Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: Κίνδυνος διώξεων κατά των ΚΚ
  • [02] Συνάντηση Αλαβάνου με εκπροσώπους εργαζομένων στον Τύπο
  • [03] Διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση
  • [04] «Η κυβέρνηση δεν είχε πει ποιοι ήταν οι στόχοι της»

  • [01] Αλ.Παπαρήγα: Κίνδυνος διώξεων κατά των ΚΚ

    Τον κίνδυνο να υπάρξει "κήρυξη πολέμου με διώξεις κατά των κομμουνιστικών κομμάτων και ποινικοποίηση της λαϊκής αγωνιστικής δράσης" υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το σχέδιο απόφασης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συζητηθεί στις 24-27 Ιανουαρίου και φέρει τον τίτλο "ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικων καθεστώτων".

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τον πρωθυπουργό και όλα τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν δημόσια γύρω από το θέμα αυτό, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να αποσαφηνίσουν τι ψήφισαν πριν από λίγες ημέρες όταν συζητήθηκε το θέμα αυτό στο ΣτΕ.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι αν υπάρξει απόφαση, τότε αυτή θα γίνει σημαία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με διώξεις κατά των κομμουνιστικων κομμάτων. Ωστόσο αποσαφηνίζοντας τη στάση του ΚΚΕ τόνισε ότι "εμείς δήλωση μετανοίας δεν κάνουμε και θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού" και ότι δεν πρόκειται να πειθαρχήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ μελετά την ιστορία με βάση τα δικά του εργαλεία και απαντά μόνο στον ελληνικό λαό στην όποια αυτοκριτική κάνει.

    Η κ. Παπαρήγα εκτίμησε ότι σε πολλούς λαούς της Ευρώπης υπάρχει νοσταλγία για τα κομμουνιστικά καθεστώτα και προέβλεψε ότι σε 10-15 χρόνια θα σκεφθούν ως εναλλακτική λύση τον σοσιαλισμό και αυτό είναι που φοβίζει, γι` αυτό θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα κομμουνιστικά κόμματα. Ακόμη κατήγγειλε ότι εξισώνεται ο ναζισμός με τον κομμουνισμό καταγγέλοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης για "νεοφασιστική τροπή".

    Σημειώνεται ότι στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων:

    "Την πτώση των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δεν έχει ακολουθήσει σε όλες τις περιπτώσεις μια διεθνής έρευνα πάνω στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από αυτά. Επιπλέον οι πρωτεργάτες αυτών των εγκλημάτων δεν έχουν υποχρεωθεί σε δίκη από την διεθνή κοινότητα, όπως ήταν η περίπτωση με τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του Εθνικού Σοσιαλιασμού(Ναζισμού).

    Κατά συνέπεια, η δημόσια συνείδηση για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα είναι πολύ πενιχρή. Κομμουνιστικά κόμματα είναι νόμιμα και δραστήρια σε ορισμένες χώρες, ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν πάρει αποστάσεις από τα εγκληματα που διαπράχθηκαν από τα ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα στο παρελθόν".

    [02] Συνάντηση Αλαβάνου με εκπροσώπους εργαζομένων στον Τύπο

    Την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ένα Συνδικάτο εργαζομένων στον Τύπο, "το οποίο θα μπορεί να παρεμβαίνει ουσιαστικά για τα δικαιώματά τους, αλλά και για θέματα δημοκρατίας και ελευθεροτυπίας" εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τη Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου (Διασωματειακό), κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο του Τύπου.

    Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης έχει δύο ταυτότητες: Η μία, ίσως η κυρίαρχη, είναι αυτή που έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη του κάθε μέσου μαζικής ενημέρωσης, τους στόχους του ιδιοκτήτη, τα παιχνίδια του ιδιοκτήτη, κλπ. Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ταυτότητα, που έχει σχέση με τους εργαζόμενους, με την παράδοση, με τις αξίες που εκφράζονται μέσα από ένα έντυπο ή από έναν σταθμό.

    Σ΄ αυτό το δεύτερο θέμα, σημείωσε όσο μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση έχουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο, τόσο ενισχύονται τα ποιοτικά στοιχεία της δεύτερης ταυτότητας. Γι αυτό,πρόσθεσε "μια σειρά από εργασιακά αιτήματα που τέθηκαν με πολύ συγκροτημένο τρόπο από τη Διασωματειακή Επιτροπή, είναι και αιτήματα που η ικανοποίησή τους έχει σχέσημε τη στήριξη της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Να μην έχουμε δημοσιογράφους ή υπαλλήλους ή τυπογράφους στο χώρο του Τύπου που φοβούνται κάθε στιγμή μήπως απολυθούν ή μείνουν άνεργοι".

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ είναι ανάγκη "να διαφυλαχθεί ο χώρος από τους ιδιοκτήτες-"πειρατές", να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στο καθεστώς της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ, να τηρούνται οι ασφαλιστικές και εργασιακές υποχρεώσεις των εργοδοτών, και αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δυνατότητά τους, έτσι μόνον, να παίρνουν κρατική διαφήμιση".

    Τέλος ζήτησε "να σταματήσει αυτό το αίσχος των συμβασιούχων, το οποίο σε ένα βαθμό φαίνεται να λύνεται, εν μέρει, στα δημόσια ΜΜΕ, στην ΕΡΤ, αλλά είναι ανοιχτό ακόμη στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου η Οδηγία 70/99 δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, και μια σειρά άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικά και έχουν τη στήριξη του ΣΥΝ".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Π. Σόμπολος δήλωσε "βρήκαμε θετική ανταπόκριση από τον κ. Αλαβάνο, θα στηρίξει όπως μας είπε τα δίκαια αιτήματά μας, και πιστεύω ότι με τη συμπαράσταση του ίδιου και του κόμματός του θα έχουμε θετική εξέλιξη σε πολλά από αυτά."

