Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: «Ναι» στην καταγραφή των τηλεπικοινωνίων
  • [02] Αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών
  • [03] Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων
  • [04] Διάψευση καταγγελιών για απαγωγή Πακιστανών
  • [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

  • [01] ΕΕ: «Ναι» στην καταγραφή των τηλεπικοινωνίων

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ των νέων κανονισμών της ΕΕ που προβλέπουν την αποθήκευση δεδομένων από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και από το Διαδίκτυο για διάστημα έως και δύο ετών με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και άλλων σοβαρών εγκλημάτων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με 378 ψήφους υπέρ έναντι 197 πακέτο που είχε ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων ομάδων του και των κρατών μελών της ΕΕ και είχε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τριάντα ευρωβουλευτές απείχαν.

    Νωρίτερα αυτόν το μήνα η Βρετανία, η οποία ασκεί την προεδρία της ΕΕ, εξασφάλισε συμφωνία μεταξύ των 25 χωρών μελών της Ένωσης με την οποία επιβάλλεται στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών να αποθηκεύουν δεδομένα για χρονικό διάστημα περίπου 6 ως 24 μηνών.

    [02] Αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών

    Αλλαγές στο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή μετά απο εισήγηση του Υπουργού των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου.

    Όπως δήλωσε ο Π. Παυλόπουλος δεν θα υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30.

    Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτές οι αλλαγές δεν αφορούν στο ωράριο υπηρεσιών οι οποίες έχουν ειδικές συνθήκες, όπως τα νοσοκομεία και τα σχολεία, ούτε θίγει τα δικαιώματα ειδικών κατηγοριών υπαλλήλων.

    Ακόμη τόνισε ότι θα είναι ενιαίο όλο το χρόνο και πρόσθεσε πως στόχος είναι να εφαρμοστεί απο τον ερχόμενο Ιούλιο.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις με την ΑΔΕΔΥ για να διευκολυνθούν οι υπάλληλοι και να γίνουν διορθωτικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα σε παιδικούς σταθμούς.

    Σημείωσε ακόμη πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μην υπάρχουν κραδασμοί και στόχος είναι να υπάρχει συνέχεια στο χρόνο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και να υπάρχει προσέγγιση και συνεργασία με το ωράριο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ

    Την προμήθεια 30 αεροσκαφών τύπου F-16 Block 52 + μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση, με το μέγιστο όφελος τόσο σε επιχειρησιακό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ανάθεσης έργου στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, κατακύρωσε το ΚΥΣΕΑ, με ομόφωνη απόφαση του, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει σε 1,625 δις ευρώ,καλύπτει και τις ανάγκες για την υποστήριξη του προηγούμενου προγράμματος προμήθειας των 60 F-16 Block 52+ που δεν είχαν προβλεφθεί με την υπογραφή της τότε σύμβασης το 2000, ενώ για πρώτη φορά διασφαλίζονται οι απαραίτητες τραπεζικές εγγυήσεις.

    Με τη σημερινή απόφαση, επεσήμανε ο Υπουργός,διασφαλίζεται η απουσία μεσαζόντων στο σχετικό πρόγραμμα, επαναβεβαιώνεται η κυβερνητική δέσμευση για διαφάνεια στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ διατηρείται ο συσχετισμός δυνάμεων στην περιοχή μας.

    Ειδικώτερα, όπως είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, το κόστος του προγράμματος για την προμήθεια των 30 αεροσκαφών ανέρχεται σε 1,1 δις ευρώ ενώ το κόστος πλήρους υποστήριξης των 30 αλλά και των αεροσκαφών του προηγουμένου προγράμματος θα ανέλθει σε 525 εκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα, επεσήμανε ότι το 2009,οπότε θα παραληφθούν τα 30 αεροσκάφη- τα συγκεκριμένα F-16 Block 52+ - θα τεθούν άμεσα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς θα διαθέτουν ταυτόχρονα το σύστημα αυτοπροστασίας.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος παρατήρησε ότι η σημερινή τιμή ανά αεροσκάφος σε σχέση με την επικαιροποιημένη τιμή που αφορά στο προηγούμενο πρόγραμμα προμήθειας των 60 αεροσκαφών F-16 Block 52+, είναι μικρότερη κατά 5 εκατομμύρια ευρώ - 36,7 εκατ. ευρώ έναντι 41,4 εκατ. ευρώ - ανά αεροσκάφος.

