Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή
  • [02] ΠΑΣΟΚ για τα παιδικά παιχνίδια
  • [03] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης
  • [04] Νέες αντικειμενικές αξίες
  • [05] Λήγουν οι προθεσμίες στις εφορίες
  • [06] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Πέτρο Μολυβιάτη

  • [01] Συναντήσεις Καραμανλή

    Συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, Στο μεταξύ, χθες,ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών.

    Ο κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε πως συζήτησαν τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν και άλλες σχετικές συναντήσεις.

    Δήλωσε ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό έγινε συζήτηση για τον υπαλληλικό κώδικα και ιδίως για τα ζητήματα τα οποία αφορούν στην αξιολόγηση και το Πειθαρχικό Δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων

    [02] ΠΑΣΟΚ για τα παιδικά παιχνίδια

    Επίσκεψη σε καταστήματα παιδικών παιχνιδιών, και συνάντηση με τον Σύλλογο Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών, με επικεφαλής την Άννα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του Τομέα στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, τον Χρήστο Πρωτόπαπα, αναπληρωτή συντονιστή του Τομέα Παραγωγής και Εμπορίου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, και τον Νίκο Μπίστη, υπεύθυνο της Επιτροπής Παραγωγής, Εμπορίου και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

    Αντικείμενο της συνάντησης, θα είναι τα θέματα της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας της πιο ευαίσθητης κατηγορίας καταναλωτών, που είναι τα παιδιά.

    [03] Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

    Η αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η ενδυνάμωση της σχέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά, είναι οι τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σύμφωνα με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με το Πρόγραμμα το χρονικό διάστημα 2006-2008 προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να ανέρχεται στο 3,9% ετησίως κατά μέσο όρο.

    Η ισχυρή ανάπτυξη θα προέλθει από την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται επίσης να παραμείνει ισχυρή.

    Σε ότι αφορά την κερδοφορία του επιχειρηματικού τομέα το υπουργείο Οικονομίας αναμένει να ενισχυθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες (σε τρία στάδια κατά την τριετία 2005-2007).

    Η κερδοφορία θα ενισχυθεί επίσης και από το γεγονός ότι εφαρμόζεται ο νέος επενδυτικός νόμος ο οποίος διευρύνει την επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα.

    Παράλληλα όμως, θα εξακολουθήσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις), χωρίς σημαντικό πιστωτικό κίνδυνο για το χρηματοπιστωτικό τομέα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα.

    Η έντονη αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζεται και από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

    Οι μεταρρυθμίσεις αναμένεται να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ με διάχυση της ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και τις περιφέρειες της ελληνικής οικονομίας.

    Για την απασχόληση προβλέπεται ότι την τριετία 2006-2008 θα αυξάνεται ετησίως κατά 1,6% κατά μέσο όρο, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να περιοριστεί από το 10,4% το 2005 στο 9,8% το 2006, 8,9% το 2007 και στο 8% το 2008.

    Παράλληλα, προβλέπεται επιβράδυνση του πληθωρισμού από το 2006 και μετά.

    Ελλειμμα-χρέος

    Μέχρι το τέλος του 2006 αναφέρεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008, θα μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το ανώτατο όριο (3%). Το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2006 προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στο 2,6% του ΑΕΠ. Και η δημοσιονομική προσαρμογή βασίζεται στον περιορισμό των δαπανών και στην αύξηση των εσόδων.

    Οι συνολικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης θα μειωθούν στο 44,7% το 2006 (από 48,2% που ήταν το 2004), ενώ θα αυξηθούν τα έσοδα δεδομένης της προτεραιότητας να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

    Ειδικά για το έλλειμμα αναφέρεται ότι θα μειώνεται σταδιακά για να φθάσει 1,7% του ΑΕΠ μέχρι το 2008.

    Σε ότι αφορά το χρέος της γενικής κυβέρνησης αναμένεται ότι θα περιοριστεί περαιτέρω και ότι από το 107,9% του ΑΕΠ το 2005 θα μειωθεί στο 104,8% το 2006 στο 101,1% το 2007 για να καταλήξει στο 96,8% το 2008.

    Το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2008 καταλήγει ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή των υπολοίπων διατάξεων του νόμου 2002 για τις συντάξεις.

    Αναφέρει ακόμα ότι μια από τις προτεραιότητες αποτελεί ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία και η αναδιοργάνωση της δημόσιας επιχείρησης ανέγερσης νοσηλευτικών μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ).