    [03] Διαπραγματεύσεις για τη νέα συλλογική σύμβαση

    Με το αίτημα να εξαιρεθούν οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι από την προστασία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας ή σε κλάδους που παρουσιάζουν ζημιές προσήλθαν στη σημερινή πρώτη συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα οι βιομήχανοι.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επιβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος έχει ανάλογες ιδέες και ότι θα τις θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη φετινή σύμβαση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ Πολυζωγόπουλος, δήλωσε ρητά ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να δεχθούν τέτοιες ρυθμίσεις, δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοιες λογικές.

    Για αίτημα βόμβα που οδηγεί σε ατομικές ηλικιακές και τοπικές συμβάσεις έκανε λόγο ο Γ. Μαυρίκος (εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ) που σημείωσε ότι ο ΣΕΒ επιχειρεί να εφαρμόσει πρώτος το περιεχόμενο του άρθρου 14 του πρόσφατου νόμου για τις ΔΕΚΟ.

    Ο Αλέκος Καλύβης, αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, δήλωσε ότι οι εργοδότες υποβάλουν αίτημα που οδηγεί στην εξαίρεση μεγάλου τμήματος εργαζομένων από την προστασία συλλογικής σύμβασης, έκανε λογο για επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών και ζήτησε αγωνιστική επαγρύπνηση των συνδικάτων.

    Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε λογο για μια δύσκολη διαπραγμάτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατοπίσει την συζήτηση σε άλλα ζητήματα και χαρακτήρισε ως δίκαιες και απόλυτα απαραίτητες τις διεκδικήσεις των συνδικάτων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και ειδικά στους χαμηλόμισθους.

    Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος ζήτησε επίσης σεβασμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποστήριξη από τον προϋπολογισμό του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων σημειώνοντας ότι τα συνδικάτα έχουν ως στόχο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως το τέλος του Φεβρουάριου.

    Για δύσκολη διαπραγμάτευση έκαναν επίσης λογο οι Αρμενάκης (πρόεδρος ΕΣΕΕ), Ασημακοπουλος (πρόεδρος ΓΣΕΕΒΕ) και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εκφράζοντας, όμως, παράλληλα και της αισιόδοξη εκτίμηση ότι όπως τα προηγούμενα χρόνια, θα βρεθεί σημείο συμφωνίας.

    [04] «Η κυβέρνηση δεν είχε πει ποιοι ήταν οι στόχοι της»

    Δεν υπάρχει επιτυχία της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι "οι πολλοί πανηγυρισμοί από την κυβέρνηση μπορεί να καταλήξουν να είναι για τα πανηγύρια".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε, επίσης, ότι τα λεγόμενα από την κυβέρνηση ότι πέτυχε τους στόχους της είναι στον αέρα, γιατί ποτέ η κυβέρνηση δεν είχε πει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι της. Και αυτή,πρόσθεσε, είναι μόνιμη πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ.

    Στην ουσία, τόνισε ο κ. Αθανασάκης, πήραμε ότι μας δώσανε και δεν φαίνεται από πουθενά να υπήρξε κάποια μάχη που είχε κάποιο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα. Ανέφερε, επίσης, ότι πήραμε ακριβώς τα ίδια ποσά, που αναφέρονταν στην πρώτη πρόταση της βρετανικής προεδρίας.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για να ενισχύσει όσα ανέφερε, επικαλέστηκε δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", τρεις ημέρες πριν την απόφαση των Βρυξελλών, στο οποίο καταγραφόταν άποψη κυβερνητικού παράγοντα ο οποίος δεν κατανομαζόταν, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έπαιρνε 19,5 δισ. ευρώ, τα οποία μαζί με τα ποσά για την ανάπτυξη της υπαίθρου θα ξεπερνούσαν τα 20 δισ. ευρώ, ακόμα και αν ο κ. Καραμανλής προτιμούσε αντί της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να κάνει βόλτες στην Γκραν Πλας των Βρυξελλών.

    Ο κ. Αθανασάκης επικαλέσθηκε και την απουσία τηλεγραφημάτων όλων των ειδησεογραφικών πρακτορείων με αναφορές στην Ελλάδα για τη μάχη που έδινε στις Βρυξέλλες. Ηταν μια μάχη που δεν δόθηκε, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, τονίζοντας ότι η Πορτογαλία για πρώτη φορά παίρνει περισσότερα χρήματα από την Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Ελλάδα απώλεσε 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ από τις πιστώσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου. Πρόσθεσε, επίσης, ότι από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής προκύπτει ότι ανοίγει το θέμα της επανεθνικοποίησης της ΚΑΠ, ενώ στα κείμενα των αποφάσεων δεν υπάρχει πουθενά δέσμευση ότι η εφαρμογή των κανόνων που αποφασίστηκαν θα γίνει μετά το 2013. Ανοιξε ο ασκός του Αιόλου για την ΚΑΠ και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, υπογράμμισε ο κ. Αθανασάκης.

    Σχετικά με την παράταση ενός χρόνου για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, ο κ. Αθανασάκης ανέφερε ότι αυτό επιτεύχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Πορτογαλία και είναι θετικό, αλλά δείχνει και την αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων που εμφανίζει η ελληνική κυβέρνηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 December 2005 - 19:02:57 UTC