Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 05-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκρηξη στα ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα
  • [02] Υπολογιστές σε μαθητές μοίρασε ο πρωθυπουργός
  • [03] Στον Αρειο Πάγο το θέμα Οικονομόπουλου
  • [04] Γ.Παπανδρέου: «Η αξιοπιστία θα δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές»
  • [05] Εκρηξη στο Σύνταγμα
  • [06] Εκδήλωση ΣΥΝ για τον κρατικό προϋπολογισμό

  • [01] Εκρηξη στα ΕΛΤΑ στο Σύνταγμα

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι το μεσημέρι την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα, έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ, στο κτίριο όπου στεγάζεται επίσης και το υπουργείο Οικονομίας.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα δυό άτομα, ένας άντρας, ο οποίος καθάριζε την τζαμαρία καταστήματος και μιά διερχόμενη γυναίκα, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις τζαμαρίες διπλανών καταστημάτων και κτιρίων, έως και τον όγδοο όροφο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ωστικό κύμα, το οποίο ακολούθησε, ήταν μεγάλης ισχύος.

    Πρόκειται για μια «σημαντική υπόθεση», ανέφερε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ωστόσο είπε πως δεν θα κάνει «πρόχειρες εκτιμήσεις», σημειώνοντας ότι οι έρευνες από την αστυνομία συνεχίζονται. Τόνισε, επίσης, πως «υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση από την αστυνομία», διευκρινίζοντας ότι στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε προς εφημερίδα αναφέρθηκε το υπουργείο Οικονομικών (που βρίσκεται στην οδό Καραγιώργη Σερβίας) ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομίας (στην οδό Νίκης).

    Πριν την έκρηξη άγνωστος, με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προειδοποίησε ότι εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος πάνω σε δίκυκλο.

    Η αστυνομία, αμέσως μετά το τηλεφώνημα, απέκλεισε την περιοχή, ενώ από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία περισυνελέγησαν στοιχεία προκειμένου να εξεταστούν στα εξεταστήρια για να διαπιστωθεί ο τύπος του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Κων.Μητσοτάκης: Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός

    "Η "17 Νοέμβρη" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σοβαρό περιστατικό την έκρηξη και σημείωσε:

    "Εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινώς. Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι της, πάντως ένα κομμάτι της, είναι εκτός, είναι ελεύθερο. Και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός. Αυτό δεν το αρνείται κανείς απολύτως στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας,το οποίο σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Αστυνομία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το κράτος ολόκληρο, πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να εξοντωθούν και τα τελευταία κατάλοιπα της τρομοκρατίας η οποία μπορεί να κάνει ζημιά στην Ελλάδα. Διότι μια τέτοια έκρηξη, στο Σύνταγμα, που τη μεταδίδει το CNN ως πρώτη είδηση, αντιλαμβάνεστε ότι βλάπτει πάρα πολύ την Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά δυσφημούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει. Διότι κι εγώ δεν νομίζω ότι τα κατάλοιπα της τρομοκρατίας είναι πολύ σοβαρά, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα σήμερα, σε έναν κόσμο ευαίσθητο και υπερβολικό, σε αυτά τα θέματα διογκώνονται. Κατά συνέπεια νομίζω ότι όλοι μας έχουμε χρέος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση - και νομίζω ότι το κάνει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ- η κοινή γνώμη,να συγκλίνουμε στη θέση ότι η τρομοκρατία αποτελεί απειλή,αποτελεί ζημιά και κίνδυνο και ότι δεν μπορεί απέναντι τους καμιά ανοχή. Πρέπει και τα κατάλοιπα να εξοντωθούν".

    Σε ερώτηση αν η Αστυνομία μπορούσε να προλάβει τους τραυματισμούς από τη σημερινή έκρηξη, αφού είχε ενημερωθεί, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε:

    "Δεν νομίζω. Αλλά αυτό δείχνει πάντως ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε για να σκοτώσει ανθρώπους, διότι από ότι άκουσα υπήρξαν δύο ειδοποιήσεις. Αλλά κάνει μεγάλη ζημιά. Πάνω στις γιορτές γιατί να γίνεται αυτό; Ποιον σκοπό υπηρετεί; Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία. Περίσσευμα Δημοκρατίας έχουμε, έλλειμμα δεν έχουμε".

