Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χριστουγεννιάτικα κάλαντα
  • [02] Εκδηλώσεις μνήμης για τους 230.000 ανθρώπους που χάθηκαν στο φονικό τσουνάμι
  • [03] Καλά Χριστούγεννα
  • [04] Σε επιφυλακή βρίσκεται η τροχαία

  • [01] Χριστουγεννιάτικα κάλαντα

    Το Σάββατο τα παιδιά ήταν οι πρωταγωνιστές της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας. Από το πρωί και παρά το τσουχτερό κρύο, ξεχύθηκαν στους δρόμους, στις γειτονιές και τα σπιτικά για να αναγγείλουν τη γέννηση του Θεανθρώπου.

    Στο γιορτινό κλίμα και οι πολιτικοί μας δέχθηκαν τις μαθητικές χορωδίες και τους μουσικοχορευτικούς συλλόγους στα γραφεία τους, άκουσαν τα παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια, ανταλλάσσοντας ευχές και μοιράζοντας δώρα.

    Στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη σύζυγό του Νατάσα, μπροστά από το επιβλητικό χριστουγεννιάτικο δένδρο, στο Μέγαρο Μαξίμου, έψαλαν τα κάλαντα παιδιά της Ένωσης Πολυτέκνων Γυναικών Ελλάδος "Ροδιά" και η Παιδική Χορωδία "Σπ. Λάμπρου". Τα παιδιά της χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου αφιέρωσαν στον πρωθυπουργό ένα τραγούδι και ένα ποίημα.

    Μαζί με τις ευχές για καλή πρόοδο, υγεία και ευτυχία τα παιδιά πήραν πήραν από τον πρωθυπουργό γλυκά, "γούρια" και δώρα.

    Στη Χαριλάου Τρικούπη, τα κάλαντα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου έψαλαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Μάλιστα, απήγγειλαν στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ένα ποίημα, με το οποίο τον καλούσαν να προχωρήσει στο δρόμο της αλλαγής. Τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, επίσης, τα παιδιά των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και η Πανηπειρωτική Ένωση Ελλάδος.

    Τα κάλαντα έψαλε στην Αλέκα Παπαρήγα το παιδικό τμήμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας. Η γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος δήλωσε ότι θερμές ευχές δε φθάνουν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της νεολαίας και να ανακουφίσουν τους ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου από τα οξυμένα προβλήματά τους. Επίσης, διαβεβαίωσε, ότι το 2006 το κόμμα "θα προσπαθήσει με μεγαλύτερη επάρκεια, αποφασιστικότητα και μαχητικότητα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να διεκδικήσει όσο γίνεται κάποιες κατακτήσεις που είναι εντελώς αναγκαίες για να μπορέσει ο λαός να ανακουφιστεί και κυρίως να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να αντεπιτεθεί".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος άκουσε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα από τα παιδιά του σχολείου του Συλλόγου Φιλιππινέζων στην Ελλάδα "ΚΑΣΑΠΙ". Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε, πως "σύμφωνα με το Ευαγγέλιο το πρώτο πράγμα που βίωσε ο Χριστός ως βρέφος ακόμα, ήταν η μετανάστευση από τη Βηθλεέμ στην Αίγυπτο λόγω των σφαγών του Ηρώδη", τονίζοντας, πως οι σφαγές και η φτώχια συνεχίζονται, οδηγώντας τους ανθρώπους σε μετανάστευση. "Το μήνυμα επομένως της ειρήνης, της αλληλεγγύης δε μπορούσε να το πουν καλύτερα παρά τα καλά παιδιά και οι φοβεροί τραγουδιστές που είναι αγοράκια και κοριτσάκια, από τους Φιλιππινέζους και τις Φιλιππινέζες που δουλεύουν στην πατρίδα μας σήμερα".

    Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης έψαλαν τα κάλαντα η φιλαρμονική της Πυροσβεστικής και τα παιδιά των αστυνομικών.

