασμό της Ευρώπης" τόνισε ο Μίλερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 5 January 2006 - 0:08:52 UTC