Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρυθμίσεις για την ελεύθερη συμβίωση ετερόφυλων
  • [02] Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό
  • [03] Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις
  • [04] Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου
  • [05] Νέα πρόταση του Τ. Μπλερ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

  • [01] Ρυθμίσεις για την ελεύθερη συμβίωση ετερόφυλων

    Ρυθμίσεις αναφορικά με την ελεύθερη συμβίωση ετερόφυλων προσώπων, κυρίως στο επίπεδο του οικογενειακού δικαίου προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του προέδρου του ΣΡΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της συμβίωσης των ομοφυλοφίλων.

    Έχω συστήσει υψηλόβαθμη επιτροπή δικαστικών και πανεπιστημιακών που μελετά το θέμα, και η οποία «ενδεχομένως θα εισηγηθεί τις αναγκαίες ρυθμίσεις -κυρίως στο επίπεδο του οικογενειακού δικαίου- όσον αφορά την ελεύθερη συμβίωση ετερόφυλων προσώπων» είπε ο κ. Παπαληγούρας.

    Όσο για το θέμα της νομοθετικής αναγνώρισης των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, που έθεσε ο κ. Αλαβάνος, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ζητείται κάτι που «δεν μας ζητά -σήμερα τουλάχιστον- η ελληνική κοινωνία».

    Ο κ. Παπαληγούρας σημείωσε ότι κάθε ορθή νομοθετική πρωτοβουλία, οφείλει να είναι «απότοκος των υφισταμένων κοινωνικών συνθηκών και όχι να προκαταλαμβάνει ή -ακόμη χειρότερα- να βρίσκεται σε ανακολουθία με το κοινωνικό ήθος και έθος». Πρόσθεσε ότι κάθε ρύθμιση ωριμάζει πρώτα στην κοινωνία και μετά θεσμοθετείται ως Νόμος και ότι «η συζήτηση για τα θέματα αυτά θα ήταν πράγματι χρήσιμο να γίνει και να κατατεθούν από όλες τις πλευρές, θέσεις, επιχειρήματα, απόψεις», όμως, «μια τέτοια συζήτηση επί της ουσίας δεν έχει καν ξεκινήσει στο δημόσιο βίο της χώρας και στην κοινωνία».

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ μιλάνε για ζήτημα αυτό. Διευκρίνισε ότι ουδείς, ούτε η ΕΕ, επιβάλει στη χώρα μας να προχωρήσει σε σχετική πρωτοβουλία, και ότι τα κόμματα δεν καθρεπτίζουν τις κοινωνικές διεργασίες αλλά πρωτοπορούν, έστω και με κόστος, προκειμένου να αλλάξει η κοινωνική σκέψη. Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση να δει το θέμα, «που απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού» και να συγκροτήσει μια επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης και μετά από διάλογο με τα κόμματα, να επεξεργαστεί ρυθμίσεις για τα θέματα συμβίωσης των ομοφυλοφίλων όπως τα φορολογικά, τα κληρονομικά, τα συνταξιοδοτικά και θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.-

    [02] Σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

    Σκληρές διαπραγματεύσεις διεξάγονται από το πρωί στις Βρυξέλλες με στόχο να βρεθεί λύση στο θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού για την περίοδο 2007-2013. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, αναμένται να φέρει, το βράδυ, νέα συμβιβαστική πρόταση.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε διμερείς διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε και με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Γκί Φέρχοφστατ.

    Το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε -με δική του πρωτοβουλία - με το Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρό, ενώ είχε σύντομη συνάντηση και με το Γάλλο υπουργό Εξωτερικών.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του στο δείπνο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2007-2013 και υπογράμμισε: "Φτάσαμε στη στιγμή των αποφάσεων. Όλοι περιμένουν από εμάς να επιδείξουμε πολιτικό θάρρος και ευρωπαϊκό πνεύμα. Είμαι πεπεισμένος ότι η επιδιωκόμενη συναίνεση είναι εφικτή και αυτό ελπίζω να φανεί αύριο".