    Περαιτέρω τα αντισταθμιστικά ωφελήματα ανέρχονται σε 132% έναντι 120% του προηγουμένου προγράμματος,προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, κυρίως της ΕΑΒ.

    Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα υποστήριξης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα ανταλλακτικά και τα αναλώσιμα εκάστου αεροσκάφους, στοιχεία που αυξάνουν τη διαθεσιμότητα του.

    Με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να καταβληθεί και η σχετική προκαταβολή για την προμήθεια των αεροσκαφών.

    Εξάλλου, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βαγγέλης Αντώναρος τόνισε πως τα 30 νέα αεροσκάφη «θα συμβάλουν αποφασιστικά στη θωράκιση της χώρας».

    Διευκρίνισε δε πως «δεν ενεργοποιείται η option για την προμήθεια 10 επιπλέον αεροσκαφών».

    Σε ερώτηση σχετική με τον τρόπο εγγραφής της σχετικής δαπάνης στον προϋπολογισμό,ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η εγγραφή θα ακολουθήσει την πάγια μέθοδο - θα παρακολουθείται η σταδιακή πληρωμή. Η εγγραφή δηλαδή θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο».

    Τέλος σε ερώτημα περί του εξοπλισμού των αεροσκαφών,ο κ.Β. Αντώναρος σημείωσε ότι τα F-16 «θα έχουν ό,τι χρειάζεται για να είναι πλήρως και αμέσως διαθέσιμα και ετοιμοπόλεμα»,παρατήρησε δε ότι «επειδή η συμφωνία γίνεται εγκαίρως - πριν κλείσει η γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους - εξοικονομούνται 118 εκ.ευρω».

    Αντιδράσεις για την αγορά των αεροσκαφών F-16

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΣ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στην αγορά των αεροσκαφών F- 16 δήλωσε πως "η κυβέρνηση, με απευθείας ανάθεση, χωρίς διεθνείς διαγωνισμούς και σε καθεστώς σύγχυσης και αδιαφάνειας, προχωρεί σε μια απόφαση υψηλού οικονομικού και πολιτικού κόστους και ταυτόχρονα, με την απόφασή της αυτή, υπονομεύει τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας, των προϋπολογισμών του κράτους να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη".

    Ο κ. Παπουτσής ζήτησε από την κυβέρνηση "να φέρει το ταχύτερο δυνατό τη σύμβαση αυτή στη Βουλή" και πρόσθεσε ότι "θέλουμε πλήρη ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους, τις πολιτικές και τις οικονομικές".

    Εξάλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά των F-16, "μιας αγοράς που δεν γίνεται με κριτήριο τις αμυντικές ανάγκες της χωράς, καταδεικνύει πως χρήματα υπάρχουν και μάλιστα άφθονα για ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς, για την αποστολή και διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, στο Κόσσοβο κ.α, για φοροαπαλλαγές και κίνητρα στην πλουτοκρατία".

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, "χρήματα δεν υπάρχουν μόνο για τις σύγχρονες ανάγκες αυτών που παράγουν τον πλούτο, για τους εργαζομένους και τα παιδιά τους. Φτάνει η κοροϊδία! Ο λαός πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση!".

    Σε δήλωσή του ο Πάνος Τριγάζης,μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος εκφράζει την αντίθεσή του στην "με απευθείας ανάθεση στην αγορά των F-16,επιβάλλοντας δυσβάσταχτο βάρος στην ελληνική οικονομία, χωρίς να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες της άμυνας της χώρας μας".

    Ο κ. Τριγάζης αναφέρει ότι ο ΣΥΝ υποστηρίζει "μιαν άλλη προσέγγιση στα θέματα άμυνας, στη βάση μια σύγχρονης πολυδιάστατης αντίληψης για την ασφάλεια, μακριά από ατλαντικές επιλογές, συνοδευόμενης από πρωτοβουλίες όπως για μια συμφωνία αμοιβαίας και ισόρροπης μείωσης των στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών Ελλάδας- Τουρκίας".