    Κανονικά τα εγκαίνια της Εκθεσης Γελοιογραφίας

    «Η Δημοκρατία δεν πτοείται» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα με αφορμή την έκρηξη, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα, η οποία προκάλεσε ζημιές και στο κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι Εκθέσεις του κοινοβουλίου. «Η Έκθεση Γελοιογραφίας που είναι προγραμματισμένη για σήμερα θα εγκαινιαστεί κανονικά» δήλωσε η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα και υπογράμμισε: «Πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι η ζωή συνεχίζεται και δεν σκιάζεται από τέτοια εξτρεμιστικά φαινόμενα. Πρέπει να διερευνηθούν με πάρα πολλή προσοχή τα γεγονότα και να τα αντιμετωπίσουμε. Η Δημοκρατία δεν πτοείται και αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ενέργειες με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

    [02] Υπολογιστές σε μαθητές μοίρασε ο πρωθυπουργός

    Σε μεγάλη εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Μπενάκη, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και η υπουργός Παιδείας κα Μ. Γιαννάκου, παρέδωσαν τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε 129 αριστούχους μαθητές των τριών τάξεων γυμνασίων του νομού Αττικής.

    O πρωθυπουργός εγκαινίασε το πρόγραμμα δωρεάν παροχής ηλεκτρονικών υπολογιστών σε 8.000 αριστούχους μαθητές του γυμνασίου, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως «πρόκειται για μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου ψηφιακής στρατηγικής που αποσκοπεί στη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την εξάπλωση της χρήσης των νέων τεχνολογιών».

    Αναλυτικότερα, ο κ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι το συνολικό σχέδιο της ψηφιακής στρατηγικής προβλέπει: Την δωρεάν παροχή 3000 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές ειδικής αγωγής. Την αναβάθμιση του δικτύου 5000 σχολείων σε όλη την Ελλάδα. Την ενίσχυση των εργαστηρίων πληροφορικής. Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες. Την προώθηση ευρυζωνικών συνδέσεων ώστε να επιτευχθούν μεγαλύτερες ταχύτητες επικοινωνίας και καλύτερη πρόσβαση σχολείων που βρίσκονται σε απομονωμένες περιοχές της χώρας.

    «Τουλάχιστον 1000 σχολεία και 100 ΑΕΙ θα αποκτήσουν δορυφορική διασύνδεση», τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος και προσέθεσε πως πρόσφατα με το πρόγραμμα «Δίοδος» περί τους 700.000 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί σπουδαστές θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο με κόστος μειωμένο περίπου στο μισό.

    Χθες, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, επισήμανε ότι σήμερα στην πρωτοπορία δεν βρίσκονται οι "υπερδυνάμεις", αλλά κοινωνίες, όπως αυτές των Σκανδιναβικών χωρών, οι οποίες επένδυσαν στη γνώση. «Το μόνο μεγάλο όπλο που διαθέτουμε είναι οι γνώσεις μας», είπε ο κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ολα τα άλλα έρχονται και φεύγουν. Οι γνώσεις, όμως, και ιδίως η γνώση να αξιοποιείς παραγωγικά τη γνώση είναι το κλειδί στην επιτυχία. Και επειδή πιστεύω βαθύτατα οτι το ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας, είναι πολύ υψηλής ποιότητας - μπορεί να έχουμε αδυναμίες στο πολιτικό μας σύστημα, ή σε άλλα επίπεδα οργάνωσης της πολιτείας και έχουμε σοβαρές αδυναμίες- είμαι βέβαιος οτι ως προς το ανθρώπινο δυναμικό μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Και θας σας έλεγα μάλιστα ειδικά στις νεότερες γενιές».

