Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού
  • [02] Μολυβιάτης για το Κόσοβο
  • [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Μ. Γιαννάκου
  • [04] Αλλαγές στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου
  • [05] Απονομή τιμητικών διακρίσεων της Ακαδημίας

  • [01] Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Συνεργασία με την υπουργό Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Χθες, σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2006.

    Ο κ. Σιούφας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την προώθηση των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων στο χώρο του φυσικού αερίου, την πρόσφατη υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του αγωγού Κομοτηνής- Αλεξανδρούπολης και το σχέδιο νόμου για το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής που θα κατατεθεί στη Βουλή μόλις αρχίσουν οι εργασίες της Ολομέλειας.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την προκήρυξη που πρόκειται να γίνει για τα 900 μεγαβάτ για άλλα τρία νέα ιδιωτικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Η προκήρυξη, είπε ο κ. Σιούφας, θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

    Ο κ. Σιούφας ανέφερε ότι σήμερα δημοσιεύεται ο νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, ενώ τόνισε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την αναμόρφωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας με τη δημιουργία νέων βιομηχανικών περιοχών και βιοτεχνικών πάρκων, καθώς και την ανάπτυξη των κλάδων της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, εξάλλου, ότι η αγορά κινήθηκε ομαλά και ταυτόχρονα γίνονται συστηματικοί έλεγχοι σε όλη τη χώρα και από το Υπουργείο και από της Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους νέους πόλους καινοτομίας που ήδη έχουν προκηρυχθεί για να αναπτυχθούν στην ελληνική περιφέρεια.

    Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι ουδέποτε στο παρελθόν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα έγινε ένα τόσο σημαντικό έργο, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Η πορεία αυτού του έργου, είπε, θα συνεχιστεί με τους ίδιους και πιο εντεινόμενους ρυθμούς και το 2006 και τα επόμενα χρόνια.

    Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Σιούφας είπε ότι "δεν το ξέρω αυτό, είναι απόφαση του πρωθυπουργού".

    Πάντως, άφησε να εννοηθεί, ότι θέλει να παραμείνει στο ίδιο υπουργείο, σημειώνoντας ότι "ο κάθε υπουργός το επιθυμεί, όταν έχει δρομολογήσει μια σειρά από πράγματα, αλλά αυτό δεν είναι δικό του θέμα. Την παραμονή ή όχι σε όποιο πόστο την αποφασίζει ο πρωθυπουργός".

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι δεν έχει συζητήσει το θέμα με τον κ. Καραμανλή γιατί "δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού".

    Σε άλλη ερώτηση για την υπόθεση των Πακιστανών, ο κ. Σιούφας είπε ότι το θέμα βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και κατά την άποψή του δεν πλήττεται η εικόνα της κυβέρνησης, ενώ σε παραπλήσια ερώτηση εάν υπήρξε λανθασμένος επικοινωνιακός χειρισμός, απάντησε κατηγορηματικά "καθόλου".

    Σε ό,τι αφορά στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από το εργοστάσιο των ΕΛΠΕ, ο Δ. Σιούφας ανέφερε πως από τις τρεις πρώτες μέρες λειτουργίας του πρώτου ιδιωτικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος φαίνονται τα καλά που έχει ο ανταγωνισμός και το άνοιγμα των αγορών με κανόνες. Η κατάσταση, πρόσθεσε, θα ομαλοποιηθεί. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργοστάσιο που ενισχύει και τη σταθερότητα αλλά και την ασφάλεια του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συνάντηση κ.Κ.Καραμανλή με κ.Π.Μολυβιάτη

    "Η χρονιά που λήγει ήταν μια καλή χρονιά για τον τόπο μας, πετύχαμε τους στόχους μας και ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας. Συνεπώς, για το χρόνο που έρχεται, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία ασφαλή και ομαλή πορεία του τόπου μας στη διεθνή σκηνή", υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

    Σε ερώτηση για το θέμα των Πακιστανών, ο κ. Μολυβιάτης είπε "η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη δηλώσεις. Υπάρχει μία έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματά της".

    Σε άλλη ερώτηση, αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε "δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού", ενώ σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αποχωρήσει αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός, είπε "σας απάντησα, δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού, την πρωθυπουργική βούληση όλοι την αποδέχονται".

    Δήλωση Αθανασάκη

    O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στις συναντήσεις που έχει ο πρωθυπουργός με υπουργούς της κυβερνήσεως δήλωσε πως "ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί παρελαύνουν αυτές τις μέρες, όπως και σήμερα, από το Μέγαρο Μαξίμου, για να δηλώσουν στη συνέχεια ότι «η χρονιά που λήγει ήταν μια καλή χρονιά για τον τόπο μας», και να έχουν να παίζουν οι τηλεοράσεις στις ειδήσεις".