    Στο σπίτι του επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην οδό Αραβαντινού πήγαν, όπως κάθε χρόνο, οι βρακοφόροι και του έψαλαν κάλαντα από την Κρήτη. Τα μέλη της ένωσης βρακοφόρων Κρήτης χόρεψαν στο γραφείο του υπουργού δημόσιας τάξης, Γιώργου Βουλγαράκη, ενώ τα παιδιά παιδιά που ζουν στους ξενώνες του "Χαμόγελου του παιδιού" κατέκλυσαν το γραφείο του υπουργού εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου.

    Στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Καραντζαφέρη ο Σύλλογος Ποντίων Θεσσαλονίκης ευχήθηκε επιτυχία στις δημοτικές εκλογές στη συμπρωτεύουσα αποσπώντας τους την υπόσχεση όταν εκλεγεί να καλύψει το "έλλειμμα" απέναντί τους. Δηλαδή δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου να τοποθετήσει το άγαλμα του Άγνωστου Μαχητή Ποντίου.

    Στην Αρχιεπισκοπή, στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο τα κάλαντα έψαλαν παιδικές χορωδίες, λυκόπουλα και ναυτοπρόσκοποι με το παραδοσιακό καράβι ανά χείρας, ενώ βρακοφόροι από την Κρήτη του αφιέρωσαν μαντινάδα σχετική με το λόγο του.

    Εντυπωσιακή ήταν και η χριστουγεννιάτικη παρουσία των Ολυμπιονικών (γυναικών) στους εμπορικούς δρόμους της Γλυφάδας, όπου με τρίγωνα και τις στολές της Εθνικής Ελλάδας έψαλαν τα κάλαντα. Τη χριστουγεννιάτικη ομάδα αποτελούσαν οι Σ. Μπεκατάρου, Αθ. Τζουμελέκα, Ευη Μωραΐτου, Ευτυχ. Καραγιάννη, Κ. Θάνου, Β. Καζομπόλη. Τα έσοδα τους από τα κάλαντα θα διατίθεντο στο Δίκτυο Καταπολέμησης της Ενδοοικογενειακής Βίας.

    Τέλος, την Παρασκευή, τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων, η προεδρική φρουρά, χορωδία από το Αρσάκειο και το Λύκειο Ελληνίδων καθώς και χορωδία από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πωγωνιανή. Επίσης τα κάλαντα έψαλαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας χορωδία από το παιδικό χωριό SOS, τα παιδιά της Παλαιστίνης και άλλοι.

    [02] Εκδηλώσεις μνήμης για τους 230.000 ανθρώπους που χάθηκαν στο φονικό τσουνάμι

    Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν σήμερα στη νοτιοανατολική Ασία, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον πάνω από εννιά Ρίχτερ σεισμό που προκάλεσε το καταστροφικό τσουνάμι, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 230 χιλιάδες άτομα. Από τη Θεομηνία αυτή καταστράφηκαν δεκάδες πόλεις στον Ινδικό Ωκεανό. Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από το τσουνάμι εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

    Στο Ατσε, την περιοχή που υπέστη τις περισσότερες καταστροφές, ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντχογιόνο, ήταν επικεφαλής των επιμνημόσυνων δεήσεων και έθεσε σε λειτουργία τη σειρήνα συναγερμού ακριβώς στις 8.16 τοπική ώρα (3.16 ώρα Ελλάδος) την ίδια ώρα που τα φονικά κύματα κάλυψαν πέρυσι την περιοχή.

    Μόνο στο Ατσε έχασαν τη ζωή τους 131.934 άνθρωποι και άλλοι 37.066 είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για το τσουνάμι που στις 26 Δεκεμβρίου 2004 έπληξε την Ταϊλάνδη, τις Μαλδίβες, τη Σρι Λάνκα και την Ινδία.

    Χθες στην περιοχή, πανικό προκάλεσα στο νησί Νιάς της Ινδονησίας τρεις σεισμικές δονήσεις, 4,6, 4,7 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αν και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί, η χρονική στιγμή που σημειώθηκαν οι δονήσεις, ξύπνησε τις εφιαλτικές μνήμες, όταν η Ινδονησία μόνο θρηνούσε 168.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

    Στην Αυστραλία, η οποία θρήνησε 26 πολίτες της, ο πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ ζήτησε από όλους να θυμηθούν τα θύματα της καταστροφής. "Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να θυμηθούμε εκείνα τα θύματα. Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας συνοδεύουν και αυτούς που τραυματίστηκαν και τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους", ανέφερε στην ανακοίνωση του Χάουαρντ.

    Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα του τσουνάμι και οι προσπάθειες ανακούφισης συνεχίζονται πρόσθεσε ο Χάουαρντ. "Οι εικόνες και οι πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής και την απώλεια ανθρωπίνων ζωών κινητοποίησαν κυβερνήσεις και λαούς του Κόσμου που ανταποκρίθηκαν με γενναιοδωρία ξεπερνώντας φυλές, θρησκείες και εθνικότητες", τόνισε ο αυστραλός πρωθυπουργός.

    Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των Βρετανών που βρέθηκαν πέρυσι αντιμέτωπες με το τσουνάμι και δεν έλαβαν την κατάλληλη βοήθεια. "Αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών έκαναν εξαιρετική δουλειά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν αρκετή", δήλωσε ο Στρο στο BBC.

    Ο Βρετανός υπουργός μίλησε στο BBC την ίδια ώρα που οι συγγενείς θυμάτων του τσουνάμι παρακολουθούσαν επιμνημόσυνη δέηση για την επέτειο του ενός χρόνου από τη φοβερή καταστροφή.

    Περισσότεροι από 150 συγγενείς και φίλοι των 149 Βρετανών που έχασαν τη ζωή τους στο τσουνάμι ταξίδεψαν φέτος στην πληγείσα περιοχή για να παραστούν στις επιμνημόσυνες δεήσεις και στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται σήμερα.

    Η Νέα Ζηλανδία θα θεσπίσει ειδικό μετάλλιο για όσους εργάστηκαν σε αποστολές αρωγής στο περυσινό τσουνάμι.

    [03] Καλά Χριστούγεννα

    Τη γέννηση του Θεανθρώπου με ιδιαίτερη κατάνυξη γιόρτασε η Χριστιανοσύνη.

    Έκκληση για αγάπη και αλληλεγγύη απηύθυναν στα μηνύματά τους με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

    Ο κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στο Φανάρι, ενώ ο κ. Χριστόδουλος στο Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας.

    Υπέρ της ειρήνης στους Αγιους Τόπους προσευχήθηκε ο πάπας Βενέδικτος κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των Χριστουγέννων, της πρώτης στη θητεία του στο Βατικανό, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες πιστοί στη βασιλική του Αγίου Πέτρου και ακόμη περισσότεροι στον εξωτερικό περίβολό της.

    Την ίδια ώρα στον καθεδρικό ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, παρουσία του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Λατίνος πατριάρχης Ιερουσαλήμ Μισέλ Σαμπάχ στο δικό του, ιδιαίτερα φορτισμένο, μήνυμα, καλούσε τους ισραηλινούς και τους παλαιστινίους ηγέτες να είναι «δημιουργοί ζωής, όχι θανάτου».

    Ο Λατίνος πατριάρχης μάλιστα κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει να κυνηγά τους παλαιστίνιους μαχητές και να απελευθερώσει τους κρατουμένους, υπενθυμίζοντας στην ισραηλινή κυβέρνηση πως «η ασφάλεια δεν θα προκύψει από τα τείχη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις».

    [04] Σε επιφυλακή βρίσκεται η τροχαία

    Σε επιφυλακή βρίσκεται η τροχαία, προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο όσων εγκατάλειψαν τα αστικά κέντρα για το εορταστικό τριήμερο των Χριστουγέννων.

    Εάν χρειαστεί από το μεσημέρι και μετά θα παραχωρηθεί μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας στην είσοδο της εθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Κακιάς Σκάλας, ενώ από τις 15:00 έως τις 23:00 απαγορεύεται η κίνηση, στο εθνικό οδικό δίκτυο, των φορτηγών άνω του 1,5 τόνου.

    Πάντως, οι ταξιδιώτες θα έχουν συμμαχό τους τον καιρό, καθώς είναι αίθριος και η θερμοκρασία παρουσιάζει άνοδο. Ωστόσο, από το βράδυ σε αρκετές περιοχές αναμένονται βροχές, ενώ θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 December 2005 - 22:00:19 UTC