    Διαφωνούν ΚΚΕ και ΣΥΝ για την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που αφορά το ωράριο στο Δημόσιο Τομέα

    Τις διαφωνία τους εξέφρασαν τα δύο κόμματα της παραδοσιακής αριστεράς για την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, μετά από εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Προκόπη Παυλόπουλου να μην υπάρχει πλέον διάκριση μεταξύ θερινού και χειμερινού ωραρίου και οι ώρες εργασίας θα είναι 8.30 με 16.00 ή 09.00 με 16.30.

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι "οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι του Δημόσιου Τομέα όχι μόνο δεν πρέπει να εφησυχάζουν από τις δηλώσεις του υπουργού για το νέο εργασιακό τους ωράριο, αλλά πρέπει να ανησυχούν για τα κυβερνητικά σχέδια και επιδιώξεις, για τις «διαρθρωτικές αλλαγές σε ορισμένους τομείς», που εξήγγειλε. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες στοχεύουν να εναρμονίσουν καλύτερα την λειτουργία του Δημόσιου με τις ανάγκες της «ελεύθερης αγοράς» και του κεφαλαίου".

    Επισημαίνει δε ότι όσον αφορά στην αλλαγή του ωραρίου των παιδικών σταθμών, η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει με ποιον τρόπο θα το κάνει, αφού είναι ή ιδιωτικοί ή βρίσκονται στη δικαιοδοσία των Δήμων.

    Το μελος της ΠΓ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του Συν Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "η κυβέρνηση, με αυτήν την απόφαση της, δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αιτίες που καθιστούν τη δημόσια διοίκηση γραφειοκρατική, ρουσφετολογική και αναποτελεσματική, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις πολιτικές του νεοφιλελεύθερου δικομματισμού που την χρησιμοποιεί ως λάφυρο προς λεηλασία μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση"

    Ο ΣΥΝ διαφωνεί ριζικά με αυτήν την κυβερνητική απόφαση και θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τις αναγκαίες προοδευτικές, δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και το μισθολόγιο των εργαζομένων σε αυτήν και κυρίως να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, αναφέρει ο ο κ.Στρατούλης.

    [03] Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων

    Μήνυμα προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση αποτέλεσε, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η μεγάλη επιτυχία της σημερινής πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και η συμμετοχή στο απεργιακό συλλαλητήριο που, παρά τον κακό καιρό, πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Άρεως συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο όγκο διαδηλωτών που έχουν "παρατάξει" τα συνδικάτα τα τελευταία χρόνια.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε στην ομιλία του ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στη σημερινή απεργία και το συλλαλητήριο ταρακουνάει ήδη την κυβερνητική πολιτική και βροντοφωνάζει "φτάνει πια" με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αναφερόμενος στον νόμο για τις ΔΕΚΟ που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υπογράμμισε ότι είναι "το πιο απαράδεκτο για τους εργαζομένους που έχει νομοθετηθεί στην μεταπολιτευτική περίοδο, αφού επιχειρεί να καταργήσει όλες τις συμβάσεις, όχι μόνο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα".

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτήρισε ταξικούς και άδικους τους νόμους για το οκτάωρο, το ωράριο των καταστημάτων και το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων. Μιλώντας με σκληρό τρόπο για την εισοδηματική πολιτική και τον προϋπολογισμό, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι με την συμμετοχή τους καταψηφίζουν σήμερα αυτή την πολιτική.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, κατηγορώντας τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε ότι διαμορφώνονται συνθήκες "κοινωνικού χειμώνα". Καταφέρθηκε έντονα ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ζήτησε την παραίτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκου Γκαργκανα, ο οποίος, όπως είπε, λειτουργεί ως συνήγορος αντεργατικής πολιτικής. Εγκωμιάζοντας τη μεγάλη συμμετοχή στη σημερινή απεργία, δήλωσε ότι αναδεικνύει τις υποχρεώσεις των συνδικάτων για κλιμάκωση, συντονισμό και πολυμέτωπο αγώνα.

    Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ Κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση να ενισχύσει τα εισοδήματα των εργαζομένων, να αυξήσει το επίδομα στους ανέργους, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την κοινωνική ασφάλιση και να αυξήσει τα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων που εδώ και χρόνια συντελείται στον δημόσιο τομέα. Σε σχέση με τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση, ο κ. Πουπάκης κάλεσε την κυβέρνηση, αλλά και τους εργοδότες, να αλλάξουν στάση λέγοντας χαρακτηριστικά πως "ή δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ή δεν έχουν ποτέ επιχειρήσει να ζήσουν με εισόδημα της τάξης των 500 και των 600 ευρώ το μήνα".