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ακόμη οτι προχωρεί ένα ακόμη πρόγραμμα για τα παιδιά της ειδικής αγωγής. «Εφαρμόζουμε» τόνισε «ενα μεγάλο πρόγραμμα, ώστε να κάνουμε πολύ πιο φθηνή την πρόσβαση στο ιντερνετ σε όλους τους φοιτητές και προοπτικά και σε άλλους νέους ανθρώπους. Αυτό που κάνουμε σήμερα μαζί να το επεκτείνουμε , όσο γίνεται περισσότερο, σε όλους τους μαθητές της Ελλάδας. Ομως, μέσα σε αυτή την γενική πολιτική, υπάρχει και μία νότα. Να πούμε : «Μπράβο ρε παιδιά, τα καταφέρατε». Δεν είναι μικρό πράγμα να πετυχαίνεις, το «άριστα». Και αυτό ως κοινωνία, να το αποδεχόμαστε, να το σεβόμαστε και να το επιβραβεύουμε».

    Η υπουργός Παιδείας, στην ομιλία της επισήμανε, μεταξύ αλλων, οτι «μέσα απο μια διαδικασία αναβάθμισης όλου του σχολικού δικτύου, και με άμεσο στόχο 5000 σχολεία, στα οποία θα αναβαθμιστεί όλο το λογισμικό, θα δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά, όχι μόνο να μάθουν τις βασικές δεξιότητες, αλλά να διδαχθούν μαθήματα μέσω αυτού».

    [03] Στον Αρειο Πάγο το θέμα Οικονομόπουλου

    Ο υπουργός Απασχόλησης Π.Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Μαγκλάρα για το θέμα του προέδρου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας Άγγελου Οικονομόπουλου, ο οποίος υπέβαλε το Σάββατο την παραίτησή του στον υπουργό.

    Οπως δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε στον ίδιο είχε σταλεί η επιστολή από τον επιχειρηματία Πρόδρομο Εμφιετζόγλου.

    Επίσης, ανέφερε ο κ.Παναγιωτόπουλος, ότι ύστερα από 20 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, γίνεται αξιολόγηση όλων των στελεχών της.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ανέφερε ότι «δεν υπήρξε επιστολή καταγγελίας του κ.Οικονομόπουλου» από επιχειρηματία, σημείωσε ότι «ορθώς κινήθηκε» επί του θέματος ο κ. Παναγιωτόπουλος και τόνισε πως «η κυβέρνηση σταθερά επιμένει ότι όταν υπάρχουν υπόνοιες ή ενδείξεις ή, πολύ περισσότερο, αποδείξεις, θα πρέπει οι υποθέσεις να διερευνώνται μέχρι τέλους.

    Θα έλειπε η σοβαρότητα από μια κυβέρνηση, αν έκανε πως δεν καταλάβαινε, δεν άκουγε, δεν διερευνούσε. Αν έχουν συνηθίσει ορισμένοι σε μια τέτοια πρακτική, αυτό δεν χαρακτηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, πρόσθεσε.

    Αναφορικά με τις λίστες, που είδαν το φώς της δημοσιότητας, στελεχών του δημοσίου τομέα που απομακρύνθηκαν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι ο συγκεκριμένος κατάλογος περιλαμβάνει «πρόσωπα που παραιτήθηκαν για προσωπικούς λόγους, ή ακόμη τον κ. Νέζη -ο οποίος είχε τοποθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν μπορεί λοιπόν, όλα να μπαίνουν σε ένα τσουβάλι υπονοιών, οι οποίες μπορεί να μην αποδειχθούν».

    Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του κ.Παναγιωτοπούλου περί της συνεργασίας του με τον κ.Οικονομόπουλο σε σχέση με κάποιο πρόβλημα εκδήλωσης στα Γιάννενα, ο εκπρόσωπος είπε ότι είναι «δύο διαφορετικά θέματα". "Είναι άλλο το θέμα της συνεργασίας και άλλο το θέμα ηθικής τάξεως που γεννήθηκε. Ο κ.Παναγιωτόπουλος ώφειλε να ερευνήσει το θέμα», σημείωσε ο κ.Ρουσόπουλος και παρέπεμψε τις συναφείς ερωτήσεις στις δημόσιες δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης.

    Τέλος σε ερώτηση περί της «πολιτικής ευθύνης» υπουργών, ο εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «είναι αυτονόητο πως την πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει κάθε βουλευτής και υπουργός την ώρα της ορκωμοσίας του».

    Οικονομόπουλος: «Ψευδείς και ανυπόσταστες κατηγορίες»

    Ολες οι κατηγορίες σε βάρος μου είναι 100% ψευδείς και ανυπόστατες, δήλωσε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) Αγγελος Οικονομόπουλος.