    Σύμφωνα με τον κ. Αθανασάκη, "δυστυχώς ότι και να λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης της Ν.Δ. έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, η χρονιά που λήγει δεν ήταν μια καλή χρονιά για τη χώρα μας. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για τη θέση και το κύρος της χώρας μας στον κόσμο. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για την οικονομία μας. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για τους εργαζόμενους, για τους μισθωτούς, για τους αγρότες, για τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Δεν ήταν μια καλή χρονιά για την κοινωνική πολιτική, την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή".

    Καταλήγοντας ο κ. Αθανασάκης σημείωσε πως "οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ., της κυβέρνησης Καραμανλή, και το 2005 όπως και το 2004 έπληξαν τους πολλούς και ευνόησαν τους λίγους".

    [02] Μολυβιάτης για το Κόσοβο

    Το Κόσοβο είναι ένα από τα πιό κρίσιμα ζητήματα και η λύση του θα πρέπει να προσβλέπει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στα Βαλκάνια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρος Μολυβιάτης σε συνέντευξη του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΠΕΤΑ.

    Ο κ. Μολυβιάτης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση, σε όλες τις συζητήσεις για το θέμα αυτό, δεν παύει να επισημαίνει ότι "η λύση θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων και όχι προϊόν επιβολής, να βασίζεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην πρόσφατη περιοδεία του στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, με τους ομολόγους του της Κροατίας και της Ρουμανίας, εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει συχνή και ουσιαστική ενημέρωση των γειτονικών χωρών για το ζήτημα του Κοσόβου.

    "Ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των άλλων χωρών της Ομάδας Επαφής είναι αναμφισβήτητα σημαντικός, ωστόσο ιδιαίτερο ρόλο θα πρέπει να έχουν και οι γειτονικές χώρες διότι αυτές θα υποστούν άμεσα τις συνέπειες των εξελίξεων" αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μολυβιάτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τον "ιδιαίτερο και βαρύνουσας σημασίας" ρόλο που έχει η Ελλάδα στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου, αφού είναι η μόνη χώρα της περιοχής που είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, ενώ την "παρούσα, κρίσιμη περίοδο" είναι και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της συνοχής της κρατικής κοινότητας Σερβίας-Μαυροβουνίου, εκτίμησε ότι "πρόκειται για ένα κρίσιμο ζήτημα που θα έχει σοβαρές συνέπειες για την περιοχή των Βαλκανίων, ιδιαίτερα τώρα που δρομολογήθηκε η διαδικασία για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου".

    Καταλήγοντας, στη συνέντευξή του στο ΜΠΕΤΑ, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας - Μαυροβουνίου επισημαίνοντας ότι "τις δύο χώρες συνδέουν ιστορικοί δεσμοί φιλίας, ενώ και σήμερα το επίπεδο των πολιτικών σχέσεων είναι εξαιρετικό, οι οικονομικές σχέσεις ενισχύονται, το ίδιο και οι σχέσεις στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού".

    [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Μ. Γιαννάκου

    Για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Η κα Γιαννάκου ανέφερε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπεται η θέση του κόμματος για μη κρατικά Πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία και θα προταθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Σ' ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η κα Γιαννάκου τόνισε ότι έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος με τις προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ αναμένονται και οι προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων.

    Σε εύλογο χρονικό διάστημα, είπε η υπουργός Παιδείας, το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

    Η κα Γιαννάκου σε ερώτηση για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας είπε ότι ορισμένα θέματα μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς να υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση και ανέφερε την καύση των νεκρών, που έχουν προτείνει βουλευτές από όλα τα κόμματα και θα συζητηθεί σύντομα στη Βουλή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητούσε διευκρινίσεις για ανώτατες σχολές,η κα Γιαννάκου είπε ότι υπήρξε απάντηση, ότι πρόκειται για σχολές όπως αυτές του υπουργείου Αμυνας, σημειώνοντας ότι αν δεν τις δεχόταν θα ήταν σαν να μην αποδέχεται στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Πρόκειται για θέματα, πρόσθεσε, που αφορούν κάθε χώρα, ενώ σημείωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε εξηγήσεις,αλλά διευκρινίσεις με βάση ερώτηση ευρωβουλευτή.

    Σε ό,τι αφορά στο θέμα των Πακιστανών,η Υπουργός Παιδείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα διισταμένων απόψεων στην κυβέρνηση και ότι ισχύει η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

    Η κα Γιαννάκου ανέφερε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό θέμα ανασχηματισμού, ενώ σημείωσε πως "όποιος και αν είναι υπουργός στο υπουργείο της θα κάνει ότι προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα".