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα οφείλει να συγκρουστεί όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά με τις ίδιες αντεργατικές πολιτικές, από όποιον και αν εκφράζονται.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Α. Τσοχατζόπουλος, ο Χρ. Πρωτόπαπας και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο και Νίκο Χουντή και πολλά άλλα πολιτικά στελέχη.

    Νωρίτερα το ΠΑΜΕ είχε πραγματοποιήσει ξεχωριστή δική του απεργιακή συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 11 από την πλατεία Δημαρχείο.

    Μετά την απεργιακή συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στη Βουλή που, παρά την δυνατή βροχή, διατήρησε μέχρι τέλους τον όγκο και τον παλμό της.

    Καταγγελία για επεισόδια

    Με έντονο τρόπο καταδίκασαν οι συνδικαλιστές μικροεπεισόδια που δημιουργήθηκαν στις παρυφές της σημερινής μεγάλης πορείας.

    Αναφερόμενος στην πυρπόληση δυο περιπολικών και το χτύπημα δυο δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος έκανε λόγο για "προβοκάτσιες" και για "φωτιές που δεν μπορούν να σταματήσουν τον κοινωνικό χείμαρρο".

    Ο Σπ. Παπασπύρος κατήγγειλε επίσης τα επεισόδια κάνοντας λόγο για απόπειρα αποπροσανατολισμού, δημιουργίας εντυπώσεων και λάθους μηνύματος από τη σημερινή κινητοποίηση των εργαζομένων.

    [04] Διάψευση καταγγελιών για απαγωγή Πακιστανών

    "Προβοκάτσια ή φάρσα; " Το ερώτημα αυτό απηύθυνε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης σε μία δήλωση που έκανε σήμερα διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις καταγγελίες για απαγωγή και ανάκριση Πακιστανών από ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες.

    Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι κατηγορηματικά διαψεύδει την πιθανότητα βίαιης προσαγωγής και ανάκρισης των ατόμων που περιλαμβάνονται στην καταγγελία και κάθε άλλου εκτός καταγγελίας.

    "Ούτε υπήρξε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει τέτοια υπόθεση για τις ελληνικές αρχές", είπε ο κ. Βουλγαράκης και χαρακτήρισε τις καταγγελίες ύποπτες και σκόπιμες. Χαρακτήρισε επίσης ανόητους τους ισχυρισμούς για δράση Βρετανών στο ελληνικό έδαφος με αντικείμενο αυτό που περιλαμβάνεται στην καταγγελία ή κάθε άλλο σχετικό. "Εχουμε πολύ καλή επαφή και συνεργασία με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει λόγος για τέτοια δράση", είπε ο κ. Βουλγαράκης και πρόσθεσε ότι το ελληνικό Σύνταγμα τηρείται από όλους στην ελληνική επικράτεια. Και το θέμα αυτό των καταγγελιών για τους Πακιστανούς οι ελληνικές αρχές το έχουν αρνηθεί απο τον περασμένο Αύγουστο, όταν είχε δει το φως της δημοσιότητας.

    "Το BBC δεν προσέφερε κανένα νέο στοιχείο πέρα από αυτά που έχουμε διαψεύσει", είπε ο κ Βουλγαράκης και παρέπεμψε σε σχετική διάψευση που έκανε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, κ.Τζακ Στρο.

    Ο κ. Βουλγαράκης προσέθεσε ότι είχε συνάντηση με τον Πακιστανό πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος βεβαίωσε ότι, ούτε η πρεσβεία του Πακιστάν, ούτε άλλες πακιστανικές αρχές έχουν λάβει καταγγελία με αυτό το περιεχόμενο.

    Ο κ. Βουλγαράκης αναφέρθηκε στη σημασία της διάσκεψης που αρχίζει αύριο με θέματα ασφάλειας, λαθρομετανάστευσης, αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος μεταξύ της Τουρκίας, του Πακιστάν και της Ελλάδας και τόνισε ότι η Ελλάδα και οι άλλες δύο χώρες αποδίδουν μεγάλη σημασία στη διάσκεψη αυτή και στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τα θέματα της διάσκεψης.