    Ο κ. Οικονομόπουλος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι ζήτησε από τον υπουργό Απασχόλησης Πάνο Παναγιωτόπουλο να δώσει στον εισαγγελέα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων με τις κατηγορίες εναντίον του, για να ερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος. Αναφέρει επίσης ότι υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας και για να διευκολύνει το έργο του υπουργού και της κυβέρνησης.

    Ο κ. Οικονομόπουλος δηλώνει ότι όλα τα έργα του ΟΕΚ δόθηκαν μετά από προκήρυξη διαγωνισμού και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ενώ κανένα έργο δεν δόθηκε με ανάθεση. Με διαγωνισμό και με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, όπως ισχυρίζεται, δόθηκε και το έργο στην εταιρία ''Μηχανική" του κ. Πρ.Εμφιετζόγλου, έργο το οποίο εκτελείται κανονικά και θα παρακολουθείται από επιτροπή μηχανικών.

    Ο πρόεδρος του ΟΕΚ επισημαίνει επίσης ότι έδωσε εντολή στο λογιστήριο να ετοιμάσει την πλήρη κατάσταση λογαριασμών της εταιρίας και των επιταγών πληρωμής και με τον τρόπο αυτό, όπως δηλώνει, καταρρέει ο κατασκευασμένος μύθος για καθυστέρηση πληρωμής λογαριασμών προς την εταιρία. Ο κ. Οικονομόπουλος ισχυρίζεται ακόμα ότι δεν υπάρχει καμία καταγγελία της "Μηχανικής" και ότι ο κ. Εμφιετζόγλου ουδέποτε του εζήτησε κάτι ή ήρθε σε επαφή μαζί του.

    "Αλλού ακούγονται βροντές και αλλού θα πέσουν κεραυνοί", καταλήγει η δήλωση του κ. Οικονομόπουλου που κάνει λόγο για χαλκευμένα ψεύδη, για ανεύθυνη εξέταση των πραγμάτων αλλά και για πολιτικές σκοπιμότητες πριν τον αναμενόμενο ανασχηματισμό.

    Η παραίτηση του κ. Οικονομόπουλου έγινε δεκτή το περασμένο Σάββατο από τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

    [04] Γ.Παπανδρέου: «Η αξιοπιστία θα δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές»

    Η αξιοπιστία θα είναι το βασικό κριτήριο που θα δώσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την οποία οργάνωσε η Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου η κυβέρνηση θα κριθεί από την αντιμετώπιση ή την αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων και το ΠΑΣΟΚ από την αξιοπιστία των θέσεών του και εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά ο λαός θα ψηφίσει το κόμμα του.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι αποδεδειγμένη η αναξιοπιστία της κυβέρνησης, καθώς δεν υλοποίησε τις υποσχέσεις της και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής έχει ένα καράβι χωρίς πυξίδα. Εμείς, είπε, δεν θα κάνουμε τέτοια κυβέρνηση.

    Προέβλεψε "ακριβό χειμώνα" φέτος και πρόσθεσε ότι η προοπτική με αυτή την κυβέρνηση θα είναι κακή.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τον τόπο και πρόσθεσε ότι το θέμα για τον κ. Καραμανλή είναι πότε θα χάσει τις εκλογές και όχι αν θα τις χάσει, είπε ο κ.Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στα θέματα διαφθοράς, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα πολλαπλασιάζονται ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τοποθετεί κομματικούς φίλους της στην διοίκηση και υπογράμμισε ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση δεν θα ενδιαφερθούν για το χρώμα του καθενός αρκεί αυτός να τηρεί τα τυπικά προσόντα που θα απαιτούνται για να τοποθετηθεί σε κάποια θέση.

    Σε ερώτηση για το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι αλλαγές αλλά πρόχειρα μέτρα και υπογράμμισε πως στα τρία θεματα που επιχείρησε μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση απέτυχε. Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας, αλλά ταυτόχρονα και της ασφάλειας στις ΔΕΚΟ, επανέλαβε το πρότυπο του σκανδιναβικού μοντέλου και πρόσθεσε πως οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν με διαβούλευση.

    Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψή του στο Αγιον Ορος ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά έχει διακόψει τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Αθως" και τον κ. Κ. Καραμανλή για έλλειψη ευαισθησίας προς την ιδιαιτερότητα του Αγίου Ορους.

    Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Εκκλησία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι διακριτοί και ότι πολύ σύντομα το ΠΑΣΟΚ θα είναι σε θέση να διατυπώσει προτάσεις ώστε να ξεδιαλυθούν οι ρόλοι. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει σε καλή συνεργασία με τον αρχιεπίσκοπο, αλλά τήρησε σαφείς αποστάσεις στο θέμα της σημερινής αναφοράς του κ. Χριστόδουλου στο Ισραήλ, αλλά και στο χειρισμό του θέματος των εκκλησιαστικών σχολών.

    Ερωτηθείς για ένα άλλο θέμα στο οποίο η Εκκλησία έχει διατυπώσει τις απόψεις της και αφορά στο γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται μία πρόταση για "σύμφωνο συμβίωσης" το οποίο δεν θα αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους αλλά και τους ετερόφιλους και αυτό θα προωθηθεί προς τη Βουλή.

    Σε ερωτήσεις σχετικά με την ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ και την παρουσία στελεχών του στα τηλεοπτικά δίκτυα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο καθένας κρίνεται από την πολιτική του παρουσία στην τηλεόραση ή αλλού. Αποσυνέδεσε την ανανέωση από το ηλικιακό κριτήριο, ενώ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που εμφανίζουν σύνθεση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές διευκρίνισε ότι τα σενάρια αυτά δεν εκπορεύονται από τον ίδιο και τόνισε ότι τη σύνθεση της κυβέρνηση θα τη βρούμε όλοι μετά τις εκλογές.

    Σε ερώτηση για το αν η εκδηλωθείσα από τον αδελφό του Νίκο επιθυμία να πολιτευτεί σημαίνει ανανέωση ή αντίληψη της πολιτικής ως οικογενειακής υπόθεσης, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι πρόκειται για άδικη κατηγορία και ότι ο ίδιος δεν προωθεί τους στενούς του φίλους και τα μέλη της οικογένειάς του. Στην πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, κρινόμαστε αυτοτελώς.

    Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ.Παπανδρέου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τη δυναμική που είχε αναπτύξει η χώρα και την ξεχωριστή παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη και ευρύτερα στην Ευρώπη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε την υποχρέωση της Τουρκίας να ακολουθήσει τις αποφάσεις των προσφάτων Συνόδων Κορυφής της ΕΕ για την Κύπρο και την ανάγκη εγρήγορσης της Άγκυρας για επίλυση του Κυπριακού.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοπόιησε ευκαιρίες που δόθηκαν για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας και την προώθηση του κυπριακού, ενώ σε σχέση με το μέλλον της αναζήτησης λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαδικασία που να στηριχθεί σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ (μεταξύ των οποίων και το Σχέδιο Ανάν) και των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Μιλώντας για το Κόσοβο είπε ότι θα περίμενε μεγαλύτερη εγρήγορση από την ελληνική διπλωματία για θέματα της γειτονιάς μας που θα επηρεάσουν αποφασιστικά το μέλλον. Τα σύνορα πρέπει να γίνουν σεβαστά, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, που επισήμανε ότι η διαρκής αλλαγή τους δημιουργεί αναταραχές και οδηγεί σε νέες συγκρούσεις και στο φαινόμενο του ντόμινο.

    Σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ κ. Ρις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα περίμενε οι δηλώσεις ιδίως ενός αμερικανού πρέσβη να λαμβάνουν υπόψη τους τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού και την ιστορία.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση μπαίνει στη μάχη αποδυναμωμένη και έχοντας ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, όπως την απογραφή, το "βασικό μέτοχο" και την έλλειψη πρωτοβουλιών και με τη θέση που διατυπώνουν οι υπουργοί της "κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι".

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση Αλογοσκούφη για την υποψηφιότητα της κα Γιάννας Αγγελοπούλου στο δήμο Αθηναίων ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη χαρά του εκλαμβάνοντας την πρόταση αυτή ως αναγνώριση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομίας της επιτυχίας της Ολυμπιάδας, την οποίαν είχαν κατηγορήσει ακόμη και λίγο πριν την διεξαγωγή της.