    Ο κ. Καραμανλής, ουσιαστικά, ζήτησε περισσότερους πόρους, από εκείνους που προβλέπονται στην βρετανική πρόταση, σημειώνοντας ότι "οι συνολικές δαπάνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν το όραμά μας για την ΕΕ. Η πρόταση της προεδρίας είναι περιοριστική λαμβανομένου υπόψιν του συνολικού επιπέδου των διαθεσίμων πόρων. Μια ικανοποιητική λύση στα κονδύλια συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης είναι τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη τελικής λύσης. Η πρόταση της προεδρίας από την άλλη πλευρά μεταβάλλει την οροφή για την κοινή αγροτική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε αναθεώρηση της ΚΑΠ θα πρέπει να αφορά την μετά το 2013 περίοδο".

    Πρόταση Μέρκελ

    Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έκανε, το απόγευμα, μια συμβιβαστική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Ζήτησε τον καθορισμό ενός επιπέδου δαπανών στο 1.045% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

    Με την πρόταση της Μέρκελ ορίζονται οι δαπάνες την περίοδο 2007-13 σε 861 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των 849 δισεκατομμυρίων, που πρότεινε αυτήν την εβδομάδα η Βρετανία.

    Πρόταση Ισπανίας-Γερμανίας-Γαλλίας

    Νωρίτερα, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν στον βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ μια πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει μια μόνιμη μείωση της βρετανικής έκπτωσης και μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού εφαρμόσιμη από το 2014, ανακοίνωσε ο ισπανός υφυπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Αλμπέρτο Ναβάρο.

    "Παρουσιάσαμε στη βρετανική προεδρία μια κοινή πρωτοβουλία της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας και άλλων κρατών", δήλωσε ο Ναβάρο σε συνέντευξη Τύπου κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

    Η πρωτοβουλία αυτή αφορά το "δίκαιο καταμερισμό του κόστους της διεύρυνσης, αυτό που αποκαλούμε βρετανικό τσεκ, ώστε η Βρετανία να αναλάβει πλήρως το κόστος της διεύρυνσης με μόνιμο τρόπο", πρόσθεσε.

    Η πρωτοβουλία θίγει επίσης το ζήτημα της αναθεώρησης του συνολικού προϋπολογισμού, την οποία ζητεί η βρετανική προεδρία ώστε να μειωθούν σημαντικά οι αγροτικές δαπάνες της ΕΕ.

    Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει πως αυτή η αναθεώρηση θα εφαρμοστεί μόνον "από την επόμενη περίοδο, από το 2014".

    [03] Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις

    Ικανοποίηση εκφράζεται στο ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

    Ο εκπρόσωπος του Κινήματος Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στην τελευταία δημοσκόπηση "Τάσεις" της MRB τόνισε ότι αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά ανοδική πορεία, ενώ αντίθετα η ΝΔ σταθερά καθοδική και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό.

    Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων η οποία ήταν στο 7,8% το Μάϊο του 2004 έπεσε στο 2,2% το Δεκέμβριο του 2005, μειώθηκε δηλαδή κατά 5,6 μονάδες.

    Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση "ποιό κόμμα θα ψηφίζατε για να κυβερνήσει αποτελεσματικά τη χώρα" όπου, όπως τόνισε, η διαφορά πέφτει στο 1,6% με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του περασμένου Ιουνίου.

    Σημείωσε ότι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ υψηλή και ότι το ισοζύγιο μετακινήσεων ψηφοφόρων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερά θετικό για το ΠΑΣΟΚ από τον περασμένο Απρίλιο.

    Ανέφερε ότι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά κλείνει η ψαλίδα και υπογράμμισε ιδιαιτέρως ότι κλείνει στα θέματα τα οποία είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος των πολιτών.

    Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει στα θετικά χαρακτηριστικά για τα κόμματα και δεν δέχθηκε την ανάλυση, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ χάνει, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ανάλυση η οποία διαβάζει λάθος τις μετρήσεις.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η εικόνα της διακυβέρνησης της ΝΔ παρουσιάζει χαρακτηριστικά κατάρρευσης, ενώ αναφερόμενος στους δείκτες για την οικονομία τόνισε ότι πλέον δεν μιλούμε για αισιοδοξία ή απαισιοδοξία των πολιτών αλλά για απελπισία.

    Σχετικά με την αδιευκρίνιστη ψήφο ο κ. Αθανασάκης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ υπερέχει της ΝΔ στα θετικά χαρακτηριστικά, καθώς, όπως τόνισε, η ΝΔ χαρακτηρίζεται ασυνεπής, αμήχανη, ασυντόνιστη, χωρίς στρατηγική και επιπόλαιη,περισσότερο από ό,τι το ΠΑΣΟΚ.

    [04] Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου

    Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο, μαζί με το ψηφισθέν την προηγούμενη εβδομάδα για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ολοκληρώνει την «μεγαλύτερη μεταρρύθμιση για τη χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση υπερψήφισε επί της αρχής, δηλώνοντας τη συναίνεσή της στην απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου, αλλά, διαφωνώντας στις προβλεπόμενες διαδικασίες, καταψήφισε 17 από τα άρθρα του νομοσχεδίου.

    Το νομοσχέδιο παραχωρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (έλεγχος της λειτουργίας της αγοράς φυσικού αερίου, εκπόνηση μελετών, συστάσεις, εισηγήσεις, διαιτησία επίλυσης διαφορών μεταξύ πελατών και επιχειρήσεων). Παραλλήλως, προβλέπεται η διάσπαση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), από τους κόλπους της οποίας διαμορφώνεται εταιρεία με την επωνυμία «Διαχειριστής Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ), δημοσίου χαρακτήρα για δέκα χρόνια, η οποία διαχειρίζεται, εκμεταλλεύεται και αναπτύσσει το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου, πλήρως και αποκλειστικώς. Η ΔΕΠΑ φροντίζει για τη δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων παροχής αερίου.

    Εκτός του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προβλέπεται και η δραστηριότητα ιδωτικών Ανεξαρτήτων Συστημάτων Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ). «Με τα ΑΣΦΑ, βάζουμε τους ιδιώτες στην αγορά, ούτως ώστε το φυσικό αέριο να πάει και σε απομακρυσμένες περιοχές», σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδης, αν και προέβλεψε αυτό να συμβεί «όταν η οικονομία μας θα φθάσει σε τέτοια επίπεδα και θα μπορεί να επιδοτεί τις πανάκριβες κατασκευές, ούτως ώστε τα χρήματα που χρειάζονται να είναι λιγότερα και επομένως να φθάνει στον καταναλωτή με την ίδια τιμή το φυσικό αέριο».

    Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

    «Το νομοσχέδιο σίγουρα δεν έρχεται να ρυθμίσει και να μεταρρυθμίσει την αγορά του φυσικού αερίου. Ανταγωνισμός με σαφώς υποβαθμισμένη τη λειτουργία της ΔΕΠΑ, δημιουργεί δούρειο ίππο για άλωση από ιδιώτες του συστήματος μεταφοράς αερίου», παρατήρησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης. «Το μόνον που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι ο περιορισμός του επιχειρηματικού βεληνεκούς της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ», υποστήριξε ο κος Μωραΐτης.

    Για τον εισηγητή του ΚΚΕ, Σταύρο Σκοπελίτη, «η απελευθέρωση θα οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, γιατί με γνώμονα πάντα τα συμφέροντα των ιδιωτών επενδυτών (που προτιμούν το φυσικό αέριο γιατί ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι μικρότερος), αναγορεύεται σε στρατηγικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αντί του φθηνότερου εγχώριου λιγνίτη».