    Τέλος, αναφέρεται ότι βρίσκεται υπό διαμόρφωση και ένα νέο σχέδιο νόμου για τις κρατικές προμήθειες, που στοχεύει στη μείωση του κόστους των προμηθειών κατά 15%.

    [04] Νέες αντικειμενικές αξίες

    Ανακοινώνονται σήμερα οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου. Εκτιμάται ότι ο μέσος όρος των νέων αντικειμενικών αξιών δεν θα ξεπεράσει το 30%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τροπολογια του υπουργείου Οικονομικών, όσοι προλάβουν μέχρι και την Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου, να πληρώσουν στην εφορία το φόρο μεταβίβασης, γονικής παροχής ή δωρεάς, θα έχουν προθεσμία ως τις 28 Φεβρουαρίου για να υπογράψουν τα σχετικά συμβόλαια με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

    Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε ότι η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα είναι ήπια με ορίζοντες τριετίας.

    Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές από την πρωτοχρονιά, θα επιφέρουν αύξηση της φορολογίας σε μεταβιβάσεις, κληρονομιές και δωρεές.

    Την ίδια στιγμή, πάντως, αναμένεται να γίνει αναπροσαρμογή των ορίων για το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες ακινήτων στα οποία θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές.

    [05] Λήγουν οι προθεσμίες στις εφορίες

    Περιθώριο μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου έχουν οι φορολογούμενοι για να κλείσουν εκκρεμότητες στην εφορία. Συναλλαγές όπως η μεταβίβαση ακινήτων με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές, η λήψη δωρεών για την δικαιολόγηση του πόθεν έσχες, η προμήθεια του σήματος κυκλοφορίας, η ηλεκτρονική υποβολή του έντυπου Ε9 και των συγκεντρωτικών καταστάσεων, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εως την ερχόμενη Παρασκευή.

    Σε ότι αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, ορίζεται ότι εφόσον οι δηλώσεις έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος χρόνου και έχει πληρωθεί ο φόρος μεταβίβασης, δίνεται η δυνατότητα να γίνονται συμβόλαια και μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2006 με τις παλιές αντικεμενικές αξίες.

    Οσοι φορολογούμενοι αγόρασαν εντός του 2005 περιουσιακά στοιχεία ή έχουν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης τα οποία δεν δικαιολογούνται από το ύψος των εισοδημάτων τους, , μπορούν να λάβουν δωρεά από κάποιον συγγενή ή φίλο, η δήλωση της οποίας πρέπει να κατατεθεί στην εφορία, εως την Παρασκευή.

    Εως μεθαύριο Παρασκευή μπορούν οι κάτοχοι των αυτοκινήτων, να προμηθεύονται από τις τράπεζες και τις εφορίες τα σήματα τελών κυκλοφορίας. Απο τη Δευτέρα θα το πληρώνουν στο διπλάσιο .

    Επίσης, εως το τέλος του έτους οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν το έντυπο Ε9 ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας το ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στην ηλεκτρονική διευθυνση www.gsis.gr.

    Τέλος, μέχρι την Παρασκευή έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών-πελατών.Οι καταστάσεις υποβάλλονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο από όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η υποβολή μπορεί να γίνει και με δισκέτα στην εφορία.

    [06] Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Πέτρο Μολυβιάτη

    "Η χρονιά που λήγει ήταν μια καλή χρονιά για τον τόπο μας, πετύχαμε τους στόχους μας και ενισχύθηκε η διεθνής θέση της χώρας. Συνεπώς, για το χρόνο που έρχεται, μπορούμε να προσβλέπουμε σε μία ασφαλή και ομαλή πορεία του τόπου μας στη διεθνή σκηνή", υπογράμμισε ο κ. Μολυβιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

    Σε ερώτηση για το θέμα των Πακιστανών, ο κ. Μολυβιάτης είπε "η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη δηλώσεις. Υπάρχει μία έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη. Ας περιμένουμε τα αποτελέσματά της".

    Σε άλλη ερώτηση, αν θα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε "δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού", ενώ σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αποχωρήσει αν του το ζητήσει ο πρωθυπουργός, είπε "σας απάντησα, δεν με απασχολεί το θέμα του ανασχηματισμού, την πρωθυπουργική βούληση όλοι την αποδέχονται".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 28 December 2005 - 12:16:53 UTC