    [05] Εκρηξη στο Σύνταγμα

    Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι το μεσημέρι την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε το πρωί, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα, έξω από τα γραφεία των ΕΛΤΑ, στο κτίριο όπου στεγάζεται επίσης και το υπουργείο Οικονομίας.

    Από την έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά από θραύσματα δυό άτομα, ένας άντρας, ο οποίος καθάριζε την τζαμαρία καταστήματος και μιά διερχόμενη γυναίκα, ενώ προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στις τζαμαρίες διπλανών καταστημάτων και κτιρίων, έως και τον όγδοο όροφο, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ωστικό κύμα, το οποίο ακολούθησε, ήταν μεγάλης ισχύος.

    Πρόκειται για μια «σημαντική υπόθεση», ανέφερε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, ωστόσο είπε πως δεν θα κάνει «πρόχειρες εκτιμήσεις», σημειώνοντας ότι οι έρευνες από την αστυνομία συνεχίζονται. Τόνισε, επίσης, πως «υπήρξε έγκαιρη παρέμβαση από την αστυνομία», διευκρινίζοντας ότι στο προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε προς εφημερίδα αναφέρθηκε το υπουργείο Οικονομικών (που βρίσκεται στην οδό Καραγιώργη Σερβίας) ενώ ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από το υπουργείο Οικονομίας (στην οδό Νίκης).

    Πριν την έκρηξη άγνωστος, με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, προειδοποίησε ότι εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος πάνω σε δίκυκλο.

    Η αστυνομία, αμέσως μετά το τηλεφώνημα, απέκλεισε την περιοχή, ενώ από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία περισυνελέγησαν στοιχεία προκειμένου να εξεταστούν στα εξεταστήρια για να διαπιστωθεί ο τύπος του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Κων.Μητσοτάκης: Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός

    "Η "17 Νοέμβρη" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με αφορμή τη σημερινή έκρηξη στο κέντρο της Αθήνας.

    Ο κ. Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σοβαρό περιστατικό την έκρηξη και σημείωσε:

    "Εγώ θα σας μιλήσω ειλικρινώς. Η "17Ν" δεν έχει εξοντωθεί. Εξακολουθεί να υπάρχει ως απειλή. Διότι ένα μεγάλο κομμάτι της, πάντως ένα κομμάτι της, είναι εκτός, είναι ελεύθερο. Και κατά συνέπεια ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι υπαρκτός. Αυτό δεν το αρνείται κανείς απολύτως στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας,το οποίο σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον ότι η Αστυνομία, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το κράτος ολόκληρο, πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για να εξοντωθούν και τα τελευταία κατάλοιπα της τρομοκρατίας η οποία μπορεί να κάνει ζημιά στην Ελλάδα. Διότι μια τέτοια έκρηξη, στο Σύνταγμα, που τη μεταδίδει το CNN ως πρώτη είδηση, αντιλαμβάνεστε ότι βλάπτει πάρα πολύ την Ελλάδα. Και από την άλλη πλευρά δυσφημούμαστε περισσότερο από όσο πρέπει. Διότι κι εγώ δεν νομίζω ότι τα κατάλοιπα της τρομοκρατίας είναι πολύ σοβαρά, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, τα πράγματα σήμερα, σε έναν κόσμο ευαίσθητο και υπερβολικό, σε αυτά τα θέματα διογκώνονται. Κατά συνέπεια νομίζω ότι όλοι μας έχουμε χρέος, η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση - και νομίζω ότι το κάνει τουλάχιστον το ΠΑΣΟΚ- η κοινή γνώμη,να συγκλίνουμε στη θέση ότι η τρομοκρατία αποτελεί απειλή,αποτελεί ζημιά και κίνδυνο και ότι δεν μπορεί απέναντι τους καμιά ανοχή. Πρέπει και τα κατάλοιπα να εξοντωθούν".

