Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός
  • [02] Επίθεση κατά της κυβέρνησης από Γ.Παπανδρέου
  • [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ
  • [04] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τις ΔΕΚΟ
  • [05] Διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες

  • [01] Στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός

    Ξεκινούν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των μελών της για τις δημοσιονομικές προοπτικές της την περίοδο 2007-2013. Ηδη απο χθες άρχισαν να καταφθάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ενώ ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής βρίσκεται από το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Καραμανλής, που πήρε ήδη μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες για να βρεθεί κοινός στόχος μεταξύ των 25 χωρών-μελών.

    "Είναι ένα θέμα δύσκολο και μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας των προηγούμενο Ιούνιο. Η εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στα 25 κράτη-μέλη που τα καθένα έχει στις δικές του απόψεις και βάζει τις δικές προτεραιότητες είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    "Έχουμε μπροστά μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Θα δώσουμε την μάχη για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ανάλογο κλίμα επικράτησε και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΚΛ, ενώ ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του κάλεσε τη Μεγάλη Βρετανία να κάνει υποχωρήσεις και να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες-μέλη της ένωσης.

    Η Σύνοδος κορυφής αρχίζει στις 7 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκινά στο δείπνο των ηγετών στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας). Παράλληλα, στο ξεχωριστό δείπνο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί το θέμα της Μέσης Ανατολής.

    Η βρετανική προεδρία παρουσίασε χθες την αναθεωρημένη πρότασή της με μια ελάχιστη αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού, -2,5 δισ. ευρώ- για την περίοδο 2007-2013, σε σχέση με την προηγούμενη πρότασή της, αλλά και με κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις, στόχος των οποίων είναι να ικανοποιηθούν κάποιες χώρες μέλη. Ωστόσο, και η νέα πρόταση συναντά έντονες αντιδράσεις από πολλά κράτη-μέλη.

    Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Βετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, θα έχει συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η Γαλλία έχει απορρίψει τις προτάσεις της βρετανικής προεδρίας για μία τελική συμφωνία που θα λύσει το αδιέξοδο για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας πως δεν μπορεί να δεχθεί μία συμφωνία χωρίς μία προηγούμενη διευθέτηση των ετήσιων επιστροφών που λαμβάνει από τις εισφορές στην ΕΕ η Βρετανία.

    Στη Σύνοδο θα τεθεί και το θέμα χορήγησης ή όχι στην ΠΓΔΜ του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

    Στο μεταξύ, με την καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τόνι Μπλερ προσκάλεσε καταρχήν τους Ευρωπαίους ομολόγους του, σήμερα το απόγευμα, στην καθιερωμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζ. Μπορέλ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου όπου θα συζητηθούν τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου του Χάμπτον Κόρτ της 27ης Οκτωβρίου.

    Αύριο το πρωί ( Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου) έχει προγραμματιστεί, σύμφωνα με την επιστολή, η δεύτερη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σκοπό την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ. Τέλος, εφόσον κριθεί αναγκαίο, νωρίς το απόγευμα θα ακολουθήσουν οι διμερείς διαβουλεύσεις της Βρετανικής Προεδρίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    [02] Επίθεση κατά της κυβέρνησης από Γ.Παπανδρέου

    Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι οδηγεί τη χώρα στον κατήφορο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος.

    Ο κ.Παπανδρέου παρουσίασε την κυβέρνηση ως παραπαίουσα, τονίζοντας ότι "ενώ η ΝΔ ήρθε στην εξουσία με έπαρση και βεβαιότητα ότι θα κυβερνήσει μια οκταετία, τώρα τα στελέχη της πηγαίνουν από μήνα σε μήνα αβέβαιοι αν θα καταφέρουν να εξαντλήσουν ακόμη και την 4ετία".

    Ανέφερε επίσης ότι "ενώ η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση με σύνθημα υπέρ της διαφάνειας και κατά της διαπλοκής σήμερα έχουμε μπει σε φρενοκομείο αλληλοκατηγοριών όπου η μισή κυβέρνηση καταγγέλλει και στέλνει στον εισαγγελέα την άλλη μισή". Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο και νίπτει τας χείρας του, ενώ είναι ο βασικός υπεύθυνος γι'αυτό το αλαλούμ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι η διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ εξελίσσεται σε ένα αρνητικό κεφάλαιο για τον τόπο, το οποίο σύντομα θα κλείσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος θα δώσει και πάλι την εμπιστοσύνη του στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ.Παπανδρέου συγκρίνοντας το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ τόνισε ότι καταρρίπτεται το παραμύθι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι όλοι είμαστε ίδιοι. Κι αυτό πρόσθεσε καταρρίπτεται αφενός από την καθημερινή πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ και αφετέρου από την παρουσίαση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ στην ελληνική κοινωνία.