    Τόσο ο κος Σκοπελίτης, όσο και η εισηγήτρια του Συνασπισμού Ασημίνα Ξυροτήρη, επεσήμαναν ότι δεν υφίσταται καμία μέριμνα για προώθηση της χρήσης του αερίου στην οικιακή χρήση ή σε καταναλώσεις άμεσης καύσης στη βιομηχανία, αντί της «σπάταλης χρήσης του στην ηλεκτροπαραγωγή».

    Υπέρ της «μέγιστης αξιοποίησης» των λιγνιτικών ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, τάχθηκε και ο Ακης Τσοχατζόπουλος (ΠΑΣΟΚ), υπενθυμίζοντας την πρόσφατη στροφή της Γερμανίας στο κωκ - πολιτική που, όπως σημείωσε ο βουλευτής, συνεχίζει και η νέα καγκελάριος της Γερμανίας.

    Για την κα Ξυροτήρη, ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΣΦΑ (όπου μεταβιβάζονται και τα πάγια της ΔΕΠΑ) δεν διασφαλίζεται: «Τυχόν ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ θα συμπαρασύρει και τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ και θα δημιουργήσει έτσι προβλήματα στη διαχείριση και την επέκταση του δικτύου, ιδιαίτερα στις μη προνομιούχες περιοχές για την αγορά φυσικού αερίου, γιατί οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας κάτι τέτοιο θα το θεωρούσαν ασύμφορο».

    Κοινή υπήρξε, από πλευράς αντιπολίτευσης, η διαφωνία σχετικά με τις διαδικασίες εισαγωγής ιδιωτών στη διανομή του φυσικού αερίου, μέσω των ΑΣΦΑ. «Ύποπτη ασάφεια» στα κριτήρια χορήγησης άδειας για τα Ανεξάρτητα Συστήματα Φυσικού Αερίου διέκρινε ο Θ. Μωραΐτης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο φόβος να μπουν αεριτζήδες και κερδοσκόποι στην αγορά γίνεται κυριολεκτικά ορθάνοιχτο παράθυρο μέσω των προβλέψεων του νομοσχεδίου». Αντίστοιχες παρατηρήσεις επεφύλαξαν και οι Σ. Σκοπελίτης και Α. Ξυροτήρη, επισημαίνοντας και τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων από τον ελλιπή έλεγχο των ιδιωτικών εταιρειών παροχής αερίου.

    Από διαφορετική οπτική γωνία, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος προέβλεψε ότι «η ΔΕΠΑ θα γίνει προβληματική». «Θα αγοράζατε μετοχές μιας εταιρείας για την οποία δεν θα είχατε λέγειν για το 80% της επιχείρησης;», αναρωτήθηκε ο κος Μάνος και απάντησε: «Χωρίς την ιδιωτικοποίηση, δεν έχουν αξία οι μετοχές της ΔΕΠΑ και έτσι θα υποστεί σοβαρότατο πλήγμα και η αξία της μετοχής των ΕΛΠΕ και θα πληγούν βάναυσα οι χιλιάδες μικρομέτοχοί τους (...) Ευνοημένοι από την μη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι οι εργολάβοι, οι οποίοι θα κάνουν πάρτι».

    Από πλευράς κυβέρνησης, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, εστιάστηκαν στην επίμονη αιτίαση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι καθυστέρησαν να προωθήσουν την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, αν και το θεσμικό πλαίσιο ήταν έτοιμο.

    Ο Γ.Σαλαγκούδης ανέφερε ότι «το νομοσχέδιο είχε καταρτιστεί πιο έγκαιρα, αλλά έπρεπε να γίνουν πάρα πολλές συζητήσεις , να γίνει ευρύτατος διάλογος μεταξύ όλων των φορέων και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να φθάσει ένα αρτιότατο νομοσχέδιο στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Έτσι λειτουργεί η νέα διακυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή». Ο κος Σαλαγκούδης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αντιπροτάσεις, ενώ κατά την δική του διακυβέρνηση, παρουσίασε επτάχρονη καθυστέρηση από την εισαγωγή του αερίου στην Ελλάδα το 1996, μέχρι την προώθησή του στον πρώτο καταναλωτή.