    Σε ερώτηση αν η Αστυνομία μπορούσε να προλάβει τους τραυματισμούς από τη σημερινή έκρηξη, αφού είχε ενημερωθεί, ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε:

    "Δεν νομίζω. Αλλά αυτό δείχνει πάντως ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε για να σκοτώσει ανθρώπους, διότι από ότι άκουσα υπήρξαν δύο ειδοποιήσεις. Αλλά κάνει μεγάλη ζημιά. Πάνω στις γιορτές γιατί να γίνεται αυτό; Ποιον σκοπό υπηρετεί; Η Ελλάδα είναι μια Δημοκρατία. Περίσσευμα Δημοκρατίας έχουμε, έλλειμμα δεν έχουμε".

    Κανονικά τα εγκαίνια της Εκθεσης Γελοιογραφίας

    «Η Δημοκρατία δεν πτοείται» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα με αφορμή την έκρηξη, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Νίκης στο Σύνταγμα, η οποία προκάλεσε ζημιές και στο κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι Εκθέσεις του κοινοβουλίου. «Η Έκθεση Γελοιογραφίας που είναι προγραμματισμένη για σήμερα θα εγκαινιαστεί κανονικά» δήλωσε η κ. Μπενάκη-Ψαρούδα και υπογράμμισε: «Πρέπει να είναι ένα μήνυμα προς όλους ότι η ζωή συνεχίζεται και δεν σκιάζεται από τέτοια εξτρεμιστικά φαινόμενα. Πρέπει να διερευνηθούν με πάρα πολλή προσοχή τα γεγονότα και να τα αντιμετωπίσουμε. Η Δημοκρατία δεν πτοείται και αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ενέργειες με την πρέπουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

    [06] Εκδήλωση ΣΥΝ για τον κρατικό προϋπολογισμό

    Eχουμε εισέλθει σε έναν κύκλο λιτότητας απροσδιόριστης διάρκειας, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μιλώντας σήμερα στη διημερίδα που οργανώνει το κόμμα του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2006. Αναφερόμενος γενικότερα στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών είπε ότι «οι προϋπολογισμοί σ΄ αυτή τη χώρα, ιδιαίτερα από τις αρχές της δεκαετίας του β90, υπακούουν σε ένα σκληρό αντικοινωνικό δόγμα: Ενισχύουν σταθερά τα κέρδη και την κεφαλαιακή συσσώρευση, ιδιωτικοποιούν τις δημόσιες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, αυξάνουν τις κοινωνικές ανισότητες, υποβαθμίζουν τις κοινωνικές δαπάνες, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, διογκώνουν την ανεργία και διευρύνουν τη φτώχεια».

    Ειδικότερα για τον προϋπολογισμό του επομένου έτους ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η κυβέρνηση μέσω αυτού του προϋπολογισμού έχει κάνει τις ακόλουθες επιλογές:

    -«να κινηθεί μέσα στα αυστηρά πλαίσια της δημοσιονομικής επιτήρησης που της έχει επιβληθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή αυτή διευκολύνει επικοινωνιακά την κυβέρνηση να επιβάλλει τις αντιλαϊκές πολιτικές της».

    -«να υιοθετήσει πολιτικές μείωσης του λεγόμενου εργατικού κόστους, αύξησης των κινήτρων και των φοροαπαλλαγών για τα κέρδη και τα μερίσματα, επιτάχυνσης του ρυθμού και διεύρυνσης της έκτασης των ιδιωτικοποιήσεων»

    -«να προχωρήσει στη βαθμιαία αντικατάσταση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τις συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».

    Ο κ. Αλαβάνος σημείωσε ότι η λιτότητα αρχίζει από τη δημόσια διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό και πλήττει επίσης τις δημόσιες επενδύσεις και το κοινωνικό κράτος, δηλαδή τις κοινωνικές και τις αναπτυξιακές λειτουργίες του κράτους που θα έπρεπε να ενισχυθούν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για αναξιόπιστο και αδιαφανή προϋπολογισμό με χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα.

    Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν «τη φορολογία μερισμάτων, μη διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων, κραυγαλέες περιπτώσεις νομότυπης φοροδιαφυγής και φθάνουν μέχρι την κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας". «Αποδεικνύεται, λοιπόν», κατέληξε, «ότι υπάρχουν πόροι για μια άμεση αναδιανομή υπέρ της παιδείας, υγείας, έρευνας, κοινωνικής ασφάλισης, για δημόσιες επενδύσεις, στήριξη των ανέργων και καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας»


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 December 2005 - 21:14:45 UTC