    Εντόπισε ως βασικές διαφορές της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, ότι ενώ η κυβέρνηση και ο κ.Καραμανλής είναι με τους λίγους, το ΠΑΣΟΚ είναι με την κοινωνία, ενώ εκείνοι κρύβονται πίσω από το ψεύδος, εμείς αναζητούμε την αλήθεια.

    Η ΝΔ και ο κ.Καραμανλής απέτυχαν και απογοήτευσαν, το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την ελπίδα. Η κυβέρνηση της ΝΔ διαλύει την κοινωνική συνοχή, το ΠΑΣΟΚ προωθεί μια νέα εθνική και κοινωνική συμφωνία.

    Η ΝΔ διοικεί αυταρχικά, το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της συνεχούς διαδήλωσης και της δημοκρατικής διαδικασίας. Η ΝΔ εκπροσωπεί το παλιό, τη χρεωκοπία και το φθαρμένο, το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί το νέο. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στο θέμα της ανανέωσης, η οποία όπως είπε, αποτελεί συστατικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ, η οποία όμως, όπως διευκρίνισε, δεν προωθείται ούτε με μηχανισμούς ούτε με γραφειοκρατικές αποφάσεις, ούτε με ταξινόμηση στελεχών.

    Ο κ.Παπανδρέου αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται στις Βρυξέλλες για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τη χώρα, και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην κατεβάσει τον πήχυ, όπως κάνει στις δύσκολες διαπραγματεύσεις, με αποτέλεσμα να χάνει η χώρα ιστορικές ευκαιρίες.

    Τοποθέτησε τον πήχυ στο ύψος των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από το Γ΄ΚΠΣ και τις αγροτικές επιδοτήσεις μέχρι το 2013.

    Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό κάλεσε τους βουλευτές του κινήματος να αναδείξουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη για τον τόπο και αποτυγχάνει παταγωδώς σε κάθε της κίνηση, αναφέροντας τα παραδείγματα της εθελουσίας εξόδου στον ΟΤΕ, το ασφαλιστικό των τραπεζών και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.

    Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να μεταφράσουν σε κατανοητή γλώσσα για τον πολίτη, τα νούμερα του προϋπολογισμού, ώστε να αναδειχθεί η αποτυχία της κυβέρνησης και το κόστος που συνεπάγεται για τους πολίτες.

    Επίσης ζήτησε να αναδειχθεί η υπεύθυνη εναλλακτική και προοδευτική πρόταση αυτή, την οποία, όπως είπε, θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ από την επομένη των εκλογών, τις οποίες εξέφρασε τη βεβαιότητα, θα κερδίσει το κόμμα του όποτε κι αν γίνουν.

    Υπάρχει άλλος δρόμος, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, τον οποίο εκφράζουμε εμείς και αυτός θα αποτυπωθεί σε επίπεδο διοίκησης με μια λιτή κεντρική διοίκηση και ενισχυμένη αποκέντρωση.

    Επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι συσσωρεύει πρόσθετα βάρη για όλους, προχωρεί σε μεγάλες αυξήσεις σε κρίσιμους τομείς για τους πολίτες, αυξάνει την ανασφάλεια των εργαζομένων, οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και κλείσιμο επιχειρήσεων και εγκαταλείπει την περιφέρεια.

    Μιλώντας για την απογραφή τόνισε ότι ενώ περιμέναμε πραγματικά στοιχεία, η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από μυθεύματα, διέσυρε την εικόνα της χώρας και επιδόθηκε σε μικροκομματικούς λογαριασμούς.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι εξαπέλυσε προγκρόμ διώξεων εναντίον των ικανότερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης καθώς επίσης και ότι ενώ μιλούσε προεκλογικά για εξοικονόμηση 10 δισεκ.ευρώ κατ΄έτος, αντί για αυτό διορίζει αγροφύλακες και όχι νοσηλευτές, διορίζει εκατοντάδες χιλιάδες "γαλάζια παιδιά" και ταυτόχρονα εμφανίζει μεγάλες απώλειες πόρων από το Γ'ΚΠΣ.

    Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί σπατάλη το επίδομα θέρμανσης, και ζήτησε από τους βουλευτές να εξηγήσουν στους πολίτες, ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει "κάτι παραπάνω" στα φτωχότερα στρώματα και να ενισχύσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

    Επίσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ φοβάται να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες και χάνει ευκαιρίες, ενώ την κατηγόρησε ότι προβαίνει σε προμήθεια εξοπλισμών έξω από κάθε σχεδιασμό, ενώ όπως είπε, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέρισμα ειρήνης χωρίς να χάνεται το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι υπονόμευσε την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι μόλις πρόσφατα, με έμμεσο τρόπο, αναγνώρισε την επιτυχία, με τις αναφορές στο πρόσωπο της κ.Αγγελοπούλου.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας, ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο δεν καταπολεμάται με όπλα και στρατούς, γιαυτό εμείς δίνουμε το βάρος στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και στην υποστήριξη ενός νέους διεθνισμού με αλληλεγγύη, αρχές της οποίας θα προωθήσει, όπως δήλωσε από τη θέση του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θέση την οποία αναλαμβάνει από το τέλος Ιανουαρίου 2006.

    Κατά τη δευτερολογία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, έδωσε "οδηγία" προς τους βουλευτές του κόμματός του να παρουσιαστεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ταυτόχρονα με την άσκηση σκληρής κριτικής στην κυβέρνηση, στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή.

    Ο κ.Παπανδρέου, άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση και προέβλεψε πως ο λαός δεν θα της δώσει δεύτερη ευκαιρία. Ανάφερε ως σημαντική διαφορά του κόμματός του με τη ΝΔ την ειλικρίνεια και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εμπιστοσύνη που πρέπει να δημιουργηθεί μεταξύ του κόμματος και των πολιτών. Η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε, θα είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο οποίο θα επενδύσει η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να ξαναφέρει στο προσκήνιο τις αξίες, καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι Κίνημα αξιών.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, καθώς, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική δυναμική, ενώ αντίθετα η ΝΔ παρουσιάζει καθοδική δυναμική και αυτά αποτυπώνονται στις έρευνες που γίνονται.

    Χαρακτήρισε άθλια, κακή και τραγική τη διαχείριση του προϋπολογισμού και πρόσθεσε ότι μένουμε εμβρόντητοι από την ανικανότητα στη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού.

    Τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμεινε στην ανάδειξη του πλαισίου των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε ειδική μνεία στη νέα γενιά τονίζοντας ότι εάν το ΠΑΣΟΚ πείσει τη νεολαία να συμμετέχει τότε θα συμπαρασύρει ολόκληρη την κοινωνία σε έναν αγώνα για καλύτερο αύριο.

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στην ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην ΚΟ του κόμματός τους ανέφερε πως "οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι και βλέπουν τις διαφορές του σήμερα με το χθες".

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι οι πολίτες συγκρίνουν:

    -Από τη μια πλευρά την Κυβέρνηση, η οποία εμμένει να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας και από την άλλη πλευρά το ΠΑΣΟΚ που όπως πάντα εμμένει στη διαστρέβλωση και το ψέμα.

    - Από τη μια την Κυβέρνηση που τιμά την εντολή τους να αλλάξει τα πράγματα και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που λέει ββόχιββ σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση.

    - Από τη μια την Κυβέρνηση που κάνει πράξη τη δέσμευσή της για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που διέπρεψε επί είκοσι χρόνια στην ολική συγκάλυψη και την πλήρη ατιμωρησία.

    - Από τη μια την Κυβέρνηση που βαδίζει με συνέπεια στο δρόμο της κοινωνικής ευθύνης και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ που διολισθαίνει καθημερινά στον αδιέξοδο κατήφορο του ανεύθυνου λαϊκισμού.

    Καταλήγοντας ο εκπρόσωπος είπε πως "οι ελληνίδες και οι έλληνες

    αναγνωρίζουν ότι σβ αυτόν τον τόπο αυτοί που χτίζουν δεν μπορεί να είναι και δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που ισοπεδώνουν".