    «Το 2003, η ΕΠΑ Αττικής είχε 1.700 συνδέσεις, ενώ το 2004 ο αριθμός τους έφθασε στις 7.000 και σήμερα τις 18.000. Στη Θεσσαλονίκη το 2003 είχαμε 6.000 περίπου συνδέσεις, το 2004 έγιναν 13.000 και το 2005 είχαμε 30.000 νέες συνδέσεις. Στη Θεσσαλία, είχαμε 2.500 συνδέσεις το 2003, το 2004 έγιναν 5.500 και σήμερα έφθασαν τις 12.000. Δεν λέμε ότι μας ικανοποιεί πλήρως. Θα έπρεπε να είναι ακόμα μεγαλύτερη η διείσδυση, αλλά αυτό που χρειάστηκε να ξεπεράσουμε, ήταν οι αγκυλώσεις που είχαν οι εταιρείες παροχής αερίου από τα προηγούμενα χρόνια της σύστασής τους», επεσήμανε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

    Στο ίδιο πνεύμα, ο Δημήτρης Σιούφας ανέφερε προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Συμπεριφερόσασταν σαν να ήταν η Ελλάδα πετρελαιοπαραγωγός χώρα και δεν ανησυχούσατε. Παρά ταύτα, από την αντιπολιτευτική φόρα που έχετε πάρει, θέλετε να είστε κατήγοροι και τιμητές όλων. Όσο κι αν το προσπαθήσετε, δεν μπορεί να υπάρξει ισοζύγιο μεταξύ των 20 μηνών και των 20 χρόνων».

    [05] Νέα πρόταση του Τ. Μπλερ για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

    Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, πρότεινε έναν σφαιρικό προϋπολογισμό ύψους 862,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2007-2013 -δηλαδή 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από προηγουμένως- στη νέα του πρόταση που υποβλήθηκε σήμερα το βράδυ στους 25 ηγέτες των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με μια ευρωπαική πηγή. Για τις επιστροφές της χώρας του από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ως το 2013, το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε από τις Βρυξέλλες επικαλούμενο διπλωματική πηγή ότι ο Τόνι Μπλερ πρότεινε στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο η Βρετανία να διαγράψει άλλα 2,5 δισ.ευρώ από τα δικαιώματα της επιστροφών για την χρονική περίοδο μέχρι το 2013.

    Νωρίτερα, ο κ. Μπλερ είχε διμερείς συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

    Κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον κ. Μπλερ, επέμεινε στις ελληνικές θέσεις, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Λίγο αργότερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε κατβ ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζ. Σιράκ.

    Σιράκ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατευθύνεται σιγά-σιγά προς μία λύση

    Ο γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ βεβαίωσε νωρίς το βράδυ σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατευθύνεται "σιγά-σιγά προς μία λύση" για τον προϋπολογισμό 2007-2013 της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    "Ολα δεν είναι κανονισμένα, αλλά σιγά-σιγά προσανατολιζόμαστε προς μία λύση (...) που θα μας επιτρέψει να ανταπεξέλθουμε αυτής της δυσκολίας και να αρθεί το αδιέξοδο", ανέφερε ο πρόεδρος στη διάρκεια σύντομης ενημέρωσης στους δημοσιογράφους. "Είναι για μένα θετικές οι διαβουλεύσεις, που συνεχίζονται ως τούτη την ώρα. Αλλά ακόμα δεν θα μπορούσα να απαντήσω, εάν θα υπάρξει τελικά μία λύση", πρόσθεσε ο Σιράκ στη διάρκεια της ενημέρωσης αυτής.

    "Συμφωνούμε τώρα (οι Γάλλοι) με τους Γερμανούς, και προτείνουμε το ισχύον σύστημα υπολογισμού των βρετανικών επιστροφών από τις αρχικές εισφορές του Λονδίνου στην ΕΕ μετά το 2013 να καταργηθεί", επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 December 2005 - 22:05:56 UTC