    Αν. Παπαληγούρας: Η συνήθης διαδικασία ακολουθήθηκε για την "υπόθεση των Πακιστανών"

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αν. Παπαληγούρας, προέβη σε δήλωση σήμερα το απόγευμα σχετικά με την υπόθεση των Πακιστανών, που καταγγέλλεται ότι απήχθησαν και ανακρίθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

    Ο κ. Παπαληγούρας τόνισε ότι για τη μήνυση που κατατέθηκε για το θέμα αυτό από το δικηγόρο Φρ. Ραγκούση, ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε:

    «Μόλις χθες πληροφορήθηκα την ύπαρξη μήνυσης για την καταγγελλόμενη ``υπόθεση των Πακιστανών``. Το πληροφορήθηκα από σχετική αναφορά του δικηγόρου τους στη Βουλή.

    Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ακολούθησε τη συνήθη διαδικασία, με την οποία διεκπεραιώνει 210.000 μηνύσεις το χρόνο, για την ασυνήθη αυτή υπόθεση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ενημερώθηκε - και τυπικά δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση στο πλαίσιο της ανεξάρτητης λειτουργίας της εισαγγελικής αρχής.

    Ζήτησα ήδη από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια της έρευνας κατβ απόλυτη προτεραιότητα, ώστε να μην απομείνει καμιά σκιά και καμιά αμφιβολία για την υπόθεση αυτή».

    [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε σήμερα με τον επισκεπτόμενο την Αθήνα Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, προς τον οποίο τόνισε τη συγκίνησή του γιατί "αλλάζει κεφάλαιο το Πατριαρχείο" και τον διαβεβαίωσε πως "είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε να ξεπεραστούν οι οποιεσδήποτε δυσκολίες".

    Ο κ. Κ. Παπούλιας τόνισε στον κ. Θεόφιλο τη μεγάλη σημασία που δίνει η Ελλάδα στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πρόσθεσε ότι "είναι εξαιρετικά ευαίσθητος ο ελληνικός λαός - ίσως και η ευαισθητοποίηση προκλήθηκε και από αυτά - για τα θλιβερά γεγονότα τα οποία προϋπήρξαν της ενθρόνισής σας".

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως "πρώτιστο μέλημα είναι να αποκατασταθεί η ψυχική ισορροπία στο Πατριαρχείο" και πρόσθεσε ότι "σε τέτοιες περιπτώσεις - και τις έχουμε ζήσει και τις έχω ζήσει και εγώ στην πολιτική μου ζωή - δίνουμε το χέρι σε όλους, ξεπερνάμε τις οποιεσδήποτε μεμψιμοιρίες, πολλές φορές κριτικές οι οποίες δεν είναι θεμελιωμένες".

    Ακόμη εξέφρασε την πεποίθηση ότι "για να επανέλθει η ψυχική ηρεμία στο Πατριαρχείο πρέπει να υπάρξει πνεύμα ομοψυχίας και οικογένειας, δηλαδή όλοι σας να είσθε μια οικογένεια" και πρόσθεσε ότι "απβότι βλέπω και από την πορεία που έχετε χαράξει και εσείς διαπνέεσθε από αυτές τις σκέψεις".

    Καταλήγοντας ο κ. Παπούλιας επανέλαβε πως "είναι μεγάλο το ενδιαφέρον όλων μας να προχωρήσετε σβ ένα δρόμο που δεν θα έχει κραδασμούς. Αυτό μας απασχολεί. Και μας απασχολεί διότι θεωρούμε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ένα Πατριαρχείο μεγάλης εθνικής σημασίας".

    Εξάλλου, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε τη συγκίνησή του για την υποδοχή που του επεφυλάχθη, αλλά και τις ευχαριστίες του "δια την έμπρακτον συμπαράστασιν και το ενδιαφέρον το οποίον επέδειξε και επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία, αλλά και εσείς προσωπικώς, με το να τιμήσετε,αλλά και να σηματοδοτήσετε τη σημασία της νέας εκλογής και της αποκαταστάσεως της ηρεμίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων με την προσωπική σας ιδιότητα και παρουσία".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 December 2005 - 17:16:42 UTC