    [03] Απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ

    Απεργούν και σήμερα οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων προαστιακού και τράμ. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Προβλήματα και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές καθώς θα πραγματοποιείται από τις ολυμπιακές αερογραμμές μόνο μια πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μια πτήση ανά χώρα στο εξωτερικό. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ. Συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της ΓΣΕΕ και Ομοσπονδιών ΔΕΚΟ με θέμα το νομοσχέδιο.

    Το απόγευμα στις 6 μμ οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ οργανώνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ όλοι οι πρόεδροι των ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ δήλωσαν ομόφωνα ότι στην πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου θα αντιδράσουν ομαδικά και συλλογικά.

    Σε σημερινή σύσκεψη του προεδρείου της ΓΣΕΕ με τα συνδικαλιστικά στελέχη των ΔΕΚΟ, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος τόνισε πως δεν πρόκειται να βάλουμε τη "βούλα" μας, ούτε καν με την ανοχή μας, στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ώστε να μας πετροβολούν τα παιδιά μας.

    Τα συνδικάτα δεν θα δεχθούν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, συμπλήρωσε, ούτε τον διαχωρισμό των εργαζομένων σε παλαιούς και νέους, ενώ προανήγγειλε προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    Σε μια "σκληρή" ομιλία, ο κ. Πολυζωγόπουλος προειδοποίησε την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν θα ξεμπερδέψει απόψε εξασφαλίζοντας πλειοψηφία τη Βουλή αλλά θα συναντηθεί με τα συνδικάτα στο πεδίο εφαρμογής του νόμου" και δήλωσε ότι καμία ΔΕΚΟ δεν θα μείνει μόνη της απέναντι στην απειλή εφαρμογής αυτού του νόμου. "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση", τόνισε.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, προβλέποντας ότι τελικά ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ, σημείωσε πως βασικός στόχος είναι η υποβάθμιση των εργατικών δικαιωμάτων στον ιδιωτικό τομέα, καλώντας τους εργοδότες να προσέλθουν με διαφορετική γραμμή στη διαπραγμάτευση για την εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας που αρχίζει την επομένη εβδομάδα.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης κατηγόρησε την κυβέρνηση για βίαια προσαρμογή προς τα κάτω των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και για απόπειρα συνολικής υποβάθμισης του συνδικαλιστικού κινήματος. Απαντήσεις στις κυβερνητικές δηλώσεις για εργαζόμενους-"ρετιρέ" στις ΔΕΚΟ, έδωσαν συνδικαλιστές από μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις.

    Ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Γ. Γαβρίλης δήλωσε ότι τμηματάρχης Α΄ -με 31 χρόνια υπηρεσία- παίρνει μισθό 1.200 ευρώ. Ο κ. Λουλακάκης από τα ΕΘΕΛ δήλωσε ότι τεχνικός με δέκα χρόνια προϋπηρεσία παίρνει 1.100 ευρώ. Ο Δημ.Τσουκαλάς, πρόεδρος της ΟΤΟΕ, δήλωσε ότι ο μέσος μισθός στις τράπεζες είναι 1.450 ευρώ, ενώ ο νεοεισερχόμενος παίρνει μόνο 550 ευρώ. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΟΤΕ υπογράμμισε ότι ο Οργανισμός εμφανίζεται ζημιογόνος μόνο λόγω της εγγραφής τού κόστους της εθελούσιας εξόδου στο φετινό του ισολογισμό και δήλωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή του γενικού κανονισμού εργασίας που θα αφορά κυρίως τους παλαιούς εργαζομένους στον οργανισμό.

    Ο κ. Κοντοπάνος, από την Αμυντική Βιομηχανία, δήλωσε ότι οι ειδικευμένοι εργάτες μετάλλου της ΕΑΒ αμείβονται με 700-1.400 ευρω τον μήνα. Ο Ν. Πιλαλίδης, από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δήλωσε ότι ειδικευμένος τεχνίτης με 14 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβεται με 1.614.00 μεικτά, κάνοντας δουλειά βαριά και επικίνδυνη. Οι νέοι τεχνικοί της ΔΕΗ παίρνουν 880 ευρώ το μήνα, ενώ οι νέοι διοικητικοί υπάλληλοι 676,37 ευρώ μεικτά. Ο Γ. Γεωργακόπουλος, από τον ΟΛΠ, δήλωσε ότι ειδικευμένος χειριστής γερανογέφυρας με 19 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβεται με 1.200 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος μισθός στο λιμάνι της Βαρκελώνης ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ.