    [04] Αλλαγές στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου

    Περιορισμένες αλλαγές στη σύνθεση του επιτελείου του επέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του προέδρου του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", ενόψει της εκλογής του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου τοποθέτησε ως υπεύθυνο από το ΠΑΣΟΚ για τις διαδικασίες αναθεώρησης του συντάγματος τον Θόδωρο Πάγκαλο, θέση που στην προηγούμενη διαδικασία αναθεώρησης είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Η σημαντικότερη αλλαγή που επέφερε στο επιτελείο του ο Γ. Παπανδρέου, συνδυάζεται με την επάνοδο του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος τοποθετήθηκε στη θέση τη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θέση την οποία κατείχε μέχρι τώρα ο Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Ο κ. Γερουλάνος ήταν στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου στο Υπουργείο Εξωτερικών και πρώτος εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος από τον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Βαλασόπουλος τοποθετήθηκε επικεφαλής της επιτροπής επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αποκέντρωση. Ο κ. Βαλασόπουλος έχει χρηματίσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ η επιτροπή της οποίας θα προΐσταται ο κ. Βαλασόπουλος θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο του Κινήματος, καθώς οι διαδικασίες για την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, λειτουργιών και πόρων αποτελεί βασική πολιτική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ.

    Στη θέση του Προέδρου του Ιδρύματος "Ανδρέας Παπανδρέου", από την οποία αποχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, τοποθετήθηκε ο Αχιλλέας Μητσός.-

    [05] Απονομή τιμητικών διακρίσεων της Ακαδημίας

    Σε πανηγυρική συνεδρία, παρουσία του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, η Ακαδημία Αθηνών απένειμε απόψε μετάλλια, βραβεία και επαίνους σε πολίτες που διακρίθηκαν για το έργο τους.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός, ο υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης και πολλά μέλη του πολιτικού και ακαδημαϊκού κόσμου.

    Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Εμμανουήλ Ρουκούνας εκφώνησε ομιλία με θέμα τις «Μεταμορφώσεις της διεθνούς κοινότητας» αναλύοντας τη στενή σχέση που υφίσταται ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο, αλλά και το ρόλο των διεθνών οργανισμών, καθώς επίσης τη διαδρομή των τελευταίων δεκαετιών στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Για το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2005 μίλησε ο γενικός γραμματέας της Νικόλαος Ματσανιώτης.

    Για την τάξη των θετικών επιστημών με βραβείο τιμήθηκαν οι: Μιχάλης Σταματάκης, Χρυσάνθη Ιωακείμ, Θεοδώρα Ροντογιάννη, Αντώνης Μέττος, Δημήτριος Σινάπης, Αντώνιος Μελάς, Συμεών Μποζαπαλίδης, Αντώνιος Καλαμπάκας, Ιωάννης Γκουντινάκος, Ιωσήφ-Μόσχος Σπάρταλης, Ευαγγελία Αθανασουλα, Νικόλαος Κανταρτζής. Έπαινο έλαβε ο Νικόλαος Χιωτέλης.

    Για την τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών τιμήθηκαν με μετάλλιο η Αλεξάνδρα Π. Κανελλοπούλου και η Λουίζα Λουκοπούλου, ενώ βραβεία απονεμήθηκαν στους κάτωθι: Τασούλα Καραγεωργίου, Δημήτρη Κοσμόπουλο, Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου, Παναγιώτη Γώγο, Παντελή Καβακόπουλο, Ιωάννη Βάσση, Κωσταντίνο Οικονομάκο, Μιχαήλ Σκανδαλίδη, Ζήση Τζιαμούρτα. Με επαίνους τιμήθηκαν οι κ. Κ. Γεώργιος Ραυτόπουλος, Ηλίας Χρυσοχοίδης και Χρήστος Ανδρεάδης.

    Με βραβεία από το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη τιμήθηκαν οι Κλείτος Κύρου, Μάρω Δούκα, Χριστόφορος Μηλιώνης, Γιάννης Παπακώστας, ενώ από το ίδρυμα Πέτρου Χάρη τιμήθηκαν οι Βασίλειος Τσιαμπούσης και Αθηνά Κακούρη.

    Για την τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τιμήθηκαν με αργυρό μετάλλιο ο Hugh Gilchrist, με βραβείο οι Δημήτριος Φούφουλας, Κωνσταντίνος Κανελλόπουλος, Κωνσταντίνος Μαυρομαράς και Θεόδωρος Μητράκος, ενώ τέλος με επαίνους τιμήθηκε το Σωματείο «Αρχείον Τσακωνιάς», η Μαρία Καψάλη και ο Γεώργιος Ζέρβας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 December 2005 - 22:54:55 UTC