    Κοινός παρονομαστής στην οργή των συνδικαλιστών απέναντι στις δηλώσεις για "ρετιρέ", εκτός από το ζήτημα των μισθών, είναι το πρόβλημα της υγιεινής και της ασφάλειας της εργασίας. Ο Ν. Ορφανός, των ΕΛΠΕ, υπογράμμισε ότι ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα πετρέλαια περιορίζεται στα 63 χρόνια, ενώ ο κ. Πιλαλίδης, από τη ΔΕΗ, κάλεσε όποιον ενδιαφερόμενο, να αντέξει δύο ώρες εργασίας στις συνθήκες των ορυχείων της ΔΕΗ ή των εναεριτών υψηλής τάσης, πριν σχολιάσει τον τρόπο που δουλεύουν στην πλειοψηφία τους οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

    Χθες οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εκτιμούσαν πως η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο που, παρά τον κακό καιρό, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών που έχουν "παρατάξει" τα συνδικάτα τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσε σαφές μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση.

    [04] Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τις ΔΕΚΟ

    Η αποχώρηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προέβλεψε ότι ο νόμος της κυβέρνησης για τις συλλογικές συμβάσεις θα καταπέσει στα δικαστήρια και η δήλωση του υπουργού Απασχόλησης Πάνου Παναγιωτόπουλου ότι η κυβέρνηση προχωράει ενωμένη στο μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα, χαρακτήρισαν την σημερινή τελευταία μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

    «Δεν θα συμπράξουμε στο θέατρο σκιών της ΝΔ » υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος του. Ο κ Καστανίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ψευδεπίγραφο, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχική λογική και πολιτική και πρόσθεσε ότι σύντομα θα θερίσει τις θύελλες που σπέρνει καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας στους εργαζομένους.

    Κλείνοντας ο κ Καστανίδης προέβλεψε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει τα αντισυνταγματικά άρθρα που ψηφίζει σήμερα γιατί όπως είπε θα καταπέσουν στα δικαστήρια.

    Λίγο αργότερα ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

    «Εμείς οι συναρμόδιοι υπουργοί στεκόμαστε ενωμένοι, συνεργαζόμαστε στενά και στηρίζουμε τις προσπάθειες ο ένας του άλλου ώστε να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να πάει η χώρα μπροστά». Παράλληλα, ο υπουργός Απασχόλησης Πάνος Παναγιωτόπουλος κατηγόρησε την Αξιωματική Αντιπολίτευση για ασυνέπεια, καθολική άρνηση και κενό από προτάσεις.

    «Προχωράμε μπροστά για να διορθώσουμε τις ζημιές που έχει επιφέρει η πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι το προσωρινό κόστος είναι απαραίτητο για να ανακτήσουμε την χαμένη ανταγωνιστικότητα, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να στοχεύσουμε σε κοινωνικές παροχές» επεσήμανε ο κ Παναγιωτόπουλος.

    « Εμείς προχωράμε ενωμένοι στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο της χώρας και σε αυτή την προσπάθεια της χώρας το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να μένει εκτός» κατέληξε ο υπουργός Απασχόλησης.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία γενναία μεταρρυθμιστική τομή που έχει στόχο όπως είπε τη συνολική ανάπτυξη της οικονομίας και την εξυγίανση των ΔΕΚΟ

    Ταυτόχρονα, ο κ Φώλιας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για κινδυνολογία, για παραληρηματικές και λαϊκίστικες κορώνες ενώ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι σήμερα η κυβέρνηση καλείται να πληρώσει τη ζημιά της πολιτικής του.

    «Με αυτό το νομοσχέδιο επιδιώκετε να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζομένους. Δείχνετε την πυγμή και τον αυταρχισμό σας» τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης προβλέποντας ότι οι εργαζόμενοι θα καταργήσουν στην πράξη με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η πολιτική αυτή επιλογή της κυβέρνησης θα δημιουργήσει τεράστιες συνέπειες στους εργαζομένους στο παρών και στο μέλλον.

    «Η κυβέρνηση υλοποιεί την πρώτη φάση ενός έργου με συνέχειες ώστε να καταστούν οι επιχειρήσεις των ΔΕΚΟ ιδιωτικοποιήσιμες. Να καταρρεύσει η έννοια της δημόσιας επιχειρήσεις ώστε να ιδιωτικοποιηθεί χωρίς πρόβλημα» υπογράμμισε.

    [05] Διαπραγματεύσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό στις Βρυξέλλες

    Θολό ήταν το πεδίο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών που έχει αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίδο 2007-2013.

    Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, στις δηλώσεις τους, υπήρξαν άλλοτε αισιόδοξοι και άλλοτε απαισιόδοξοι, επιτείνοντας την ασάφεια που ούτως ή άλλως υπάρχει εδώ και μέρες.

    Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα είναι "πολύ σκληρές" και έκρινε "αβέβαιο" το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Λίγο αργότερα, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ζ. Σιράκ, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τ. Μπλερ, επισήμανε πως η μόνιμη αναθεώρηση του βρετανικού τσεκ είναι αναγκαία για την επίτευξη συμφωνίας επί των δημοσιονομικών. Την ίδια άποψη εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος και στις συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χ. Θαπατέρο.

    Η Γαλλία, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει τεθεί επικεφαλής των ενστάσεων που έχουν πολλά κράτη-μέλη ως προς τη βρετανική πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με βασικό σύμμαχό της την Πολωνία, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα προβάλει βέτο στην πρόταση της Βρετανικής Προεδρίας.

    Ωστόσο ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, του οποίου η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της EE, από την 1η Ιανουαρίου 2006, εξέφρασε την πεποίθησή ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατευθύνονται σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. «΄Έχω την εντύπωση ότι προχωράμε, αργά, αλλά προς μια καλή κατεύθυνση. Έχουμε ανάγκη μιας Ευρώπης ενωμένης και όχι διαιρεμένης», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.

    Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, που πήρε μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στις δυσκολίες για να βρεθεί κοινός στόχος μεταξύ των 25 χωρών-μελών.

    "Είναι ένα θέμα δύσκολο και μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας των προηγούμενο Ιούνιο. Η εξεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα στα 25 κράτη-μέλη που τα καθένα έχει τις δικές του απόψεις και βάζει τις δικές προτεραιότητες είναι εξ ορισμού ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    "Έχουμε μπροστά μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση. Θα δώσουμε την μάχη για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας", ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Από σουηδικής πλευράς ο πρωθυπουργός Γκ. Πέρσον προσπάθησε να αποδραματοποιήσει το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας των ηγετών να καταλήξουν σε συμφωνία επί των δημοσιονομικών της ΕΕ, δηλώνοντας ότι είναι προτιμότερο οι ηγέτες της ΕΕ να καταλήξουν σε μία «καλή συμφωνία», παρά σε μία οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής. Τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα επί της Βρετανικής πρότασης, που θα πρέπει να επιλυθούν.

    Ο Δανός πρωθυπουργός, Φ. Ράσμουνσεν, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Υπουργών, δήλωσε πως η Βρετανική Προεδρία θα πρέπει να βελτιώσει την πρότασή της για τον κοινοτικό προϋπολογισμό, μειώνοντας το βρετανικό τσεκ και προσφέροντας περισσότερες δαπάνες για τα νέα κράτη μέλη. Ο Δανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι δαπάνες που θα δοθούν στις νέες χώρες της ΕΕ την επταετία 2007-2013, είναι ουσιαστικής σημασίας, προκειμένου να κερδίσουν έδαφος οι χώρες αυτές, έναντι των παλαιών χωρών της ΕΕ.

    Τέλος, οι αρχηγοί των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), που συνεδρίαζαν στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, ζήτησαν με κοινό ψήφισμά τους την επίτευξη συμφωνίας επί των δημοσιονομικών προοπτικών της ΕΕ για την περίοδο 2007-2013. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, Β. Μάρτενς δήλωσε πως η ΕΕ έχει μπει σε μία βαθιά κρίση μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στη Γαλλία και την Ολλανδία για το ευρωπαϊκό σύνταγμα και πως μια νέα αποτυχία της ΕΕ θα κλόνιζε την αξιοπιστία της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 December 2005 - 21:49:47 UTC